Instarecept: Kokosové čokoládové crinkles (popraskané vánoční cukroví)

Instarecept: Kokosové čokoládové crinkles (popraskané vánoční cukroví)

Sušenky si můžete upéct klidně i bez Vánoc, jen varuju, jde původně o americkou klasiku, tak jsou dost sladké. Ale zase… můžete je tvarovat menší a jíst jich málo, že ano?:)

Ušlehejte do pěny:
2 vejce
170 g cukru (půl hnědý, půl bílý)
Pak přidejte 50 g tekutého kokosového oleje, případně jiného, ale kokos se zrovna chuťově hodí…
V míse mezitím smíchejte 150 g celozrnné špaldy, 60 g kokosu, 50 g kakaa, 6 g kypřicího prášku z vinného kamene, 1 g soli. Přimíchejte do vaječné směsi, přidejte ještě 50 g nadrobno nakrájené hořké čokolády a nechte hodinu v chladu.
Pak tvořte kuličky velké jako vlašáky, každou mírně splácněte a obalte v moučkovém cukru. Rozpalte troubu na 180, pokud už máte kuličky vytvarované na plechu, dejte vychladit (předejdete plackám), stačí na balkoně než se nahřeje trouba.
Pečte cca 12 minut. Nechte vychladnout chvilku na plechu a je hotovo!



8 thoughts on “Instarecept: Kokosové čokoládové crinkles (popraskané vánoční cukroví)”

  • Dobry den, uz uz se na ne chystam. Jak by recept vypadal, kdybych nahradila kyprici prasek kvaskem? Dat tak 50 g kvasku a mnozstvi ostatnich surovin ponechat? Dekuji!

    • Dobrý den, ten kvas tam nebude fungovat jako kypřidlo, obecně v těchto receptech je spíš na chuť. Ale i bez kypřidla to díky máslu trochu nadskočí/rozteče se… ale méně.

  • Zdravím, sušenky jsem zkoušela u kamarádky, moc mi chutnaly a s kokosem si myslím, že budou ještě lepší.
    Akorát byly na mě více sladké, nemáte vyzkoušeno, jak těsto funguje, když dáte méně cukru? Jakou funkci má obalování v moučkovém cukru a šlo by jej případně nahradit něčím jiným nebo směsí cukru a něčeho nesladkého?
    Děkuji 🙂

    • Dobrý den, třeba kokosem:) aby vynikl ten praskací kontrast. Jsou hroně sladké, typická US sladkost:)

  • Jsou perfektní! Dala jsem celozrnnou špaldu a celozrnnou pšenici a celou dávku tmavého třtinového cukru. Pekla jsem uvedených 12 minut a konzistence je jako pevnější a žvýkavější brownies. S černou kávou asi nejlepší cukroví tohohle roku! (a to mám vyhlášené perníčky od kitchenette a makové rohlíčkyod Josefa Maršálka)

    • Tak to mě moc těší! A jinak popis konzistence přesný. Na rozdíl od klasických cukroví z křehkého těsta je lepší je nedělat úplně dlouho dopředu, protože hodně vyschnou nebo naopak změknou, ale jsou bezva! Děkuju za komentář.

      • Mám je hotové od toho 12. a trochu měkčí jsou, ale nevadí mi to. Je fakt, že s křupavým povchem byly o trošičku lepší, ale alespoň jsou zase více kokosové. Něco za něco ;D.

Napsat komentář: EmaW. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *