Kynutá čokoládová hvězda

Kynutá čokoládová hvězda

Pokud vás baví šneky, kringely a různé další motanice, bude se vám líbit i sváteční čokoládovo-ořechová hvězda, kterou jsme upekli s Cuketkou
ve spolupráci s firmou Electrolux.
Osvědčené máslové těsto, k tomu spousta opečených oříšků a čokolády, jednoduše lepkové blaho.
Náplně si radši udělejte i dvoj až trojnásobek, je výtečná i jen tak na lžičku, do jogurtu nebo na palačinky, popřípadě se samozřejmě nekladou meze většímu množství v těstě – jen se to pak trošku víc maže.

Suroviny

Na omládek:
100 g mouky
100 g mléka
10 g cukru
15 g čerstvého droždí (5 g sušeného)

Na těsto:
200 g omládku
400 g hladké mouky napůl s polohrubou
125 g másla
80 g mléka 
2 vejce
5 g soli
90 g cukru (část může být i vanilka)

Náplň:
100 g lískových ořechů
100 g hořké čokolády
70 g smetany
cukr a vanilku podle chuti

Postup

1 Ze všeho nejdřív zadělejte omládek – smíchejte suroviny asi hodinu předem. Připravte i náplň. V ideálním případě lískové ořechy předem opečte, na pánvi nebo v troubě — trvá to cca 10 minut, jejich chuť se pražením krásně zvýrazní. Ještě horké ořechy vysypte na utěrku a promněte — tím mechanicky odloupnete tenkou slupku. Slupky odfoukněte nebo jednoduše ořechy ručně povybírejte a rozmixujte s rozpuštěnou čokoládou, smetanou a cukrem. Nechte v pokojové teplotě.

2 V míse robota smíchejte všechny suroviny kromě másla.

3 Hněťte asi 10-15 minut, těsto musí být krásně hladké. Poté přidejte máslo – někdy je třeba robotu trochu pomoci, aby se zapracovalo, a opět nechte hníst do úplně sametového těsta, které tvoří okénko.

Máslo obaluje lepková vlákna a tak, zvlášť pokud je ho mnoho, znemožňuje efektivní vypracování těsta – u těst s vyšším podílem tuku je fajn počkat, umožňuje-li to konzistence těsta.

4 Hněťte dalších asi 10 minut do úplně hladkého těsta.

5 Těsto nechte vykynout do zdvojnásobení, potrvá to kolem hodiny. Popřípadě nechte kynout přes noc v lednici. V případě, že rovnou plánujete delší kynutí, můžete i vynechat fázi omládku a těsta zadělat více a využít ho pro různé pečení — vydrží až tři dny, každý den z něj lze uloupnout pro jiný účel. Se studeným těstem se navíc báječně pracuje.

6 Těsto rozdělte na 4 porce, z každé z nich vytvarujte bochánek a nechte odpočinout asi 10 minut na pomoučené ploše.

7 Každou porci rozválejte na kruh, přeneste na pečicí papír, potřete 1/3 náplně a přiklopte dalším kruhem. Končit byste měli čistým těstem, celý koláč bude mít v průměru cca 30 cm.

8 Doprostřed těsta položte kulaté vykrajovátko, kterým si vyznačíte střed a kolem kterého vykrájíte 16 výsečí — širokým nožem či kovovou špachtlí.

9 Zaměřte se vždy na 2 pruhy těsta, které jsou naproti sobě v páru, každý proužek 2x zakruťte (v rámci daného páru směrem od sebe) a následně je spojte jako na videu — toto budou jednotlivé cípy vaší hvězdy. 

Vykrajovátko nechte během krájení lehce zabořené v těstu, aby nadále určovalo hranice, kde se nekrájí.

10 Hotovou hvězdu nechte v teple asi hodinu-hodinu a půl vykynout, ideálně ve vyplé troubě nebo zakrytou druhým plechem, aby neokorala.

11 Pomašlujte, posypejte krupicovým cukrem. Troubu nechte předehřát i s vodou v prohlubni na program SteamBake, 170 stupňů. Pečte asi 30-35 minut, podle zkušeností s vaší troubou snižte teplotu. 

S menším množství “sušší” náplně stačí péct ještě o trochu kratší dobu, například pokud mažete pouze lehce malinovým džemem či skořicovo-máslovou směsí.

Recept na hvězdu je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *