Skořicový kringel s lískovými oříšky z kvasového i kynutého těsta

Skořicový kringel s lískovými oříšky z kvasového i kynutého těsta

Co to tu máme? Nádherný věnec plný skočice a ořechů, ano! Estonský kringel v různých variantách bodoval a vyústil v obří mánii už na začátku PečemPecen, ale zjevně se na něj trochu pozapomnělo. Přitom je to ohromně efektní záležitost – podobně jako skořicové šneky chuťově skoro každému milá, ale o něco slavnostnější.

Použít můžete klidně vaše oblíbené kynuté těsto, ale vzhledem k tomu, že musí držet sám o sobě nějaký tvar, je vhodné ho zadělat trochu tužší, případně chladit. Mně se osvědčilo těsto na koblihy. Na jeden kringel ho stačí půlka, ale doporučuju zadělat celou dávku – ze zbytků uděláte pekáč minimálně 12 buchet a menší pánev různotvarů vyrobených dětmi.

Silně doporučuju i zadělat kvásek aspoň na 2x – což znamena nikoli vyndat kvas z lednice a za 10 hodin po něm chtít výkony, ale vyndat ho, oživit, vyhodit většinu, zase oživit, pak teprv zadělat těsto.

Postup

Na 2 kringely nebo kringel a šneky/buchty budete potřebovat.

  • 25 g kvasu z lednice
  • 20 g cukru
  • 90 g hladké mouky
  • 40 g vody

Zadělejte 10-12-16 hodin dopředu, záleží na vašem kvasu. Čerstvě zamíchaný připomíná velmi husté těsto, zralý se zdvoj až ztrojnásobí a je krásně nabublaný.

Vyhoďte vše až na 20 g (nebo tuto dávku použijte na zadělání chleba) a postup ještě jednou zopakujte.

Máslová náplň

V téhle chvíli je dobré umíchat i máslovou náplň a opražit oříšky. U náplně jsou dvě možnosti – rozpustit máslo a pak v něm rozmíchat cukr se skořici, nebo nechat máslo změknout a vyšlehat. Buď jak buď, náplň je fajn mít před použitím v pokojové teplotě – nebojte se, nic se jí nestane, máslo a cukr vydrží doopravdy dlouho, takže klidně nechte přes noc na lince. Co zbyde, přikryté zavřete do lednice a vyndejte při zadělávání příštího těsta.

250 g másla

250-300 g cukru

1 lžíce skořice

kardamom podle chuti

Pražené lískové oříšky

Ořechy (libovolné množství, na jeden kringel potřebujete asi 50 g, hlavně ať jsou v jedné vrstvě) vysypejte na plech a nechte asi 15-20 minut péct v troubě, v průběhu můžete promíchat. Teplota asi 170 stupňů.

Lze i na pánvi, ale tam je třeba míchat a hlídat více.
Horké ořechy sesypejte na utěrku, přikryjte a třením přes látku z nich odmasírujete slupky.
Luxusní loupané pražené lískáče jsou na světě! Sem tam slupka nevadí, ale jinak je zbytečně hořká.

Těsto

  • všechen kvásek (150-170 g)
  • 110 g vody nebo mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g rumu
  • 60 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 10 g soli
  • 115 g másla
  • 3 vejce (150g)

Všechno (nejdříve ve vodě kvas, poté přidejte další suroviny) až na máslo a sůl smíchejte a lehce prohněťte – asi 5-6 minut. Nakrájené máslo nechte změknout, těsto 20-30 min odpočinout a poté začněte znovu propracovávat se solí nakonec s postupně přidávaným máslem, v robotu to je asi 10-15 minut. Těsto musí být měkké, vláčné a krásně elastické.

Těsto nechte v pokojové teplotě asi 3-4 hodiny kynout, mělo by se přibližně o polovinu zvednout. Poté nechte vychladit a dokynout 6-24 v lednici.

Rozdělte na poloviny. Prošlehejte máslo s cukrem, pokdu se zdá ztuhlejší. První rozválejte na obdélník cca o rozměrech 40x55cm a potřete náplní, asi jako byste potírali čokoládovou pomazánkou. Posypejte nakrájenými ořechy. Velmi pevně zarolujte a rozkrojte, ideálně už na pečícím papíře. Překládejte přes sebe, ideálně řezem vzhůru – tak vynikne kresba nejvíc. Pokud se vám těsto v průběhu rozvalování hodně oteplí, klidně celoou nerozkrojenou roládu nechte chvíli zchladit a krájejte až pak.

Okraje přeložte přes sebe, trošku secvakněte, potřete vejcem nebo jen poprašte rozprašovačem a nechte v klidu kynout. V teple – cca 25, 26 stupňů to můžou být 3-4 hodiny, já nechávám přes noc ve vyplé troubě, kde je asi 17-18 stupňů a ráno případně ještě zapnu světlo.

Když se těsto hezky rosolovitě klpepe a vypadá, že už dál moc nemá kam kynout, postříkám vodou, posypu ořechy a peču – rozehřeju troubu s vylitým hrnkem vody na dně na 210 stupňů a jak vkládám krásně nakynutý kringel, rovnou snižuju na 180. Hlídám! Kringel se peče asi 35 minut.

Pokud vám při pečení vytéká náplň, možná jste jí dali hodně, ale spíš těsto nedostatečně vykynulo. Kynutím se do mezivrstev náplň krásně „zamkne“ (podobně u croissantů, pokud vytéká máslo, většinou jsou nedokynuté).

A to univerzální drožďové kynuté těsto?

Stačí vám na něj

  • 500 g mouky (polohrubé a hladké klidně napůl)
  • 2 vejce
  • 130 g mléka
  • kůra z půlky citronu
  • 80 g cukru (z toho 20 vanilkového nebo přidejte extrakt)
  • 125 g másla
  • 5 g soli
  • 15 g čerstvého droždí nebo třetinu sušeného

Umíchejte podobně jako kvasové a nechte kynout v lednici 12-48 hodin, podle potřeby odebírejte. Část těsta můžete nechat kynout i v teple hodinu (nebo do zdvojnásobení se) a poté vychladit další hodinu, aby se lépe válelo, pokud spěcháte. Kynutí výsledných tvarů potrvá tak 2-3 hodiny v pokojové teplotě, z těsta v pokojové teplotě i méně.

pokud chcete mít klid na pečenís dětmi, pár čtverečků ji budete muset nechat na výtvarné zpracování
tady jsem kynutí trochu uspěchala, ale pořád to celkem jde.

Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



54 thoughts on “Skořicový kringel s lískovými oříšky z kvasového i kynutého těsta”

  • Dobrý den, přinesla jsem si dnes domů darované LM, tak postupně pročítám různé recepty a Kringel chci zkusit co nejdřív, ale co mě trochu děsí je time management u tohoto receptu. Napsala jsem si časovou osu a jestli to dobře chápu, znamená to 10-16 hodin aktivace LM, 1 hodina výroba těsta, 3-4hodiny kynutí v pokoj. teplotě, 6-24 hodin kynutí v lednici, 3-4 hodiny kynutí umotaného věnce. Fuf a moje otázka zní, to kynutí v lednici je nutné nebo je to „jen“ odložení času, kdy budu chtít Kringel péct? 🙂 Možná se ptám hloupě, ale teprve se v tom snažím zorientovat. Moc děkuju za všechny recepty!

    • Chápete to správně, lednice pomůže odložiy finální dokynutí na čas, kdy se to hodí?

  • Dobry den, mne kynul kringel treba 12 hodin – za mene hodin mi proste nenakynul, ale croissanty mi nakynuly az po 20 hodinach.- kynuly celou nac-mely byt puvodne na snidani, ale neklaplo to. Pravidelne pecu kvasovou vanocku a take kyne vetsinou 9 -11 hodin, ale pecu verzi , kdy je testo pred tim 12 hodin v lednici., v nechlazene verzi by nejspis kynulo kratsi dobu.

  • Dobrý den Maškrtnico,

    měl bych otázku konkrétně na tento recept, ale dalo by se to vztáhnout na celkově hutnější máslovější těsta z kvásku, např. kváskové croissanty.

    Přesto, že robím rozkvas podle Vašeho návodu a je pěkně nabublaný při přidávání do těsta, tak finální kynutí konečného tvaru se úplně nedaří.

    Moje otázka je následující: Mám nechat v teple kynout tak dlouho, dokud kringely (croissanty) opravdu nenakynou do rosolovitého stavu nebo po např. 8-10 hodinách pokud nebudou nakynuté přesto upéct?

    Nevím, kde by mohla být chyba.

    Díky.

    Mirek.

    • Dobrý den, ono to je to trochu složité – musí to být nakynuté, ale ne úplně super rosolovité, pak to placatí – prostě nadýchané, ale ještě relativně pevné.

  • Těsto bylo chuťově super, pořád jsem uždibovala i syrové 🙂 Jenže! Mně se pořád lepilo k podložce, i když jsem si pomoučila ruce a mouku trochu i dosypávala, pořád se na mě a podložku chytalo. Ani jsem ho nezkoušela rozkrojit, byla jsem ráda, že se mi to podařilo jaktakž zamotat do obřího šneka…Při pečení pak vyskočil hezky, náplň nevytekla.
    Kde jsem udělala chybu s těstem? Nechala jsem ho překynout?
    Děkuji.

    • Je to možné, pokud se vysloveně trhá a lepí a předtím to nedělalo, už je trochu překynuté (nebo nedohnětené, pokud se trhalo už po „uhnětení“). Jinak taky pomůže ho vychladit před válením:)

  • zdravím Vás, Juliano,
    chtěla bych se zeptat, zda je možné nechat kynout kringel v lednici (ca 8 hodin, ca 4 stupně) už ve finalním tvaru s náplní? Ptám se na obě varianty – i kvasovou, i drožďovou. Obdobný problém řeším i s koláči apod.. Bojím se, že ta náplň to nějak rozblemcá. Jde mi o načasování, abych kringely mohla servírovat ráno, rovnou vytažený z trouby 🙂

    moc děkuju za odpověď

    Saša

    • Náplň to nerozblemcá, kvasový vám skoro nenakyne, ten prostě vynádte v moment M, až se vám bude hodit jeho kynutí (tzn stočíte ho třeba ráno/poobědě, dáte do lednice, vytáhnete v 11 večer, necháte kynout v troubě a v 6-7 ráno upečete), drožďový v závislotsi na teplotě lednice i nakyne k snídani.

  • Zdravím, když připravuji kvas, nechávám ho těch dvakrát 10-12-16 h venku nebo v lednici? Snažila jsem se dohledat i v jiných receptech,ale neúspěšně. Moc děkuji za odpověď.

  • Ahoj, je možné těsto na kringel zadělat pomocí 150g LM?
    Děkuji za odpověď a krásnou inspiraci 🙂

    • Ano, lze, to v receptu je prakticky LM, jen povzbuzené cukrem – tedy tuhý kvas přikrmený cukrem:)

  • Dobry vecer, omlouvam se za uplne hloupy dotaz, ale kdyz zadelam prvni kvas a vetsinu vyhodim a mam zopakovat postup – mam dat znovu kvas z lednice nebo je misto nej myslen ten zbytek 20g uz psenicneho

      • Moc děkuji za odpověď Kringel se povedl, i když mi skoro vse vyteklo uz pri kynuti, ale jedine dobre, protoze by to na nas bylo hodne sladké. Takze priste nam bude stacit tak tretinove mnozstvi naplne a to urcite ani nevytece
        Uspech mel neskutecny v cele nasi rodine, ze uz mam zadelano na dalsi
        Pred chvili jsem dopekla vanocky, ktere jiz pecu dlouho dle vaseho receptu a jsou proste bezkonkurencni! Moc dekuji za vse❤️

  • Hezky den. Jde udělat jen poloviční množství. Připadne když druhou půlku nenaplnim, kdy s ní nejpozději musím pracovat?

    • za další den-dva – těsto jde schovat do lednice. jinak samozřejmě, lze všechno podělit 2.

    • Bude hutnější, přidejte třeba trochu jablečného pyré, případně i lžičku škrobu.

  • Tak i druhy pokus, kdy jsem dala na 1 kringel jen 100g másla a kynul v troubě 12 hodin trochu vytekl. Ale neva, chutove opet výtečný a více nadychaný nez 1.pokus. Druhy kus jsem baplnila mletymi vlašskymi orechy s cukrem a mlékem a take to byla dobrota.

  • Tak mne náplň take vytekla, ale vysledek na stejne chutnal. Jeste ke kvasku-prvni vzesel krasne po 12 hod. Kdyz jsem z nej odebrala 20g na znovu udelani, tak vzesel uz malo i po 16 hodinach, takze jsem vzala puvodni psenicny z lednice, kousek toho malovzesleho a zadelala dle receptu znovu. Ten uz do rana hezky vzesel. Nechaka jsem nakonec jeste i ten, co se tvaril ze z nej nic nebude a po 24 hod.nabublal. Z vůně jsem ale byla trochu rozpačitá, takze jsem ho radeji nepouzila. Hlavne bylo kvaskove testo napodruhe uz hrozne hutné, ze jsem ho nemohla zamíchat. Ale jsem rada, ze to stalo za to. Tohle byl po vanočce, a hot cross buns 3.sladky kváskový pokus. Diky za nevsedni recepty.

    • Jaj, to mě mrzí. Ale poradila jste si. Můj kvas právě fičí až moc, takže dávám míň. nejede-li, určitě je lepší přidat na startéru nebo kvasu… Držím palce, ať jde v ovém roce nejen pečení stále lépe a díky za důvěru!

    • Ahoj, ak by som tento recept chcela vyskúšať s Lievito Madre, môžem pridať v rovanokm pomere ako je tu rozkvas v recepte, t. j. 150 až 170 g? Vďaka za radu… Som úplný lajk zatiaľ, preto sa radšej opýtam.

      • Ahoj, tak s tým LM by ma to tiež zaujímalo. Ako to teda je??
        Ďakujem za odpoveď a krásnu inšpiráciu 🙂

  • Tak nadýchané a lehoučké pečivo se mi ještě nikdy nepodařilo, je to jak obláček:) nádhera! Děkuji za recept!

  • Recept vyzerá výborne. Myslíte, že by som namiesto masla mohla použiť masť, prípadne kokosový tuk? Deti sú alergické na mlieko a tie rastlinné akože masla používam nerada… Ďakujem

    • Dobry den Janka, isto sa da, len bude fajn cesto trosku zachladit pred rolovanim, mast a kokosovy tuk sa topia trochu inac. Takze kludne o 10 percent uberte a pouzite.

  • Celou dobu přípravy jsem měla pocit, že mi to nejde a všechno je špatně. Příště z droždí, jsem si říkala. Měkké těsto, rolování hrůza, při kynutí vyteklo snad všechno máslo. Kringel jsem radši dala do koláčové formy. Všechno se po upečení vsáklo. Nebe v hubě! Nic lepšího se skořicí jsem snad nejedla. Než jsem vytáhla foťák, byly 4 šneci pryč 😀 Moc díky za recept, příště zase z kvásku!

    • jaj, to mě mrzí:) tolik trápení! jestli bylo měkké těsto, tak možná příště ještrě ubrat tekutiny nebo víc hlídat kvas… ale hlavně, že se vyvedlo:) já si to máslo na zarolování rozpustím nebo vyšlehám den předem a nechám na lince, pak má ideální konzistenci.

  • Dobrý deň
    moja otázka: Aký čas je potrebný pri dvojnásobnom spracovávaní kvásku? T.J. nakŕmim kvások a po akom čase ho kŕmim znova?
    Ďakujem

  • Akú funkciu ma ponechanie 20g prvotného kvasu a opatovne zarobenie? Čo by sa stalo, keby som použila hneď prvý rozkvas? Ďakujem!

    • Bude kyslejší, menej silný, chce to čo najsilnejší, najčerstvejší kvas. Ak spí dva týždne v chladničke a rovno z neho zarobíte, nie je celkom v kondícii na sladké ťažké cestá, pomalu kysnú a idú viac do kysla.

    • Bol by kysejsi, mozno by tak dobe nekyslo, ak mate kvas vacsinu casu v chladnice, tyzden dva nepouzity a este k tomu razny:) tak pre istotu pisem aj tak, kto vie, ze pecie kazdy den, kasle vacsinou na popisy zarabania kvasu, ale ako kto, no… nech sa dari!

  • Julka, dakujem za recept. Toto je jednoznacne najlepsi skoricak, co som kedy piekla a podaril sa uzasne! Trochu masla vytieklo, nie vela, ale je chrumkavy a vlacny a dokonaly. Urcite upeciem zas. Inak, taka otazka, preco sa rozkvas robi 2x? A co robievas s tym zvyskom? Bolo mi to luto vyhodit, spravila som vafle 🙂 Dakujem, pekny den!

    • Ahoj Kat,
      som rad,a že sa podarilo, nikedy mi tiež trocha vytečie, hlavne vprostriedku mám karamelové okienko, ale to je vlastne krásne. Kvas radšej nadvarát pre tých, čo majú kvas väčšinu času v chladničke, tak by bol dosť aktívny. Zvyšný kvas dávam do klasických chlebov, rozmixujem v palacinkovom ceste apod:)

  • těsto krasně vykynuté po naplněni kynulo ještě90 minut stejně napln vytekla proč děkuji za odpověd

    • Dobrý den, možná jí prostě bylo hodně, každému se to povede rozetřít jinak. A záleží také na teplotě kynutí…

      • Dobrý den, prosím, dělám kringel z kvasu podle vašeho receptu, kvas krasne dvakrat vzesel a kdyz jsem zadelala na testo, tak moc nevykynulo, ale i presto jsem ho po 4 hodinach dala do lednice a tam mi testo hodne ztuhlo, podle me asi diky maslu a tedy nema sanci moc kynout nebo se pletu? Mam to takhle nechat a dokyne po rozvaleni a naplneni? Nebo je k nepouziti? Moc dekuji za rady

        • Dobrý den, to hodně záleží na konkrétních stupních v lednici, mně vykyne i přes máslo – cca při osmi stupních, sice ne divoce, ale přece – záleží i na rychlosti zchlazení. Jak to nakonec dopadlo?

  • Dobrý den, se sladkým kváskovým těstem ještě trochu zápasím (až na výjimku loňského mazance, který mě příjemně překvapil), tak jsem se musela chvíli odhodlávat vyzkoušet tento recept. Nicméně vydařil se na jedničku, těsto je to nejjemnější, co mi kdy prošlo rukou, byla jsem rozpačitá z velmi pozvolného zvětšování velikosti při kynutí (jak těsta, tak i samotného kringelu), ale zázrakem v troubě krásně vyskočil. Dělala jsem 2x, jednou se skořicí (tady mi tedy náplň vytekla, nemyslím, že by byl nedostatečně vykynutý, příště dám méně náplně), ale to nevadilo, protože to vyrobilo krásnou krustu vespod:-), a podruhé s čokoládou a malinami (rovněž výtečné). Moc děkuji za Vaše stránky, recepty a sdílené inspirace, ať se Vám daří i nadále!

  • Dobrý den, prosím vás co myslíte tím zadelat vlásek 10,12,16 hodin a kolik vlastně bude toho kvásku potřeba na testo. Predem dekuji

    • Dobrý den, vypadlo slůvko dopředu:) Jinak tedy 150-170 g, přebytky z oživovací kúry nikoli.

  • Dobry den, prosím vás co myslíte tím 10-12-16 a kolik bude potřeba toho kvasku na finální těsto, předem děkuji ☺

  • Vďaka za recept. Len tých 8g čerstvého droždia na 500g múky sa mi zdá zúfalo málo. Nie je to chyba?

    • Pardon, to je chyba! ono by nakyslo, ale za dlhšie. Dávam na pol kila obvykle 10-15 g, tu malo byť 15 čerstvého, 5 sušeného.

  • Těsto čeká na svou chvilku slávy v lednici a mě napadly 3 takové základní dotazy, mohu-li:
    Kynout pomalu přes noc v lednici namísto rychle v teple může jakékoliv kynuté těsto?
    Obdobně může předpřipravená dobrota kynout před pečením celou noc ve studené troubě (jak zmiňujete zde) taky ve všech případech?
    A co ten vylitý hrnek vody? Aplikovat vždycky?

    Mimochodem peču bez kvásku (zatím :))

    • Dobrý den!
      1) všechná koláčová těsta z droždí s úspěchem zpomaluju v lednici, jen v některých receptech se to s droždím přehání a mohou pak unikat:) Takže hlídat rychlé zchlazení a dávat max 1 kostku droždí na kilo (já dávám spíš 30 g).
      2) ten pomáhá při pečení, aby nedokynuté těsto hezky dorostlo, obecně mělo tenčí a lesklejší kůrku a bylo nadcýhanější. Stačí chrstnout na začátku, v prvních 10-20 minutách totiž těsto roste nejvíc.
      3) váže se k 1. – může, ale záleží, jak je těsto rozjeté a lednice studená/teplá, někdy je potřeba nechat vytvarované pečivo ještě před zandáníkm do ledničky nechat rozjet (když se roluje ze studeného těsta), jindy stačí lupnout do lednice a modlit se, ať neuteče. (ze zatepla kynutého, držďového těsta). Kvasové máslové pečivo se v lednici prakticky zastaví, tam je třeba nechat rozkynout předtím.

  • Ahoj Juli,cesto je dokonalé.Poraď prečo mi plnka vyteká a potom sa to pečie v masle aj keď sladkom

Napsat komentář: Petra Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *