Instarecept: Velmi vláčné linecké

Instarecept: Velmi vláčné linecké

Recept je z roku 2018, ale některé věci se nemění. Třeba můj přístup k předvánočním přípravám.

View this post on Instagram

Doma nemáme bohužel ani uklizeno, ani nazdobeno (kromě věnce od @marta.step), ale od včerejška máme cukroví! Začalo to rohlíčky, protože jsem hledala klidnou zábavu, a pokračovalo lineckým, protože Žof nemohla přestat. Nikoli #premotivovanamatka, ale #nouzenauciladaliborahousti. Jsem nadšená! Naše linecké (klasický poměr, jen víc tekutin/žloutků): 210 g mouky (obvykle napůl hladká a celozrnná špalda, letos část jednozrnka, zbytek hladká špalda) 140 g másla 70 g cukru moučka 1-2 žloutky nebo 30g rozšlehaného vejce (prostě ať je ten žloutek velký, nebo dejte dva či jinak doplňte pár kapkami tekutinu /třeba oblíbeným alkoholem, neortodoxně/, celozrnka víc saje a někdy se to těsto pak drobí) jo a mám ráda taky 2 špetky soli, ale to ne všichni Ze suchých surovin a studeného másla vytvořte drobenku, pak zapracujte žloutky a vypracujte těsto. Můžete nechat odležet – my nenechaly. Válejte na tenko, ideálně mezi papíry, ale to vám děti asi nedovolí… a pečte do zlatova nebo bleda dle osobních preferencí. My aktuálně rádi i karamelovou;) Čerstvě mletá mouka to bůhvíjak neozdraví, ale dodá na chuti, o to jde. Jestli vám vaše celozrnka nechutná sama, necpěte ji tam. Po upečení pocukrujte horní deklíky, aby se džem leskl a hojně mažte džemem – kyselým, šípek, dřín nebo klasický rybíz. Ať je ho hezká vrstva, nepřimačkávejte, jen vrchní sušenku položte na džem. Hezky nechte nechte linecké do druhého dne rozložené – díky dostatku džemu se rozleží velice rychle i bez zakrytí a pak až poskládejte na sebe (u řidších džemů by se jinak všechen váhou horních sušenek vymačkal). Pro představu – letos jsem dělala 1.7x násobnou dávku (3 žloutky) a padlo na to 300 g šípkového. Dobrou! Na @designblok_prague před rokem bylo tohle linecké v kooperaci s @pekarnapraktika hit. ____ Linzer cookies! 210 g flour (sifted wg spelt or 1/2 all purpose, 1/2 wg, this year einkorn) 140 g butter 70 g powdered sugar 2 egg yolks pinch of salt, if you like it that way… Mix it (like pate sablee), (chill it), roll it thin, cut it, bake it. Use plenty of rosehip jam for filling. ____ #wholespeltflour #einkorn #freshlymilledflour @komo.bio

A post shared by Maškrtnica.cz (@maskrtnica) on

Čistě textová verze:

Naše linecké (klasický poměr, jen víc tekutin/žloutků):
210 g mouky (obvykle napůl hladká a celozrnná špalda, letos část jednozrnka, zbytek hladká špalda)
140 g másla
70 g cukru moučka
1-2 žloutky nebo 30g rozšlehaného vejce (prostě ať je ten žloutek velký, nebo dejte dva či jinak doplňte pár kapkami tekutinu /třeba oblíbeným alkoholem, neortodoxně/, celozrnka víc saje a někdy se to těsto pak drobí)
jo a mám ráda taky 2 špetky soli, ale to ne všichni, podobně jako trochu citronové kůry

Ze suchých surovin a studeného másla vytvořte drobenku, pak zapracujte žloutky/tekutinu a vypracujte těsto. Můžete nechat odležet – my nenechaly. Válejte na tenko, ideálně mezi papíry, ale to vám děti asi nedovolí… a pečte do zlatova nebo bleda dle osobních preferencí. My aktuálně rádi i karamelovou;) Čerstvě mletá mouka to bůhvíjak neozdraví, ale dodá na chuti, o to jde. Jestli vám vaše celozrnka nechutná sama, necpěte ji tam. Po upečení pocukrujte horní deklíky, aby se džem leskl a hojně mažte džemem – kyselým, šípek, dřín nebo klasický rybíz. Ať je ho hezká vrstva, na malé kolečko o 3cm průměru stačí vylít lžičku, nepřimačkávejte, jen vrchní sušenku položte na džem. Hezky nechte nechte linecké do druhého dne rozložené – díky dostatku džemu se rozleží velice rychle i bez zakrytí a pak až poskládejte na sebe (u řidších džemů by se jinak všechen váhou horních sušenek vymačkal).



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *