Instarecept: Mechový bochníček ala Šumava

Instarecept: Mechový bochníček ala Šumava

Mechový bochníček ze včera a odpověď na “jak to asi časově vychází, takový rychlejší chleba”.
Videorecept na dost podobný základní “český kmínový” máme i na @pecempecencz, ale opakování matka moudrosti a vlastně to stačí i v krátkosti.

400 g cz žitného rozkvasu (předem rozkvašeného podle vaší zvyklosti, nebo cca 12 hodin předem ze 20-40 g startéru, 200 g mouky a 200 g vody), 250 g vody, 400 g hladké, 11 g soli, lžíce kmínu.

13.10 mix v robotu (kus těsta/kvasu schovat jako startér na příště)
13.20 šel kynout cca na 1-1.5 hodiny, 25 stupňů, zavřená miska, v půlce překlad
14.40 vytvarováno, těsto rostlo jako dive, ve vyplé troubě nebo igelitovém foliovníku u okna nechat dokynout skoro do zdvojnásobení (cca 1.5-2 h)
15.50 zapnout troubu s hrncem a poklicí 230-250 stupňů
16.10 vsadit chleba, říz/stříh
16.30-35 odklopit poklici, dopéct, snížit na 230
16.50-17.00 vyndat a nechat chladit na mřížce
cca 17.40 jsem fotila řez.
Na zbytkové teplo loupnout bábovku, granolu nebo brambory;)

View this post on Instagram

Mechový bochníček ze včera a odpověď na “jak to asi časově vychází, takový rychlejší chleba”.. Videorecept na dost podobný základní “český kmínový” máme i na @pecempecencz. 400 g cz žitného rozkvasu, 250 g vody, 400 g hladké, 11 g soli, lžíce kmínu. • 13.10 mix v robotu 13.20 šel kynout cca na 1-1.5 hodiny, 25 stupňů, zavřená miska, v půlce překlad 14.40 vytvarováno, těsto rostlo jako dive, ve vyplé troubě nebo igelitovém foliovníku u okna nechat dokynout skoro do zdvojnásobení (cca 1.5-2 h) 15.50 zapnout troubu s hrncem a poklicí 230-250 stupňů 16.10 vsadit chleba, říz/stříh 16.30-35 odklopit poklici, dopéct, snížit na 230 16.50-17.00 vyndat a nechat chladit na mřížce cca 17.40 jsem fotila řez. Na zbytkové teplo loupnout bábovku, granolu nebo brambory;) #pecenvkarantene #pecempecen

A post shared by Maškrtnica.cz (@maskrtnica) on



13 thoughts on “Instarecept: Mechový bochníček ala Šumava”

  • …dobrý den, tak jsem dneska dala vše do roboru, zamíchala, a těsto bylo hodně tekuté. Tvarovat se nedalo.
    Většinou dělám pšenično-žitný kde přijde 550g hladké mouky a 250 ml vody. Rozkvas ze lžíce kvásku a 150g žitné a 150 ml vody.
    Udělala jsem někde technologický postup? 250 ml vody mi totiž přijde na těch 400g mouky docela dost… Děkuji.

  • …pardon, píšu jako blázen, mluvily na mě dvě děti 🙂 Nicméně má obava zůstává stejná. Neudělala jsem nějakou chybu v postupu? Po 1,5 hodinách kynutí se těsto nijak zformovat nedalo, stále se roztékalo a velmi lepí na prsty. Teď kyne podruhé – nechala jsem jej v míse. Budu ho raději péci ve formě. Děkuji.

    • Dobry den, pecu ho celkem casto, ale takto – nesmi byt rozkvas prilis prejety, pak to ridne vsechno. Samozrejme zalezi i na mouce, lze ubrat trosku vody, ale hadam, ze mate trosku rozvolenejsi naturu kvasu – vic to hlidat a ubrat kdyztak drobatko vody, zvlast ted ve vedru prekyne rychleji.

  • Dobrý den, učím se péct kváskový chléb, těsto krásně po překládání 4x vykyne, troubu vytopím na 250 , pak z ošatky vyklopím těsto, to se rozjede a už nekyne nahoru po dobu pečení, je to taková nízká placka. Jinak chuťově dobrý, asi dělám někde chybu – recept žitný rozkvas, 600 g chlebová mouka pšeničná, 3 lžicky soli-dávám himalajskou, 1 lž drcený kmín , 4x překládám po 50 minutách pak kyne 3 hod. na ošatce 250st. trouba 15 minut, 190 30 minut. Poradíte, kde dělám chybu? Díky Eva

    • Dobry den, kolik rozkvasu? jak velke lzicky? zni mi to jako uplne prekynute, coz se da snadno spravit, hlavne v te osatce netreba prehanet nakynuti, uz pak nema vuli se zvednout v troube.

  • Dobrý den, rozkvas máte 12 hodin v lednici nebo v pokojové teplotěˇ? Těsto jsem měla také velmi řídké, řídila jsem se přesně receptem.

    • Venku! ale teď ja byla ta tepla, může být i jen 8 hodin, prostě to vzít ideálně na vrcholu…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *