Koblihy & donuty se ciderem a třemi polevami

_MKU9559Pamatujete původní cidrové donuty? Byly fajn, ale po letech to chtělo nějaké osvěžení, navíc mě poslední dobou baví spíše nadýchanější těsta. Když mi teda Darina napsala, jestli bych pro únorový Apetit nějaký recept nevymyslela, souhlasila jsem – ideální příležitost dokopat se k inovacím.

Hlavním trikem receptu je kynutí v chladu, to i u obyčejného drožďového těsta prohloubí chuť, těsto nepřekyne, zpevní a navíc vám během té doby vychladne i ganache na naplnění. Pokud zpomalíte závěrečné kynutí také již vytvarovaných koblih, můžete si je užívat čerstvě usmažené po celý den – samozřejmě za předpokladu, že máte dost výkonnou lednici.

Určitě nepodceňte závěřečné dokynutí a koblihy opravdu nechte před obalením a plněním trochu vychladnout – já na focení utíkala z práce, takže jsem vše stíhala jen tak tak usmažit a paní produkční odjížděla s koblihami zcela horkými, polevou ještě stékající a ganache pomalu tající… Vy si je pořádně užijte!

  • 500 g mouky (půl hladké, půl polohrubé)
  • 150 g jablečného cideru
  • 60 g cukru
  • 3 velká vejce
  • několik strouhnutí muškátového oříšku
  • půl lžičky skořice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 80 g změklého másla
  • 3 g soli
  • 1-2 l neutrálního oleje na smažení

V míse robotu nebo ručně smíchejte všechny suroviny kromě másla a soli v přibližně jednolitou hmotu. Nechte odpočívat cca půl hodinu, než mouka trochu nabobtná, pak začněte hníst a asi po pěti minutách přidejte máslo – vypracujte hladké, skoro nelepivé těsto (přibližně 15 minut hnětení) a nechte kynout přikryté v lednici přes noc.

Ráno rozdělte na přibližně 20 kousků o váze 50 g nebo těsto nejdříve vyválejte, vykrájejte kulaté donuty a poté zbytek těsta rozporcujte na stejnoměrné kusy, ze kterých pak vyformujete kuličky.

Nechte kynout na moukou posypaném plechu volně přikryté fólií asi dvě hodiny v pokojové teplotě (nebo dokud se nezdvojnásobí), na plech se vejde přibližně 8 koblih v pravidelných rozestupech.

Poté můžete koblihy schovat do lednice a smažit průběžně podle potřeby.

Smažte ve velmi vysoké vrstvě rozpáleného oleje (vrstva by měla být vysoká tak, aby se celá kobliha mohla ponořit) nebo ve fritéze na cca 175-180 stupňů – vkládejte do oleje nejprve tu stranu, která směřovala při kynutí vzhůru.

Nesmažené koblihy nejsou koblihy, ale buchty!

Lehce vychladlé koblihy propíchejte, poté naplňte cukrářským sáčkem a pocukrujte, nebo obalte v polevě a dozdobte.

Javorová poleva

  • 60 g zcela změklého másla (rozpuštěného)
  • 120 g javorového sirupu
  • cca 100 g moučkového cukru

Měkké máslo rozmixujte se sirupem (případně máslo lehce rozehřejte) a postupně přimíchávejte cukr – množství by nemělo přesáhnout 120 g. Poleva se po chvíli lehce seschne a ztuhne, během chladnutí (v pokojové teplotě) sem tam promíchejte.

Ganache z bílé čokolády

  • 250 g bílé čokolády
  • 125 g smetany ke šlehání

Den předem rozpusťte ve vodní lázni čokoládu se smetanou ke šlehání. Dobře promíchejte, poté dochuťte lžičkou až lžící jablečné pálenky, skladujte v lednici.

Poleva z čerstvých jablek

Není vzhledná, ale zato moc dobrá!

  • 40 g másla
  • 200 g najemno nastrouhaných jablek
  • 50-70 g hnědého cukru
  • cider dle potřeby – cca 50 g
  • ½ lžičky skořice/muškátového oříšku

Do rendlíčku dejte rozehřát máslo, do něj přidejte jablka, přidejte cukr, koření a cider. Míchejte a vařte asi pět minut, dokud se jablka nerozvaří a část tekutiny se neodpaří (optimální hustotu poznáte jako u marmelády – kápněte lžičku na vychlazený talířek a až se vám bude zdát „přesnídávka“ akorát, odstavte). Přiklopte a nechte vychladit.

Recept vyšel v únorovém Apetitu, prosíme nekopírujte text ani fotografii.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je maskrtnica. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u “Koblihy & donuty se ciderem a třemi polevami

  1. Recept opravdu funguje bezvadně, koblihy jsou vynikající, nadýchané. Plnila jsem je domácím džemem.

  2. Vdaka za recept. Donuty sa vydarili uplne fantasticky. Mensi problém som mala so siskami. Za 2 hodiny vonku krasne nakysli, ale ked som ich dala do chladničky, uplne sa sfukli, spadli a stvrdli. Myslite, ze to je teplotou v chladnicke? Nabuduce ich budem smazit hned po tych 2 hodinách, lebo chutovo boli vynikajuce. Pekny den prajem.

    • Katka, asi boli uz pekne „rozjete“ alebo mate doma teplejsie, pripadne teplu chladnicku – ja mam toto osvedcene pri dost vykonnom stroji, ktory to hned zchladi na dva stupne. takze ak byste to chceli rozfazovat, vynechajte dve hodiny v teple a nechajte kysnut cez noc pomaly v chladnice, ak vam vyhovuje smazit hned (po cca tych dvoch hodinach), do toho!:)

  3. Pingback: Koblihy z kvasu po slovinsku I. | Maškrtnica

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *