instarecept: Tarte Tatin všelijak

instarecept: Tarte Tatin všelijak

Instarecept? Cožeto? Jednoduše rychlovky, které většinou dávám jen na Instagram, ale pak se nedají dohledat. Tak vám je sem radši budu “zálohovat”, co vy na to?

Tarte tatin, neboli jablečný obrácený koláč s karamelem a křehkým či listovým těstem způsobil po uveřejnění lehkou mánii. Možná proto, že začalo období jablek, ale na štrúdly se ještě v babím létu necítíme. A taky je jednoduchý.

Sem se jich zdělá podobně, ale během zpracování jablka navíc nádherně křehnou v máslovém karamelu, což jim jen dodá na chuti. Podobně se dá udělat i s broskvemi i švestkami, a hlavně mdlejším odrůdám opečení a karamelizace prospěje.

Karamelu se nebojte, je to jen trocha spáleného cukru – na mírném plameni se nejdřív začne rozpuštět, pak po okrajích tmavnout, to můžete začít trochu pánví kroužit, a nakonec až bude trochu světlejší, než vámi žádaná barva, tak rychle pryč z plamene a vmíchat máslo.

na 2 koláče o průměru asi 21cm budete potřebovat následující těsto a asi 6-8 malých jablek (nektarinek, briskví) na každý koláč – dohromady 12-16 menších kusů, nakrájených na silnější plátky, cca šestinky (měkké ovoce klidně na 1/4-1/2)

Těsto jsem zase zadělala zbytkem kvasu, takže 50 g tekutého kvasu (kdo nemá, dá malé vajíčko), 135 g másla, lžíce medu, špetka soli a asi 170 g hladké nebo hladké a celozrnné mouky napůl.

Mouku promíchat se studeným nastrouhaným maslem na drobenku, pak přidat mokrou surovinu/ny vše spojit v těsto. Zabalit (třeba do papíru od másla) a nechat vychladit v lednici, kde vydrží i pár dní, jen pak chce trochu povolit.

Nechat odležet v chladu, aby se nelepilo při válení a postupně zpracovat (dva koláče v jeden den většinou nepotřebujem, ale záleží na vaší rodině a rozjezdnosti).

Pánev (nerez, litina, měď, cokoli bez plastu) posypete cukrem, upálíte karamel, naskládáte jablka, přikryjete těstem a pečete.

Jablka můžete chvilku nechat dusit a obalit v karamelu, měkké ovoce stačí rovnou dát péct. Peče se asi 30-40 minut na 180 stupňů. Jablka peču déle, broskve leckdy i kratší dobu.

pak už zbývá jen překlopit (opatrně!) a užívat. Tady je obrázkový návod:)

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3OTUyOTI1NzIwMDgxOTkx/

Božský je zatepla třeba se zmrzlinou nebo řeckým jogurtem… ale mnohem lépe se krájí vychladlý. Dobrou chuť!

 

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *