Kvasové vafle

Kvasové vafle

Kvasové vafle už jste určitě dělali. A jestli ne, udělejte. Zvlášť praktické jsou v případě, kdy se snažíte si udržovat kvas pořád aktivní, což znamená, že máte přebytky… A ty právě do kvasu hezky zužitkujete.

Pokud nemáte předdělaný kvas, můžete si ho buď udělat a přimíchat těsto, nebo umícháte těsto z mouky, vody a dalších surovin – ovšem bez sody, která reaguje až na kyselost, a případně bez vajíčka, aby vám ladem nestálo rozkleplé celou noc v teple. To někteří lidé mohou hůře snášet. Obojí přidáte ráno.

Takže jak? Na 10 vaflí potřebujete:

  • 200 g přebytečného kvasu
  • 240 g mléka (klidně rostlinného)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky napůl s celozrnnou
  • 1 g sody (smícháte s moukou)
  • špetka soli
  • vanilka

Vše spolu promíchejte, nechte klidně chvíli stát – v případě potřeby dořeďte tekutinou. Pak už jen lijte na vaflovač – asi jako na fotce – a nechte 3-4 minuty péct. Já osobně pro větší křup a vůní ráda občas potřu plotny máslem navíc, ale nemělo by to být nutné. A jestli chcete, klidně to zkuste někdy bez sody, ale já přeci jen radši nadýchanější lívanečky.

A recepte, když nemáte připraveny kvas, ale k snídani chcete vafle bez velkého rozmýšlení a vážení?

Na linku si dejte mísu a v ní smíchejte:

  • 340 g mléka (klidně rostlinného)
  • lžíci nebo dvě kvasu z lednice
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 280 g hladké mouky napůl s celozrnnou
  • špetku soli
  • vanilka

Bokem si připravte jedno vejce – nerozkleplé:) a do mističky 20 g mouky smíchaných s 1 g sody.
Jestli se vajíčka nebojíte, klidně ho lupněte rovnou večer, u panettone to ostatně tak taky je.
Ráno přimíchejte klidně jen ruční metlou poslepu vajíčko a moučno-sodovou směs, než se vaflovač nahřeje, dál už to znáte.

Podávejte s ovocným rozvarem, džemy, jogurty, čerstvým ovocem – podle chuti a sezóny. Dobrou chuť!

 

 



43 thoughts on “Kvasové vafle”

  • Dekuji za recept,jhned vyzkousime … tedy este musim koupit vaflovac 😀 Nahodou tip na dobry vaflovac nemate? Moc dekuji a preji pohodovy advent!

    • Dobrý den, mám úplně obyčejný 3v1 z Lidlu, kdybych kupovala znovu, brala bych klidně zas kombinaci, ale ideálně s větším výkonem/regulovatelným, jsou i takové:)

  • Dobrý den, díky moc za skvělý recept! Jsou vynikají, jsem nadšená, všem moc doporučuji ☺
    Dělala jsem z celozr.žitného kvasu a mouku napůl špaldovou hladkou se špaldovou celozrnnou Pernerku..
    Díky a krásné svátky Vám přeji

  • Dobrý den, je možné si kvas připravit 12 h předem, ze lžíce kvasu, 100 g mouky, 100 g vody a nechat přes noc do rána? Díky moc 🙂

    • Dobrý den. Děkuji za skvělé stránky! S kváskem (žitným) na chleba pracuji. Uchovávám si ho v lednici. Moc ale nerozumím těmto 200 g kvasu z receptu.. Jak jinak ho lze připravit než tím, že si večer před tím rozkvasím lžíci kvásku z lednice s moukou a vodou? Nebo je to myšleno tak, že si několik dní dopředu budu na kuchyňské lince pomalu kvasit a živit nový kvásek (třeba pšeničný) až do požadovaných 200 gr? Moc děkuji a pěkný den!

      • Dobrý den Moniko, jde o to, že si buď připravíte předem kvas 1:1 jako obvykle, nebo schraňujete z různých oživovacích/zakládacích pokusů postupně v lednici.

      • Tentokrát mi tak nelistkovaly, spíš byly loupákové, ale chuťově i přesto skvělé a nezbyl ani drobek 😉

  • Nemam vaflovac, ale zkusila jsem podle Vaseho receptu na vafle udelat livance a musim rict, ze byly vynikajici. Dekuji za inspiraci 🙂

  • Udělala jsem vafle přesně podle receptu a jsou senzační. Jediný recept na sladké vafle, který mi chutná, jinak je dělám jen slané se sýrem a šunkou. Dík za recept, sbírám odvahu na croissanty, sladký kvásek zatím moc nespolupracuje.

    • Díky za zprávu! Slané wafle zní taky bezvadně. Sladký kvas je dost mrcha, tak počkejte, až bude dost sil u vás i v kvasu, to nikam nespěchá:)

  • Má smysl nahradit prášek do pečiva jedlou sodou? Soda by měla reagovat práve s kyselým prostředím ale upřímě zatím se mi to moc průkazně nepodařilo v žádném receptu nahradit.

  • Dobrý den, jsem ještě docela kvaskovy začátečník, takže se raději chci ujistit. Když mám v lednici přebytky z omlazování po dovolené (zdají se celkem aktivní, nabublane, včera už lezly ze sklenice i přes utažené víčko), tak mám postupovat jak? Smichat 200 g přebytků se vším ostatním, dát do lednice a ráno péct? Nebo smíchat a rovnou péct? Nebo jak? Omlouvám se, nejsem to nějak schopná pochopit

  • Juli, vyšly nádherně děti mi je braly pod rukama. Vaflovac máme stejný a pekla jsem teda o trochu dýl.

  • Zdravím, takže, pokud nemám připravený rozkvas, musím dát s kváskem těsto kynout večer… Co kdybych chtěla dělat lívanečky k obědu a ne k snídani?
    Stačí založit ráno, aby bylo k obědu? Mám teď tak polovinu přebytku toho co bych potřebovala na recept… 🙁
    Ps, když nemám vaflovač, můžu z toho dělat normálně jen lívance, že 😀
    Děkuji

  • Dobrý deň,
    Prosím vás, 200g kvasu znamená napr. 200g kvasku zo zakladania? Čo sa zvýšil po odobraní 1 polievkovej lyzice, ktorú som dala do chladničky?
    Ďakujem.
    Zuzana

      • Prepáčte som začiatočník, takze nie 200g kvasku zo zakladania…. ako si pripravím rozkvas? Chcela by som spotrebovať to čo mám zo založenia kvasku . Ďakujem za odpoved 🙂

  • Děkuji za skvělý recept. Lepší vafle jsem nejedla. Pekla jsem je teda cca 7 minut, protože po 4 minutách mi uvnitř přišly ještě nedodělané.
    Těším se až vyzkouším víc Vašich určitě stejně skvělých receptů.

  • teda… takhle jsem se při snídani snad nikdy nenacpala! vafle jsou luxusní.. vevnitř krásně nadýchané a zvenku příjemně křupavé moc děkuji za recept! ps pro ostatní vegánky: recept jde krásně zveganizovat. vynechala jsem vejce a ostatní ingredience živočišného původu nahradila rostlinnými a voilà

    • Jé! Super, děkuju moc za zprávu! Taky jsem ho ozkoušela i v nutně veganské variantě s různými verzemi olejů, mlék a trochy kvasu místo vejce navíc.

    • Tak to je super zpráva! Já jsem dnes večer s dětmi visícími mi na nohách zadělávala těsto na vafle a při míchání jsem si uvědomila, že nemám už ani jedno vejce 😀 Rozhodla jsem se to tedy risknout bez něj a ráno se uvidí. Dáváte mi naději, že se přece jen děti sváteční snídaně dočkají 🙂

  • Dobrý den, občas jsou vafle gumové. Dokonce i z jedné várky mám pár krásně křupavých a pár gumových. Nevite čím by to mohlo být? Děkuji moc. Sona

    • Zalezi, jestli se znovu rozpali stroj. Kdyz se naliji do vychladleho (zchlazeneho jeste predchozim testem), dele trva, nez se propecou a zgumovi?

  • Hezký den,
    mám jeden dotaz. Jak moc mohu kombinovat kvásek a třeba pohankovou mouku ? S kváskem se teprve učím pracovat, 2 dny mi kvasí, pak jakoby usnul. Takže přebytků mám na dvě zavařovačky a ráda bych ho nějak zužitkovala.
    Děkuju za odpověď.

    • Na ty wafle klidně použijte i pohankové přebytky, ale doporučuju aspoň nějakou pšenici pak přidat… případně krmit celkově mnohem menší množství, ať těch přebytků není mnoho.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *