Jidáše

Jidáše

Nejsladší a nejkrásnější velikonoční pečivo, které se leskne medem. Pojďte se s námi naučit jak je správně upéct a jak vytvarovat ty nejpěknější tvary! 

Jidáše vycházejí z podobného těsta jako mazanec a vánočka. Těsto je tady ale ještě bohatší, hutnější a obsahuje navíc i med. Jidášky se také liší tím, že se tvarují do několika tradičních velikonočních symbolů a po upečení se potírají medem.

My vás naučíme zadělat parádní těsto a ukážeme vám i jak na tvarování pěti různých symbolů, se kterými budete u svátečního stilu za hvězdy. Mrkněte na video pro detaily!

Pečeme s párou

Recept na jidáše je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

600 g hladké mouky
125 g mléka
125 g smetany ke šlehání
20 g čerstvého droždí (7 g sušeného droždí)
100 g změklého másla
60 g cukru
30 g medu
1vejce
1 žloutek
5 g soli
bílek na potření
troška citronové kúry nebo muškátového oříšku pro ovonění
nové koření, hřebíček nebo rozinky k dozdobení

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl. Promíchejte, přidejte zbylé suroviny a koření podle chuti. 

Poznámka: Pokud máte po ruce čerstvé, z celkového množství mouky a mléka odeberte 2 lžíce od každého, promíchejte s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a nechte na teplém místě, dokud se směs nerozbublá.

2 Vložte hnětací hák a hněťte asi 10-12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Pokud máte rádi extra nadýchané jidášky, nechte hníst klidně dalších 8 minut.

3 Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici – pokud chcete jidášky čerstvé ráno a nechcete vstávat zbytečně brzy… 😉

4 Rozdělte po 50 g kouscích a z každého uválejte pramen, ze kterého následně upletete různé tvary jidášků/ptáčků. Pokud chcete mít tvarování obzvlášť jednoduché, nechte rozdělené kousky vychladit 20 minut v lednici.
Uzlík, spirálky, ptáčky – všechno je možné! 
Pokud chcete, aby vypadaly jidášky jako ptáčci (regionální název), stačí uvázat jednoduchý uzel (první tvar) a nechat konce volně. Spodní konec nastříhnete jako „ocásek“ a do horního zapíchnete koření jako oči. 

5 Jidášky vyložte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout v teple při zapnuté žárovce asi 30 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, v každém případě se řiďte vzhledem, nikoli nutně časy). Plechy prostřídejte v průběhu kynutí. 

6 Troubu nechte předehřát na 200 °C na horkovzduch s připařováním (PlusSteam). Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

7 Jidášky postříkejte vodou z rozprašovače a pomašlujte bílkem rozšlehaným se lžící vody nebo mléka. 

8 Po dosažení tepoty vložte plechy s vytvarovaným pečivem a pečte 10-12 minut, podle potřeby teplotu snižte na 180 °C nebo prostřídejte plechy v polovině pečení (tím vyvětráte i přebytečnou páru).

9 Teplé jidášky podle chuti potřete roztopeným medem.

Kváskovou variantu jidášků můžete zkusit podle receptu na šafránové luciové točenice, je to velmi podobný typ pečiva — jen vynecháte šafrán.


Related Posts

Kváskový mazanec

Kváskový mazanec

Je jednoduchý (oproti holubicím), chuťově výborný a vláčný několik dní. Recept na něj jste tu mohli najít už u příležitosti Vánoc, ale nezaškodí si to připomenout i nyní, případně si ho trošku přikořenit muškátovým oříškem. Nic se neplete, málokdy se roztéká a žádné vzory se […]

Kvasové Hot Cross Buns

Kvasové Hot Cross Buns

Hot cross bun, mňam! Anglická velikonoční specialita, kterou si oblíbili Angličané natolik, že ji jedí po celý rok podobně, jako my mazance a vánočky.



8 thoughts on “Jidáše”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *