Čokoládové bochánky a.k.a. olivová ciabatta

Čokoládové bochánky a.k.a. olivová ciabatta

 

Na krátkém výletě do Milána se nám přihodila zajímavá věc. Těsně po příjezdu jsme si v  jedné pekárně chtěli dát nějaké malé pšeničné pečivo s černými olivami. Potud nic zvláštního. Trochu nás však šokovalo, když se z oliv po ochutnání vyklubala hořká čokoláda a navíc jsme zjistili, že jemný poprašek není mouka, ale…. moučkový cukr, samozřejmě.

Znáte ten pocit, kdy poslepu sáhnete po sklenici s džusem a omylem se napijete babiččina bylinkového výluhu? Vaše chuťové buňky jsou připravené na něco jiného a i když na čaji jinak není nic špatného, je to divné. Blbí turisti.

Přesto nám čokoládové bulky děsně zachutnaly. Kombinace vláčného chlebového těsta a poctivé dávky hořké čokolády, to všechno doslazené cukrovou posypkou. Bylo jasné, že hned po návratu se pokusím recepturu napodobit.

Jedná se o jednoduché kvasnicové těsto na bílý chleba, které doporučuju připravit z větší dávky, dát do lednice a pak jen ubírat podle chuti a potřeby. Je pěkně vláčné, nadýchané a jemně slané, takže snese extra dávku hrubé soli, případně těch zpropadených oliv nebo dokáže pěkně podtrhnout sladkou chuť čokolády.

Na tři placky nebo 21 čokoládových houstiček budete potřebovat:

  • 1 kg mouky
  • 650 g vody (může být i trochu víc, dlouhým zráním těsta v lednici se vám hezky vypracuje lepek)
  • 50 g panenského olivového oleje
  • 15 g soli
  • 15-42 g droždí (podle toho, jestli budete chtít používat těsto hned, nebo postupně čtyři dny)
  • navíc: čokoláda (na celou dávku aspoň 400 g) nakrájená na čtverečky o hraně cca 0,5 cm nebo ingredience na focacciu, pizzu…

Droždí rozmíchejte ve vodě, případně nechte vzejít kvásek a poté promíchejte se zbytkem surovin (mouka prosátá se solí, olej), dokud nevyhnětete hladké těsto. Nechte hodinku kynout a poté buď hoďte těsto do lednice, nebo

  • roztáhněte část těsta na placku a zadloubejte do ní olivy/sušená rajčata/kapary/bylinky/posypejte solí, po upečení ještě polijte dobrým olivovým olejem
  • zamíchejte do těsta čokoládu, poté rozdělte na menší porce, nechte odpočinout cca 20-30 minut a dotvarujte bochánky, toužíte-li po dokonalých tvarech (které jsou ale zcela zbytné).

Obojí nechte na pečicím papíře ještě asi hodinu přikryté a v přiměřeném teple kynout. Poté sázejte na rozpálený plech a pečte na 250 °C, dokud se vám nezačne zamlouvat barva výrobku, což by mohlo být tak za 20-30 minut.

DSC_9286

Já hlasuju pro zpomalenou variantu těsta, která vám vydrží v lednici minimálně tři dny. Pečivo bude mít o dost lepší chuť a navíc budete mít vždycky čerstvou dávku.

Stačí pak (část) vyndat, nechat cca hodinu odpočívat (s úplně ledovým těstem se pracuje o dost hůř), poté propracovat a ochutit dle výše uvedených instrukcí a zase nechat asi hodinu až dvě kynout.

Pokud už předem víte, že budete chtít používat těsto až později (třetí den a dál), klidně snižte dávku droždí, vydrží vám déle v dobré kondici.

Poznámka: Pokud vás napadne dát chladit těsto za okno, dost možná na něj zapomenete a lehce vám tam zmrzne. V takovém případě vydrží určitě týden a stačí ho nechat povolit přes noc v lednici, poté s ním nakládejte tak, jak je uvedeno výše.

Na svoji obhajobu dodávám, že ty bulky byly promíchané s něčím, co v sobě evidentně mělo zelené olivy… Nebo co to mohlo být? Máte nějaké cestovatelské příhody spojené s nečekanými gastroobjevy?

 


Related Posts

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nesu Vám noviny. Z kváskového chleba krajiny, který je stejně tak nezdravě bílý a pšeničný, jako plný semínek a celých zrn. Vlhký, nadýchaný, ale na zároveň vně i uvnitř hezky křupavý, po žitném kvásku lehce kyselý. Do té krajiny se zvládne přenést každý, kdo má […]



22 thoughts on “Čokoládové bochánky a.k.a. olivová ciabatta”

  • Trochu plavu v tom, kolik tam mám dát toho droždí. Chápu to dobře, že 15 g je pro delší kynutí a 42 pro hned? Od pohledu mě lákají, ale nechtěla bych to hned na začátku zkazit:-) Děkuji za odpověď.

  • Zrovna pred par dny jsem videla reportaz o tom, co se stane kdyz se k horke cokolade prida sul. Vynikne v cokolade nepoznana sladkost a tenhle recept toho vyuziva. Uz se tesim az ho vyzkousim. 🙂

  • Předevčírem jsem se nechal unést a zadělal na těsto. Pro jistotu z menší dávky, co kdyby se nepovedlo. Včera jsem tuto fantazii dopekl a dovezl na zahradu k večernímu labužírování. Jen se po nich zaprášilo. Dnes založím z více matroše… 🙂

    Díky za nápady a inspiraci

  • Dobrý den, chtěla bych bulky zkusit z kvásku. Doporučila byste mi pšeničný nebo i žitný? Je mi jasné, že by byli asi trošku jiné. A pak jsem se jen chtěla ujistit, zda při Vámi uvedeném množství použiji pro gramáž kvásku v 1/3 mouky a vody. tzn. cca 333 g mouky a cca 216 ml vody. Zbytek uvedených gramáží pak použiji k hotovému kvásku? Děkuji přede za odpověď a omlouvám se za možná špatně napsaný dotaz. Ale s kváskem samotným peču, jen jsem jím zatím droždí nenahrazovala. Děkuji.

    • Veroniko, jestli to chcete sladké, pak učitě raději pšeničný (žitný konvertovaný na pšenici, tzn. 12 hodinpředem naočkujte lžící žitného dané množství mouky a vody) Můžete použít tu 1/3 mouky, tzn. to, co píšete vy, nebo klidně zadělat kvásek řidší- tak to dělám já, k 333 g mouky 333 g vody, druhý den přidávám zbytek surovin, chápete to úplně dobře. Plus tedy, jestli budete chtít těsto nechávat v lednici a postupně ubírat vždy na čerstvé bochníčkz, klidně bych dala kvásek i jen ze čtvrtinového množství… a přidejte do těsta tak 40 g cukru, jinak to možná budete mít kyselejší. Těsto se může jevit trošku řidší, než kdyby bylo z droždí, ale to není na škodu.

  • Tak jsem úspěšně testovala těsto kynuté v lednici a musím říct, že pečené bochánky s plátky sýra jsou geniální. Jen bych potřebovala menší radu, aby mi těsto neosychalo. Mám ho překrýt potravinářskou fólií nebo co s tím?

    • To jsem ráda. Jinak možností je víc – mísu dejte do igelitky a zavažte, omotejte fólií nebo dejte do hrnce a přikryjte dobře těsnící poklicí. Ideální je mít gastronádobu s přiléhajícím víkem, ale jde to i bez toho;)

      • Mám za sebou už asi třetí várku tohohle těsta, v tom případě jsem přidala část žitné mouky, těsto kyne pod potravinářskou fólií a olejem, a je to úžasné, začalo mě to motivovat k pečení něčeho chlebovitého. Podotýkám, že jeden můj pokus o dalamánky vyšel jako něco typu dlažební kostka. A je to ideální těsto pro případ mlsné. 🙂

        • Bezvadný, díky za zprávu, taková motivace zní fajn. Já taky začínala s velmi tuhými výsledky.

  • Koukám, že mi to včera nepřidalo komentář, tak ho píšu znova. Vyzkoušela jsem princip univerzálního „věčného“ těsta a hlásím velikou spokojenost! Já ho teda založila s bílým pšeničným kváskem, vydržel déle než týden a zrealizovala jsem s ním čokoládovo-brusinkové šneky, focacciu s chilli a nakládaným česnekem, meruňkové ulitky se slunečnicovými semínky a plněnou pizzu.
    Jenže teď se můžu na své tři kvásky s lepkem tak akortá smutně koukat a těšit se, že u tebe třeba začnu pomalu nacházet vychytané a chutné bezlepkové pečení.

    • No super, Madlo. tak aspoň něco se vydařilo, ale stejně je to pitomé. A problémy máte s lepkem, nebo třeba avenin (takže třeba ten oves) a žito tolerujete? Drž se.
      Snad budu mít teď po zkouškách trochu víc času a nějaké zdokumentované recepty přibydou.

      • No, měl prý jakési výsledky z krve hraniční a jedna hodnota byla pozitivní, tak jsem malému zatím (je to jen pár dnů) zkusila bezlepkovou jen tak, že se zjistím, co to s ním dělá, a musím říct, že i po těch třech dnech je výsledek ohromný.
        Kompletní výsledky se dozvím tak za čtrnáct dní a fakt se modlím, aby malej mohl alespoň to žito a oves.
        Dnes jsem se poprvé snažila o bezlepkové pečení (loupáky a pohankový chleba) a byla jsem překvapena, jak se s bezlepkovou moukou (měla jsem Unimix) strašně špatně pracuje. V podstatě to jsou samé škroby a přijde mi to těsto pak vyloženě nepříjemné na omak. Celiakie je holt (doplňte nepublikovatelný výraz…).

  • s pomalým kynutím v lednici mám taky dobré zkušenosti.. jinak, když to těsto necháš zmrznout, nezlikvidujou se tím ty kvasinky?

    • Ne, všechno se tím nezlikviduje,i přemražené droždí na cca 50 % funguje.. nemůžu to úplně doporučit, ale jde to a netřeba ztrácet naději, pokud se podobná věc „zadaří“:)

  • Pekná príhoda. Čokoládové bochníčky vyzerajú fajnovo, len cesta je ako pre regiment. Chápem však postupné dopekanive, v takom prípade všetko chápem.
    My sme si podobným spôsobom pri prvej návšteve Talianska dali Latte. Nastavení a natešení na skvelú taliansku kávu, ktorú sme museli ochutnať hneď na prvej pumpe, sme si hneď ďalšie ráno chceli nádherne nastaviť deň fantastickým napeneným Latte. 2x sa nás pani pýtala, či chceme latte. My, že „áno, jasné“ (celí natešení)! Či nám ho posype kakaom? „Jasné, to bude super skvelé.“ Tak sme chvíľu čakali a na stole nám pristali 2 horúce mlieka posypané trochou kakaa. Hm, nie, že by bolo hnusné, ale káva, hm, tá nám fakt chýbala. No, maskoti.

    • No áno, jeden deň focaccia, pizza, potom zamrzlo, nakoniec to sladké… Mám overené, že je každým dňom lepšie, už som viac ráz testovala postupný vývoj až na 4-5 dní (ale to je teda lepšie o polovicu znížiť dávku droždia, inak už ide 4.-5. deň trochu do alkoholova). Nuž keďtak sa dá kilo múky dobre delit:)
      A latte si teda dávať nebudem, dík za varovanie, pekný večerníček:)

Napsat komentář: škeble Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *