Dýňový chléb s ořechy

Dýňový chléb s ořechy

 

S dýněmi se to má tak. Buď nemáte nic, nebo vám ty potvory tlusté přerostou přes hlavu… A začnete přemýšlet, kam je upíchnout. Šel by upéct dýňový chleba? Svět kolem vás pak začne podezřele oranžovět, a bodejť by ne – když je jich tolik.


Moje taktika je následující: dýním se vyhýbám, dokud je to jen trochu možné. Nejásám, když vidím jejich baculaté tvary na konci srpna ve společnost sladkých rajčat a voňavých paprik. Upřímně mě to děsí, vždyť je ještě spousta možností, co jiného jíst, a podzim je ještě tak daleko! Nicméně postupně se nákupům a dýním přestávám vyhýbat, právě teď je totiž k sehnání nejvíc druhů.

Když už máte dýně vcelku, vydrží dlouhé skladování, ale v okamžiku, kdy ji nakrojíte, přichází ta chvíle rozhodování. Co s ní, abyste se nepředávkovali? Moje doporučení zní: z toho, co nesníte hned, nadělejte spoustu pyré a užívejte po malých dávkách. Čerstvou upečte nebo uvařte do těstovin, část pyré se hodí polívky, do brynzové pomazánky, zbytek do cheesecaku, bramborové kaše, do chleba, do housek, do noků – ale raději nezkoušejte všechno najednou. Budou tu s námi až do května.

dynove_pyre_m
Jakkoli to vypadá trochu nezvykle, v pečivu jí to děsně sluší. Funguje podobně jako brambora – zvláční ho a navíc dodá krásnou barvu, díky níž bude i střídka obyčejné pšeničná šiška rázem zářit v širou dál. A ta kůrka! Vypeče se do tmavého karamelu ani nebudete vědět jak. Kromě toho s dýní přidáte do chleba zase kus cenných surovin, samé karoteny a něco minerálů.
Kombinujte klidně s oblíbeným kořením a dalšími souvisejícími surovinami: čerstvými ořechy (nebo naopak posledními chudáky z loňska) či dýňovými semínky a medem.

Přibližný poměr na bezva dýňový chleba vám dám, ale je třeba počítat s určitým rozptylem v množství vody v receptu. Dýně jí má totiž spoustu a jak dozrává a poté sesychá, obsah se dost mění. Nehledě na kvantum druhů a způsob přípravy pyré.

Jak na dýňové pyré – polotovar pro mnohé další výtvory:

1. Dýni překrojím, lžící vyškrábnu semínka a dám na pařák rozkrájenou na čtvrtky nebo menší kusy (podle velikosti dýně a hrnce). Po 25 minutách lžící odloupku od slupky a mixuji (kromě hokkaido, ta se dá jíst i se slupkou, pokud není výrazně strupatá nebo jinak podezřelá).Obyčejným tyčovým mixérem nebo ještě klidně stolním, ale tam se „chytnou“ spíše vodnatější druhy.

2. Dýni překrojím, lžící vyškrábnu semínka a dám na plech vyložený pečicím papírem. Krájím na čtvrtky nebo menší kusy, abych plochu plechu co nejrozumněji využila. Nechám péct při teplotě kolem 200-220 stupňů asi půl hodiny, ale málokdy peču jen samotnou dýni. Většinou ji přihodím k něčemu jinému, co už se v troubě peče, takže v případě, že je to zrovna bábovka, která se peče na nižšá teplotu, čas se adekvátně prodlouží. Stačí do ní píchnout vidličkou – když je krásně měkká, jde dobře sloupnout a rozmixovat/rozšťouchat (hokkaido neloupu, viz výše).

Balím po 200-300g porcích a mrazím, možné je i sterilovat.

dynovy chlieb 2_m
Radši mám výraznější dýni máslovou, muškátovou a hokkaido, ale použít samozřejmě můžete i obří dýně Goliáš. Z nich je ale někdy pyré tak řídké, že s ním víceméně můžete nahradit většinu vody.
Nicméně zas tolik se tím netrapte – začínáme u hutnějšího těsta (počítám s hustějším pyré), pokud budete mít trochu volnější, bude chléb nadýchanější a taky skvělý.
Já mám vyzkoušeno obojí. Volnějšímu těstu prospělo i pečení ve formě, struktura byla krásně vzdušná a přitom ještě o něco vlhčí, než navolno pečené kusy. Jednoduše nemůžete udělat chybu.

Na bochník lehce přes kilo si připravte:
•    300 g žitného kvasu
•    140 g dýňového pyré (na obrázcích je z hokkaido)
•    220 g vody
•    450 g pšeničné hladké mouky
•    150 g celozrnné špaldové mouky
•    lžíce medu nebo sladěnky
•    15 g soli
•    50 g lehce podrcených ořechů
•     hrst dýňových semínek
Vše začíná klasicky již půl dne předem. Kvásek připravte podle zvyklosti nebo klasicky rozmnožte z cca lžíce kvasu z lednice, ke které přidáte 150 g žitné celozrnné mouky a 150 g vody. 12–14 hodin nechte v pokojové teplotě. Nezapomeňte si odebrat do skleničky – nejpozději před zaděláním těsta, ale klidně můžete i pár hodin po omlazení, kdy už se kvásek trochu probudí.

dynove_cesto
Předem doporučuju nechat nejdřív autolyzovat mouku. Tedy smíchejte mouku s vodou a dýňovým pyré a nechte půl až hodiny stát. Poté přidejte kvásek, sůl a uhněťte hladké těsto, mělo by se odlepovat od mísy. V robotu je to asi 8 minut na první rychlost, 2-5 minut na druhou, ručně dle síly a výdrže pekaře. Oříšky a semínka stačí přidat až ke konci hnětení.
Nechte 45 minut zrát, popřekládejte a opět nechte 45 minut zrát. Vyklopte, vytvaruje žádaný tvar nebo tvary a nechte v igelitové kynárně kynout další 2-3 hodiny. Pečte klasicky – prvních 10 minut na 250 °C se zapařením, poté snižte o 20-30 stupňů a dopékejte dalších asi 30 minut.
Druhá možnost je kynutí v lednici – buď částečně, nebo obě fáze (to bude trvat kolem 30 hodin. 15 těsto, 15 chléb v ošatce). Někdy to umí ulehčit práci…
Výsledný chleba má žlutou až oranžovou střídku s nafialovělým mramorováním od ořechů, je krásně vláčný, naplňuje podzimem deprimované osobnosti optimismem a celý je obalený krásně křupavou, voňavou a tmavou kůrkou.

dynovy chlieb 3
Dýňové pyré můžete samozřejmě použít kdekoli jinde – loni jsem vyráběla sytě žluté dýňové housky, dýňový pětizrnný chléb a právě teď mi zraje těsto na zlatavý pšenično-žitný. Pokud použijete pyré, nahraďte jím část tekutiny v receptu nebo klidně všechnu, ale to bude chtít trochu vody přidat. Použít můžete i kousky rozmačkané dýně nebo dýňovo-bramborové kaše – podobně, jako když přidáváte do těsta bramboru. Jen se jich nebojte!

dynove_nece_1_m
Čistě pšeničný, bez přidané celozrnné špaldové mouky. Navíc s trochou máku.

Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



49 thoughts on “Dýňový chléb s ořechy”

  • Dumala jsem, co se zbytkem dýně Hokkaido, kterou jsme dostali – do chleba jsem ji ještě nepoužila, takže volba byla jasná. Chleba se nádherně povedl. Recept jsem skoro dodržela, jen místo špaldové (kterou jsem neměla) jsem dala pšeničnou celozrnnou. Vynikající! Zbytek pyré jsem zamrazila v dávkách vhodných právě do chleba. Děkuji za další skvělý – a jednoduchý recept.

    • Děkuju! I s pšeničnou celozrnkou je moc fajn, taky mám ozkoušeno.. i z druhé strany s jednozrnkou, což se lije, ale je moc dobré.

  • Dýňový je náš nejoblíbenější. Občas nahradím dýňové pyré pyrém z červené řepy. Rodinu sice růžová barva chleba zpočátku děsila, ale po ochutnání si jej nemohli vynachválit 🙂

  • Super chleba, všem chutnal a moc se líbila barvička 🙂 Ráda bych příště zkusila nějakou chuťově výraznější mouku, nebo přemýšlím nad nějakým kořením, ale jinak paráda.

  • Dobrý večer, chcela som sa opýtať, či sa tento chlieb dá urobiť z čisto špaldovej múky? pečiem podľa Vašich receptov už skoro rok, hneď ako som objavila kvások a musím povedať, že celej rodine chutí a chlieb už nekupujeme. snažíme sa ale používať špaldovú a ražnú, občas celozrnnú ale inú ani nie. myslíte, šlo by to? ako by sa musel zmeniť pomer vody / múky? Ďakujem, Zuzka

    • Spalda je psenica, akurat u nas dostupna ma vasinou menej kvalitny lepok, takze treba trocha ubrat vody, ale vickrat prelozit a pocitat s trocha vacsou lepkavostou a riedkostou cesta.

  • Dobry den, dekuju za prima recept, podle Vasich rad jsem pyre i namrazila a k dynovemu chlebu se tak vracim i „mimo“ sezonu. Rada bych se zeptala na kynuti v lednici – zatim jsem takhle dala kynout jen testo v druhe fazi, tj. v osatce, ale pomale kvaseni obecne se mi zamlouva a chtela bych vyzkouset i zpomalene prvni kvaseni – jen mi nejde do hlavy, jestli bych i behem prvniho kvaseni v lednici mela testo prekladat, ci ne. Dekuji predem za radu.

  • Právě jsem ho dopekla a vypadá nádherně. Pěkně vyskočil, krásná barvička a ani jedna prasklinka. Jsem napnutá, jaký bude po nakrojení 🙂
    Mám pouze jednu připomínku k receptu. V rozpisu surovin je sladěnka, ale v postupu ji nemohu najít 🙂 Díky za recept, Lenka.

  • Dobrý den, řešila jsem stejný problém jako Meli. Já radím chlebík péct tak jak kynul, tj. neomoučenou stranou od ošatky nahoru. Čili vyklopit z ošatky třeba na plastové prkénko a pak znovu překulit na plech. Mně už to jde za pomoci předloktí na jeden zátah – na ruku a šup na plech. Předtím je dobré chléb pomocí vařečky „odfouknout“ od stěn ošatky, kdyby byl přichycený, aby se neroztrhl. Julce děkuji za úžasné recepty, chléb už nekupuji více než tři roky, začínala jsem recepty od Cuketky a teď mi kyne první podle Vašeho receptu.

  • Dobry den, dneska som skusala dynovy chlebik. Je vyborny. Ale aj ked peciem chlieb uz vyse roka, stale sa trapim s jednym problemom. Aby sa mi chlieb nelepil na osatku tak ju poriadne vysypam mukou, to same aj lopatku. No a potom mam ten vyklopeny chlebik v podstate obaleny mukou 🙁 a po upeceni nikdy nevyzera tak krasne do ruzova vypeceny ako tie Vase ale skor ako zasnezeny kopec. Mozete mi poradit co robim tak zle?

    • Meli, skúste menej podsýpat, skombinovať trochu škrobu s žitnou múkou. Ak sa vám stále bude lepiť, na 90 % nechávate trochu prekysnúť, potom to takto vyvádza a treba kopce múky.

  • Dobrý den, proč se, prosím, do chleba dává sladidlo – ať už v podobě medu nebo sladěnky? Není chléb potom sladký? Děkuji za odpověď, Karolína

    • Pro vyvážení a doplnění chutí, pro podpoření kvašení. Nedává se toho mnoho, je to vážně jen zvýraznění, sladký není:)

  • ahoj, předem se omlouvám za dotaz který není tak profesionální, snažím se však vydojit maximum z mé domácí pékárny. Muj dotaz : když si budu chtít osvědčenou směs přísad na vícezrný chléb, kam se přidává 350 ML vody, obohatit dynovým pyré , řekněme 200 g pyré, o kolik musím snížit dávku vody ? aby konzistence byla ve finále podobná ? díky za jakoukoliv radu

    • To vám fakt nedokážu říct – ona každá dýně je jiná, najdou se i super vodnatá pyré. Dala bych těch 200 g pyré, přidala 200 ml vody a nechala chvilku michat, pak bych případně dodala další půldeci-deci vody, postupně podle potřeby:)

  • Vyskúšala som v sobotu tento recept a podarilo sa mi. Piekla som kváskový chlieb len druhýkrát v živote a mám pred pečením rešpekt. Prvý pokus skončil v koši. Toto dopadlo skvelo a ja sa teším ako malá. Chutný chlieb. Hokaido dalo farbu a vláčnosť. Orechy som dala pekanové.

  • Pomoc – kvas podla receptu 150 na 150g. Má to být tak husté ako cesto? že sa to neleje, ale v tom stojí varecha. A druhá vec – autolýza – na 600g muky 220 g vody a pyré, to cesto som mala suché, voda nasiakla do kusku muky a potom sa to len presýpalo, – bolo to príliš sypké, vobec to nešlo vymiešat.Tak som doliala vodu, aby som v tom aspon varešku otočila. Dalej teda moje trápenie pokračovalo – kedy viem že je to vymiešané dost? šla som presne na minúty podla popisku, ale stále sa to lepilo, prisypem muku, stále lepí, potom som to prekladala na vále, podsýpala hojne mukou, ale bála som sa aby to nebolo zas moc hutné cesto, tak som to nacpala do ošatky a odišla do mesta…Chyba ! po 5 hodinách som našla ošatku skrytú v jazere cesta – hrniečku var. No čo s tým? Neviem, či som použila správny postup teraz, dosypala som muku, prehnietla v robote pár minut a šupla do formy na biskupský chleba. Upečiem to tak či tak, uvidíme čo z toho. Som zarmútená, čo som také nemehlo!

    • Nieste, ale ak len začínate,ťažko sa radí, všetko sa nedá slovami opísať, to treba oskúšať (väčšinou robím kvas hustejší, 1:1 celozrnný, zvykne sa menej kaziť). Niekedy sa netreba báť ani lepivejšieho cesta. to ste správne robila, že ste neprisypala ďalšie kilo, jediná chyba bol ten odchod na 5 hodín – tak po 2, 3 hodinách už väčšinou treba rozpalovať rúru, alebo po polhodinách kontrolovať.

      • Nakoniec sa vydaril, v tej forme ešte musel chudák kynut – musela som zas preč – bol v ladničke asi 4 hodiny, potom som ho upiekla a krásne vybehol a mal aj velké pory, super, som rada. Ano som začiatočník ale asi už 2 roky! A to som piekla i obdeň-no proste nemám na to cit, ale snažím sa..

        A ked to cesto lepí tak kde bola chyba? Potom z toho ani tvar bochníku neurobím…díky za odpoved

        • Prezretý kvások, múka s nedostatkom bielkoviny alebo zlou kvalitou lepku, veľa vody (čo sa dá zvládnuť, ak je dobrá múka, pri prekladaní sa to „posíli“). Tu je tá dyňa, takže ak už teraz ku koncu sezóny zvodnatela, mohlo to byť aj jednoducho tým… Ono sa to časom poddá, ja som tiež začínala dlhšie:)

  • Naprosto luxusní chleba! Také moc děkuji za video na apetitu a odkazy na anglická videa, díky tomu se mi po několika měsících pečení kváskového chleba konečně povedl bochník s krásnými póry a navíc tento dýňový je krásně vláčný a chuťově výborný! Díky!

  • Tento chlebik je absolutna spica, chutovo uzasny. Moj prvy chlebik bol vinohradnicky – dopadol vynikajuco, ale musim povedat, ze chutovo je tento zaujimavejsi. Prave som si natrela krajec s maslom a nic viac uz nepotrebuje 🙂 Dakujem maskrnici za perfektny recept.

  • Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

  • Díky za recept, dýně se mi opět urodily, takže každý recept, kde jdou zužitkovat vítám. Ale tento recept hned řadím mezi TOP. Chleba je úžasný! Já podle Vás peču chleba už dlouho, ale tento mě prostě dostal. Vyndala jsem ho z trouby dneska ve čtyři a teď už ho moc nezbývá, takže hned jsem musela zadělat kvásek na zítřejší repete.

  • Vyzkoušeno, jen tedy všechnu mouku jsem dala celozrnnou, takže na barvě to není tak znát, nicméně chuťově naprosto vynikající! Dýně jsou v zásobě, tak bude určitě častěji. Díky!

  • nádhera, nádhera, inšpirujem sa. ja sa oranžovej tekvice nikdy neprejem a nikdy jej nemám priveľa ;-)… zato tú bledú na prívarok, tú nemusím brrr.

  • Dýni mám moc ráda, i když jsem ji jedla jen v dýňové polévce, a pečenou (a to byla dobrota!). Přemýšlela jsem, že bych zkusila udělat dýňový Cheesecake na slano. Ale ten chleba, je taky super nápad:-) určitě vyzkouším… až se mi bude chtít skamarádit se s nějakou dýní 😀

  • Óch, tak ten bych si dala! Absence chleba při bezlepkovém stravování mě fakt štve. Nejde mi totiž vypěstovat kvásek ani z blbé Jizerky a bez kvásku mě ty chleby prostě nechutnají. Jen jednou se mi podařilo vypěstovat kukuřično-bramborový ksávek, ale chudák zašel na úbytě tím, jak moc často bezlepkové pečivo nepeču. Takže teď tady slintám nad tvým výtvorem, dýně nemaje… No, jdu dělat alespoň cake pops, ale obávám se, že a tuhle oranžovou vykřupanou krásu jen tak nezapomenu…

    • Madlo, mám kvásek v Praze. Nebo pošlu násadu, ještě mám doma
      pixlu té původní nemecké i s návodem
      Alex

      • Já jsem bohužel z Uničova, takže Prahu mám hodně z ruky. Tento týden učiním ještě jeden pokus a když se nezdaří, tak za vámi budu dolejzat 🙂 Vaše chleby na Pečem pecen jsou úžasné!

  • Dobrý den, recept vypadá moc krásně. Chtěla bych se Vás pouze informovat, zda máte na pyré nějaké speciální recept a případně o něj poprosit. Děkuji předem a přeji hezký den.
    Veronika

    • Nene, pyré dělám úplně jednoduše, většinou v pařáku, jak píšu v článku, nebo dýni s něčím peču. Trochu jsem to teď oddělila, aby to šlo lépe vidět.

  • Veľmi zaujímavý recept. Ja som prepadla pečeniu chleba, tak určite vyskúšam aj tento. Mám v chladničke hokkaido aj maslovú tekvicu. Skúšala si tento chlieb aj z cukety?

    • Cuketa ma príliš neláka – malé mám rada len tak opečené a veľké sú len vodnaté a aj ked z nej polievku robím, tak buď zo strúhanej alebo z celej, aj zo šupou… Takže zatiaľ nie:)

      • Dobrý den, ráda bych se zeptala u tohoto dýňového chlebika, když ho budu dávat do lednice v obou fázích, je nutné po uhněteni nechat nějakou dobu v pokojové teplotě nebo může jít hned do lednice?

Napsat komentář: Madla Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *