Vláčná ořechová bábovka

Vláčná ořechová bábovka

Mlžný ranní opar a v noci upečená, za tmy ukrojená ořechová bábovka. To by šlo! Vykročte do pondělí pravou nohou a s kouskem sladkého v ruce.

Bábovku jsem vkládala před víc než dvěma roky jako rychlorecept, zálohu z instagramu. Od té doby pekla mnohokrát a dnes – až 2. 1. 2020 (!) jsem ji stihla i vyfotit. Pravda, v trochu speciální verzi, kdy z vánočních hodování zbylo mnoho ořechů. Ty v mističkách přeci jen žluknou, takže bylo třeba jednat. Vyšla tedy o dost světlejší, ale i tak velmi chutná – z mixu převážně para, kešu, lískových a pár vlašáků. Dole najdete barevnou klasiku.

Na malou formu budete potřebovat:

Suroviny

  • 3 vejce
  • 150 g cukru (část vanilkový, je-li vám po chuti)
  • 1 g soli
  • 200 g jogurtu či jiného kysaného výrobku
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • lžíce rumu
  • 150 g hladké nebo celozrnné mouky
  • 6 g kypřicího prášku
  • máslo a ořechy, kokos nebo mouku na vymazání-vysypání formy

Metoda

Troubu dejte nahřívat na 165 stupňů, horní/dolní pečení.

Vejce ušlehejte s cukrem do husté pěny jako na piškot (cca 5-10 minut). Jemně přimíchejte 200 g jogurtu, 1/2 lžičky mleté vanilky (není-li van. cukru), 90 g rozpuštěného másla a rum.
Následně přidejte 150 g mletých ořechů smíchaných se 150 g mouky a 6 g kypřicího prášku. Vylijte do máslem vymazané a ořechy vysypané formy.

Pečte asi 50-60 minut v troubě vyhřáté na 165 stupňů, na závěrečných 15 min můžete přidat stupně, ale pozvolné pečení je velmi fajn v tom, že eliminuje rychlý růst a popraskání – fotky z průběhu pečení jsou po 26 a 40 minutách, kdy teprve dorostla…

V keramické nebo skleněné formě, případně při vyšší gramáži to bude chtít přidat trochu času. Krájejte vychladlou, je dost tučná.

Na velkou (klasickou) formu to klidně vynásobte, já pekla v šestišálkové nízké nordicware, ktera se vejde i do remosky a to byl adrenalin, vyšlehat ta vejce líp, možná by vytekla. Chvála lenosti. Standardně do ní peču ze 2 vajec;)

View this post on Instagram

Mlžný ranní opar a v noci upečená, za tmy ukrojená ořechová bábovka. To by šlo! Vykročte do pondělí pravou nohou a s kouskem sladkého v ruce. 3 vejce 150 g cukru 1 g soli -> ušlehat do husté pěny jako na piškot. Jemně přimíchat 200 g jogurtu, 1/2 lžičky mleté vanilky, 90 g rozpuštěného másla a 150 g mletých ořechů smíchaných se 150 g mouky a 6 g kypřicího prášku. Lžíce rumu by se taky snesla. Vylít/přemístit do máslem vymazané a ořechy vysypané formě. Péct asi 50 minut v troubě vyhřáté na 165 stupňů. Bez horkovzduchu. V keramické nebo skleněné, případně při vyšší gramáži to bude chtít přidat trochu času. Krájet vychladlé. Na velkou (klasickou) formu to klidně o 1/3 vynásobte, já pekla v šestišálkové nízké nordicware, ktera se vejde i do remosky a to byl adrenalin a modlitby u trouby, vyšlehat ta vejce líp, vytekla by. Chvála lenosti. Standardně do ní peču ze 2 vajec;)

A post shared by Maškrtnica.cz (@maskrtnica) on



3 thoughts on “Vláčná ořechová bábovka”

  • Dobrý večer, díky za báječný recept!!! Zrovna jdu péct už potřetí podle Vašeho receptu. Tentokrát ale zkusím přidat ještě i mák, vůbec nevím, jak to dopadne :)) Taky oceňuji na receptu pouhá tři vejce. 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou děkuji. Zuzana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *