Burger housky po vegansku

vegan_hosuky1m

Zní to trochu zvláštně, já vím. Najde se sto a jeden chytrolín, který vám vysvětlí, že na hamburger je přece potřeba maso, tak proč se obtěžovat. Ale i vegani a vegetariáni si semtam chtějí dát karbanátek v housce a obvyklá raženka je pro tento účel nevhodná, suchá, slaná a drobivá. Nebo máte v rodině člověka, co nemůže vejce, a ten by vám  klasickou briošku hodil na hlavu (naštěstí je měkoučká, takže by to nebolelo). Občas se prostě potřebujete obejít bez živočišných surovin, ale o chuť a strukturu hamburgerových žemlí se úplně ochudit nechcete.Ve zkratce – mám pro vás recept na jednoduché housky, kterými uctíte každého s chutí na dobrý, politicky korektní „sendvič“. Jsou hezky vláčné, nadýchané a nasládlé a přitom vám může ve spíží chybět máslo, vejce i mléko. Což dokazuje, jak jsou navíc ještě úsporné, ale to jim na kráse vůbec neubírá, že?

Těsto je jednoduché kynuté, kdo by chtěl z kvásku nebo neměl místo v lednici, bez obav použije postup známý z hamburgerových briošek – tedy oddělí si třetinu mouky a vody a vytvoří preferment, buď za pomoci kvasu (pak zcela vynechejte droždí), nebo drobečku droždí.

S klesajícími teplotami se ovšem v lednici mění můj parapet, a tak co můžu, to dávám zpomaleně kynout za okno. Získávám čas navíc a také bohatější chuť, podobně jako při použití poliše či kvásku.

Suroviny na 24 žemlí (čtyři velké chlebíčkové veky)

  • 1100–1150 g hladké mouky
  • 80 g najemno nastrouhané syrové mrkve
  • 680 g vody
  • 21 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
  • 55 g panenského olivového oleje
  • 50 g slunečnicového oleje
  • 30 g cukru krystal
  • 20 g soli
  • Na ozdobu: (rostlinné) mléko nebo 1 dcl vody a 12 g sody, sezam/mák/len

(jednoduchý-ledničkový postup)

Droždí rozmíchejte ve vodě a přidejte mouku a mrkev. Nedávajte jí tam o moc víc, ať nemáte z bochníčků malé mrkvové dortíky. Jemně promíchejte (dokud se vše nespojí do přibližné jedné hroudy) a nechte 20 minut přikryté odstát. Mouka začne bobtnat, enzymy a kvasnice se postupně aktivují a začne se vyvíjet lepek. Poté přidejte cukr a sůl a začněte hníst, v okamžiku, kdy těsto začne získávat hladkou konzistenci, přidejte olej. Tuky jsou skvělé a chutné, ale lepek lépe vypracujeme bez nich, proto to pozdější přidávání.
Přikryté schovejte do lednice a vyndejte na druhý den. Rozdělte na 24 stejných kousků (přibližně 80g) a z nich poté postupně vytvarujte ranečky, které dáte kynout na plechy vyložené pečicím papírem. Oroste a schovejte do vypnuté trouby nebo do igelitového sáčku, aby neokoraly.

S těstem je možné pracovat i hned, ale pak je v průběhu kynutí lepší překládat (hodinu, hodinu a půl v míse), těsto je spíše volnější a o dost lépe se s ním pracuje, když je zchlazené, pomalým zráním je pevnější.

Kynutí housek zabere přibližně hodinu až dvě, záleží na teplotě okolí – při našich pokojových 18 spíše dvě a klidně i více, v troubě (30 °C) něco přes hodinu. Přibližně by se měly zdvojnásobit, chcete-li placatější, po prvních 10–15 minutách kynutí je dlaní zploštěte.

Poté pomašlujte mlékem nebo uvařte vodu a v ní rozpusťte sodu. Tak získáte skvělý roztok k potírání, kterým simulujete louhovou lázeň, takže housky rychle zhnědnou (rychleji než s mlékem, tak rychle, že sezam ještě ani nezačne myslet na zlátnutíJ) a jako bonus dostanou lehce „mýdlovou příchuť“, typickou pro preclíky.

vegan_housky4

Pečte při 230 °C s počátečním zapařením asi 10-12 minut a následně nechte vychladnout na mřížce. Plňte, čím je libo.

Žemle chutnají díky štědré porci tuku slušně i druhý den (zvlášť ogrilované) a mrkev jim propůjčuje hezky jemně nažloutlou barvu střídky. Jsou jednoduše dost dobré;)

vegan_housky5m

18 komentářů u “Burger housky po vegansku

  1. Páni, sotva jsem dle tebe vyzkoušela ty klasické hamburgerové housky a už koukám na další recept. Musím vyzkoušet to vodu se sodou, ale ještě mám v mrazáku housky od minula. Vypadají úžasně!

  2. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

  3. Teda Vy jste přímo pokladnice výtečných receptů… Naše trouba ještě nestihla vychladnout po dalamáncích a už mám chuť zkoušet další dobrotu. Díky za sdílení.
    Nejsem zatím moc zkušená pekařka, ale tady posílám recept na ty dalamánky – podle toho, jak rychle zmizly ze stolu, byly opravdu dobré :o)
    220 g žitné chlebové mouky
    220 g pšeničné hladké mouky
    7 g droždí
    7 g soli
    Zadělat kvásek z žitné mouky, droždí a 100 ml vody – nechat 2 hodiny kynout. Pak přidat hladkou mouku, sůl 150 ml vody a nechat kynout 45 min. Vytvarovat dalamánky na plech na pečící papír – nechat kynout dalších 45 min. Potom dalamánky naříznout, potřít vodou a posypat kmínem, solí (čímkoliv dobrým). Péct v napařené troubě na 210 stupňů cca 15 minut.
    Dobrou chuť

    • Diky, prilezitostne zkousim! , cocku mam desne rada. My meli brokolicovy s cizrnou a mandlemi, taky celkem fajn.

  4. Pingback: Projíst se půstem do Velikonoc « U Věrušky v kuchyni

  5. Dopečeny a už i snězeny. Byly opravdu vynikající. Dokonce tak, že se partner ptal, kde jsem je koupila. Děkuji za další skvělý recept a určitě budu zkoušet dále.

  6. Dobry den, cim by se dala nahradit ta psenicna mouka? nesmim lepek, takze by stacila klasicka bezlepkova mouka? Co treba pohankova, ryzova, kukuricna? Nevim, jestli by se z nich povedly takove pekne bochanky. Dekuju :)

    • Rito, a vy jste zároveň i vegan? Jestli ne, raději bych vás odkázala na klasické hamburgerové bulky tady na blogu, ono péct jemné pečivo bez vajec a lepku je sice možné, ale originál to moc nepřipomíná. Jinak ano, kynuté raději ze směsi, míchat úplně celou vlastní je složitější a těžko v tom radit, mrkněte do skupiny PečemPecen na FB, kde na toto téma najdete několik delších článků v souborech od lidí, kteří již roky bezlepkově (popř.z kvásku) pečou.

  7. Pingback: Briošky na hamburger

  8. Vypadá to úžasně, co nejdříve je vyzkouším, akorát se chci zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost s nahrazením normální hladké mouky za rýžovou? Ne vždycky to s rýžovou moukou vyjde tak, jak bych si představovala.

    • Dobrý den, nejde o náhradu v pravém slova smyslu – nefunguje vůbec stejně, proto jsou výsledky odlišné. Obecně pokud pracuji s beylepkovými moukami, přidávám o dost více tekutin a peču raději ve formičkách – plus první fermentaci zpomalím v chladu. A samotná rýžová je pro mě vhodná spíš do neveganských koláčů s vejci, na kynuté to chce raději nějakou kupovanou nebo vlastnoručně vyrobenou směs s nějakými pojidly napodobující lepek, pokud chcete strukturu kynutým těstům podobnou.

  9. Pingback: Portobello burger |VEGAN| | Chceme jíst zdravě

  10. Zdravím,

    mohla by místo hladké fungovat i celozrnná nebo špaldová jemně mletá?

    Děkuji za odpověď, dělávám burgery s hranolkama, ale přítel by chtěl opravdové, tak bych nějaké ráda zkusila. :-)

  11. Dobry den,dnes jsem zkousela housky,testo se mi povedlo,ale pri kynuti v troube se kulicky promenily ve velke placky.Chuotove sice po upeceni vyborne,ale tvar jako maly langos.Nemate prosim radu,cim by to mohlo byt?Postupovala jsem presne podle receptu.Dekuji!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *