Loupáčky z mladého kvasu

Loupáčky z mladého kvasu

Vzhledem k tomu, že spousta z vás se odhodlala založit kvas kvůli aktuální touze po soběstačnosti (čti jako „nesehnal jsem droždí“), zkusila jsem bláhovou věc. Loupáky, lépe řečeno makovky z toho kvasu, co jsme spolu nejen na instagramu nedávno zakládali.

Ano – po dvou krmeních moukou z toho byl chleba, rovnou jsem dokrmila a odpoledne pak zadělala tousťák, pak ještě jednou dokrmila a zkusila tyhle makovky, které mám běžně osvědčené v drožďové verzi. Kvas tedy vůbec nebyl v lednici, vždy v jeho vrcholové fázi jsem část odebrala do těsta a z menší části rovnou založila další rozkvas.
A výsledek? Chleba je pěkný, ale sladké tučnější těsto jde dost ztuha. Je to vidět i na střídě. Pokud si ale nemůžete pomoct, popřípadě váš kvas bujaře tančí po lince, dost možná je budete mít krásnější.

Potřebovat budete:

  • 250 g aktivního pšeničného kvasu (předem připraveného z cca 120 g hladké mouky, 120 g vody a cca 50 g startéru)
  • 350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé
  • 70 g sádla
  • 130-150 g mléka
  • 70 g cukru
  • 7 g soli
  • 1 vejce a mák k dozdobení

Těsto uhněťte do krásně nelepivé koule, podle potřeby přidejte trochu mléka – ne mnoho, těsta na rohlíky a loupáky potřebují být tužší, aby se nerozplizla.

Nechte vykynout – ideálně v teple, občas, třeba 1-2x si vzpomenout a těsto přeložit. Trvat to může klidně 5 hodin, já jsem těsto dohnětela v 3 odpoledne a vytvarovala v 8.

Poté vytvarujte – těsto rozdělte na dva bochánky, ty rozválejte, každý nakrájejte na 6 kousků a jednotlivé výseče srolujte.

Nechte kynout pomašlované v zavřené troubě přes noc cca 9-12 hodin.

Poté znovu pomašlujte, posypejte mákem a upečte na 190 stupňů, do začátku s párou, potrvá to kolem 15-20 minut.
Nechci říct, že to doma nezkoušejte, ale je znát, že kvas je ještě dost mladý – ani ne tak v délce kynutí, ale i v chuti, začíná být kyselý a přitom to není tak dokonale kypré, jak by mohlo být.

P.s.: Svůj normální váleček jsem nechala na kurzu:)

P.p.s.: Kdo chce s droždím, zadělá kvásek-omládek ze těch 125 g mléka, 125 g mouky a 15 g droždí cca půlhodinu před zaděláním těsta. První kynutí pak bude trvat asi hodinku, druhé necelou půl až hodinu, zvětší se o dost lépe a krásněji.



33 thoughts on “Loupáčky z mladého kvasu”

  • Ahoj, zdravím z druhé strany zeměloule. Prosím tě mám jeden praktickej dotaz. Co myslíš tím pečte s párou? Stačí když dám do trouby k loupákům malý plech s horkou vodou aby bylo v troubě větší vlhko?

    • Takhle, ono tu paru potrebujeme hlavne na zacatku, takze nalit na spodni pekacek na zacatek 100 ml vody staci.

  • Zdravíčko, loupaky maji s už silnym kvasem kransou strukturu, jen dam priste malinko vic cukru. Je to dost kysely od kvasu 🙂

    • Super! Nebo si víc pohrát s tím kvasem – přikrmit ho trochu cukrem, aby vyjel dřív, a nestihlo se pomnožit tolik kyselinotvorných bakterií, popřípadě celkově sověžit častěji.

  • Dobry vecer, je nutne aby kysli cez noc v trube.?Ja som si ted vecer pripravovala kvas takze asi bude rano ready ‍♀️ Az potom som si vsimla ze maju byt v noci v rure.
    Alebo teraz ten kvas / rozkvas do lednice a lebo rano este prilrmit? Alebo stoham to do vecera upiect? Vdaka

    • Takto, ked pofici dobre kvas, tak to krasne do vecera upeciete. Ako pisem v texte – ja som piekla z mladsieho kvasku, ktory este neni tak akcny, cize to dokopy kyslo dlho, ale dnes som zarobila zo stareho o stvrtej a pred osmou davala do chladnicky, lebo uz bolo cesto krasne utekajuce…
      cize teraz o polnoci vyberiem, aby kysli max tych 7 hodin, aj to bude asi dost.

      • Ok, skusime, uvidime je to z toho ovocneho kvasu, zakladala som s vami, uz je z neho cisty razny myslim ( pieklo sa uz asi 5-6 chlebov) a teraz cast zmenena na psenicny ( aby bolo na mazanec) tak to mozno zvladne. Dam pak echo. Dakujem

  • Dobre rano, upeceno a povedly se. Vzhledove hlavne. Chuťově jsou takové nakysle. Mam kavsek pšeničny, ktery jsem zalozila pred 10 dny. Je možné, ze ta nakysla chuť je daná mladim kvasku?

    Děkuji
    H.

  • Dobry den, rohlicky vyzeraju krasne, ale su sialene kysle, preraza octova chut. Postupovala som podla Vasho receptu – je mozne, ze to kyslo privela? Dakujem 🙂

    • je mozne, ze kvas je dost do kysla. lepsie su z cesta na lussekatter, toto mi tiez uz vyslo kysle… ale hlavne je, mat vyrovnany kvas.

  • Dobrý den,
    mám dotaz ohledně použití lievito madre v takovémto receptu. Neumím si zatím přepočítat kolik LM namísto pšeničného kvásku…a asi aj změna vody, tam bude, že? Je nějaký přepočet? Peču podle vašeho receptu mazance s LM, jsou vynikající. Chtěla bych však použít tento typ kvasu i do jiných receptů (třeba i bagety) ale prostě nevím jak na to 🙁
    Jinak chci moc poděkovat za Vaše stránky, již léta je chodím obhlížet a peču několik typů chlebů podle Vás. Především jsem se však naučilo dosti věcí, díky Vaší ochotě a schopnosti se s námi podělit!!! Děkují!!!

    • Jednoduše přepočítáte podle množství předkvašené mouky. Tzn pokud je někde 300 g kvasu o 100% hydrataci (150 g mouky, 150 g vpdy), vám bude stačít 225 g vašeho LM (protože to je tvořené 150 g mouky plus 75 g vody). Případnou potřebnou vodu pak přidáte do těsta.

  • Milá Maškrtnico, děkuji za skvělé recepty. Během karantény jsem resuscitovala své kváskové pečení a ráda na Vaše stránky chodím pro inspiraci. Chtěla bych vyzkoušet i tyto luxusně vyhlížející makovky. Ptám se, zda mám upravit (rozumějte zkrátit) dobu kynutí, pokud použiji kvásek, který je již více než měsíc rozběhnutý (peču s ním min. 1x týdně vinohradský chleba). Uvedený postup je pro mně srozumitelný, ale ta délka kynutí mě trochu odrazuje. Děkuji za jakoukoli odpověď.

  • Zdravím od protinožců. Jen chci poděkovat za recept. Loupáčky nám vyšly krásně a vůbec nebyly tak kyselé jak jsem se bál podle komentářů.

    Akorát to kynulo nějak moc rychle takže z toho přes noc vznikly obrovitánské loupáky. Ale hned se snědly takže všechno v pořádku 🙂

    • Tak hlavně, že to dobře dopadlo. Ono fakt záleží na kvásku a teplotě i vlhosti:) Díky za komentář!

  • Pred chvili jsem loupacky vytahla z trouby . Jsou vyborne a vubec nejsou kysele. Kynuly v mise 6 hodin (trochu jsem na ne zapomnela, takze bez prekladani) a po 7 hodinach na plechu (z toho dve venku na slunicku) byly uz tak naducany, ze jsem je soupla do trouby. Chutnaji skvele! Kvasek byl psenicny, pretoceny z zita asi pred 3 tydny, ale hojne pouzivany. Diky za skvely recept, urcite zopakuji! Priste si to ovsem musim lepe vypocitat, abych nemusela ochutnavat v 11 vecer, to je udesna dietni chyba. Ale ochutnat jsem prece musela, abych vedela, jestli nejsou kysely, ze ano :). Dekuju, hodne zdravi v techto neblahych casech preju!

    • I vám! Moc díky za zprávu, ta kyselost záleží na vycválanosti kvasu, z toho mladého byly, teď už jede jeden i druhý krásně a občerstvuju furt:)

  • Krásný den, zkoušela jsem péct makovky podle vašeho receptu. Dělala jsem z rozjetého „staršího“ kvásku a musím říct, že byly skvělé! Jen se po nich zaprasilo. 🙂 Děkuju za skvělý recept i za vychytávky v článku. Určitě vyzkouším další recepty, díky za inspiraci.

  • Já je nechala smotané kvasit jen 5 hodin v teple a hned šly do trouby a jsou dokonalé, oproti kupovanym pořád méně sladké, ale po kyselosti ani stopa. Děkuji za spolehlivý recept jako vždycky

    • Zalezi hodne na kvasku, vy uz pecete dlouho a dobre, ja zkousela z toho noveho, pro srandu. At se dari, mila Sono
      !

    • To urcite ne. Drozdi kyne asi 10x rychleji nez kvas, takze tam to mate cca 3-4 hodiny se vsim vsudy (hneteni, 1., 2. kynutí, peceni). Pokud byste chtela pect cerstve k snidani, tak nechte cca pulhodinku v pokojove teplote, pak zafreshovat tak, aby se folie nedotykala a dat do lednice.

  • Dobrý den, tak jsem dnes také zkoušela váš recept na tyto loupáčky a musím říct, že tak krásné těsto jsem dlouho neměla a to jsem do něho dala to vejce, které uvádíte na závěr receptu jako na potření četla jsem ve spěchu a až pak mi to došlo, že je to vejce myšleno i s mákem až na závěr na dozdobení ale překvapivě se podařilo a byly přímo božské. Akorát jsem zkrátila kynutí, dělala jsem z fit kvásku děkuji za vaše recepty

    • Tak super! Hlavně, že se daří:) S vejcem je to bohatší a někdy trošku tažnější těsto.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *