Loupáčky z mladého kvasu

Loupáčky z mladého kvasu

Vzhledem k tomu, že spousta z vás se odhodlala založit kvas kvůli aktuální touze po soběstačnosti (čti jako „nesehnal jsem droždí“), zkusila jsem bláhovou věc. Loupáky, lépe řečeno makovky z toho kvasu, co jsme spolu nejen na instagramu nedávno zakládali.

Ano – po dvou krmeních moukou z toho byl chleba, rovnou jsem dokrmila a odpoledne pak zadělala tousťák, pak ještě jednou dokrmila a zkusila tyhle makovky, které mám běžně osvědčené v drožďové verzi. Kvas tedy vůbec nebyl v lednici, vždy v jeho vrcholové fázi jsem část odebrala do těsta a z menší části rovnou založila další rozkvas.
A výsledek? Chleba je pěkný, ale sladké tučnější těsto jde dost ztuha. Je to vidět i na střídě. Pokud si ale nemůžete pomoct, popřípadě váš kvas bujaře tančí po lince, dost možná je budete mít krásnější.

Potřebovat budete:

  • 250 g aktivního pšeničného kvasu (předem připraveného z cca 120 g hladké mouky, 120 g vody a cca 50 g startéru)
  • 350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé
  • 70 g sádla
  • 130-150 g mléka
  • 70 g cukru
  • 7 g soli
  • 1 vejce a mák k dozdobení

Těsto uhněťte do krásně nelepivé koule, podle potřeby přidejte trochu mléka – ne mnoho, těsta na rohlíky a loupáky potřebují být tužší, aby se nerozplizla.

Nechte vykynout – ideálně v teple, občas, třeba 1-2x si vzpomenout a těsto přeložit. Trvat to může klidně 5 hodin, já jsem těsto dohnětela v 3 odpoledne a vytvarovala v 8.

Poté vytvarujte – těsto rozdělte na dva bochánky, ty rozválejte, každý nakrájejte na 6 kousků a jednotlivé výseče srolujte.

Nechte kynout pomašlované v zavřené troubě přes noc cca 9-12 hodin.

Poté znovu pomašlujte, posypejte mákem a upečte na 190 stupňů, do začátku s párou, potrvá to kolem 15-20 minut.
Nechci říct, že to doma nezkoušejte, ale je znát, že kvas je ještě dost mladý – ani ne tak v délce kynutí, ale i v chuti, začíná být kyselý a přitom to není tak dokonale kypré, jak by mohlo být.

P.s.: Svůj normální váleček jsem nechala na kurzu:)

P.p.s.: Kdo chce s droždím, zadělá kvásek-omládek ze těch 125 g mléka, 125 g mouky a 15 g droždí cca půlhodinu před zaděláním těsta. První kynutí pak bude trvat asi hodinku, druhé necelou půl až hodinu, zvětší se o dost lépe a krásněji.



54 thoughts on “Loupáčky z mladého kvasu”

  • Dobry den,
    Pokud bych chtela dat do testa TangZhong tak mam potrebne mnozstvi odecist z receptu prip.jak cca postupovat?:-)

    Dekuji

    • Dobrý den, dává se obvykle 5-10 procent mouky formou tanghzhongu. pak jen opatrně s tekutinou podle savosti mouky, chce to přilévat postupně:)

  • Pěkný večer,
    z kvásku peču už nějakou dobu a chlebíky podle Vašich receptů jsou skvělé. U sladkého pečiva se mi zatím moc nedaří a můj pšeničný kvásek jen tak něco neutáhne (třeba croissanty vážně nedal, i když byly dobré i tak) ale ráda bych zase něco zkusila, třeba tyto loupáčky.
    Problém mi ale, jako vegetariánovi dělá to sádlo. Můžu jej nahradit máslem? Popřípadě v jakém množsvtí?

    • Dobrý den, buď ho můžete nahradit máslem, nebo ještě lépe přepuštěným máslem, protože jde o stoprocentní tuk. Popřípadě jiným tuhým rostlinným tukem

  • Pěkný den,
    Už nějakou dobu peču od vás chlebíky a zkoušela jsem i sladké pečivo, ale můj pšeničný kvásek je většinou docela slabý i když jej často přikrmuji (třeba croissanty moc nedal, ale i tak byly dobré :))
    Mám v plánu teda tentokrát zkusit tyto loupáky, jenom se chci zeptat, čím mohu nahradit sádlo. Jako vegetariánka bych ráda volila jinou surovinu. Můžu použít máslo? Popřípadě jaké množství, stejné?
    Děkuji moc

  • Dobrý den, jsem začátečník v kváskovém pečení a loupáčky se poměrně povedly. Chuťově jsou moc fajn, střída je taky obstojná, a během pečení ještě o trochu naskočily. Nicméně i po 20 minutách v troubě byly stále hodně bledé, i když vypadaly upečené. Pekla jsem ještě chvíli do barvy, což mělo za následek trochu pevnější kůrku. Vaše pečivo má vždy naprosto krásnou barvu, nevíte čím by to mohlo být, že strašně pomalu chytají barvu? Pekla jsem na obě tělesa, neboť s vrtulí mi jidáše z jedné strany tmavly a ze druhé byly stále bledé. S troubou doposud problém nebyl. Díky za krásně popsané recepty.

    • Dobrý den, pokud už bylo těsto kyselejší, hnědnou pomalu – pak to chce vyšší teplotu. Jinak s horkovzduchem se toto někdy děje, ale v tom případě prostě v polovině přehodím plech:)

  • Dobrý den,
    mohu se zeptat jak myslíte přikrmit kvásek cukrem aby nebyl tak kyselý? Jaké množství cukru?A vyběhne mi pak těsto stejně?
    Rohlíky jsou výborné, jen trochu kyselejší a spousta lidí zde uvádí, že je nemají kyselé vůbec. Kvásek mám aktivní už dlouhou dobu, mladý není.
    Děkuji za odpověď a za Vaše úžasné recepty!
    Pavlína

  • Dobrý den, před nedávnem jsem si zničila zaběhlý pravidelně dokrmovaný kvásek a nedalo se nic dělat, bylo třeba založit nový. „Přijala jsem výzvu“ a zkusila Váš recept ze 4x dokrmeného kvásku. Nemám troubu, peču v Remosce, takže jsem byla zvědavá, jak to vše dopadne. Těsto vypadalo krásně, moc dobře se s ním pracovalo, jen výsledné upečené loupáčky byly kyselejší. Ostatní členové rodiny byli trochu v rozpacích, ale vyřešilo to máslo a rybízová marmeláda :-D. Do druhého dne bylo vše pryč. Dnes zakládám už 4. dávku, rovnou dvojitou na ochutnání i mým rodičům. Doufám, že si je zamilují stejně jako my. 🙂 Moc díky za skvělý recept.

  • Děkuji za úžasný recept. Z rozkvašeného pšeničného sladkého kvásku kynuly jedna radost! Mají velké bubliny, jsou jako péří! Jen se po nich zaprášilo. Budu zařazovat častěji. Připomínají plundrové těsto, ale nejsou tak pracné.

    • )Super! Ze sladkého je to kjiná pohádka, nevycválaný, byť už starý kvas udělá někdy neplechu:)

  • Dobrý den, hrozně ráda bych recept na loupáčky vyzkoušela, ale bohužel kvůli intoleranci na BKM nemůžeme mléko. Dá se v tomto případě něčím nahradit?
    Děkuji moc za radu!

  • Dobry den,jsou strasne kysele..vubec nejsou dobre..minule jsem delala jiny recept,nechala.jsem je dva dny kynout v lednici a byly luxusni. Tento recept bohuzel, nedaji se ani jist.

  • Dobrý den,
    mně se bohužel nedaří a nevím, proč. Mléka jsem dala jen 130 a těsto je hodně řídké. Pořád přidávám mouku, ale nevím, jestli z toho nakonec něco bude. Jak vypadá správná konzistence aktivního pšeničného kvasu prosím? Krmila jsem žitný kvásek 3 dny pšeničnou moukou a pěkně mi bublal, tak jsem včera začala s receptem a vypadá to zatím na totání fiasko 🙁 Děkuji za jakoukoli radu.

    • Dobrý den, vypadá tak, že je dvoj až ztrojnásobený než při okamžiku nakrmení. Když těsto vypadá hrozně, klidně přidejte droždí a upečte něco dobrého, než se trápit:)

  • Dobrý den, tak jsem dnes také zkoušela váš recept na tyto loupáčky a musím říct, že tak krásné těsto jsem dlouho neměla a to jsem do něho dala to vejce, které uvádíte na závěr receptu jako na potření četla jsem ve spěchu a až pak mi to došlo, že je to vejce myšleno i s mákem až na závěr na dozdobení ale překvapivě se podařilo a byly přímo božské. Akorát jsem zkrátila kynutí, dělala jsem z fit kvásku děkuji za vaše recepty

    • Tak super! Hlavně, že se daří:) S vejcem je to bohatší a někdy trošku tažnější těsto.

  • Dobrý den, když dělám loupáčky z droždí, tak je mám taky nechat přes noc v troubě? Mně se tam úplně „rozkydly“

    • To urcite ne. Drozdi kyne asi 10x rychleji nez kvas, takze tam to mate cca 3-4 hodiny se vsim vsudy (hneteni, 1., 2. kynutí, peceni). Pokud byste chtela pect cerstve k snidani, tak nechte cca pulhodinku v pokojove teplote, pak zafreshovat tak, aby se folie nedotykala a dat do lednice.

  • Já je nechala smotané kvasit jen 5 hodin v teple a hned šly do trouby a jsou dokonalé, oproti kupovanym pořád méně sladké, ale po kyselosti ani stopa. Děkuji za spolehlivý recept jako vždycky

    • Zalezi hodne na kvasku, vy uz pecete dlouho a dobre, ja zkousela z toho noveho, pro srandu. At se dari, mila Sono
      !

  • Krásný den, zkoušela jsem péct makovky podle vašeho receptu. Dělala jsem z rozjetého „staršího“ kvásku a musím říct, že byly skvělé! Jen se po nich zaprasilo. 🙂 Děkuju za skvělý recept i za vychytávky v článku. Určitě vyzkouším další recepty, díky za inspiraci.

  • Pred chvili jsem loupacky vytahla z trouby . Jsou vyborne a vubec nejsou kysele. Kynuly v mise 6 hodin (trochu jsem na ne zapomnela, takze bez prekladani) a po 7 hodinach na plechu (z toho dve venku na slunicku) byly uz tak naducany, ze jsem je soupla do trouby. Chutnaji skvele! Kvasek byl psenicny, pretoceny z zita asi pred 3 tydny, ale hojne pouzivany. Diky za skvely recept, urcite zopakuji! Priste si to ovsem musim lepe vypocitat, abych nemusela ochutnavat v 11 vecer, to je udesna dietni chyba. Ale ochutnat jsem prece musela, abych vedela, jestli nejsou kysely, ze ano :). Dekuju, hodne zdravi v techto neblahych casech preju!

    • I vám! Moc díky za zprávu, ta kyselost záleží na vycválanosti kvasu, z toho mladého byly, teď už jede jeden i druhý krásně a občerstvuju furt:)

  • Zdravím od protinožců. Jen chci poděkovat za recept. Loupáčky nám vyšly krásně a vůbec nebyly tak kyselé jak jsem se bál podle komentářů.

    Akorát to kynulo nějak moc rychle takže z toho přes noc vznikly obrovitánské loupáky. Ale hned se snědly takže všechno v pořádku 🙂

    • Tak hlavně, že to dobře dopadlo. Ono fakt záleží na kvásku a teplotě i vlhosti:) Díky za komentář!

  • Milá Maškrtnico, děkuji za skvělé recepty. Během karantény jsem resuscitovala své kváskové pečení a ráda na Vaše stránky chodím pro inspiraci. Chtěla bych vyzkoušet i tyto luxusně vyhlížející makovky. Ptám se, zda mám upravit (rozumějte zkrátit) dobu kynutí, pokud použiji kvásek, který je již více než měsíc rozběhnutý (peču s ním min. 1x týdně vinohradský chleba). Uvedený postup je pro mně srozumitelný, ale ta délka kynutí mě trochu odrazuje. Děkuji za jakoukoli odpověď.

  • Dobrý den,
    mám dotaz ohledně použití lievito madre v takovémto receptu. Neumím si zatím přepočítat kolik LM namísto pšeničného kvásku…a asi aj změna vody, tam bude, že? Je nějaký přepočet? Peču podle vašeho receptu mazance s LM, jsou vynikající. Chtěla bych však použít tento typ kvasu i do jiných receptů (třeba i bagety) ale prostě nevím jak na to 🙁
    Jinak chci moc poděkovat za Vaše stránky, již léta je chodím obhlížet a peču několik typů chlebů podle Vás. Především jsem se však naučilo dosti věcí, díky Vaší ochotě a schopnosti se s námi podělit!!! Děkují!!!

    • Jednoduše přepočítáte podle množství předkvašené mouky. Tzn pokud je někde 300 g kvasu o 100% hydrataci (150 g mouky, 150 g vpdy), vám bude stačít 225 g vašeho LM (protože to je tvořené 150 g mouky plus 75 g vody). Případnou potřebnou vodu pak přidáte do těsta.

  • Dobry den, rohlicky vyzeraju krasne, ale su sialene kysle, preraza octova chut. Postupovala som podla Vasho receptu – je mozne, ze to kyslo privela? Dakujem 🙂

    • je mozne, ze kvas je dost do kysla. lepsie su z cesta na lussekatter, toto mi tiez uz vyslo kysle… ale hlavne je, mat vyrovnany kvas.

  • Dobre rano, upeceno a povedly se. Vzhledove hlavne. Chuťově jsou takové nakysle. Mam kavsek pšeničny, ktery jsem zalozila pred 10 dny. Je možné, ze ta nakysla chuť je daná mladim kvasku?

    Děkuji
    H.

  • Dobry vecer, je nutne aby kysli cez noc v trube.?Ja som si ted vecer pripravovala kvas takze asi bude rano ready ‍♀️ Az potom som si vsimla ze maju byt v noci v rure.
    Alebo teraz ten kvas / rozkvas do lednice a lebo rano este prilrmit? Alebo stoham to do vecera upiect? Vdaka

    • Takto, ked pofici dobre kvas, tak to krasne do vecera upeciete. Ako pisem v texte – ja som piekla z mladsieho kvasku, ktory este neni tak akcny, cize to dokopy kyslo dlho, ale dnes som zarobila zo stareho o stvrtej a pred osmou davala do chladnicky, lebo uz bolo cesto krasne utekajuce…
      cize teraz o polnoci vyberiem, aby kysli max tych 7 hodin, aj to bude asi dost.

      • Ok, skusime, uvidime je to z toho ovocneho kvasu, zakladala som s vami, uz je z neho cisty razny myslim ( pieklo sa uz asi 5-6 chlebov) a teraz cast zmenena na psenicny ( aby bolo na mazanec) tak to mozno zvladne. Dam pak echo. Dakujem

  • Dobrý den, když nedám tolik cukru, můžu použít jako těsto na obycejne rohlíky? Dekuji

  • Zdravíčko, loupaky maji s už silnym kvasem kransou strukturu, jen dam priste malinko vic cukru. Je to dost kysely od kvasu 🙂

    • Super! Nebo si víc pohrát s tím kvasem – přikrmit ho trochu cukrem, aby vyjel dřív, a nestihlo se pomnožit tolik kyselinotvorných bakterií, popřípadě celkově sověžit častěji.

  • Ahoj, zdravím z druhé strany zeměloule. Prosím tě mám jeden praktickej dotaz. Co myslíš tím pečte s párou? Stačí když dám do trouby k loupákům malý plech s horkou vodou aby bylo v troubě větší vlhko?

    • Takhle, ono tu paru potrebujeme hlavne na zacatku, takze nalit na spodni pekacek na zacatek 100 ml vody staci.

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *