Kvas na prázdninách

  1. probouzejici se kvasek

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Dumáte, jak ho převézt bez lednice do teplých krajin? Nezoufejte a nevyhazujte sklenici s kváskem, je několik možností, jak matku udržet v dobré kondici při životě.

Pauza týden až deset dní

Kousek zralého kvásku (cca 1-2 lžíce) zahustěte mouku podle vašeho zvyku do konzistence tuhé pasty (tak dvě-tři lžíce mouky). Zdravý kvásek obvykle zvládne týden-dva bez nakrmení, ale někdy ne… Lepší je dát mu najíst. Uchovávejte v uzavřené sklenici v lednici.

14 dní až měsíc

Opět vezměte kousek zralého kvásku a zapracovávejte do něj postupně tolik mouky, abyste vytvořili hutnou kuličku cca o hustotě nudlového těsta. Pokud tušíte pauzu spíš měsíc a trochu víc, klidně pokračujte až do drobenky. Opět platí – schovat do sklenice, zavřít a uložit v chladu.

IMG_8151

 

Usušení kvásku – týden, měsíce a více

Sušení má tu výhodu, že nepotřebujete lednici. Sušení je jednou z nejstarších metod uchovávání potravin a v minulých dobách takto fungoval kvas i z týdne na týden. Existovala dřevěná díže, ve které se zadělával pouze chléb. To, co se nalepilo na stěny se nechalo oschnout, po čase se oškrábalo, zadělalo mouku a vodou – podle potřeby a zvyku vícekrát – a z tohoto nátěstku neboli matky vzniknul čerstvý kvas na nový chléb. A tak pořád dokola.

V dnešní době nerezové to děláme trochu jinak, ale výše uvedená metoda funguje i dnes. Ještě rychlejší a na převoz snazší je usušit kvásek na pečicím papíře. Jak na to? Zralý kvas rozetřete v co nejtenčí vrstvě na pečicí papír. Máte-li síťovaný poklop na ovoce, může se v létě hodit proti vinným muškám, které na kvas útočí a mohly by se přilepit jako boty do rozpáleném asfaltu.

Podle toto, jaká byla vrstva, vlhko a teplota, můžete kvas za půl až dva dny z papíru sloupat, odložit do sklenice, uzavřít a uchovat ve spíži.

IMG_8139

O pár hodin později, v létě to schne jedna báseň. Na půlku papíru jsem stěrkou rozetřela asi 3-4 lžíce kvasu ve vrcholné formě.

IMG_8150

akto usušený kvásek se dá krásně převážet, posílat, je lehoučký a snadno použitelný.

______

Převážení kvasu

Na dlouhé cesty autem se jednoznačně nejvíc osvědčuje forma drobenky nebo kvásku sušeného (nic nepotěší více, než oblečení potřísněné vybouchlou živou bombou). Drobenka vydrží vysoké teploty i pár dní bez krmení v pokojové/letní teplotě, mám ověřeno z cest po amerických národních parcích docela dobře. O sušeném kvasu ani nemluvě, je to držák.

Na letecké cesty opět doporučuju spíše hutnější formu těsta či drobenky, nezapomeňte schovat do malé plastové krabičky do 100 ml (já převážela v malých cestovních krabičkách na krémy o objemu 10 ml a bohatě stačilo) a schovat do pytlíku s kosmetikou. V případě podezření vysvětlete, oč jde (ačkoli mimo Evropu se živé potraviny převážet nemají, takže to vám asi neprojde, leda kus zasušeného). Malá krabička krému asi nikoho zajímat nebude, ale větší zabahněná sklenice možná jo, tak buďte připraveni k vysvětlení a ochutnávání:)

______

PROBUZENÍ

Už jste zpátky? Hurá na budíček! Ať už máte kvásek sušený nebo těstový, nyní je čas ho probudit. V troše vlažné vody (cca 50 g) kvásek co nejlépe rozmíchejte a doplňte moukou do obvyké hustoty. Přes noc se dá určit dohromady, nicméně doporučuji pak ještě alespoň jeden krmicí cyklus (takže vyhodit vše až na lžíc-dvě a doplnit podle potřeby).

image1(5)

Kvas po prvním oživení – 9 hodin od nakrmení.

A je to. Přeju krásné prázdniny s pečením i bez něj!

 

Uložit

Uložit

6 komentářů u „Kvas na prázdninách

  1. Asi fakt záleží na kvásku, náš žitný Ferda vydrží v klidu v lednici i dva měsíce bez zvláštní péče. A kvasí jako divý. Jen pšeničný Lojza se po odebral do věčných lovišť poté, co jsem na něj měsíc zapomněla. Chudák. Přesto díky za tipy!

    • Ty pšeničné někdy bývají náchylnější. A můj je teda dost odolný taky, ale lepší být připraven, než hořce plakat:)

  2. Dobrý den, mně se žitný po týdnu protáhl takovým řekněme suchým škraloupem. Je to OK nebo to může byt plíseň, prosím? Zkusila jsem ho použít a funguje dobře…Díky za odpověď i super pekařské recepty a články. Anna

  3. Ahoj Maškrtnica, výborný článok ( že prečo som ho sám takto nespísal… 😉 )
    Kratšie dovolenky ten náš kvas prežije v chladničke, ražný aj pšeničný. Len ho namnožím do viacerých pohárov a nahustejšie, keby sa náhodou niektorý zmršil. Keď ideme na dlhšie, tak ho väčšinou beriem so sebou. Horúčavu v aute prežije pohodlne v cestovnej chladničke, kde máme aj jedlo na cestu, takže žiadne vybuchovanie nehrozí. Lietadlo by som už riešil guľkou, presne ako máš v článku, prípadne oškrabaním zvyškov z dreveného korýtka.
    Prajem Ti všetko dobré

  4. Cha, moc díky za tenhle příspěvek. O tom všem jsem nějak letem světem slyšela, ale vděčnost za ucelené informace pohromadě je veliká 🙂
    Jinak můj kvásek vlastnoručně vychovaný z žitné mouky a vody je taky držák, přežil toho už hodně a jak se znám, ještě toho hodně přežije 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *