Cinnamon Buns

Cinnamon Buns

 

Máloco dokáže v zimě potěšit tak, jako vůně skořice a karamelu. Ideálně ve formě malé vláčné roládky, ze které si pomaličku uloupáváte kousek po kousku, až jste najednou na konci a máte v ruce druhou nebo třetí. Jsou záludné.

Dělám je hezky s kopou másla a z droždí, i když bych mohla z kvásku. Jenže chápejte, když přijdu zmrzlá domů, chci jíst co nejdřív. Mají totiž zázračné účinky: uklidňují, zahřívají, zasytí a provoní celý byt. Svoje by mohli vyprávět zkušení Norové, Švédi a Finové, buď motají skillingsbollar, kanelbullar nebo korvapuusti. Pak tu máme ještě Estonce, jejichž kringel se teď prohnal českým internetem jako mor;) A Amíky, kteří si většinou na cinnamon buns nalejí ještě hektolitr cukrové polevy. Univerzální a globální comfort food.

Na hluboký pekáč (nebo dvě koláčové formy Ø 25 cm, přibližně 26 kousků) plný ulepené dobroty potřebujete:

  • 650 g mouky (hladké pšeničné nebo hladké se špaldovou celozrnnou 1:1)
  • 330 g mléka
  • 125 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 15 g droždí
  • půl lžičky soli (3 g)

Na náplň:

  • 160 g másla
  • 1–2 lžičky skořice
  • ¼–½ lžičky kardamomu (pro severský nádech, lze vynechat… nebo ještě přidat do těsta;)
  • 150 g cukru
  • pro rozmařilce i pár lžic posekaných ořechů nebo mandlí
  • perlový cukr na ozdobu

Rozehřejte máslo, přilijte k němu mléko, tím se máslo tak akorát ochladí a chladné mléko z lednice ohřeje. Rozdrobte do směsi droždí, přidejte cukr, vejce, přisypejte mouku a vyhněťte hladké nelepivé těsto. Nechte hodinu zrát.

Na náplň budete potřebovat povolené máslo, takže ho nedávejte do lednice, zkuste na to nezapomenout. Lze ho i rozehřát, ale těsto pak rychleji kyne a hůř se s ním manipuluje.

Jednoduše máslo nechte povolit a utřete s cukrem, skořicí a kardamomem.

DSC_0359

Těsto po vykynutí rozdělte na dvě poloviny, každou rozválejte na necelý půl centimetr a potřete máslovým krémem, případně posypejte ořechy. Zaviňte a nakrájejte na špalíčky vysoké cca 3-4 cm. Špalíčky taky můžete nakrájet takhle a střed ještě trochu zmáčknout, vzniknou vám pak korvapuusti.

kysnu2

Naskládejte na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem. To samé proveďte s druhou polovinou těsta.

Troubu rozehřejte na 200 stupňů a nechte mezitím šneky dokynout. Posypejte cukrovými granulemi (perlovým cukrem) nebo nechte jen tak a dejte péct na cca 20 minut (na začátku vlijte dospod trouby sklenici vody).

cinnamon_buns

Korvapuusti.

hotove

A klasické kanelbulle. Motají se přibližně takto.

kanelbullen2_m


Related Posts

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nesu Vám noviny. Z kváskového chleba krajiny, který je stejně tak nezdravě bílý a pšeničný, jako plný semínek a celých zrn. Vlhký, nadýchaný, ale na zároveň vně i uvnitř hezky křupavý, po žitném kvásku lehce kyselý. Do té krajiny se zvládne přenést každý, kdo má […]



76 thoughts on “Cinnamon Buns”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *