Letní snídaňové briošky, koláč a babka z jednoho těsta

Letní snídaňové briošky, koláč a babka z jednoho těsta

Samotný recept není nijak super převratný, ale jde o fintu, o které spousta lidí stále netuší. Jestli stejně jako já milujete letní kynuté koláče a čerstvé pečivo, není na škodu si osvěžit práci s lednicí. Nic podle mě neubírá kráse kynutých koláčů tolik, jako okorání na druhý den a zpomalením zrání to elegantně vyřešíte. Teď jsem napekla s třešněmi, příští týden třeba s rybízem, morušemi a meruňkami, plynule přejdeme k borůvkám a broskvím… Dobré kynuté těsto v rukávu se hodí.

Těsto klidně zadáte z většího množství mouky a postupně ubíráte podle chuti, druhu ovoce a počtu strávníků – mně z přibližně kila mouky vznikla jedna čokoládová babka, čtrnáct malých snídaňových houstiček a jeden kulatý tvarohový. Finální koláček v letním teple a na slunci pokyne jedna báseň a to ať už z půjde o těsto klasické kynuté, tedy z kvasnic, nebo o sladké kváskové.

Možností, jaké těsto zvolit je více – použít můžete klidně i nijak výrazně ochucené těsto na bílý chléb, nejlépe typu máslový toastový (viz hamburgerové housky), pokud vám i sladkého nevadí vyšší obsah soli. Osvědčené těsto na sladké, třeba toto kváskové, případně jednoduché kynuté těsto na skořicové rolky, obohacené případně trochou špaldové mouky. Nebo na máslo o něco bohatší následující poměr, kterému kynutí v chladu vyloženě svědčí, protože i díky němu se zpevní a i s vyšším obsahem tuku je lehké. Na fotkách je zvěčněn právě tento poměr, byť jsem už podobný postup zvolila také s ostatními jmenovanými těsty.
letnikolacbriosky

 

Pokud zvolíte housky, postup se změní jen v tom, že smícháte všechny suroviny – na preferment i výsledné těsto – najednou a ihned po konečném domíchání dáváte kynout do lednice. První den pak uděláte třeba ty houstičky, později koláče a až už na sladké nebude chuť, zbylé těsto necháte dokynout v chlebové formě a budete mít perfektní základ na sendviče… Nevím jak vy, ale já kynuté pečivo nejradši co nejčerstvější a i kdyby vám na chvilku lednice vypadla a těsto tak získalo poněkud divočejší chuť způsobenou lehkým překynutím (stalo se mi už také), bude koláč výtečný, měkký a extra voňavý. V každém případě a těstě nezapomeňte na sůl, bez ní to prostě není ono.

Vláčné těsto na letní briošky

  • 1 kg hladké mouky (část můžete nahradit i celozrnnou špaldou)
  • 400 g mléka
  • 3 vejce
  • 180 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • kůra z jednoho většího biocitronu
  • 20-30 g droždí (více při bližší spotřebě těsta, méně při rozložení na 3-4 dny)
  • 250 g másla (změklého)
  • 10 g soli

Vše až na droždí, sůl a máslo v robotu promíchejte na hrubé těsto a nechte 30 minut odpočívat (autolýza).

Poté přidejte droždí, po lehkém zapracování i sůl a hněťte asi 5-10 minut, poté, co se začne formovat krásně hladké těsto, přidejte i máslo a zpracovávejte dalších 10 minut, dokud není vše dokonale spojené.

Schovejte do lednice zabalené v igelitu vhodném pro balení potravin, případně (dostatečně velké) uzavíratelné míse nebo dvou, ze kterých můžete postupně odebírat.

Na briošky budete potřebovat cca 50 g těsta na jeden kus, na jeden cop do chlebíčkové formy přibližně 550 g těsta, na placatý koláč do 22 cm formy asi 200-250 g – je na vás, co si vyberete a v jakém sledu.

Nechte hodinku-dvě dokynout přikryté a v teple a pak upečte.

Malé briošky asi 20 minut na 180 stupňů, cop ve formě 45-50 minut, placatý koláč přibližně 30 minut.

Náplně:

Tvarohovo-třešňová na asi 15 briošek

  • 125 g tvarohu
  • 15 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 150 g vypeckovaných třešní.

Jen k těm brioškám: pokud máte raději víc náplně, upřímně doporučuju třešně raději zapracovat do těsta, to znamená buď vytvořit jakési tvarohovo-třešňové měšce (rozválet každý kousek a zabalit do něj náplň), které na závěr můžete ještě obalit v cukru, nebo je nejdřív propracovat s těstem a pak vytvořit bochánky, do kterých případně můžete zabalit i lžičku tvarohové náplně. Pokud učiníte pokus jako já na fotce (to znamená jen udělat bochánky, které neobalíte v mouce, ale v cukru, po vykynutí vytlačit důlek, dát lžičku tvarohu a pak ovoce), tvaroh se může trochu roztéct a třešně mají tendenci z kuličky slézt.

Ale i tak jsou to rozkošné snídaňové houstičky a nejlepší jsou ještě rozkrojené, máslem promazané a oblíbenou – třeba pro změnu višňovou marmeládou mazané. Nebo já si teď ujíždím na čerstvém kozím sýru s jakýmkoli ovocem, ale to už nechám na vás…

Čokoládovo-třešňová náplň na jeden cop

  • 100 g čokolády (62 %)
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 300 g vypeckovaných třešní

Na mírném plameni ohřát, dokud se vše nerozpustí a nespojí v homogenní směs, nechat vystydnout v místnosti přes noc – ganache ztuhne, ale bude stále krásně roztíratelná. Rozetřít na rozválený obdélník těsta, posypat třešněmi, zarolovat, nechat v lednici lehce ztuhnout (aby se s čokoládovou náplní neopatlal celý stůl, není to nutné, ale 20 minut mi práci ulehčí), šneka podélně rozkrojit, srolovat v cop a uložit do papírem vyložené 25cm chlebíčkové formy.

Nechat dokynout asi dvě hodiny, dokud nezačne přelézat okraj formy, upéct (na počátku zapařit, v druhé polovině obvykle stačí pečení pouze zespod nebo přikrýt alobalem).

Dětem bych asi ganache trochu přisladila, ale při našich velmi sladkých třešních a použití nepříliš hořké čokolády se mi osvědčil výše uvedený poměr.

Koláč s tvarohem a ovocem

Rozválet na tenko, uložit na vymazaný plech nebo do koláčové formy, potřít náplní (já ráda hodně, takže klidně na těch 250 g těsta aspoň z půlky, lépe celého tvarohu) a hojně posypat ovocem (těším se na borůvky, zase aspoň tolik, jako tvarohu… ani klasické drobence nebo mandlím/ořechům rozmixovaných napůl s cukrem bych se nebránila:).

Nechat chvilku dokynout (u tohoto stačí nic nebo 20 minut pro základ z kvasnic, těsto funguje spíše jako taková slupka, kváskovému dejte aspoň hodinu, pokud chcete spodek kypřejší) a upéct.

Užívejte léta a čerstvých koláčů se vším, co období hojnosti přinese!

letnikolac3

letnikolac4

letnikolac5

letnikolac6

letnikolac2

letnikolac11

letnikolac7

letnikolac8

letnikolac10

 



20 thoughts on “Letní snídaňové briošky, koláč a babka z jednoho těsta”

  • Prosím, není potřeba udělat nejdříve kvásek (myslím droždí, mléko a trocha cukru) a potom přimíchat do těsta? Děkuji za odpověď.

    • Ani ne. Testo chcete zpomalit v lednici a co nejmin ho nechat rozjet predem, klasicky postup je dulezity hlavne pro overeni funkcnosti drozdi a rychle povzbuzeni kvasinek k cinnosti. Pokud je drozdi v poradku, vybubla i tak (a je-li v rozmezi staoivene trvanlivosti, na 98 % nezklame;)

      • Díky moc. Včera večer jsem zadělala na těsto. Je to super jemné těsto. Těďkom mi kyne ve formě pletenec s meruňkami. Už se na něho těším.

  • Tak sem včera večer zadělala a už se peče rybízový koláč. S těstem se krásně pracuje. Díky za další recept 😀

    • Hura, diky za zpravu! Ja se ted tesim k babicce na rybiz, kysele moruse a pomalu mozna i broskve…

  • Nejdřív musím pochválit super recepty!!! Moc ráda podle Vás peču, recepty fakt fungují :-)) Chtěla jsem se zeptat jestli i u kváskového sladkého pečiva jde nahradit část mouky moukou celozrnnou špaldovou? Je třeba kvůli tomu upravovat poměry surovin? Děkuji Monika

    • Lze taky, jen spalda je nekdy slabsi, tak to muze tect, zalezi jaka je konzistence – ale kdyz date jen tretinu nebo pulku, melo by to byt stale zvladatelne:)

  • Super cesto 🙂 z jednej dávky vyšiel krásny jednoduchý tvarohovo-ríbezľový koláč na plech (len na tenko rozvaľkané cesto na tom plnka) a včera som upiekla skvelý vláčny pudingový závin. Špaldová múka doma práve nebola, ale celozrnná pšeničná je tiež fajn. Ďakujem za ďalší skvelý nápad.

      • Super, diky, babka je uzasna, delala jsem s pudingovo-cokoladovou naplni a na zitra uz nam moc nezbylo…:-) Mnam:-)
        Muzu jeste poprosit o odpoved na muj dotaz u clanku Projekt Panettone? 🙂
        Diky moc:-)

    • Můžete ho klidně rozetřít ve lžíci-dvou vody, ale jinak robot si poradí i s jen rozdrobeným:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *