Ořechový dort s dušenými jablky

Jemináčku, jsem OT na vlastních stránkách! Jde to vůbec? Už to tu párkrát bylo a ještě asi párkrát bude, tak vytvořím novou rubriku, aby vás to nerozhodilo. O co jde: peču teď na podzim obyčejný dort, který se těší překvapivě velké oblibě. Když totiž přijde řeč na ne-čokoládové, nepříliš máslové dorty, nějak v téhle sezóně není kde brát. A tenhle ořechový s jablky je náhodou dost dobrý!

Přípravu si to chce trochu rozvrhnout, podobně jako u všech dortů. Doporučuju jeden večer upéct korpus a udusit, ještě lépe zkaramelizovat jablka na másle, případně uvařit marmaládu  a druhý večer ušlehat náplň, vše zkompletovat a odpálit karamel.Nejlíp chutná aspoň půlden rozleželý, takže na sobotní oslavu začněte ve čtvrtek, popřípadě pátek ráno.

Na dort o průměru 24 cm (je ho pořádný kus, takže zvažte 2/3 dávku, pokud slavíte já nevím ve čtyřech:)) budete potřebovat:

Korpus:

  • 7 vajec
  • 300 g cukru (třtinového)
  • 200 g mouky (celozrnné napůl s hladkou, funguje i s bezlepkovou)
  • 100 g mletých vlšských ořechů
  • 2 g soli

Nechte troubu nahřát na 170 stupňů (bez horkovzduchu). Vymažte formu máslem a spodek opatřete pečícím papírem.

Vejce ušlehejte v robotu s cukrem. Šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci asi jako hutná holicí pěna (cca 10 minut), poté do ní opatrně zamíchejte směs sypkých surovin, vlijte do formy a nechte péct asi 45-50 minut.

Pokud nemáte robota, zkuste klasický způsob: ušlehat sníh z bílků s půlkou cukru – poté v jiné míse ušlehat žloutky s cukrem a pak do žloutků opatrně zapřekládat mouku a bílkový sníh.

Nechte vystydnout ve formě.

Karamelizovaná jablka

asi 4 krásná červená jablka se slupkou, berte spíše kyselejší druhy s tenčí slupkou – jestli takové nenajdete, oloupejte je

Nakrájejte asi na 2×3 cm kusy, dejte do široké pánve, posypejte 3-4 lžícemi cukru a lžící másla a nechte opékat. Mírné připečení je na krásu, delší dušení vede k přesnídávce, tak raději jen do lehkého změknutí, ano?:) Jestli t chcete ještě o něco rafinovanější, přidejte hrst brusinek.

Džem – někde ve spíži vyhrabejte šípkový, dřínkový (díky Qwerty!) nebo kdoulový džem. Chce to něco aromatického, kyselého, voňavého. Já nejradši šípkový, pokud nemáte vlastní, mívá DM (to není reklama, ale blbě se shání a vím to). Potřebovat budete kolem 100-150 g.

Druhý den:

Rozkrojte korpus alespoň na tři části. Opatrně rozložte, nejspodnější část si nechte navrch (protože je rovná), případné vybouleniny okrojte. Kromě vrchní části pomažte džemem.

Krém:

  • 600 g mascarpone (ozkoušeno mám i ze smetanového sýra, ale k tomuhle mi sedí spíš klasická smetana)
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 20 g vanilkového cukru (toho opravdového)
  • 100 g moučkového cukru

Opatrně šlehejte na nejnižší rychlost, aby se smetana spojila s mascarpone a nepřešlehala se (v máslo!). Poté zrychleje otáčky a ušlehejte pevný krém.

Teď přijde kompletáž:

Dospod formy (i s ráfkem) dejte jeden plát upečeného korpusu. Na něj cca 200 g krému, pak půlku jablek, dalších 200 g krému, korpus, zase krém, pak jablka, krém. Další korpus, trochu krému. Mělo by vám zbýt  trochu krému, který použijete později.

Nechte vychladit aspoň 2 hodiny, lépe přes noc. Obkrojte nožem, uhlaďte boky rovnou stěrkou nebo kartou a zbylým krémem dotvořte „polonahý“ vzhled dortu. Nechte chladit a připravte si karamel. Pokud si na něj netroufáte, vyražte koupit zkaramelizované kondenzované mléko.

Karamel:

  • 140 g cukru
  • 56 g másla
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 2 špetky soli

Rozpusťte ve vyšším rendlíku máslo s cukrem. Začne to hrudkovatět, ozději se slepovat a oddělovat máslo vdržte. dalších 10 minut občasného míchání a mírného přidávání plamene a začne se z toho stávat jednolitý karamel. Teď hlídejte barvu, až budeo stupeň světlejší, než byste chtěli, je čas přidat smetanu. Přilévejte za stálého míchání po malých dávkách, dost to prská a nebezpečně bublá. Nechte ještě 2-5 minut povařit, pak přidejte šupinky soli a odstavte. Karamel je třeba nechat vychladit cca půl až hodinu při okojové teplotě, pak ním můžete opatrně polít dort.

Pro řízený jakože děsně nedbalý způsob doporučuju lahev nebo cukrářský sáček, kterým si nejdřív naznačíte kružnici, tu vyplníte karamelem (za pomocí stěrky) a sáčkem pak naznačíte stékání. Druhý způsob je lžící – funguje taky celkem dobře, jak dokazuje tenhle konkrétní vyfocený kus nebo tenhle dort s návodem.

Zbylý karamel v lednici vydrží určitě minimálně dva týdny, déle nikdy nepřežil z důvodů sežrání, ale je to samý cukr a málem propečená smetana, není, co by se na tom mohlo rychlekazit.

Dozdobte kousky karamelu, oříšky, jablky (ta potřete citronem, ať nehnědnou), brusinkami a čím uznáte za vhodné. Omlouvám se, ale ztratila jsem rozkrojené fotky a z designbloku zbyla jen jedna z mizerného světla, ale asi i zvenčí tušíte tu spoustu náplně… To nemůže být špatné. Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *