Velevláčný jablečný koláč či perník

Velevláčný jablečný koláč či perník

Jablečný perník. Nebo kakaová jablečná buchta. Je to na vás. Recept nemůže být snazší. Možná jste podobně jako já pekli tuhle dobrotu mezi prvními bábovkami podle instrukcí z kypřicího prášku? Jestli neznáte, chyba. Je výtečná, extrémně rychlá, vláčná až skoro k mazlavosti, ale kyprá – a překvapivě jsem zjistila, kolik lidí ji zkusilo až teď, po rychloreceptu na instastories!

Jak říkám, nic sofistikovaného, ani z kvasu (ačkoli už jsme sem samozřejmě zbytky taky vrzla, kvasu, kefíru i dalších fermentů). Během tohoto týdne jsem tuhle dobrotu ovšem pekla třikrát – vyhovuje chuťovým i výživovým nárokům šestinedělek a zároveň potřebým malých dětí, protože si skoro neušpiníte ruce a těsto je hotové, než zahřejete troubu. Na instagramu se mi díky němu zaplnila schránka samou perníkovou vůní:)

Troubu tedy zahřejte na 170-175 stupňů.

Těsto se skládá z mokré části – tu navažuju přímo do robotu „koktejlovače“, ale samozřejmě lze všechno smíchat ručně metlou a jablka nastrouhat. Suchou směs míchám bokem v druhé , pak přiliju mokré suroviny k suché směsi, krátce ručně zamíchám a liju do pekáče.

Mokrá směs:

2 jablka (dávám se slupkou, dohromady max 300 g hmoty – bez jádřince)

125 g cukru (barva dle chuti, část může být vanilkový)

1 vejce

90 g slunečnicového oleje

230 g mléka (výběr typu je opět na vás)

Všechno dejte do nádoby, zavřete, pár vteřin promixujte (aby jablka zůstala v hrubší konzistenci, nemusí to být úplná kašička).

Suchá směs

250-290 g mouky, půl celozrnná, půl hladká pšeničná (máte-li šťavnatější jablka, dejte spíš víc, u těch ovocně-zeleninových těst jeden nikdy neví a pár zdrclin už jsem viděla)

1 kypřicí prášek, tedy 14g pytlíček

lžička perníkového koření (nebo kyp. pr. do perníku)

kdo nemá rád perník, dá 30 g holandského kakaa a koření vynechá

rozinky, brusinky, ořechy, nasekaná čokoláda – pár hrstí

Všechno smíchejte a stěrkou pak promíchejte i s mokrou složkou. Následně vylijte do pekáče vystlného pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného kokosem či ořechy. Doporučuju spíš vyšší a menší, než přímo hluboký pekáč k troubě – pekla jsem ve smaltované formě cca 39×29 cm, případně ve dvou pánvích.

Peče se cca 35 minut na 170 stupňů, pokud se vám nezdá, klidně přidejte 10-15 minut/stupňů. Špejle musí být čistá, ale sem tam drobeček nevadí.
Hotový a lehce vychladlý pocákejte čokoládovou polevou, případně citronovou ledovou.

Citronová – šťáva z jednoho citronu, cukru moučka tolik, aby se vytvořila hutná hmota

Čokoládová – rozpuštěná hořká čokoláda, cca 70 g a 70 g smetany (moc fajn je i se zakysanou).

Jak říkám, jednoduchý recept, ale méně výkonná trouba-příliš obří/šťavnatá jablka/nedostatečná kontrola upečení a zdrclý koláč je na světě. Přišla mi kupa povedených, ale i pár sražených, tak snad vám to pomůže.
Ať se daří a nezapomeňte se o něj rozdělit!
Já se nerozdělila a půl posledního pekáče snědla s tučným tvarohem na způsob Míša dortu, což bylo velmi dobré, jen se teď cítím trochu těžce.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *