Celozrnný žitný chleba pro všechny

celozrnny zitny 1Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým k severskému samožitnému věčně něco ve spíži chybí. Tak pro ně je následující recept.

Ono to už vlastně zaznělo u toho samožitného, ale jelikož tam postup působí poněkud složitěji, málokdo bez předsudků uvěřil jednodušší verzi. Ale žádný strach, i když je příprava vločkového žitného snazší, chutná výborně a jeho výroba se dá bez problémů zvládnout i v nabitém pracovním týdnu.

Jako skoro vždy potřebujete kvásek – ten jediný neobcházejte, pokud nemáte, poproste někoho z PečemPecen.cz.

Suroviny:

  • 1 lžičku kvásku
  • 125 g celozrnné žitné mouky
  • 125 g vody

Kvas rozmíchejte ve vodě, přisypejte mouku, promíchejte do husté pasty a nechte přikryté cca 12 hodin zrát. Poté do lednice odeberte opět lžičku. Kvásek zadělávám v míse, ve které plánuju zadělat i těsto, abych si ušetřila mytí další užitečné nádoby, přikrývám talířem nebo pokličkou odpovídající velikosti.

Následně budete potřebovat:

  • cca 250 g kvasu
  • 525 vody nebo (černého) piva
  • lžíce (30 g) sladěnky, medu nebo melasy
  • 250 g ovesných, špaldových nebo žitných vloček (pozor na alergie, s ovsem nebo špaldou už to není čistě žitný chléb)
  • 50 g slunečnice nebo jiných semíněk
  • 375-400 g celozrnné žitné mouky
  • 15 g soli
  • libovolná semínka k posypání – sezam, mák, lněné semínko, jejich kombinace…
  • chlebovou formu o délce alespoň 26 cm:)

A to je vše, přátelé. Jak vidíte, recept je opravdu hodně variabilní, povoluju výměnu skoro čehokoli za cokoli jiné – jen čistý cukr a bílou pšeničnou mouku tam nesypejte.

celozrnny zitny 3

Anglicky se tomuhle „hnětači“ říká „danish dough whisk“, tedy dánská hnětací metla, ale sehnat jde i u nás v dobře vybavených prodejnách s domácími potřebami. Jen si dost lidí myslí, že je to nástroj na lovení knedlíků:)

Rozmíchejte kvásek s vodou, sladem dle vašeho výběru a vločkami. Obvykle se sice doporučuje opačný postup (tedy tekutinu zapracovávat do mouky), ale tohle mi při minimálním množství ušpiněného nádobí celkem dobře funguje.

Poté přidejte zbytek surovin (mouka, sůl, slunečnice) a propracujte v husté těsto. Stačí natolik, aby byla konzistence jednolitá, lepit to bude tak jako tak, s prací to nepřehánějte. Delším hnětením byste narušili škroby v žitné mouce, čímž by utrpěla struktura chleba.

celozrnny zitny 4

Napůl zpracované těsto.

Nechte těsto malou chvilku osamotě a vymažte si formy. Já obvykle zadělávám rovnou na dvojnásobnou dávku, proto ono množné číslo – dvě stejné pocínované formy o délce 26 cm jsou trochu hraniční a těsto má sklony z nich utíkat, ale dá se to uhlídat (stejné je to i u severského samožitného), pokud těsto uhladíte do obloučku, takže jsou okraje nižší, než prostředek bochníku. Těsto je před kynutím asi 2 cm pod okrajem formy.

Vymazávám buď máslem, nebo kukuřičným olejem, pro vegan variantu pro jistotu i vysypávám semínky nebo moukou.

celozrnny zitny 5

Těsto z mísy lžící přesuňte do formy, mísu naplňte studenou vodou, v ní si ruku omočte a těsto ve formě rukou urovnejte. Díky vodě se na vás nenalepí, v případě, že lepit začne, opět ruku namočte. Posypejte semínky a trochu přiťapkejte.

A je to. Kynout necháte vlastně jen jednou, přímo ve formě, i když není problém se někde zapomenout a nechat těsto zrát v míse trochu déle, než dobu potřebnou k vymazání forem.

Kynutí trvá kolem 4 hodin – nechávám ve vypnuté troubě, když si vzpomenu, lehce orosím (simuluju tak prostředí kynárny). Těsto o 1–2 cm převýší formu.

Vykynuté těsto zvětší svůj objem a obvykle je povrch trochu popraskaný. V takové chvíli je čas rozehřát troubu  250 ºC, vložit do ní bochníky a po deseti minutách snížit na 220 ºC. Před pečením můžete ještě bochníky zlehka orosit rozprašovačem na květiny. Pečte 45 minut ve formě, pak chleby vyndejte a nechte péct ještě 10-15 minut dopékat volně na plechu (vnitřní teplota musí být minimálně 97 ºC).

Chleba musí být před krájením zcela vychladlý, ideální je ho upéct večer a přes noc se na něj těšit.

(Ano, teplý chleba je obyčejně skvělý, ale u žitných to neplatí, jsou po dopečení ještě velmi mazlavé a musí dojít…)

celozrnny zitny 2

Po kompletním vychladnutí nakrájejte, obkládejte a vychutnávejte! Semínka se postarají o křupavost, pořádná porce žitné mouky zase o patřičnou vláčnost – v pondělí upečete dva bochníky a minimálně do soboty máte co jíst;)

Na fotkách je asi moje v současnosti nejčastější „chudá“ verze zadělávaná vodou s malinovým medem a malou hrstí slunečnice. 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je maskrtnica. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

187 komentářů u “Celozrnný žitný chleba pro všechny

  1. Hezký! Už dva roky peču podobný, jen když udělám moc husté těsto, tak moc nechce kynout, řidší mi funguje líp. Škoda, že není fotka jak vypadá na řezu.

    • Dobrý den,
      děkuji Vám za úžasný recept. Peču Váš chleba 2x do týdne a je naprosto vynikající a vždy se povede. Ještě jednou děkuji!!!

    • Nevím zda na stránky ještě někdo chodí, ale jsem nová pekařska a pekla jsem podle Maškrtnice celozrnný žitný chlebík, vypadá moc dobře, zrovna je dopečen ale jsem zvědavá jaký bude v řezu. Krásně mi naskočil a snad bude také tak dobrý jak vypadá. Akorát jsem ho pekla asi 20minut přikrytý alobalem, byl by asi moc tmavý, takhle má nádhernou kaštanovou barvu. Moc se těším až zakrojím. Díky za recept.

      • To vite, ze chodi, naposledy tu byly bagety:) pokousim se nicmene dostudovat, tak casu neni tolik, ale jsem rada, ze se chleba vyvedl!

  2. Pingback: Severský samožitný chléb | Maškrtnica

    • Zrovna u vody to vyjde nastejno.. a jsou to gramy. Nerada špiním odměrky, pořád mám zaplou váhu:)

  3. Takto podľa mňa vyzerá dokonalý chlieb! Ja zatiaľ pečiem len nehnetený pšeničný, zhruba pol na pol s celozrnnou múkou. Ale kvôli tomuto som pevne odhodlaná zadovážiť si kvások a pustiť sa do toho. Chcem sa len spýtať, aká vysoká je tá forma na pečenie?

    P.S. Veľká vďaka za všetky recepty :)

    • To ma teší, že vás žitný chlieb takto motivuje:) Je to takáto forma, výška asi 7 cm, ale ako vravím, o 1-2 cm väčšia je istota, hlavne v tomto horúcom počasí.. dneska v noci mi z nej skoro ušiel.
      A úplne najradšej mám túto, z nej má krásnu rovnomernú farbu, neprerastie ju a nemá šancu si pripáliť brucho (k čomu má ten sézam, ľan atď. občas vlohy), prvých 25 min pečiem prikryté.

      • Dobrý den, formu doma mám, ale s nějakým nepřilnavým povrchem. To asi na pečení chleba vhodná nebude, když se má péct při 250 ºC, že? Děkuji.

        • Ono to až tak hrozné nebude, v té vnitřní straně, kde formu přikryje těsto, to těch 250 nedosáhne, nerozpalujete to „naprázdno“ jako litináč. Taky občas peču v takové.

          • Děkuji. V tom případě určitě chleba vyzkouším. Zatím doma pečeme Šumavu podle Cuketky a podle Vašich receptů jsem zkoušela pšeničný se sušenými rajčaty. Ten je sice trochu pracnější, ale naprosto dokonalý s rajčaty i verze s olivami. Moc děkuji za inspiraci.

      • Tak už som všetko zohnala. Chcem sa ale spýtať, či sa nedá nejako predĺžiť tých 12-16 hodín, počas ktorých tá lyžička kvásku prekvasí 250g múky a vody? Potrebovala by som to dostať na minimálne 18.

        Napadlo mi, že by som kvas pripravila večer (napr. o 11,00), dala by som ho do chladničky a ráno (napr. o 8,00) by som ho vybrala a nechala na linke. Poobede o piatej by som pokračovala v príprave, o deviatej by šiel do rúry. Bol by teda deväť hodín v chladničke a deväť hodín vonku. Bojím sa len, či mu tá chladnička na začiatku neublíži a či sa po nej bude vedieť ráno rozbehnúť tak, aby to dokopy dalo rovnaký výsledok ako po 12 hodinách kvasenia pri izbovej teplote.

        Druhá možnosť je pripraviť kvas večer o osmej, ráno o osmej zamiesiť cesto a to vložiť do chladničky na deväť hodín, po príchode z práce vybrať von, po aklimatizácii (dve hodiny) dať piecť.

        Myslíte, že to takto zafunguje? Vďaka za radu :)

        • A nemáte dáku chladnejšiu chodbu? Alebo dajte rozkvasit z kúštik väčšieho množstva ráno a večer po robote to celé stihnete. Alebo skúste dať do chladničky a potom ráno kvas vyberte, no. S tým cestom je fakt lepšie príliš nemanipulovať.

          • Tiež sa mi nepozdávajú tie varianty s chladničkou, ale chladnejšiu chodbu nemáme. Pridať viac kvásku určite skúsim, možno bude tých deväť desať hodín pri letných teplotách nad 25 stupňov stačiť. Asi to chce len skúšať so záložným kváskom v prípade neúspechu.
            Ešte raz ďakujem za rady a za inšpiráciu!

            • V tydnu pecu presne podle prvniho odstavce a funguje to v pohode – pred pulnoci pripravim kvasek, do rana do cca osmi ho ubytuju v lednicce, rano vyndam a necham v kuchyni a v sest sedm vecer po navratu z prace normalne pokracuju, o pulnoci taham chleba z trouby.

  4. Po přečtení receptu a po prohlédnutí fotek mám pocit, že bych to mohla zvládnout i já – ale to u mě a pečiva nic neznamená 😀 Tak si zase půjdu sehnat kvásek a doufat :))

  5. Výborný chleba..:) Moc díky, tohle mi sedlo jak prdel na hrnec..:) A chutná dokonce i mému muži, který se zamiloval do pětizrnného a o jiném nechce ani slyšet..:)

      • Měla jsem problémy s vařením žita/špaldy, tohle je jednodušší, rychlejší a podle mě i nadýchanější..:) Fakt díky..:)

  6. Pingback: Kolik stojí domácí chleba? | Maškrtnica

  7. Zdravím-chtěla bych se zeptat,jestli nevíte o nějakém eshopu,kde by se dala koupit ta hnětací metla?Děkuji

  8. Paradny chlebik, kvasok uz sa ohrieva na kuchynskej doske :) Naposledy ma ten seversky chlieb trosku neposluchal pri krajani. Ak sa smiem opytat, su nejake finty ako nakrajat co najtensi krajec? Ani za nic sa mi nedarilo odkrojit tak tenky a uhladny krajec ako su tie priemyselne hranoly s 2-3mm hrubkou jedneho platku predavane v bille :( vdaka

    • 2 mm asi nekrajam ani ja (je predsa len aj trochu nadýchanejší než tie lisované kvádre, tak ani nechcem, prepadávali by mi nátierky), ale na 3-4 mm sa v pohode dostanem – chce to ostrý nož s nie príliš hrubou čepeľou. Teraz som si na festival brala čerstvo nabrúsený (mám takú tú rýchlobrusku Fiskars, tak len tým) obyčajný rovný KDS na ten žitný jednoduchý a dalo sa krásne, doma mám Victorinox na chlieb. Mala som Tescomu, ten bol sásm o sebe taký hrubý, že sa s tým chlieb, na ktorý bol určený, skoro krájať nedal,chce to vyskúšať – ako sedí v ruke a ako je hrubý.

  9. Dobrý večer, píšete, že necháváte těsto kynout ve vypnuté troubě a rosíte. A co rosíte, přímo těsto nebo troubu? Děkuji

  10. Moc krásný recept, hned jdu zkusit, jen jsem nějak nepochytila – ačkoli jsem četla několikrát – zda je tato dávka na jednu nebo na dvě 26cm formy… ? Moc děkuji za odpověď, B. P.S. Pětizrnný z vašich stránek máme téměř každý týden!!! Je výborný…

  11. Chléb už jsem jednou dělala a je luxusní!
    Teď jdu dělat z poloviční dávky a už se těším, jakou budeme mít dobrou svačinku na víkendový výlet…
    A napadá mě, jelikož jsem dala dělat domácí lučinu, že budu mít nějakou tu odkapanou syrovátku – dala by se použít v tomto chlebu místo vody/piva?
    Neudělalo by to neplechu? :))
    Děkuji za Vaše recepty, jsou inspirativní, lákavé a co jsem zatím zkusila i chutné :))

  12. Tak jsem nakoupila suroviny, zadělala kvas a jsem zvědavá, jak to dopadne…:-D Jinak takový dotaz, Jaký je rozdíl mezi tím, když použiju vodu nebo pivo, myslím v chuti? Koupila jsem černého kozla, toš uvidím, co z toho vznikne, ale tak moc se těším, že by mě skutečně zajímalo, jaký rozdíl v chuti bude…:-)

    • Iba si tipnem si ze s pivom je chlieb nadychanejsi a ma troska ‚charakteristickejsiu‘ chut.

      Ako chlap mozem povedat ze chlieb peciem zasadne z vody (odstatej, aby tam nebol chlor, kvaseniu to tusim nepomaha).
      Pivo preventivne vypijem predtym,a by som nemal dilemu 😉

      Inak, peciem podobny chlieb a musimpovedat ze mam coraz vacsiu uctu k majstrom pekarom. K tym pravym, nie k tym co dopekaju v tescu :)

      • Vyraznejsia chut,inak aj s vodou vie vykysnut krasne – len s pivom mozno o nieco rychlejsie, ale to uz zalezii aj od typu:)
        Ja mam pivo rada, ale semtam sa ho viem vzdat aj vo prospech chleba,inak hlavne z vody – a kludne aj neodstatej, zda sa, ze to zvlada celkom dobre.

  13. Chlebas super, recept jak pro trotla, čili přesně moje gusto. Mockrát děkuji za inspiraci 😉 Snad jen drobný dotaz – čím dosáhnout té tmavé barvy a je rozdíl v použití piva/vody (chuť)?

    • Tmavé barvy střídky dosáhnete při použití vhodného barviva-sladidla, tedy například té melasy, tmavého sladového kuléru… Případně v kombinaci s velmi tmavým pivem, které chuť rozhodně prohloubí, podobně jako slad samotný (ale většinou peču bez něj:).
      Další možnost je teda opražit si slad sám a nasekat ho do těsta, případně rozmixovat/vylouhovat ve vodě, podobně lze naložit i s meltou (pražená obilnina plus čekanka).

  14. Tak jsem ho dnes pekla podruhe a moc jsem se na nej tesila, protoze tyhle zitne jsou moje nejoblibenejsi. Tesila jsem se ze bude zitra rano k snidani. chleba krasne vykynul, dala jsem ho pect a pak jsem ho chtela vyklopit ale hruza, roztrhl se a dno zustalo ve forme. plakala bych. Jak to delate, ze vam to jde teple vyklopit???

  15. Gabi, zadny specialni trik nemam, proste peclive vymazu, idealne dobrym maslem a pak vyklopim, problemy jsou jedine pokud vymazu olejem, ktery tak pekne nedrzi na stenach a/nebo chleba jeste neni dost upeceny, takze se ta spodni kurka snadneji odtrhne, protoze je jeste mekka a treba jen trosku prichycena. Zkuste priste lepe vymazat a pect ve forme o nejakych deset minut dele.

  16. Tak tento skvelý chlebík môj 7 mesačný synček ochutnal medzi prvými príkrmami a odvtedy sa ide za ním potrhať :-)

    • Super správa, ďakujem – dúfam, že ho z toho nenadúva, predsa len, je to dosť celozrnnej múky;)

  17. Dobry den,
    jen jsem se chtela zeptat: Delam-li z dvojnasobneho mnozstvi, abych ziskala dva chleby, musi kvas zrat dele nez tech 12 hodin? Nebo je to jedno?
    Moc dekuji! Na jeden chleb jsem uz zadelavala vicekrat. Je fantasticky! A proto musim zacit zadelavat na dva. Je totiz hned pryc a nechce se mi ho delat pomalu kazdy druhy den :-)

    • Ne, předpokládá se, že máte i dvojnásobné množství startéru – takže pak nemá důvod zrát déle:) Těší mě, že má úspěch!

  18. Asi mi tento druh chlebu neni souzený. První pokus se severským dopadl mazlavě… druhý pokus se severským pro všechny je zase mazlavý. Pekla jsem včera ráno, takže opravdu měl čas vychladnout, dodržela jsem váhy, čas, teplotu….a neukrojim ani plátek jak se mi lepí střídka na nůž :( okraje jsou chuťově skvělé, voní… ale jíst se nedá. Zkusim ještě dosušit, ale u toho prvního se mi to nepovedlo. :(

    • To mě mrzí. Cože to máte za mouku? A zkusila jste prodloužit tu dobu pečení? každá trouba peče jinak..

  19. Moc ráda chodím na tento web, velmi inspirující :-)….a prosím o radu…
    chleba se upekle bezvadně, krásně se vyklopil z formy, po vychladnutí ale je pořád trošku mazlavý a malinko se mi oddělila střídka….nevím trošku jsem zkrátila dobu pečení (moje trouba peče celkem dost) tak příště asi přidat?? Chleba má trošku lepit při krájení nebo vůbec?

    • Urcite prodluze dobu peceni, klidne i uberte dve-tri lzice tekutiny a kdyby se chtel pripalovat, prikryjte alobalem, matlat po nozi by se nemel.

      • Prodloužila jsem dobu pečení a je to v pohodě, ale pokaždé se mi oddělí střídka od kůrky…pekla jsem už asi 4x a opravdu pokaždé :-(

        • Šárko, zkuste péct v přikryté nádobě a trochu naříznout – občas je to dané prudkým pečením shora, tím víkem to odstíníte a naříznutím případně „propíchnete“, i kdyby se bublina chystala vzniknout špatným tvarováním, nádoba zabrání rozlití;)

  20. Vyskusala som a spokojnost velka. Urcite ho budem piect pravidelne. Ale nabuduce skusim zarabat len s vodou, aj po upeceni z neho stale citim cierne pivo :) A pred pecenim som sa bala, ze ho nevyklopim z formy, ale krasne sa dal vybrat, nikde sa neprichytil. Peciem vegansky, takze som formu vymastila kokosovym olejom. Nic ine som doma nemala, chlieb nechytil kokosovu aromu a funguje to perfektne. Velka vdaka za recept!

    • Ja mam tu aromu cierneho piva rada, ale ako pisem – aj s vodou je super a mame ho tak asi najcastejsie:) Dakujem za komentar!

  21. Hezký večer, právě jsem dopekla. Vypadá úžasně, jen to musím ještě vychytat. Něco jsem asi udělala špatně, těsto mě vůbec nezdvojnásobilo objem, nekynulo a prostředek je dost mazlavý, nedopečený. Myslím, že jsem měla dost hutné a těžké těsto, ikdyž jsem vše vážila podle receptu. Na chuť je ale výborný, tak sníme alepoň kůrku a příště to snad vyjde lépe. Holt je to rukama a chce to zkušenosti:o)

    • Tak to mě mrzí. Jakou mouku používáte? Mně tenhle chleba nechce vůbec kynout s předměřickou celozrnnou, takže se pak ani dobře nepropeče.

  22. Právě se chystám nechat rozkvasit přes noc na tenhle parádní chlebík, ale potom co jsem si přečetla poslední koment jsem na vážkách….mám jenom předměřickou mouku. Má vůbec smysl se do něj pouštět? Mám za sebou spoustu neúspěchů s chleby a teď když už se mi začalo konečně dařit, tak nevím, jestli by má oslabená psychika zkousla další neúspěch 😀

    • No nevím, je to na vás – jedlé to bude, jen to dost možná bude děsně hutné, ale najdou se i tací, kterým se s předměřickou daří (ačkoli jsou to většinou ti, co ji mají čerstvou). Jinak ProBio mají i v Billách a Albertech, kdyby nic jiného…

      • Tak nakonec jsem se do něj pustila a podařilo se:) vyskočil krásně a je výbornej! vysvětluju si to tím, že vedu i kvásek předměřickou celozrnnou, protože pochybuji že by ji v marketu, kde ji kupuji, měli čerstvou…

  23. Dobrý den, prosím o radu, jak upravit dobu a teplotu pečení, když mám zapékací mísu (skleněnou) o rozměrech: 30x20x7 cm (dxšxv) a dělám chleba z dvojité dávky? Dělal jsem před 14 dny z jedné dávky, takže mísa byla jen do poloviny plná a krásně se to povedlo – děkuji za výborný recept! Ale o tomto víkendu jsem dělal z dvojité, chleba po vykynutí zaplnil celou mísu, ale zdál se mi nedopečený, i když jsem přidal 20 minut. Nechce se mi kupovat další nádoby a chleba z jedné dávky je pro 4 člennou rodinu málo.

    • Klidně přidejte 40 minut a teplotu pak snižte, případně vrch přikryjte alobalem, ať se nepřipaluje. Kdybyste náhodou měl teploměr, tak důležité je, aby dosáhnul cca 95 °C. Žitný se přepéká dost těžko, takže více je „lépe“, kdyby se kůrka zdála moc tvrdá, nechte vychládat v utěrce, kde si to trošku zapaří.

      • Díky za doporučení, chleba se krásně povedl – zatím nejlepší :-) Po prvním zapečení (cca 10 min) jsem přikryl mísu alobalem, pekl 45 min na 220°C a poté 40 minut na 190°C. Nakonec 15 minut dopékal volně na plechu. Kůrka akorát, semínka na povrchu se nespálila. Prostě nádhera :-)

  24. Dobrý den!Chci se zeptat, jestli mi nepraskne skleněná mísa z varného skla, když jsi dám i s těstem studenou do rozpálené trouby! Mám z toho strach ! Děkuji.

    • Neměla by, ale kdybyste se fakt hodně bála a dala do trouby o půlhodku dřív, než úplně dokyne, můžete dát trouu rozehřívat i s nádobou (ale prodlužte pak čas pečení o takových 10-15 min).

  25. Chleba je uzasny….vcera jsem pekla…trochu jsem si ho pozmenila dle toho co bylo doma…vysel jak se rika na prvni dobrou…diky za inspiraci

    • To zálěží na vašem kvásku a okolní teplotě, i 4 můžou být moc, když je přes 30 stupňů, stejně jako málo (zima). Uvidíte, může začít padat a pak je takový přisražený. Ale teď má většina lidí v předsíních atd. tak akorát na prodloužení kynutí třeba na 6-8 hodin, tzn. tak kolem 12-15 stupňů, tak uvidíte, musíte s tím trochu laborovat sama

  26. Jsem nadšená z tohoto receptu. Je to první kváskový chléb, který se mi povedl. Hlavně jsem konečně pochopila, že je kvásekk a kvas. U mých prvních receptů jsem používala kvásek v množství jako u 12-cti hodinového kvasu. Jsem moc ráda za rady, které jsem tady vyčetla. Už bylo dost plesnivjejících chlebů z obchodů.
    Jo, ještě musím napsat, že jsem dala místo lžičky kvásku do sklenice 2 lžíce, protože jsem měla obavu, aby těsto vzešlo… Chléb vykynul pěkně. Množství asi snižovat nebudu, chuť je výborná, tak nač to měnit.
    Děkuji za recept a stránky.

  27. Chtěl bych se zeptat . Pekl jsem chleba v domácí pekárně 45 min na 220 °C a 50 min na 190°C Chleba se úplně oddělil od okrajů nádoby a udělala se dost tvrdá a silná kůrka. Přitom se mi chleba při krájení trochu lepil na nůž. Nevím jak postupovat, když uberu teplotu tak asi nebude propečený a když zvednu teplotu tak ta kůrka bude jak beton.
    Děkuji

  28. Dánský hnětač – no tak to je gól! A já si „namachrovaně“ myslela, že mám drátěné očko na lovení smažících se masopustních koblih z oleje :-D. Hnětu často, tak už budu nástroj používat správněji ;-)! Díky.

  29. Z jak velkého množství udělat tento chleba do formy na srnčí hřbet? Chlebíčkovou formu zatím nemám, tak vymýšlím, čím nahradit… A když místo hnětače ručního použiju ruční mixér (ty spirálky), tak se asi nic nestane, že?

    • Majdo, forem na srnčí hřbet je spoustu velikostí, stejně jako chlebíčkových. Takže změřte, jaký má objem – recept počítá s formou o objemu cca 1,5-1,7, v té 1,5 se to musí fakt hlídat, aby nepřekynul a nepřetekl, případně si pak vydělte všechny suroviny podle potřeby. A určitě dobře vymažte máslem, v těch prohlubních se to může chytat.

  30. Můžu tento chleba pect v litinovem hrnci? Mam neco změnit na postupu nebo nechat hrnec rozehřát v troubě a pak sup s těstem do hrnce? S pokličkou nebo bez?

    • Ne, zrovna tenhle chleba je formový, v litináči za něj neručím (ne, že by žitné nešly kynout v ošatce a péct i navolno, alemají tendenci praskat a z hodu do hrnce by se nemusel úplně dobře vzpamatovat:) Nicméně klidně zkuste,třeba z poloviční dávky (akorát je to úplně jiný typ těsta než normální ošatkové chleby, nejde to tak tvarovat)

  31. Dobrý den,
    tohle byl můj úplně první chleba a dopadl perfektně. Trochu jsem tápala s formou a jelikož ráda používám silikonové tup…, tak peču 0.8 násobku uvedeného v receptu. Zkusila jsem malé „vylehčení“ kukuřičnou moukou (50g). Doma má chléb obrovský úspěch a i zapřísáhlí nechlebaři baští i 4.den po upečení. PS. metlu nemám, a tak míchám vařečkou a zatím s úspěchem. Díky za tecept

  32. Dobrý den, chystám se tento chléb péct a chci se zeptat, zda když mám jen jednu formu, jestli je možné půl té dávky dát do lednice a po upečení prvního chleba vyndat a dát do té již vychladlé formy a nechat vykynout a pak upéct.Děkuji.

    • Janko, to nevím, ale zkuste, jinak se nejvíc přikláním k nákupu další formy – stojí do 50 Kč a dají se stohovat do sebe, pokud chcete péct dvojnásobnou dávku častěji, vyplatí se to během 3-5 pečení víc, než nadvakrát rozpalovat troubu…

  33. Kváskové chleby peču pravidelně už téměř rok, ale odvahu na celožitný jsem sebrala až po přečtení tohoto receptu. Je naprosto úžasný, vynikající, nedá se mu vytknout vůbec nic. Z formy šel krásně ven, má báječnou křupavou kůrku.
    Ve dvou dospělých a jednom batoleti padl k večeři téměř celý. Díky za recept a skvělé stránky plné inspirace!

    • pokud ho vymazete – tedy neni to rimsky – pak ano, podobne jako ve forme. Mozna bych nechala o chvilku dele pect pak venku vyklopeny, ucidite, jak bude vypadat

  34. Ja by som sa chcela spýtať, dá sa tento chlebík robiť aj z celozrnnej múky ražnej jemne mletej? Ja som cesto spravila z takej a je dosť riedke. Dala som kvasiť a uvidím, čo z toho bude, zatiaľ moje nádeje moc veľké nie sú :-)

    • Dá, práve z nej to pekávam. Ono u tej celozrnnnej múky to každý značí inak, niektonapíše len celozrnná, niekto pridá aj jemne mletá, alebo hladká (čo nie je presné), hrubá, polohrubá. Vždy je hlavne otázka, aké zrno bolona začiatku a ak to nefunguje, má múka inú nasákavosť a treba pomer voda-múka trochu upraviť.

      • No ono to nakoniec bola zitna chlebova v zlej nadobke :-) Ale chlebik, okrem toho, ze sa mi trosku prilepil o dno formy, lebo som ju vymazala prepustenym maslom, chuti aj tak vyborne, je upeceny tak akurat, na noz sa nic nelepi a isto ho este upeciem, tentokrat zo spravnej muky, som si pre istotu kupila dva kila, jemne mletu a aj hrubu :-)

  35. Přidávám se k pochvalným komentářům – MŇAM, MŇAM, MŇAM! Dělala jsem ho z žitné chlebové mouky, jinou jsem doma nenašla, a i tak byl výborný. V průběhu týdne vyzkuším ještě z žitné celozrnné, ale věřím, že chuťově bude stejně výborný. Recept ukládám do oblíbených a chleba budu péct pravidelně. Díky za inspiraci!

  36. Dobry den. Paraaadny chlebik. Prave sa pecie. Len by ma zaujimalo, ci sa pecie 10 minut na 250°C, potom 35 alebo 45 minut vo forme? Lebo je to tak lisiacky napisane, resp. ja vela analyzujem :-), tak neviem, ci sa ma piect vo forme spolu dokopy 45 minut aj s tymi 10 na 250°C, alebo zvlast 45 minut pri 220°C. Dakujeeem.

    • Óli, toto najviac zalezi na rure a type formy. Najlepsie zacat piect najskor dlhsie, lebo s trochu silnejsou korkou sa jest da, neprepeceny len velmi zle. No a potom forme -v tych cinovych je to u 10-45-10, v zeleznej 10-35-10.

      • No to je veru pravda, lepsie prepecene ako nedopecene … mam formu od Tupperware, bala som sa, ako to zvladne, ale vyborne … aj na sumavu pouzivam taku a spokojnost. Tak ale ako pises, treba ladit. PS: ja mrkva som sem nepozrela skor a odpoved uz davno tu. Tak krasny vikend maskrtnicka!

  37. Chutovo vynikajuci a v porovnani s inymi kvaskovymi chlebikmi na pracu menej narocny, co velmi ocenujem. Tento chlieb je mojim novym favoritom:) Uz len musim nejako vyladit moj nepodareny kvasok. Isla som presne podla postupu, a potvora nie a nie vykysnut aby prevysoval formu. Nakysol max.2 cm a to kysol 6 hodin. Z toho poslednu hodinu v zapnutej trube na minimum. Kvasok ma asi mesiac… Takyto problem som z predchadzajucim kvaskom nikdy nemala.

  38. Tento chleba je super. Koupila jsem si spešl formu na chleba 13×30 cm, která je na tento chleba ideální. Poměr surovin dodržuju, dávám do něj černé pivo s vodou půl napůl, experimentuju s kořením a semínky. Je vynikající a má několik velkých předností.
    1) nedá prakticky žádnou práci, opravdu. To se u žádného jiného chleba říct nedá. Celá příprava mi nezabere víc jak 10 minut!
    2) nejsou žádné čekací lhůty s několikahodinovými odstupy, kdy se o chleba musíte starat (různé hnětení, překládání a jiné blbosti):
    -ráno smíchám než jdu do práce mouku, vodu a kvásek (necelá minuta)
    – večer k tomu když přijdu z práce přimíchám zbývající suroviny a nakypu to do vymazané formy, strčím to do igelitového pytlíku (9 minut) a nechám to přes noc dělat co chce -při pokojové teplotě
    – další ráno už je forma zaplněná těstem, šoupnu ji do trouby a za 50 minut je chleba hotov, dám ho na mřížku a jdu do práce, večer se na něj vrhám a zbytek balím do utěrky
    3) Chleba vydrží jen v utěrce neskutečně dlouho, to byste už kupovaným pecnem mohli louskat ořechy
    4) Všehovšudy zašpiníte jednu mísu, jednu vařečku a formu na chleba, což taky v dnešní době není k zahození

    Preferuju CELOZRNNOU mouku a u tohoto chleba ji lze použít bez obav o výsledek ( btw. není nad čerstvě umletou vlastní mouku)
    Konečně můžu přestat kupovat kváskový celožitný chleba ve zdravé výživě, který nikdy neměl a nebude mít tu úžasnou křupavou kůrku jako ten můj a nebude v něm tolik dobrot
    Vřelé díky za tento recept, uvažuju o přidání svého vlastnoručně vyrobeného kvásku do kváskové mapy…

    • Děkuju moc za reakci,je super, že jste si to vychytali (a čerstvě mletá mouka nádherně voní, to je pravda). Mně by za noc utekl snad i z bytu, máme tu hrozně teplo, jak začne trocjhu svítit slunce;)

  39. Dobrý den, zajímá mne, zda je možné v receptu vynechat sladěnku, med nebo melasu? Při mé speciální dietě nesmím ani jedno. Děkuji za odpověď.

    • Funguje to i bez, přidávají další aroma (hlavně ten tmavěji pražený slad, takové karamelové nebo u melasy trochu lékořicové), plus ta sladkost, ale i bez dodatečného doslazování to lze.

  40. A ještě mne zajímá, zda je možné použít nepřilnavou teflonovou formu? Nebo ta nevydrží asi těch 250 stupňů, že? ….

  41. Pingback: Celoražný chlieb podľa Farfally | Cesta na farmu

  42. Tento chleba je úžasný!!! Tak dobrý chléb jsem ještě nejedla. Trochu jsem alternovala co se týče kvásku, ( prostě jsem ho neměla, a chtěla jsem si upéct chleba) a tak jsem do piva prskla kvasnice a stejně to bylo výborné :-).

  43. Tento chleba je úžasný, pekla jsem již několikrát. Chci se zeptat, zda mohu místo ovesných, špaldových, či žitných vloček použít pohankové vločky. Za normálních okolností bych to vyzkoušela, ale chlebík půjde do světa, tak aby byl bezvadný :-) Děkuji moc za odpověď.

  44. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli by tento chleba šel upéct i v domácí pekárně.
    Děkuji :)

  45. Pingback: Kváskový chlieb s avokádom (alebo Obľúbené raňajky môjho mladšieho syna) | Papáme zdravo

  46. Hezký den, mám dotaz: chleba se peče 45 min. ve formě + těch předešlých 10 min. na 250 °C – takže vlastně 55 min., nebo 45 min. vč těch 10 min.? Díky

  47. Moc prosím o rady. Můj postup je takovýto. V ledničce mám odebraný kvásek cca týden. Zakrmím ho, nechám přes den v pokojové teplotě. On se krásně oživí. Večer do 600 ml vlažné vody dám cca 350 g žitné chlebové mouky a 4 lžíce oživeného kvásku, zamíchám a nechám v míse pod utěrkou do rána. Směs se krásně rozběhne. Ráno zamíchám, odeberu kvásek do ledničky, přidám sůl, semínka (len, slunečnici a dýni), kmín a koriandr, 100 g žitných vloček, 20 g žitných otrub a 320 g žitné chlebové mouky. Zapomínám dát sladěnku. Zadělám těsto, které po chvíli přendám do formy. Přikryji utětkou a dala jsem do ledničky kynout, protože jsem zadělávala v 8 ráno a péct jsem potřebovala až večer po příchodu z práce. Chlebík i v lednici začal krásně kynout, ale večer se mi zdál ještě málo, nebyl přes formu. Tak jsem ho tam nechala ještě do rána. Nakonec kynul v lednici cca 20 hodin. Výsledek je ale takový hutný chléb, je málo nakynutý, myslím, že mu delší doba v lednici vůbec nepomohla, ráno byl stejný, jako večer. Můžete mi prosím poradit, kde dělám chybu?

    • Lenko, tyhle žitné moc nemilují kynutí v lednici, raději nezpomaluji, mám také podobné příhody „v rukávu“, ale ještě na to mrknu, teď mám do konce týdne děsný frmol.

  48. Dobrý den, chci pochválit recept. Většinou peču od oka a improvizuju. Různě míchám poměry pšeničné a žitné mouky, ale samostatný žitný jsem dlouho nepekla, tak jsem mrkla na váš návod a skvěle se podařil. Překvapilo mě, že se tam dává tolik vloček, ale chlebík je s nimi opravdu „mňamkový“. Díky melase má opravdu příjemnou lehce nasládlou chuť. Ještě dodám, že jsem nepekla ve formě, ale udělala klasický oválný bochník a nechala ho kynout v ošatce, povedl se i tak bezvadně.

  49. Dobrý den,
    výborný chlebík, oceňuji jednoduchost, není kyselý jako většina kváskových chlebů, prostě jednička :) Vzhledem k dalšímu přírůstku v rodině ale vymýšlím jak zkrátit i takto jednoduchou přípravu chleba. Máte zkušenost s tímto chlebem i v pekárně? Fungoval by taky, případně poradíte jak?
    Díky, Katka

    • Přípravu už kratší neuděláte, pekárna míchá až moc a časově jde hlavně o to kynutí, a to ze tří hodin už nezkrátíte. Pokud vám kyne déle, dejte do trouby se zpanutým světélkem. V pekárně to někdo peče, ale může překynout (spadnout), když zrovna vykyne dřívě a začne péct až později, a stejně to budete asi muset hlídat a víc přepékat.

  50. Zdarvím pekaře…pochopila jsme dobře, že vločky a seminka tam jdou čerstve, jako že se nenamáčí do vody? Děkuji

  51. Tento chleba jsem zkusila dneska poprvé a jsem moc spokojená. Jen bych se chtěla zeptat, jestli se dá nějak poznat, že už je upečený, třeba poklepem… Asi jsem ho vytáhla příliš brzy, přestože jsem časy i teploty dodržela, i barva už se mi zdála na hraně, ale uprostřed byl mazlavý.

    • Poklepem to nepoznáte, může být už zvenku ztuhlý, ale uvnitř ne. Leda teploměrem – měl by dosáhnotu v nitřní teploty asi 97 stupňů… tak příště zkuste ubrat dvě lžíce vody a dopékat déle, každá trouba peče jinak (obalte alobalem a třeba 15 minut ještě na 180 dopečte.

      • Děkuji za odpověď, už jsem to vychytala a hlavně přišla na to, že musím vydržet neříznout do něho dřív, než se má… Ale je fakt těžké se na něj takovou dobu jen dívat :)

    • Jak píšu v jiném článku – nepřilnavé povrchy (teflon i jiné) mi u těchto teplot nikdy nevydržely dlouho, takže nezaručuji.

  52. Dobrý den,
    chlebík je výborný, peču ho už asi tři čtvrtě roku a od té doby jsem ani nevyzkoušela jiný recept :) jen jednou jsem zadělala a pak zjistila, že nemám ovesné vločky, tak jsem přidala jinou mouku ve stejném poměru a chlebík byl taky moc dobrý. K dotazu, ježišek mi nadělil domácí pekárnu.. asi že jsem o ní uvažovala, ale nakonec jí zavrhla. Teď nevím, takhle mi to už krásně funguje. Máte typ jak tento chlebík péct v domácí pekárně? Jde to vůbec?
    díky, Katka

    • Katko, mrkněte nahoru, myslím, že už se na to někdo před vámi ptal. Pekárna mi pro tento typ chleba moc nevyhovuje, nemusí se propéct dostatečně, ale na přípravu jiných kynutých těst fajn.

      • díky moc, je to eta duplica, mělo by tam jít nastavit časy kynutí, pečení.. vyzkouším, snad to klapne, ježíška by odvezli :)

      • Dva pokusy v pekárně a oba chleby letěly do koše… :( Napadá Vás, co by mohlo být špatně? Používám stejné poměry jako v receptu, stejně jako jsem pekla předtím v troubě.. Těsto mi krásně vykyne, ale prostě není propečené, je uvnitř mazlavé. Přidávala jsem teď podruhé čas, ale ani tak se nazadařilo. Zkoušela jsem na konci pečení změřit uvnitř teploměrem a mělo to něco přes 97 stupňů. Jinak má ta pekárna docela překvapivě nízké stupně pečení, ale možná je to u pekáren jiné. Jeden chleba jsem zkusila s žitnou chlebovou jemně mletou a jeden žitnou celozrnnou (znejistěla jsem jestli to není moukou..).. třeba Vás něco napadne.. ? :)

        • Může to být i porostlou moukou (osvědčenou mám ProBio – celozrnnou jemně mletou, mívají i jako privátní bioznačku některé obchody). Zkusila bych ještě třeba o 40 g méně vody a čas určitě přidat, ony ty pekárny prostě vysoké teploty mít nemohou a žitný klidně jde dohnat i na 99, přičemž ty dva stupně udělají taky ještě něco. A pak tedy nechat půl dne odležet

          • děkuji moc za odpověď, všechno postupně vyzkouším. možná jsem do něj vrtala moc brzy, šťouchala jsem do něj teploměrem a už takto se mazal, ale když se to odleželo, nebyla to potom taková katastrofa. Peču z 200 g vloček a 400 g mouky, v troubě mi to vždycky vycházelo dobře, zkusím ještě přidat vločky na těch 250.. Zlatá trouba, jenže nechci ježíška zklamat, znáte to.. :(

            • Tak na hnětení něčeho jiného kynutého? Semtam třeba zhřešíte i bílým pečivem a na to je super:)
              Že maže, když se do něj dá teploměr už před dosažením žádané teploty je normální, důležité je po dosažení nechat odstát fakt ideálně těch 12 hodin a až pak usuzovat, kvůli struktuře, chuti i trávení.

  53. Dobrý den, peču tento chleba – moc nám chutná. V poslední době se mi ale stalo, že se mezi kůrkou a střídkou udělala mezera. Chleba se pak špatně krájí, rozpadá se. Postup mám pořád stejný, teplotu dodržuji, tak nevím čím to může být. Poradíte prosím? Děkuji

  54. Dobrý den, moc děkuji za inspiraci, Váš chlebik jsme si minulý rok moc oblíbili. Bohužel se mi letos 4x nepovedl. Po upečení se horní kůrka propadne a střídka je lepivá, zdrclá. Zřejmě se nedaří od té doby, kdy používám místo Bio celozrnné žitné mouky chlebovou žitnou mouku v kombinaci se sladem, protože při použití medu byl v pořádku. Když jsem ho pekla z Bio grahamové žitné mouky se sladem, tak se také povedl. Četla jsem, že ten slad tedy kanditní sladovy výtažek u slabých mouk podporuje nakynutí, které pak ten slabý lepek neudrží a přetrhne se, tak že by ta chlebova mouka byla slabší? Pečeme v kachlovém sporáku, tak je taky těžké uhlídat i teplotu a čas. Dnes jsem ho pro jistotu pekla v elektrické troubě a zase to samé. Příště ho však přikryji na ten začátek, byl navrchu černý a použiji tu mouku dle Vašeho receptu, což mi došlo až dnes, že používáme teď jinou. Myslela jsem, že je to teplotou a dobou při kynutí, kterou jsem mu dopřávala kolem 25 stupňů. Budu vděčná za Vaše rady, co by podle Vás mohlo ještě pomocí. Moc děkuji a přeji harmonický přítomný okamžik* Kateřina

  55. Včera jsem upekla, dnes večer budu opět chystat kvásek (vlastní výroby :-) ) na zítra. Neskutečně dobrý!! Díky za inspirativní recepty – s Vaší pomocí a také s pomocí pana Cuketky u mně pomalu a jistě vzniká závislost na domácím pečení. Ještě jednou díky a smekám pomyslnou čepici.

  56. zdravím.chtěla bych se zeptat, jestli tím něco pokazím když do chleba dám větší podíl rozkvašené mouky.peču přesně podle receptu a napadlo mě jestli by tím nebyl nadýchanější.

  57. to sem takhle jednou nechala otevřený tyhle stránky a odešla sem od počítače. Můj drahý to zjistil, okouknul to tu a udělal mi seznam všeho, co by chtěl vyzkoušet(v jeho případě ochutnat)…. a tak peču a peču a peču. tenhle chlebík naprosto pravidelně, protože je to jeden z našich oblíbených kousků. moc děkujeme za inspiraci :)

  58. Zdravím, recept je úplně božský. Kvas se vydařil a pečení taktéž. Sice mi trošku zčernal nahoře, ale jak jsem se dočetla, alobal je kámoš pro příště :) Manžel nemá rád ovesné vločky, můžu gramáž nahradit moukou? Bojím se, když vynechám 250g suroviny, tak recept půjde do háje.. Moc díky, těším se na Vaši odpověď, abych mohla vyndat odebraný kvásek z lednice a vyzkoušet chleba číslo 2 :)

    Díky za Váš čas a přeji hezký večer, s pozdravem Iva

  59. Tak mám za sebou úplně první pokus. Asi jsem neměl dostatečně nakrmený kvásek, protože chléb kynul něco přes šest hodin, ale výsledek naprosto předčil mé očekávání. Očekával jsem, že se sebezapřením pozřu jeden rozdrobený/rozblemcaný plátek a půjdu na další pokus, ale je to skvělé je to skvělé :D. Díky moc.

  60. Mám doma cukrovkáře, tak bych poprosila, jestli má někdo recept na žitný chléb bez cukru, melasy, medu. Kvásek nikdo z okolí nemá, snad někdo z vás receptůru zná. Máme domácí pekárnu, kupují chléb v krabici, ale není to ono. Předem děkují za rady.

    • Radmilo, ta lžíce sladu/melasy je v tom to nejmenší, obecně ta obilovina/škroby jsou problém, takže se musí střídmě, na což je tohle super – vydrží i týden, také peču někdy pro podobně dietně omezené blízké. Z chleba urkojíte určitě víc než 20 krajíčků… Jinak pivo i slad lze vynechat (místo piva vodu) a máte „čistý“ žitný/žitno-ovesný chléb, ta trocha sladu je tam na doadění chuti a barvy, ne masivní doslazení. Pekárna se mi na toto moc neosvědčila, ty žitňáky se v ní propékají hůře.

  61. Pingback: Pečení chleba - průběžná zpráva | Luddovo Notes

  62. Ten chleba je luxusní a tak jednoduchý… Jen prosím poraďte – dvakrát se mi povedl skvěle, ale teď pokaždé se mi v chlebu udělá pod horní kůrkou podlouhlá díra a ukrojené krajíce se tudíž rozpadají. Čím to?

  63. Dobrý den,

    zajímalo by mě, když se do chleba používají semínka (50 g slunečnice…), je vhodné je použít rovnou nebo si předpřipravit semínka přes záparu?

    Děkuji.

  64. díky za parádní recept… jsem naprosto nezkušený začátečník… poctivě jsem pročetla celou diskuzi a chtěla bych se zeptat… jestli má někdo zkušenost s pečením tohoto chleba v remosce nebo v plynové troubě…
    Katka

    • Tuším jsme to někde zmiňovala – v remosce lze, ale raději cca dvoutřetinový, déle a v půlce pečení přikrýt (cca 90-100 minut).
      V plynové lze taky, ale každá peče úplně jinak a chce to hlídat, aby se odspodu nebo shora nepřipálil – pomáhá péct na tlusté dlaždici, která teplo rozvádí rovnoměrně, u mě posledně časy souhlasily, ale není od věci na konec změřit vnitřní teplotu – měl by dosáhnout 98 stupňů.

  65. Dobrý večer, mám od pondělí zadělaný nový kvásek. O víkendu budu péci chleba. Nerozumím moc začátku receptu. Když mám aktivní kvásek , je to tedy těch 250 g kvasu nebo musím začít úplně od začátku receptu 1 lžička kvásku …
    Děkuji za odpověď

    • Tím aktivní se myslí nakrmený a na vrcholu své fáze. Jetsli máte zadělaný kvásek od pondělí, můžete začít zítra klidně s těmi cca 250 g gramy rovnou – ale aspoň 5 dní toho přikrmování to obvykle chce, než to uzvedne těžký chleba.

  66. Dobrý den,
    když jsem tenhle chleba dělala poprvé, nečekala jsem, že ten, kdo ho bude vyžadovat bude můj drahý :)
    Mám akorád 2 problémy – 1) nikdy mi nevyskočí nad formu po těch 4 hodinách, to dávám méně vody(většinou prostě 1 pivo) a i v největších vedrech. Ale to mě tolik netrápí
    2) Vždycky mám kůrku na rozbrusku a měkkej vnitřek, takže se to po ukrojení rozpadá. Tuším, že bych někde měla upravit dobu nebo teplotu, ale jak a kde?
    Díky

    • Možná blbá mouka? Co používáte? Mě zlobila Předměřická (kynutí), s doma mletou se mi někdy trhnul, ale to spíš v v kombinaci s blbou trobo, nerovnoměrný ohřev v plynové.
      Péct pozvolněji a déle, ideálně to změřit a dopékat až k 98 stupňům, po vytažení postříkat a zabalit do utěrky, pak by měla kůrka trochu změknot.

  67. Mouka jakákoliv, naposledy Albert Bio, ale dělala to i Harmonie nebo Country life, prostě jakou jsem potkala.
    Troubu mám klasickou elektrickou.
    Péct pozvolněji a déle – mohu poprosit o nějaký odhad na jak dlouho při jaké teplotě? A popř měřit v troubě jako takové, nebo v chlebu?

    • Začnětete na něch 230 a poté snižte třeba na 200, po hodině na 175… celkový čas může být třeba až dvě hodiny. Teplotu myslím v chlebu, vpichovým teploměrem. Jinak mně to dělá trouba – v konvekťáku i při nejnižších otáčkách, stejně jako v nerovnoměrné plynové, nejvíc i vyhovuje klasická domácí el. – horní dolní pečení.

  68. Dobrý den, mohla byste mi poradit s uchováváním tohoto chleba? Už jsem ho dvakrát pekla a je fakt skvělý. Mám ho v utěrce v chlebníku, a i když každý druhý den měním utěrku, třetí až čtvrtý den je trošku cítit. Jakoby zapařeně, je to normální nebo se tomu dá předejít? Bojím se, aby se mi nezkazil.
    Děkuji za odpověď. Rigel-nika

  69. Zdravím Vás :-) Chci se zeptat-kváskový pšeničnožitný chleba peču už delší dobu a už ho „umím“ :-) ,ale začala jsem péct čistě žitný, nechám ho kynout přímo ve formě, ve které ho pak peču a vždy po upečení je vevnitř pod horní kůrkou vzduchová bublina a pod ní je těsto jako „zákalec“…je jedno, jestli chléb kynul venku nebo prošel delším kvašením v lednici…vždy stejně….tušíte, kde dělám chybu? Děkuji za odpověď.

  70. Pingback: Pečeme žitný chleba | Naše rodina

  71. Dobrý den, mohla bych se zeptat jestli bych tento chleba mohla péct např. v kulaté formě na dort formu na chleba nemám a chtěla bych to jen zkusit. Vypadá to moc dobře. Teď momentálně peču chleba v zapékací skleněné míse nebo smaltovaném hrnci ale ty dávám rozehřívat tak nevím.

  72. Chlebik je vynikajici,pridala jsem chia, slunecnicova, dynova seminka a vodu trosku rizla s bilym jogurtem pekla jsem ho v litinovem hrnci, jelikoz jsem nemela nic vhodnejsiho po ruce .A vse se krasne vydarilo.☺

  73. Ahoj všem,
    jsem začátečník v pečení kváskového chleba. Chleba se mi celkem daří, ale chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s vedením žitného kvásku. Kvásek někdy chcípne a nevím proč, někdy má tendenci zaschnout nebo zahnít… Vím, jak se správně krmí, v jakém poměru a v jakých intervalech, ale asi to hlavní, co jsem nikde neobjevil je
    1) kdy ho dát do lednice: hned po nakrmení, nebo až po dalším nakynutí, nebo po částečném nakynutí, aby měl v lednici z čeho žít?
    2) má být zcela zavíčkovaný, nebo odkrytý, nebo mu tam mám občas pustit kyslík?
    Děkuju moc za odpovědi!
    Max

    • Jasne, hlavne at je uvnitr dopeceny, mozna to porva chvilku dele, ale semtam pecu mini verze v malych silikovnovych formickach.

  74. Dobrý den, chleba vypadá úžasně, proto jsem na něj dnes zadělala, už odpočívá 2 hodiny ale zatím tam leží jako cihla, vôbec se nepohnul, bojim se že nevykyne :( použila jsem žitnou celozrnou mouku Bioland

    • Martinó dejte mu cas. Zvetsil kvasek patricne svuj objem? Bohuzel na bioland mouku jsem nikdy nenatrefila:(

  75. Prosím dneska jsem dělala žitný chléb Váš recept – 5 dní starý kvásek krásně to vykynulo, vynechala jsem vločky. Ted jsem chtěla chleba rozkrojit a v něm nic díra :-/ Co jsem udelala spatne ? Moc děkuji za odpověd

  76. Dobrý večer. Dnes jsem dělala tento chlebík. Dlouho jsem se na to odhodlávala.;-) Po upečení je krásný, má hezkou barvu, ale když jsem ho rozkrojila, tak jsem se nejprve lekla, že je nedopečený, ale kdyż jsem si spočítala, jak dlouho byl v troubě, tak je to blbost. Je takový hodně mokrý uvnitř? Je to prosím správně, nebo jsem udělala někde chybu? Děkuji za odpověď. :-) Jana

      • No, 12 hodin jsem nečekala. Myslíte, že ráno, když zakrojím dál, to bude jiné? To je opravdu potřeba čekat tak dlouho?

        • Viz poslední věta: „Chleba musí být před krájením zcela vychladlý, ideální je ho upéct večer a přes noc se na něj těšit.“
          Takže rozhodně ne teplý ani vlažný, těch 12 hodin je ideál, klidně i déle. Žito pracuje i po dopečení, škroby nejsou stále dokonale zmazovatěné, tím zbytkovým teplem ještě dojde. Ráno by měl být ok, pokud se uvnitř nepomačkal a tím nesrazil – tím, jak jsou ty chleby vlhké, vydrží i týden, jen to chce počkat první den. Mimo jiné je vlažný i mnohem hůř stravitelný;)
          Tak snad to nakonec dobře dopadlo, kdyby přece jen nebyl dopečený, tak příště nechat ve vypmnuté troubě klidně další půlhodinu (třeba přikrýt alobalem, bude-li tmavý) a nechat dojít…
          Žitňáky skoro nelze přepéct, ale nedopečené a zatepla zakrojené jsou nejedlé (vnitřní teplota musí být minimálně 97 stupňů, pro vzdušné briošky je to skoro i deset stupňů méně, raději to jdu zvýraznit). Pokud je někdy tuhá kůrka (to záleží na troubě), stačí nechat pár hodin chladnout v lehce vlhké utěrce.

          • Děkuji moc za rady. No, když jsem ho krájela, byl už vychladlý asi 5hodin od upečení. Ale možná jsem tím zakrojením udělala chybu. Tak ho zkusím ještě jednou a zakrojím opravdu až za 12hod. :-) Ale jak poznám, že je dobře propečený? Tento chlebík neduní jako klasické že? Nebo můžu do něj píchnout špejlí? Uvnitř byl mazlavý. Když jsem zakrojila, zůstal i nůž polepený těstem. Přišel mi fakt jak nedopečený. Jdu rozkvasit na druhý. Snad se podaří. 😉 Děkuji! Hezký den. :-)

            • Problém je, že po upečení je prostě mazlavý vždy, takže špejle nic moc, navíc je kůrka tvrdá a moc to dobře nejde. Určitě zkuste přístí nechat vychladnout přes noc a o půl hoďky déle, preventivně, viz předchozí komentář… Kdyby to bylo fakt mazlavé i po tomhle dvouhodinovém pečení, je možné, že máte blbou mouku, ale spíš to bude to pečení (stalo se mi jednou, ž to bylo vážně moukou a reklamovala jsem, ale to musí člověk nejdžív vyloučit pokusy svoje možné omyly:). Tak ať se upeče pěkný!

  77. Děkuji! Zkusím teda prodloužit pečení a nebudu netrpělivá a nechám ho opravdu pořádně vychladnout! :-) Musí se mi podařit. Těším se na něj. 😉 Napadla mně i ta mouka, ale musím to ještě zkusit. Po prvním pokusu to nemůžu vědět, jestli to byla mouka. Nejspíš to byla moje chyba. A to jsem myslela, že se peče dostatečně dlouho. Moc Vám děkuji za podporu a za rady!! :-) Budu zkoušet, dokud se nepodaří. :-)

  78. Chlebík je paráááádny :)
    Doteraz som robievala len celozrnný špaldový, rôzne variácie… tento je však jednoznačný favorit :)

  79. Chlebík je moc dobrý, ale už podruhé jsem ho dolovala z formy, abych ho mohla dopéct………a to byla vymazaná a vysypaná semínky :(, dá se použít pečící papír. Jinak díky za stránky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *