Kvasové vafle

Kvasové vafle

Kvasové vafle už jste určitě dělali. A jestli ne, udělejte. Zvlášť praktické jsou v případě, kdy se snažíte si udržovat kvas pořád aktivní, což znamená, že máte přebytky… A ty právě do kvasu hezky zužitkujete.

Pokud nemáte předdělaný kvas, můžete si ho buď udělat a přimíchat těsto, nebo umícháte těsto z mouky, vody a dalších surovin – ovšem bez sody, která reaguje až na kyselost, a případně bez vajíčka, aby vám ladem nestálo rozkleplé celou noc v teple. To někteří lidé mohou hůře snášet. Obojí přidáte ráno.

Takže jak? Na 10 vaflí potřebujete:

  • 200 g přebytečného kvasu
  • 240 g mléka (klidně rostlinného)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky napůl s celozrnnou
  • 1 g sody (smícháte s moukou)
  • špetka soli
  • vanilka

Vše spolu promíchejte, nechte klidně chvíli stát – v případě potřeby dořeďte tekutinou. Pak už jen lijte na vaflovač – asi jako na fotce – a nechte 3-4 minuty péct. Já osobně pro větší křup a vůní ráda občas potřu plotny máslem navíc, ale nemělo by to být nutné. A jestli chcete, klidně to zkuste někdy bez sody, ale já přeci jen radši nadýchanější lívanečky.

A recepte, když nemáte připraveny kvas, ale k snídani chcete vafle bez velkého rozmýšlení a vážení?

Na linku si dejte mísu a v ní smíchejte:

  • 340 g mléka (klidně rostlinného)
  • lžíci nebo dvě kvasu z lednice
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 280 g hladké mouky napůl s celozrnnou
  • špetku soli
  • vanilka

Bokem si připravte jedno vejce – nerozkleplé:) a do mističky 20 g mouky smíchaných s 1 g sody.
Jestli se vajíčka nebojíte, klidně ho lupněte rovnou večer, u panettone to ostatně tak taky je.
Ráno přimíchejte klidně jen ruční metlou poslepu vajíčko a moučno-sodovou směs, než se vaflovač nahřeje, dál už to znáte.

Podávejte s ovocným rozvarem, džemy, jogurty, čerstvým ovocem – podle chuti a sezóny. Dobrou chuť!

 

 



19 thoughts on “Kvasové vafle”

  • Dekuji za recept,jhned vyzkousime … tedy este musim koupit vaflovac 😀 Nahodou tip na dobry vaflovac nemate? Moc dekuji a preji pohodovy advent!

    • Dobrý den, mám úplně obyčejný 3v1 z Lidlu, kdybych kupovala znovu, brala bych klidně zas kombinaci, ale ideálně s větším výkonem/regulovatelným, jsou i takové:)

  • Dobrý den, díky moc za skvělý recept! Jsou vynikají, jsem nadšená, všem moc doporučuji ☺
    Dělala jsem z celozr.žitného kvasu a mouku napůl špaldovou hladkou se špaldovou celozrnnou Pernerku..
    Díky a krásné svátky Vám přeji

  • Dobrý den, je možné si kvas připravit 12 h předem, ze lžíce kvasu, 100 g mouky, 100 g vody a nechat přes noc do rána? Díky moc 🙂

    • Dobrý den. Děkuji za skvělé stránky! S kváskem (žitným) na chleba pracuji. Uchovávám si ho v lednici. Moc ale nerozumím těmto 200 g kvasu z receptu.. Jak jinak ho lze připravit než tím, že si večer před tím rozkvasím lžíci kvásku z lednice s moukou a vodou? Nebo je to myšleno tak, že si několik dní dopředu budu na kuchyňské lince pomalu kvasit a živit nový kvásek (třeba pšeničný) až do požadovaných 200 gr? Moc děkuji a pěkný den!

      • Dobrý den Moniko, jde o to, že si buď připravíte předem kvas 1:1 jako obvykle, nebo schraňujete z různých oživovacích/zakládacích pokusů postupně v lednici.

      • Tentokrát mi tak nelistkovaly, spíš byly loupákové, ale chuťově i přesto skvělé a nezbyl ani drobek 😉

  • Nemam vaflovac, ale zkusila jsem podle Vaseho receptu na vafle udelat livance a musim rict, ze byly vynikajici. Dekuji za inspiraci 🙂

  • Udělala jsem vafle přesně podle receptu a jsou senzační. Jediný recept na sladké vafle, který mi chutná, jinak je dělám jen slané se sýrem a šunkou. Dík za recept, sbírám odvahu na croissanty, sladký kvásek zatím moc nespolupracuje.

    • Díky za zprávu! Slané wafle zní taky bezvadně. Sladký kvas je dost mrcha, tak počkejte, až bude dost sil u vás i v kvasu, to nikam nespěchá:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *