Dýňové skořicové šneky se zbylým kvasem

Dýňové skořicové šneky se zbylým kvasem

 

Znáte to, ne? Zaděláte kvas na chleba, nestihnete udělat chleba, případně vám dost kvasu zbyde… Trhá vám srdce ho vylít, tak co s tím? Jestli nemáte rádi spotřebovávání staršího prefermentu, který někdy přináší dost nejisté výsledky, je fajn ho využít i do jiného, než čistě kvasového pečení. Třeba do skočicových šneků, ovšem…

Možností se tím otevírá mnoho – od použití místo jíšky (tak upotřebíte ovšem maximálně pár lžiček), přes bábovková těsta až ke klasickému kynutému, kde je ovšem samozřejmě možné snižovat množství droždí podle toho, kolik času máte.

Vždy je nutné odpočíta z vašeho receptu mouku a vodu obsaženou v kvasu, aby celkový poměr tekutin:mouky:tuku:vajec seděl. Já v poslední době několikrát pekla takové hybridní skořicové šneky, do kterých jsem ještě přidala dýni a párkrtá zkusila těsto i kompletně veganské – bezmléčné. Podívejte se na to.

Pokud máte přebytek vodnatější dýně, je možné, že bude nutné lžici-dvě mouky přidat, případně dát menší množství pyré, já mám aktuálně nejčastěji hokkaido nebo máslovou.

Na 12 šneků budete potřebovat (originální recept zde):

obvykle dělám dvojitou dávku, proto ta divná množství, ale na testy a do malých domácností někdy stačí i poloviční;)

  • 115 g přezrálého pšeničného kvasu
  • 155 g dýňového pyré (hokkaido)
  • 40 g cukru
  • 270 g mouky (hladká nebo hladká napůl s celozrnkou)
  • špetka kardamomu
  • 65 g změklého másla
  • 1-2 g soli
  • 7 g čerstvého droždí nebo 2.5 g instantního
  • podle potřeby lžička mléka nebo mouky

Na náplň:

80 g másla

  • 80 g cukru krupice
  • 8 g skořice
  • kardamom podle chuti
  • 4 lžíce mletých oříšků

Na sirup: 100 g cukru, 1/2 citronu nebo pomeranče

Do mísy hnětače dejte nejdříve tekuté suroviny, v nich rozmíchejte droždí, poté přidejte cukr, mouku, sůl a začněte vypracovávat těsto. Po spojení surovin přihněťte máslo, společně nechte hnist asi 7 minut na druhou rychlost.

Nezapomeňte z lednice vyndat na teplé místo máslo do náplně.

Těsto nechte vykynout asi hodinu, máslo utřete se skořicí a kardamomem a opět odložte na teplejší místo.

Těsto rozválejte na necelý půl centimetr a potřete máslovým krémem, případně posypejte ořechy. Zaviňte a nakrájejte na špalíčky vysoké cca 3-4 cm. Skládejte do pekáčku vymazaného máslem nebo třeba klidně do formiček vystlaných nepropustnými košíčky či papírem. Alternativní tvary a motanice najdete tu.

Jestli pečete ve formičkách bez papíru jen vymazaných máslem, rolku dole secakněte, ať z ní nevyleze spodem většina náplně.

Nechte dokynout ještě půl hodinky v teple nebo v lednici přes noc a upečte. V dobré plechové formě nebo při jednotlivě pečených kusech to trvá cca 20-25 minut na 200 stupňů, v keramice, která se rozehřívá postupně, doporučuju spíš 35-40 minut na 180 stupňů, aby se propekl i spodek.

Na upečené cinnabuns ještě mužete nalít trochu polevy-sirupu. Tím získají lesk a vláčnost i do druhého dne (a pochopitelně je i pořádně osladíte).

Svařte 100 g cukru se šťávou z poloviny citronu nebo pomeranče, kterou doplníte na cca 100 g. Vařte, dokud nepřipomíná sirup – cca 5 minut. Pomašlujte hotové cinnabuns, případně posypejte zdobením. Brou chuť:)

 

Žádný focení už před miminkem není v bezpečí.

 

 

 

 

 

 



16 thoughts on “Dýňové skořicové šneky se zbylým kvasem”

  • Dobrý den,
    chci se zeptat, pokud bych místo přezrálého kvasu dala vyzrálý kvas, bude třeba přidávat kvasnice, nebo by bylo třeba dát větší množství kvasu?
    Díky, Zdeňka

  • Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli můžu místo kvasu použít klasické kvasnice? Pokud ano, tak jaké množství? Dlouho hledám recept na vláčné skořicové šneky a tento vypadá báječně, jen nedisponuji kvasem. Děkuji, Barbora

    • Dobrý den barboro, v tom případně je to jednoduché – postupujte podle tohoto receptu, jen zaměňte cca polovinu vody za řidší dýňové pyré. Pokud nemáte přístup k čerstvímu droždí, tak počítejte vždy cca 14 g na 1 kg mouky (a vydělte podle dávky)

  • Právě vytaženo z trouby:-) doma v čase příprav ani špetka skořice, zato sáček směsi koření na masala chai od cejlonskaskorice.cz – je to s tím parádní podzimní kousek!

      • To nemám:-( místo focení jsme hned zadělali na další várku a upekli update verzi – těsto nakrájené na trojúhelníky pomazali povidly s mletými ořechy a zatočili do tvaru rohlíčků…pro jistotu jsme je ještě horké potřeli polevou cukr-citron:-)

        • Mnaaaaam, to zni proste super. Nebo i s pomerancovou vodou to zni dobre. jemine. Musm si je zas upect:)

  • Dobrý deň, chcela by som si upiecť šneky na raňajky, ale cesto som vyhnietla už na obed, je možné, aby bolo v ladničke až 20h? Druhá otázka je, možem si všetko predpripravit už do pekáču a potom to celé dať do ladničky na tych 18h trebárs? Ako dlho pred pečením je potreba vybrať cesto/pekáč z ladničky. Ďakujem, a ešte jedna malá vec 🙂 keď zamením pšeničnú za špaldovú, musím nejak upravit množstvo múky? ola

    • Dobry den neskoro, ale predsa – da sa aj 20, zalezi, akon chladi chladnicka, treba oskusat. Ak je nakysnute, uz netreba vobec cakat a rovno mozte supnut do chladnicky. A inak so spaldou sa vam bude cestoi viac roztekat, bude treba asi ubrat dynoveho pyre, pripadne prisypat muku.

  • Díky Maškrtnica, tak som to dala i s pekáčom do ladničky, ráno upiekla a chutili mi! Akurát, presne ako ste poznamenala, cesto po vyvalkaní zmaklo (od začiatku až do konca pri prekladaní bolo celkom hutné, tak ako máte vo videu) a potom šneci pri zakrojení nedržali tvar, boli to elipsy a ešte ani plnku nebolo vidiet ako sa to tým krájaním zacvaklo. Predpokladám, že chyba mohla byť aj v tom, že maslo som mala teplé, cca 50 stup , a ako som ho natrela na cesto, tak to zmaklo.Je to možné? Chuťove ale delikatesné 🙂 …..PS: jedna zvedavá otázka, prečo sa ešte pridáva droždie?

    • Olga, to maslo tomu urcite nepomohlo, treba mat sice plnku maksiu ako cesto, ale nie teplu, inak cesto roztapa, toboz so spaldou, ta bola asi relativne ok:)
      Inak drozdie preto, aby sa zuzitkoval kvas, ale skoricovniky sme mali relativne hned. Ak byste nepridala, kysli by 2-3x pomalsie, ani by nebola treba chladnicka, max. chladna predsien – mozte oskusat nabuduce, budu aj malicko nakyslejsie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *