Bezinkový cheesecake

 

 Obvykle tady takové věci nedělám, ale nedalo se. Bezová sezóna je krátká, většina jídlomilů ustrnula na bezinkovém sirupu, tak rychle aspoň jeden krátký recept na něco, co tu ještě nebylo a přitom si o to vyložené říká. Koláč. Tak friško, než to všechno odkvete!

Ke bezovému štěstí stačí 10 obrovských lat bezovho kvítí, trochu ricotty nebo nějakého krémového sýru (seděl by mi i kyselejší tvaroh, k tomu bych ale dala asi míň citronové šťávy), trochu smetany, pár vajec a je to tam. Z lat oškubejte malá bílá kvítka a nasypejte je do velké zavařovací sklenice. Zalijte smetanou ke šlehání, zavřete, schovejte do lednice a nechte 1-2 dny louhovat. Nechala jsme dva, více je více. Nevadí, že je kvítí mnohem víc než smetany. Sem tam obrátíte a na všechna se dostane. V den D pak připravte následující:

  • dortovou formu o průměru 20 cm (cheesecake je i tak spíš nižší)

Na korpus

  • 200 g sušenek (celozrnné, z oslavujícího obchodu. „Penny slaví.“ Zkuste to vyslovit slušně. #puberta)
  • másla a cukru kolik chcete a kolik vaše sušenky potřebují (u mě asi 80 g másla, lžíce mléka a dvě lžičky cukru)

Krém

  • smetanu ke šlehání s naloženým květenstvím (220 g smetany, 10 lat)
  • 180 g ricotty (měla jsem domácí, úplně primitivní návod je tady, případně na mascarpone tu)
  • 90 g cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 vejce
  • větší špetka soli

Navíc

  • 150 g zakysané smetany
  • trochu kytek na ozdobu (takové to rozkvetlé žvýkání)

Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Zatímco se trouba rozehřívá, položte na větší mísu cedník, do něj vyklepejte bezinkovou smetanovou směs a nechte odkapávat. Mezitím rozdrťte, rozmixujte nebo rozválejte sušenky, smíchejte s máslem a cukrem a nahňácejte do po stranách máslem vymazané dortové formy. Doporučuji dospod formy kruh z pečícího papíru, jednotlivé kousky se pak budou mnohem lépe nabírat. Nechte cca 10 minut zapéct a mezitím si připravte krém.

Smíchejte sýr s cukrem (v robotu rychlost 1, prostřední metla. Možná se jí říká „třecí“. Lidé se stylovějšími roboty jí říkají K-metla a vlastně je to jedno, dá se to dobře míchat i ručně:) a po jednom přidejte vejce. Vzpomeňte na odkapávající smetanovou směs a zkuste ji zmáčknout, ať z ní dostanete co nejvíc smetany, tu následně ji vlijte do ricottovo-vaječného mixu a dochuťte citronovou šťávou (případně trochou cukru).

Dejte vařit asi dva litry vody a co nejblíž pod mřížku, na kterou obvykle kladete zapékací nádoby a dortové formy, vložte hluboký plech. Vyjměte formu s korpusem a do hlubokého plechu vylijte vařící vodu. Snižte teplotu na 170 °C, na předpečený korpus nalijte sýrovou směs a formu opět vraťte na mřížku. Pára bude udržovat náplň hezky vlhkou a korpus přitom nezmokne. Pečte asi 30 minut, cheesecake by se měl ještě uprostřed trochu pudingově třást. Nyní můžete potřít zakysanou smetanou, nebo klidně počkejte, až trochu vychladne.

Cheesecake se nikdy nedoporučuje přenášet a převážet, dokud je ještě teplý, ale tenhle se mnou už asi dvě hodiny po upečení jel na jeden rozkošný piknikovo-chatový dýchánek, krájel se vlažný a přežil. Výsledek chutnal skvěle. Sladkou, bezinkami jemně ovoněnou část příjemně vyrovnává citron a zakysaná smetana, jednoduše jako povedený bezinková limonáda. Klidně použijte svůj oblíbený recept na cheesecake, ale nezapomeňte vyrovnat něčím kyselým a určitě nezmenšujte poměr bezinky:mléčné výrobky. Já příště dám asi obyčejné máslové sušenky, tohle bylo na éterické kvítí trochu příliš drsné, ale možná jen pro mě.

Každopádně není nic komplikovaného, jedná se o prosté chutě, na které zvyklí, jen trochu v jiném provedení (zajímavějším). Sirup v pevném skupenství. Kdo si dá?

p.s. Kýčovité zdobení kvítím má smysl. Ze zbylých kytek jsem si doškubávala na talíř ještě přídavek (mít zuby plné kytek je ještě roztomilejší, než mít barevné gumičky na rovnátkách), jen pozor na hmyz. I když je teď v módě, ve sladkém mi nesedí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené se štítky , a jeho autorem je maskrtnica. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

43 komentářů u “Bezinkový cheesecake

  1. Já, já, já si dám! Cheesecaky prostě miluju a tenhle je takový … hmmm, šťavnatý a letní, ideální pohoštění pro víly :-) (ovšem pro víly bez alergie na pyly …) Fakt super, já tě prostě žeru, vždycky mě něčím dostaneš do kolen!

    • Díky:) A už mi je možná trochu jasné,proč kamarád půlku večera a celé ráno smrkal, i když tvrdil, že normálně na nic takového netrpí, nějak úplně zapomněla, že se takové věci dějí… Buď byla nějaká superalergenní bylina na tamní zahradě, nebo jsem ho otrávila svým cheesecakem:)

    • To se máte:) já si pro svoji tašku bez musela jet přes půl města a ještě se obávám, že není úplně autosmraduprostý:)

  2. tý jo, jdu na bez:-)
    bezovou šťávu mám ráda, ale doma pijeme jen vodu, bez mám ráda jako keř a pořád jsem nevěděla, jak ho nějak jedle zužitkovat, vďaka:-)

    • není vůbec zač:) chutě do toho, půl je hotovo a stejně se ještě člověk načeká, než se smetana provoní a koláč aspoň trochu vychladí:)

    • Vlez, a můžeš udělat i dvojctihodný bezový cheesecake (bez uvnitř i na), jestli se ještě dostanu k bezovému kvítí, asi taky neodolám a inspiruju se:) Akorát mě štve, že z těch kytek nejde vycedit všechna ta smetana, když jsem to vážila, vycházelo mi, že se prostě asi třetina někam vypařila, i když už vypadaly celkem suché:)
      A díky za pochval, spíš se teď trochu stydím, za svůj neuměle roztékající se chatocheesecake:)

        • A co udělat super silný alkoholový extrakt (našla jsem nějaký univerzál bylinkářský návod 1 díl bylin, 9 dílů alkoholu, 10-14 dní nechat postát, mělo by se uvolnit víc silic atd., než jen do vody, myslím)? Ze sušeného nebo čerstvého bezu, narvat ho tam, co to půjde, ať je co nejkoncentrovanější (trochu ty kytky myslím zhnědnou) a nemusíš ho pak dávat moc, abys cheesecaky pak příliš neředila (jako se to občas děje s méně silnými vanilkovými extrakty, člověk aby jich dal 2-3 lžíce, než se projeví). Ale jestli máš místo v mrazáku, tak je to dobrej nápad:)
          Každopádně to nejdřív zkus, ať zjistíš, jestli ti to po bezu vůbec chutná a má smysl se s tím dělat. Co když jsem měla příliš přecitlivělý referenční vzorek ochutnavačů?:)

          • a co ten bez usušit a pak ho použít, až bude třeba? Nechat vylouhovat v horké (ne vařící smetaně)? I když smetana se dál samotná šlehat nebude, jen se míchá s ricottou, ne? Takže bych to zkusila klidně i provařit a ještě nechat louhovat. Což? Ale asi bych to teda taky testla dopředu, pro zichr:-)

            • Jo, to je určitě dobrý nápad.. ale zabere to dost místa (i když pak se to dá naštosovat do sklenice a hodí se i na čaj, hmmm):) a navíc se mají sušit ty ne úplně vykvetlé, což už se teď moc nestíhá:) škoda že teď prší, chtěla jsem zkusit obojí, ale takhle se mi nikam nechce:)

  3. Rozumím tomu dobře, že smetana jen nasákne vůní a chutí květů? Safra…Chtěla jsem dělat bezinkový sorbet, ale vlastně by šla i smetanová..

    • Počkej, nechápu:) Smetana jen? Jakože jestli jen smetana nasákne chutí a vůní? No jasně, že ne. Vůní a chutí nasákne smetana a i voda, to druhé asi i líp, ale to by mi to hrozně rozvodnilo:)
      Ale jestli to má znamenat „jemináčku, funguje to i se smetanou, tak to nedokážu odolat pokušení smetanové zmrzliny a cítím, jak se mi krevní řečiště zaplavuje cholesterolem z mléčných tuků“, tak už jsem v obraze:) Jsem pro sorbet i smetanovou, prosím, prosím, předapetitovou ochutnávku:) Ale jestli bude tepleji než teď, tak se přikláním spíš k sorbetu.

  4. No jako že se tam už nedávají ty kvítka samotná..Uznávám, četla jsem to trochu lemplovsky..Ale sorbet se dělá v zásadě ze sirupu. Ten mám. Na tohle bych musela rychle pohnout s trháním květů..Letos jsem krutě bez času, místo courání na procházky chodím do práce a večer už jen s dítetěm na hřiště, kde jako z udělání bezy nejsou..

    • Kvítků jsem se bála, ale jak říkám, nakonec jsem si to nimi ještě posypala, protože mi chutnaly:) takové milé šimrání. Ale i bez nich byla znát nějaká příchuť, no. Jestli máš sirup a málo času, neondi se s tím, bude to super. Já bych hrozně zmrzlinovač chtěla, aspoň ten hloupý, namrazovací, ale nemáme místo v mrazáku, tak už to pořádně rozjeď, aŤ si můžu někdy nějakou dát:)

  5. Mnam, mnam, ja chcem tiez :)! ale na pecenie bohuzial zatial nemam cas, skoda. Ten kusok na fotke vyzera naozaj uchvatne a fakt jedle, slint :)

  6. Udělala jsem jeden na sobotní návštěvu k rodičům, přesně podle receptu, akorát jsem musela na korpus použít bezlepkové piškoty, kvůli dietě. Ale i tak byl naprosto vynikající! Díky! Určitě budu sledovat další Vaše recepty a nápady.

    • Ta sláva! Jsem moc ráda, že chutnal, i že jste ho tak flexibilně upravila, připadalo mi to zbytečné psát, ale myslím, že cheesecakey jsou pro bezlepkáře super – i na úpravu jsou to ty nejjednodušší recepty – sušenky beztak většina lidí používá ty, jaké má rádo, takže jestli jsou ještě navíc bezlepkové, je celkem jedno:) Já minule pro minule zkoušela s rychlým korpusem ala křehké těsto z pohankové mouky, akorát ta nechutná každému, no.

      • jj, pohanková je dost aromatická, ale quiche a cheesecaky jsou pro celiaky super, hlavně se dobře pečou, pač i když se to těsto drobí, tak ve finále v koláčích tohoto typu je to jedno, náplň to zpevní:-) Já většinou od oka dávám směs rýžové, kukuřičné a pohankové.

  7. Tak jsem se nechala dosti doblbnout a včas orvala blízké bezové keře. Jedna část květů si teď hoví ve smetaně, druhá je naložená na horší časy ve vodce. A v plánu je tak bezová smetanová zmrzlina a taky bezovej sorbet :-)
    A kdyby obě děti nehorečkovaly, tak bych šla rvát další bez …

  8. O víkendu provedeno. Chuť skvělá, parádní, úžasná! Korpus jsem udělal z klasických máslových klubek, první jsem spálil… (ještě, že mi má drahá žena skočila pro další). Dostala mě ricotta. Domácí jsem zkoušel poprvé a za 10 minut hotovo, to co jsem dosud kupoval byl odpad a už to nikdy neudělám.
    Nebyl jsem úplně spokojený s konzistencí krému. Nevím, jestli to bylo spíš tím, že první ochutnání proběhlo ještě před důkladným prochladnutím nebo tím, že jsem ingredience zdvojnásobil a nejsem si jist množstvím smetany (2x 250ml není o moc víc než 440g ne?). Pro zajímavost – jak velkou používáte formu? Do 26 cm jsem ingredience zdvojnásobil a bylo to tak akorát.
    Ještě jednou díky za recept, v nejbližší době zopakuju :) Pár nepovedených snímků zde https://def.jux.com/food-on-earth/239340

    • Jsem fotkami úplně dojatá, jak jako nepovedené?:) Žena je super a domácí výroba ricotty je překvapivě easy, taky mě to šokovalo, opravdu skoro jako příprava čaje. Po prochladnutí je určitě konzistence lepší. Není to tedy tak hutné, jako klasický NY cheesecake ze smetanových Philadelphií a jim podobných sýrů – toho tuku/sušiny tam taky není tolik, je lehčí, ricotta je spíš zrnitá, nikoli úplně krémová a smetanová a protože mám ráda hodně pudinkovitou (prostě vaječnou) konzistenci, požívám hrubě nezdravý počer vajec, to taky dělá svoje :) Záleží, co vyhovuje vám. Myslím, že smetana je úplně v pohodě, těch 60 ml navíc zas takovou roli nehraje.
      Jestli chcete jemnější, tužší (a tučnější) náplň, zkuste použít mascarpone (svou primitivností podobně odzbrojující postup, jako výroba ricotty http://catalinapece.blogspot.cz/2011/08/mascarpone.html) nebo jiný tučný smetanový sýr.
      Mám menší formu, někde mi to vyšumělo, dobře že jste uvažoval a znásobil. Doplním, ještě jednou díky moc;)

  9. Jsem přesně ta, co z bezu zná jenom sirup (ale i ten není k zahození) 😀 Každopádně tvůj cheesecake vypadá parádně a, jak znám bez, musí tak i chutnat! Mimochodem vtípek s „Penny slaví“ se ti vážně povedl 😀 I ve mě je pořád trochu puberťačky 😀

    • Na sirupu jsem závislá, už ho samozřejmě mám (v zavařovačkách od okurek. vypadá to velmi romanticky, ehm) , ale dokud je bez čerstvý, není od věci zkoušet i jiné, vzhlednější záležitosti:)
      Vtípek nic moc, já vím, ale nepřestává mě fascinovat, že to připustili.. zvlášť u obchodu, který je nejen kvůli jménu častým terčem (nejen puberťáckých) vtípků.

  10. Sirup už nemám kam skladovat a pořád kvete a kvete, takže děkuji za skvělý nápad. A co se týká oslav Penny, reklama mně pokaždé rozesměje ze stejného důvodu a to už mám pubertu dlouho za sebou (nebo že by se vrátila?)

    • Není zač, tady už to odkvétá a přitom bych chtěla ještě:) Mně to připadá fakt úchylný – jako to nikdo nevšiml, jak to zní?;)

    • Teda, taky koukam, kam najednou zmizely? jsem ted mimo domov, ale co nejdriv to zkusim spravit, diky za upozorneni…

  11. Aj bez fotiek si zúfam, že som toto uvidela až teraz. Nemusela som všetky kvety minúť na sirup. Teraz aby som čakala rok…ách jo

  12. Wooow, ta fotka hotoveho cheesecake-u vyzera uplne fantasticky, ani by sa mi to nechcelo krajat ;))) Neviem, ako som sa vlastne dopracovala k tomuto blogu, ale skladam poklonu. A uz sa velmi tesim na bazu 2013, dufam bude skvela a podari sa mi podobny kusok. Srdecna vdaka za inspiraciu.

  13. Konečně konečně začíná bez rozkvétat i na podkrkonošských stráních … hurá!!! těším se díky !!!

  14. Tak na tenhle cheesecake jsem narazila někdy v březnu, a od té doby jsem čekala, až začne rozkvétat bez, abych tuto dobrotu mohla vyzkoušet.
    Dnes jsem dojedla poslední kousek.. A řeknu jedním slovem-slast! Díky za tento božský recept, kterým odteď budeme každým rokem vítat léto :)

  15. Pingback: Bez bezu jsem bez sebe | Tři kopečky

  16. Ahoj Julka,

    prosim ta, co to znamena 10 lat? Neviem, ci je to teraz nejake moje nepochopenie ceskeho jazyka alebo taka vseobecna nevedomost.
    Kolko tych kvetov tam teda ide?

    Dakujem za odpoved,
    k

  17. Zdravím z Anglie! Tenhle cheesecake dělám podle vašeho receptu už třetím rokem a slavím nevídané úspěchy! Tady se z bezu dělá akorát syrup, takže tenhle dortík je skoro až exotika :-)
    Taky jsem letos poprvé vyzkoušela vytvořit verzi bez laktózy pro kamarádku a její děti, kteří všichni mají laktózovou intoleranci a musím přiznat, že to skoro ani nebylo poznat.
    Moc děkuji za tuhle inspiraci!
    Teď ještě se pustit do nějakého toho chleba…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *