#igbreadclub

alie wholewehatlevain

Fotila Alie.

Byli jste někdy členem knižního klubu? Nemyslím toho zásilkového katalogu, ale starosvětskou partu lidí, která se v určitý čas domluví na přečtení určitého díla. Pak se sejdou, prodiskutují, co nebohý autor pokazil a co mu celkem šlo, a jdou na další.

Já sama vždycky hodně četla, ale podobnou klubovou sumarizaci nikdy neprovozovala (zato moje americká tetička ano a jakkoli staromódně to zní, u ní to zní jako skvělá věc)

Doba ale pokročila a moje zájmy jsou hodně propojené s chlebovými, takže když se na instagramu objevil #igbreadclub, jehož cílem je společně pročíst a propéct pekařskou bibli Jeffreyho Hamelmana, nemohla jsem odolat. Založila jej skotská pekařka „ze dvora“ Clare a dnes ho spravuje i @season_adam, protože Claire na čas z online světa zmizela (tak to někdy bývá).

Mojí vrozené prokrastinační veleschopnosti ohromně pomáhá, když mi někdo zadá výzvu, kterou musím splnit (a veřejně se s ní pochlubit). #igbreadclub je naprosto volná záležitost, do kterés e můžete a nemusíte zapojit, ale je fajn, že vás někdo nakopne k receptům zdánlivě tak všedním, že byste je při listování pominuli. Navíc je „podmínkou“ upéct (nejde o dort, takže na tom finančně nevykrvácíte) daný recept víckrát, abyste viděli, jestli jde jen o štěstí/neštěstí začátečníka a poladili drobné nuance. Zroveň můžete díky tagům nakouknout do kuchyní, kde se peče to samé a řešit, co a proč se komu stalo při „stejném“ postupu.

Aktuálně peču „obyčejný“ celozrnný pšeničný wholewheatlevain a jsem ohromená, jak fajn je a jak dobře recept bez různých parád a technických vymoženosttí funguje. Deítky let praxe mistra pekaře přeci jen mají něco do sebe. Takže: máte-li instagram, zapojte se! A nezapomeňte tagovat #igbreadclub #pecempecen (v česko-slovenské sféře) a #nazevreceptu. Berte to jako velice užitečný cvičební čtenářsko-pekařský deník, s tím rozdílem, že tohle vás bude bavit.

Shrnutí budou následovat po dokončení třetího pokusu, dílčí pokroky sledujte na mém instagramu.

Uložit

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty a spol. a jeho autorem je maskrtnica. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “#igbreadclub

  1. Jenom by mne zajímalo, kde tu pekařskou knihu od Hamelmana seženu.
    Jinak díky za inspiraci.
    Zdeňka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *