Citronový chlebíček

Citronový chlebíček

Pamatujete si citronovou babetu? Citronový chlebíček je její anglofonní bratranec, jen o něco hutnější a zároveň voňavější, intenzivní a velmi trvanlivý. Aby taky ne, narozdíl od industriální verze (kterou jsme ovšem velice milovala, ne že ne) je tu doopravdického citronu dost a dost.

A upotřebíte i kvásek. Jen ze vzpomínky na babetu mám příjemně kyselo v puse a tak je jasné, že jsem musela zkusit nahradit obligátní jogurt přebytečným kváskem… A zafungovalo to! Poradím, jak to zkusit tak či onak i jak zmírnit případnou přílišnou práškovou kyselost, ačkoli ten trik asi znáte. Je to soda, kterou je při pečení hodně kyselých těst použít třeba z poloviny pečicího prášku. Ne, že by to s ním nefungovalo, ale jelikož je sám trochu kyselý, někdy z tohoz zvláštně trčí. Používám šťávu i do těsta, kde přináší další rozměr chuti.
Druhá finta, kterou aktuálně používám hodně, je zmenšování formy nebo ošatky jinou nádobou. Jak? V případě pečení ve formě buď vystelete celou formu papírem a na jednu stranu umístíte bramboru/skleničku/misku podle potřeby zkrácenní, nebo formy klasicky vymažete a menším kouskem papíru zahradíte pouze stranu, kterou byste chtěli uzavřít. Samozřejmě na bocích a vespod musí být papír aspoň centimetr nalepený, aby ho těsto nepodlezlo.Výsledné chlebíčky tak můžete mít podle vašeho vkusu vyšší nebo nižší klidně s jednou a tou samou formou. A to se vyplatí!

Pro pořádek – všechny fotky dnes fotila Alie / Petfarm Family. Poznáte to snadno, protože je radost na ně koukat a protože já sama se nedokážu fotit a zároveň přípravovat koláče.

Recept:

  • 2 vajíčka
  • 200 g cukru
  • 200 g tekutého kvasu (1:1 pšeničného)
  • může být třeba až 50 g tekutiny navíc v závislosti na rozjetosti kvasu
  • 100 g mouky z dvouzrnky nebo jiné oblíbené pšenice (klidně hladké, té ale tak o 20 g více)
  • 3 g prášku do pečiva, 2 g sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • kůra z dvou citronů
  • šťáva z jednoho citronu
  • 100 g másla

Je to jednoduché. Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny, přimíchejte kvásek, rozpuštěné a lehce zchladlé máslo, kůru a šťávu z citronu.
Nezapomeňte nahřát troubu – přibližně na 170-180 stupňů.
Smíchejte mouku s kypřidly a solí a utvořte těsto. Nalijte do 21cm formy s vysokými boky nebo větší, adekvátně zkrácené formy – to je tento případ.

Na ozdobu: Poklaďte kousky červeného pomeranče. Něco se propadne, něco ne, ale vypadá nádherně i na řezu.

Pečte přibližně hodinu, poté zkuste špejlí.
Horké pokropte šťávou z poloviny citronu. Pokud se vám chce mít chlebíček ještě o trochu sladší, z druhé poloviny citronu vymačkejte šťávu a postupně do ní přišlehávajte tolik moučkového cukru, aby vznikla hutná poleva. Jelikož jsme trošku spěchala, abych vám ho s Alie stihla vyfotit, mám ji řidší a lila jsem ji za horka, ale ještě trošku cukru a byla by ideál. Řidší se ale zase lépe vsákne….

Přebytečnou polevu můžete klidně uchovat v lednici a použít do dalšího pečení jako ochucovací složku. Chlebíček konzumujte vychladlý, vydrží v kondici minimálně tři dny

A bezkvásková verze:

  • 2 vajíčka
  • 200 g cukru
  • 200 g hustého jogurtu
  • 200 g mouky z dvouzrnky nebo jiné oblíbené pšenice (klidně hladké, té ale tak o 20 g více)
  • 3 g prášku do pečiva, 2 g sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • kůra z dvou citronů
  • šťáva z jednoho citronu
  • 100 g másla


14 thoughts on “Citronový chlebíček”

  • Včera jsem vyzkoušela variantu s kváskem, jen pokapanou citrónem, naprosto dokonalé! děkuji za další skvělý recept!

    • Hurá Zdeňko! Děkuju moc za zprávu a jsem ráda, že se daří. Já kolikrát dělám taky jen bez polevy a naopak si přiliju ještě trochu citronu navíc, já ráda hodně kyselé, toto je taková zlatá střední cesta. díky za zpětnou vazbu, cením si vašeho času!

  • Dobrý den, ani nevíte, jakou jste mi tímto receptem udělala radost! 🙂 jsem totiž milovnice všech citronovych buchet a zbožňuju tu “průmyslovou” babetu. Poslední dobou si ji už nemám odvahu kupovat, protože mě děsí složení.. Takže moc díky! Jdu péct 🙂 Ať se Vám i s malou pekařkou daří, taky vařím a peču s dětmi. Anna

    • To mě těší! Já mám v záloze i tu citronovou babetu podobnou “obchodní”, ale u tohoto mě baví nesmírná dlouhodobá vláčnost. tak ať se vydaří, díky za zprávu!

  • Je skvělá! Sice jsem neměla právě k dispozici kvas, ani jogurt, ale chuť velikou … A tak máme verzi bez kvasu a navíc z kysané smetany. Ani vychladnout nestačila. Děkuji za vaše recepty, často je používám.

    • No však! To je velmi adekvátní a chutná náhrada. Těší mě, že recepty fungují a výsledky chutnají a díky za komentář!

  • Chlebíček je skvělý! Říkala jsem si, co mi to připomíná a vidím tam paralelu s tvarohovou bábovkou. Nemám doma klasický prdopeč, používám vinný kámen a dala jsem 9g vk a 2g sody na 220 g pšeničné hladké mouky. Příště zkusím dát trochu méně. Nemám moc ráda sladké, tak jsem ubrala cukr a byla to chyba. Buď se s množstvím cukru budu držet receptu, nebo chlebíček poliju polevou, což jsem tentokrát neudělala. Myslím, že by byla dobrá i ta na cinnamon buns, něco nějaká s lučinou. Díky za recept!

    • Ano, trochu se jí podobá i strukturou! Klidně dejte méně, já včera pekla znovu a vybublal příliš a příliš rychle (záleží na kyselosti těsta), takže určitě pak dát méně sody…
      Onn tam ten cukr mimojiné pomáhá držet i klasickou strukturu, tu šťavnatou hutnost a zároveň křehkost. Někdy nedávám dokonce žádnou polevu, jen proleju citronem, ale těsto nechávám sladké a je to tak akorát:)
      Tak snad příště bude úplně ideální.

    • Dobrý den, odpověď se asi ztratila – kvas krmený v poměru 1-1:) Po zamíchání bývá relativně pevný, ale kynutím ztekutí.

    • tekutym kvaskem obvykle myslime kvasek o hustote 1:1, tedy u psenicnych (zitne se obvykle hustejsi nedelaji, ba nekdo dela i malinko ridsi). JInak se da delat i tuhy kvas, kdy na 100 g mouky pouzijete napriklad 50-60 g vody, vlastne jako chlebove testo.

      • Zdravím, tak dnes som vyskúšala tento Váš famózny recept, ale bez kvásku. S kváskovaním iba začínam a nie je mi jasné, čo znamená 200 g tekutého kvasu. Vysvetľujem si to tak, že do cesta dám 100 g pšeničného kvasu a 100 g vody. Neviem, či je to správne. Pšeničný kvások ešte zatiaľ nemám, ale už je na dobrej ceste.
        Ešte raz vďaka za tento výborný recept, je to naozaj mňamka. A teraz hor sa do štúdia Vášho výborného blogu, len škoda, že som ho objavila dosť neskoro.
        Želám Vám veľa zdravia a energie pri tvorbe ďalších receptov.

        • Dobry den katarina, je tym myslene klasicky kvas, ktory byva tekuty – po vykvaseni, teda pred nim sa da zamiesat vidlickou, nemusite miesit. taky terminus technicus. oproti tomu su tuhe kvasy ako lievito madre, ktore maju hustotu chleboveho cesta, pripadne biga (casto z drozida). ospravedlnujem sa za zmatky a dufam, ze sa dari!

  • dobry den. recept je zase raz super. ale chcem sa opytat, davate kvasok, prasok i sodu. neslo by to len ako cisto kvaskovy recept. popripade s tou sodou?
    dakujem
    Zuzaana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *