Blood Orange Curd

Blood Orange Curd

Miluju kyselé ovoce. Zbožňovala jsem suchý vitacit, tajně jsem olizovala citron (ve slabých chvílích jsem si ho sypala cukrem). Od listopadu do ledna loupu mandarinky, únor až březen se živím pomeranči. Letos mi je obzvlášť dopřáváno, protože se i v našich zeměpisných šířkách objevily pomeranče krvavě červené. Je to čistá krása, povím vám – a té šťávy!

6a
Po tom, co jsem jich snědla kilo jen tak, mě začaly svrbět ruce, abych něco vyrobila. Něco, co můžu použít poněkud všestranněji, ale budu to mít teď hned – takže kandování i marmeláda padly. Pak jsem si vzpomněla si na lemon curd aka citronový krém. Bomba z kopy žloutků, másla a trošky citronové šťávy. Po troškách je fajn, ale jednou jsem se toho ale přejedla a i přes přemíru cukru jsem měla pocit, že z toho pořád cítím tu prazvláštní sýrovou vůni holandské omáčky, a tak tím spíš jen ochucujeme různé smetanové krémy.

2a
Ovšem krém z červených pomerančů, to je něco úplně jiného. Stejný základ i příprava, jemnější a velmi něžně zabarvený výsledek, vhodný k nemístně hříšné nedělní snídani na vláčném máslovém toustovém chlebu. Nebo sušence. Do jogurtu, s piškoty. Co vám budu povídat, musíte to zkusit, dokud tu jsou.
Použila jsem pomeranče odrůdy Tarocco, které jsou červeně mramorované a podle Wiki mají být tou nejsladší odrůdou. V mojí síťce se vyskytovaly jak kousky super svíravé, tak akorátně nasládlé (ačkoli pořád ne tolik, jako klasické pomeranče) a dohromady to bylo přesně akorát. Samotná šťáva je ovšem pro netrénované jedince trochu drastické potěšení.
Pokud by vás to lákalo s klasickými pomeranči (mě spíš ne), asi by to chtělo alespoň snížit množství cukru, jinak bude výsledek pravděpodobně příliš sladký a méně aromatický.
1a
Ingredience na tři cca 1,5dcl skleničky:
•    150 g cukru
•    200 g šťávy z červených pomerančů (u mě z přibližně 3,5 kousku)
•    10 žloutků
•    200 g másla – pozor, přidáváme až později
•    (šťáva z třetinky citronu pro dochucení, kdyby vám výsledná směs přišla mdlá)
•    (trocha kůry z pomeranče – já raději hladkou verzi bez)

Do větší žáruvzdorné mísy nasypejte cukr, oddělené žloutky od bílků a přidejte vylisovanou šťávu (opravdu to dost připomíná krev).
3aPromíchejte metličkou, ochutnejte, dokyselte, je-li to potřeba, postavte do vodní lázně a na mírném plameni za občasného promíchání přiveďte ke zhoustnutí, mělo by to trvat asi 15 minut. Krém je hotový, když má podobnou konzistenci jako puding (finální teplota je cca 85–90 °C). V závěrečném fázi šlehám elektrickou metličkou (nástavec na tyčový mixér) na nejnižší rychlost. Poté odstavte a přišlehejte kostky studeného másla, ihned nalijte do vyvařených skleniček a dejte rychle vychladit.
7a
Barva velmi záleží na použité odrůdě a kvalitě žloutků. Z jasně oranžových nebudete mít jemně růžový krém, ale teplou žlutou… a tisíc odstínů mezi.
Krém v chladu ztuhne natolik, že ho klidně můžete obrátit víčkem dolů, ale zároveň zůstává velmi hladký a snadno roztíratelný. Vydrží maximálně dva týdny, pro delší trvanlivost je vhodné ho sterilovat asi 10 minut na 100 °C, ale sama jsem nezkoušela, vyrábím vždy čerstvý.8a
Použití? Roztírejte na chléb, obohaťte krémem koláče – přidejte jako podklad pod tvarohovou plnku, naplňte košíčky z křehkého těsta, ujídejte v posteli jen tak na lžičku.

Co vy a podobné lahůdky? Dokážete celou zimu přežít jen o jablkách, nebo podléháte svodům citrusového ovoce?



16 thoughts on “Blood Orange Curd”

  • Díky za recept, bylo to velmi dobré. Udělala jsem pouze poloviční dávku a ta zmizela během 2 dnů, dnes jsem dělala další. Je to také extrémně rychlé a jednoduché.

  • Také jsem neodolala a vyzkoušela z polovičního množství. Chutnalo to výborně, uvidíme jak to ztuhne v lednici. Jen jsem nějak nevěděla co znamená šlehat elektrickými metličkami – nástavec na tyčový mixér. Takže šlehat tyčovým mixérem nebo metličkami? Díky.

  • Vyborny napad, gratuluji!Objevila jsem Vas blog kdyz jsem hledala recepty na chleba a moc chvalim!!!!Ziji v Italii, kde od ledna do dubna prodavaji pomerance snad i v elektru…. 🙂 Tarocco je vyborna odruda na dzusy a vse co je spojene s pomerancovou stavou…. Ja se pro zmenu letos v zime vrhla na pomerancovou marmeladu (kupodivu taky anglicka tradice, tady moc popularni neni…), vyzkousela jsem tri ruzne verze prezentovane na webu, a vyhrala tahle (bohuzel je v italstine, ale rada prelozim 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=Os3ps0oGAVY

  • S niečim takýmto som sa ešte nestretla, ale najbližšie, keď uvidím v TESCU červené pomaranče, tak určite vyskášam. Veľmi sa mi to páči a láka ma to.

  • Tak uz mi chladnou sklenicky v lednici. Z jedne neustale ubyva jak chodim ochutnavat a ochutnavat!!! Obavam se, ze to snime jen tak 😀

  • Musím se smát. 3dny zpátky jsem slupla resp. vymackala a vypila stavu z celé šířky krvavých pomerančů, nemohla jsem si pomocí. Měla jsem pak výčitky vuci dceri(kojim a má stop. exem),ale kupodivu to s ní ani neumí,asi ji taky moc chutnaly:)

  • Dneska jsem se do toho konečně pustila a asi dopadne stejně. Ochutnávala jsem ještě teplý a už jsem se zamilovala. V porovnání s citronovým je to podle mě jako nebe a dudy. Děkuju mockrát za recept 🙂

  • Krásný den. Děkuji moc za nápad. Miluji krvavé pomeranče, loni jsem je kupovala po 10 kg bedýnkach, letos jsem zatím neměla to štěstí. Dnes jsem upekla s citrónovou variantou krému muffiny. Krásné dny.

  • Tak to je bomba, vypada to extremne chutne, ale presto si neumim predstavit, jak chutne to musi byt! Ja jsem na tom stejne, citrusove ovoce minimalne kazdy den, 5 pomerancu na mesicky dam raz dva:-D

    • Tak sup na to, klidne z polovicni davky – zbyle bilky se daji krasne pouzit do jakehokoli treneho kolace misto vajec (pokud tam je dost tuku – a jedno vejce M vazi 50 g, takze podobne davkovat i bilek);)

Napsat komentář: Eva Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *