Křehký koláč s ořechovým krémem

Křehký koláč s ořechovým krémem

Nebudeme vám nalhávat, že skvělé křehké těsto bez kvasu neuděláte. Ale pokud máte z jeho resuscitace před pečením nějaké přebytky, nebojte se kvásek do vašich oblíbených těst v menší míře přidat.

Pečeme s párou

Recept na koláč je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Podobně jako vajíčko pomůže kvásek mírné elasticitě těsta, ale ne nutně žvýkavosti, přidá navíc další rozměr chuti a zužitkujete ho do posledního zbytku. Mimochodem, i náplň případně dvě lžíce snese:)

Křehké těsto plníme ořechovou pastou zvanou někdy frangipane. Typicky bývá z rovného dílu mandlí, másla, vajec a cukru, ale skvělá je i z jiných typů ořechů a s trochou peckovitého ovoce, které přidá kyselý chuťový kontrast. S meruňkami nebo švestkami si rozumí výborně vlašáky, výborný je i makovo-mandlový, pistáciový krém s fíky nebo pomerančem je taky skvělý. Variovat můžete podle sezony i zásob mrazáku — ozkoušeno.

Křehké těsto

50 g kvasu (snese se pšeničný i žitný)
135 g studeného másla na kostičky
170 g mouky
2 g soli
30 g medu

Postup

1 Máslo, sůl, med a mouku promixujte na drobenku.

2 Přidejte kvas a míchejte, dokud se neutvoří koule. Podle potřeby lze kápnout lžičku studené vody. 

3 Kouli zploštěte, zabalte do papíru či folie a nechte půlhodiny odpočinout. V časovém presu půjde vyválet i rovnou, mezi dvěma pečicími papíry (případné trhlinky pak zalepíte dalším těstem).

Mezitím připravíte náplň.

Ořechová náplň

130 g másla
130 g cukru 
špetka citronové kůry
3 vejce
150 g mletých ořechů
(možno i 2 lžíce kvasu)
ovoce (meruňky, švestky, možno i mražené)

navíc na kompletáž 3 lžíce džemu

Postup

1 Ušlehejte změklé máslo s cukrem.

2 Přidejte vejce a šlehejte dál do pěny, pokud chcete, tak i 2 lžíce kvasu nebo 2 zarovnané lžíce mouky pro lepší stabilitu po upečení (nebude se tolik drobit — k tomu pomůže mouka, kvas je super i kvůli chuti).

3 Přimíchejte ořechy a citronovou kůru.

4 Troubu nahřejte na 180 stupňů, horkovzduch (190-200 stupňů bez HV).

5 Rozválejte těsto do formy  (27 cm v průměru), potřete ho džemem a následně ušlehaným ořechovým krémem.

6 Ozdobte ovocem dle výběru (pokud zvolíte menší formu jako my na videu, je možné, že se propadne a nebude vidět — lze dodat další během pečení:) Dejte péct na cca 45-50 minut, když koláč rychle hnědne, přikryjte ho alobalem. 
Po upečení nechte vychladnout.

Tip: Pokud chcete koláče obzvlášť vábivý, potřete ho sirupem (rozmíchejte lžíci džemu s lžící horké vody a přeceďte), následně posypejte sekanými oříšky.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *