Toastový chléb bez hnětení

Toastový chléb bez hnětení

Když máte chuť na voňavý toast k lenivým snídaním nebo na rozkošné chlebíčky, ale rozhodně už večer nedáte dohromady čas, fyzickou námahu, ba ani robota, o kvásku nebo jiném prefermentu ani nemluvě. Myslím tím tedy aktivní čas, neboli lenost těsto hníst, prostě máte náladu tak možná letmo párkrát zahrabat v míse a jít spát. Co uděláte? Připravíte si verzi líné ženy.Vypadá jednoduše – a taky je, ale párkrát jsem se rozhodla experimentovat, vylepšovat a nahrazovat s jogurtem, mlékem nebo máslem navíc, takže jsem pak měla ve střídce krásně viditelné máslovo-moučné hrudky. Rovnou vám říkám, nedělejte to, „don’t fix what isn’t broken.“

nehnetoust1_mPak stačí už jen maličko. Ba dokonce, výsledek se podobně jako původní král nehnětených chlebů dá odměřit přinejhorším i hrnečkovou, lépe řečeno kelímkovou metodou, kterou jinak vskutku nemusím… Ale taky jsem to zkoušela, na chalupě váhu nemám a víceméně v takových podmínkách poprvé vznikl, takže zcela výjimečně uvádím i to. Je to nepřesné, ale to je u nehnětených chlebů celkem obvyklé, stejně jako se pak promíjí nějaké ty praskliny.

Zakysaná smetana zaručí rovnoměrné rozvrstvení lahodného mléčného tuku, trochu žádané nakyslosti, jež prospívá nejen chuti, ale i struktuře chleba a také probiotika… Která ovšem záhy upečete, to nic.
Taky je super jí trochu ujíst předem, jenom pro jistotu, abyste nedali do chleba něco zkaženého. Struktura je oproti klasický tousťákům a brioškám trochu jiná, více bublinatá, ale zároveň hrubší. V každém případě je chleba neuvěřitelně vláčný, přitom i celkem do obsahu tuku a vajec úsporný – zázrak!

Suroviny na 2 baculaté toastové chleby do 25cm forem
(na malé roztomilé chlebíčky to chce menší formičky ve větším množství)

  • 380 g zakysané smetany (čím víc tuku, tím líp, já začínám na 18 %)
  • 380 g vody/mléka
  • 45 g cukru nebo medu
  • 750 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
  • 1 velké vajíčko nebo dvě mikrovejce
  • 15 g soli
  • ½ lžičky sušeného droždí nebo 2 g čerstvého

Výjimečně chalupáčský přepočet

  • 1 kelímek velké zakysané smetany – tedy té 400 g
  • 1 kelímek (ten od smetany) vody/mléka
  • 3 kelímky hladké mouky napůl s polohrubou – lépe vrchovaté, po kraj naplněné
  • 1 velké vajíčko nebo dvě mikrovejce
  • 16 g soli – cca 3/4 lžíce soli
  • 2 lžíce medu (med je lepší, pochopitelně)
  • ½ lžičky sušeného droždí/drobeček čerstvého

Rozmíchejte tekutiny s čerstvým droždím a cukrem či medem (suché stačí trochu promíchat s moukou). Přisypejte nebo ještě lépe prosejte do mísy mouku, sůl a promíchejte – tak, aby nic v míse nezůstalo suché (hrozí budoucí hrudky!).
A to stačí. Následuje čekání 10-12 hodin, kdy těsto nechte přikryté vykynout v pokojové teplotě.
Vyklopte na dobře pomoučený vál, rozdělte na 2 části (nebo z půlky udělejte 12 milých houstiček, akorát do klasického menšího pekáče na buchty) a vytvarujte bochník, který vložíte do máslem důkladně vymazané formy. Rozdělit těsto bochníku na několik kusů  jako na obrázku se mi zas tak neosvědčilo, mají tendenci se slít (a nedovykynuté potrhat), a to platí i pro houstičky – pokud je chcete, stačí nechat vykynout jen z cca 2/3 co chleba, jinak jsou sice krásně nadýchané, ale moc se jim nechce od sebe a povrch je jednolitější.
nehneteny toustak1mVložte do formy a nechte kynout, dokud těsto nezačne nakukovat přes okraj – tak 1-2 cm nad (asi 2-3 hodiny). To už je čas rozpalovat troubu na 250 °C a cca za těch 15 minut chleba do ní strčit, zapařit a po deseti minutách klasicky snížit.
Po dalších 10 minutách můžete až na 200 a zároveň, zvláště máte-li tenký pocínovaný plech v kombinaci se zespoda méně zdatnou troubou jako já, přesunout chleba na nejspodnější příčku, nebo dokonce skoro na dno (s tím, že plech, na který jste lili vodu, obrátíte vzhůru nohama a tak získáte „poličku“ asi 1 cm ode dna).
Dohromady pečte cca 45 minut, poté vyklopte a nechte vychladnout. Zakrojte, kochejte se sladkou vůní a lesklou střídkou a na mou počest uvařte vejce krásně naměkko, protože nic se nehodí k toustu lépe.
Skladujte v čisté suché utěrce, kterou – pokud chleba přežije – nejpozději po dvou dnech vyměňte za novou.
nehnetoust3_mA že je za rohem Silvestr, mám tu pár našich chlebíčků. Nejoblíbenější jsou ty s česnekovou pomazánkou, super zralé avokádo utřené s citrónovou šťávou, pepřem a solíl, klasický šunkový nebo jakékoli rybí, se zdobením si nějaké zvláštní starosti nedělám, majonézové růžičky už jsou trochu out, ne?:)
Přeju pěkný vstup do nového roku!
nehnetoust4_m



76 thoughts on “Toastový chléb bez hnětení”

  • Jdu zadělat, tohle vypadá na skvělý recept:-) A přeju ti do nového roku dobře kynoucí chleby, spoustu nápadů, žádné spáleniny od horké páry/trouby – prostě ať se máš báječně!

  • Zaděláno, tak uvidíme zítra jak to dopadne 🙂
    Kvásek mi po roce pilné práce přestal pracovat, tak snad aspon něco se povede. Jinak do příštího roku přeji stále spoustu elánu, chutě do pečení a spoustu dalších zajmavých receptů 🙂

  • Na něco takového jsem už dlouho čekala,toustovy chleba milujeme,ale složení kupovaného je šílené.Moc díky za celý tento web!

  • Vynikající,vy ni ka jí cí. Recept přišel v pravý čas. Děkuji
    Ať se daří v novém roce.

  • Prosím o radu – jaká má být konzistence těsta před prvním kynutím? Zkoušela jsem ho prvně, mám jen jednu formičku, takže z poloviční dávky (jen vejce bylo domácí, tak asi moc mikro nebylo). Těsto bylo moc hydratované, po vykynutí se v podstatě lilo, o nějakém tvarování do bochánku nemůže být řeč. Takže jsem ho podmoučila, nějak přepravila do formy, vyběhlo jen málo, vykukovalo nad okraj, při pečení ještě vyskočilo, takže chléb je nižší, má menší očka. Chuťově vynikající! Takže příště víc mouky?

    • Je dost tekuté, ale nějak se z toho ten bochník zarolovat dá – jak se rozlije, stočíte ho do šneka. Jestli jste dělala podle kelímků, trochu mouky přidejte, nebo nechte první kynutí trochu kratší.

  • Ahoj, tak toto se opravdu povedlo. Na chleba jsem pořád levá, ale tousťák by mi šel…… Je krásný, výborný. Měla jsem málo zakysanky, tak jsem to doplnila ovčím jogurtem 😀 Také bylo těsto tekuté, do formy jsem nalila a bylo to. Doba pečení odpovídá. Jsem nadšená! díky.

  • Dobry den, dekuji za skvely recept, chleb ma zajimavou vuni a je zcela bezkonkurencni – jen testo jsem mela trochu tekutejsi, ale vubec to nevadilo, pekla jsem z polovicni davky do 30 cm formy a akorat to vyslo 🙂 Muze jsem tim toustakem naprosto omamila, a protoze nesnida nic jineho tak mate velke plus i u me polovicky!!!

  • prostě senzační…rodina se sesypala jako kobylky už když jsem vytahovala z trouby, houstičky zmizely ještě “poloteplé” a chleba jsem musela trochu zabavit, abych vůbec pořádně věděla, jak chutná.. 😀
    díky Tvým receptům si teď všichni myslí, že jsem dokonalá pekařka…takže DĚKUJU 😀 a těším se na další.

  • Dobrý den, když chci dělat pouze jeden chleba, stejně tam patří to jedno vajíčko? A toho ostatního po půlce? Děkuji

  • Tak to jsem teda nečekala, chlebík je naprosto luxusní, fakt dobrota. Těsto bylo pořád moc řídké, přidala jsem mouku, druhý den jsem to dala do formy, nechala jsem to tam teda déle, protože jsme nebyli doma, těsto z formy málem uteklo. Ale chuti se nic nevyrovná, nevím čím to je. Asi tou zakysankou. Bublinky pravidelné, chuť úplně jiná než vše co jsem ochutnala. Díky.

  • Nejsou ty poměry chybné? U chalupářského přepočtu to dává smysl, tam jsou 3 kelímky mouky na 2 kelímky tekutiny. Ale u gramáže je tekutiny (760g) víc než mouky (750g). Nemělo by jí ale být méně? Díky =)

      • Nerozumíme si. Váš recept používající gramy tvrdí něco jiného než recept, který používá kelímky. Podle mého máte u “gramového” receptu chybně uvedenou hmotnost mouky, namísto 750 g by asi mělo být něco kolem 1100 g, což by mohlo odpovídat oněm 3 kelímkům mouky v “chalupářské” verzi. Nebo se pletu? Díky =)

        • Nerozumíme, ale nevadí:) Primárně používám váhu, ale odpovídá to těm kelímkům tak, jak píšu – jeden velký kelímek sice může obsahovat 380-400 g smetany, ale mouky jen cca 250 g (běžný hrnek/cup má kolem 130). To je nevýhoda objemových “mír”, jsou trochu matoucí a nepřesné, ale vzhledem k tomu, že tenhle recept z nich původně vyšel, uvádím i je.

          • Díky za trpělivost =) Já si to tedy přeměřil a stále mi to u objemových mír vychází, že 100 gramům tekutiny odpovídá 75 g mouky. Což by při přepočtu na gramový recept mělo dělat alespoň 855 g mouky (380 g x 0,75 x 3), tj. že i tam by mělo být hmotnostně víc mouky než tekutiny, a ne naopak. Koneckonců jsou to 3 kelímky mouky vs. 2 kelímky tekutiny (i když počítáme větší hustotu tekutin). Proto možná někteří diskutující řeší velkou tekutost těsta. U kelímkové verze receptu bude ale menší než u gramové.

            • Ja to fakt premerovala a pekla Xkrat, naposled teda kvuli vam, a vychazi to, jak pisu, tzn. zvazila tri vysypane kelimky mouky;) a pak tedy ten prumerny cup, ktery ma pres dve deci a obvykle vyda ani ne tech 140 tomu taky odpovida. Ale aspon si pekne popovidame;) samozrejme, je lepsi trochu mouky pridat, kdyz se to cloveku nezda, ale ja uz jsem na ta tekuta testa zvykla a casem to jde zvladnout.

  • Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli jste zkoušela tento recept i z celozrnné mouky, popř jaké?

    Děkuji Eliška

  • Teta maskrtnica, toto musim vyskusat este dnes! Ale … Co pri neznasanlivosti bielkoviny kravskeho mlieka? Cim nahradit tu smotanu???

    • Jaj, tak to mate zle. Asi by som skusila nejaku rastlinnu smotanu/jogurt vymixovany s dvoma lyzicami oleja plus od tretinu hrnceka muky viac, ale to prosto nebude chutit po masle, no:/

  • Ohromný!!!Ještě nikdy jsem nesnědla tolik toasťáku:-))) Už jsem jich zkoušela několik, ale toto je fantazie. Děkuji za recept a všem vřele doporučuji.

  • Da se zakysana smetana necim nahradit? Bohuzel, v miste kde momentalne bydlim, nic jako zakysana smetana neexistuje a sour cream je tu nekrestansky drahej. Slo by to nahradit treba jogurtem pevnejsiho typu?

    • Co nejtucnejsi jogurt nebo creme fraiche, mimochodem, tu si snadno vyrobite i sam doma z obyc smetany a zaockovanim podmaslǐ, mrknete na blog Cuketky, kde najdete presny navod – funguje.

  • Milá Maškrtnice, tak tohle je naprosto dokonalý recept! Chleba se povedl výborně 🙂 Myslím, že když má někdo zkušenost s nehnětenou šumavou od Cuketky, vůbec mu nebude divná ta řídkost těsta a následné zpracování do formy. S těstem se ve výsledku pracovalo naprosto úžasně. Díky za Tvé recepty a nápady, jsi můj vzor 🙂 A mimochodem, z kvásku, který jsi mi před dvěma lety dala, stále peču, je to držák 🙂 Ať se Ti daří! Verča

  • Tak jsem ho vyzkoušela a přestože jsem si ho blbě opsala (nenapsala jsem si vejce), byl moc dobrý a jednoduchý. Snědli jsme ho nasucho a zítra budou bagety:) Máte moc pěkné stránky, ať se Vám daří
    Al

  • Právě dopečeno, vypadá naprosto úžasně, i jsem si kvůli němu koupila novou formu 🙂
    moc děkujeme za všechny recepty

  • Dobrý den,
    chtěla bych tento toastový chléb upéct klasicky z kvásku, ale bojím se, aby to dopadlo dobře 🙂 Recepty většinou přepočítávám tak, že vezmu množství mouky a třetinou rozkrmím kvásek (se stejným množstvím vody), po rozkrmení dodám zbylé dvě třetiny mouky (což je váha kvásku) a zbytek vody. Myslíte, že by to fungovalo i tu? Nemám zkušenosti s nehnětenými chleby, proto si nejsem jistá převeditelností procesu.

    Můj plán by byl – rozkrmit kvásek 250 g mouky a 250 g vody, čímž dostanu 500 g kvásku. Druhý den dodat 500 g mouky, 130 g mléka, smetanu a zbylé ingredience. Uhníst, nechat kynout (cca 2 hodiny), vyklopit na vál, udělat bochánek, dát do formy, nechat kynout a pak dát péct.

    • Jitko, tak, jak píšete to může vyjít – ale chce to pak během kunytí přeložit aspoň dvakrát podobně jako vinohradský (tzn cca 1,5-2 hodiny kynutí v míse, tak mezitím) a pak až do formy. A nebo to udělejte jako klasický nehnětený a místo droždí prostě dejte lžíci kvásku (plus o lžíci-dvě muky navíc, jak si to trochu naředíte a těsto s kváskem má tendenci někdy víc zřídnout).

  • Děkuji. Tak jsem to zkusila a celý den jsem si nadávala, že jsem blbá, že si vymýšlím a nejedu podle receptu 🙂 Těsto bylo hrozně řídké, vůbec nekynulo, když jsem se ho snažila překládat, akorát se mi lepilo na desku a dělaly se hrudky. Pak jsem ho nějak zamotala a přenesla do formy, tam trochu vyběhl, ale rozhodně horního okraje nedosáhl, ale už nebyl čas, musela jsem dát péct, aby byl k večeři 🙂 V troubě vyběhl neskutečně, udělal luxusní praskliny podél svého obvodu a po zakrojení má nádherná oka a chutná skvěle! Je krásně vláčný a nadýchaný!

  • Dobrý den, ještě jsem chleba anic tomu podobného nepekla, ale hrozně mě to láká. Zaujal mě tenhle recept, říkám si, že bych to možná zvládla, jen stále přemýšlím jestli ta mouka má být chlebová nebo normální:-) Děkuji moc za odpověď.

  • Tak jsem to také zkusila… Chlebík super. Docela mě vyděsilo, že těsto bylo po vykynutí docela řídké a že jsem do něho “vhnětla” ještě poměrně dost mouky. Další zděšení bylo při prvním otevření trouby za účelem pokropení. Formu jsem fakt důkladně vymazala máslem… a jak těsto naběhlo… a máslo se v troubě roztopilo… přeteklo do trouby. Po otevření se vyvalil kouř, myslela jsem, že hoří celý chlebík… Ale i přes počáteční rozpaky a s pominutím toho, že nechybělo moc aby nás navštívili hasiči, výsledek famózní. Určitě jsem ho nedělala naposledy 🙂 Díky moc za recept.

  • Na tenhle recept jsem se chystala velmi dlouho. Jelikož už roky peču nehnětený chleba (suroviny jsem si hodně upravila, ale postup je +- podle pana Cuketky), řídké těsto mě nepřekvapilo. Suroviny jsem dodržela do puntíku a myslím, že ani puntík příště měnit nebudu. 🙂 Formy jsem nevymazala, používám pečicí papír, takže k nám hasiči nemuseli. 🙂 Výsledek mě nadchnul. Naprosto vynikající záležitost!! Moc děkuji za recept a přeji spoustu dalších skvělých nápadů!

  • Zkusila jsem i lehce celozrnnou verzi – třetinu mouky jsem nahradila pšeničnou celozrnnou. Chleba tolik nevyběhl, ale byl vynikající. Prostě když recept funguje, na výběru mouky asi zas tak moc nezáleží. 🙂

  • Vypadá krásně můžu se zeptat v jaké formě tloušťka pečete. Mam jen obyčejnou na žitny chleba takovou tu dlouhou hranatou v té by to šlo. Deke

  • Dobrý den,
    mám doma klasickou hranatou formu delší – 35 cm. mám ubírat surovin, nebo to pojme tak, jak jsou suroviny uvedeny v receptu?

    • Nejsem si jistá, ale zkuste – když to dáte do formy a uvidíte, že je místo, tak snad ano (já to v delší zkoušela jen v pullman, ale ta je vyšší než klasická chlebíčková) – kdyžtak ho nenecháte tolik dokynout, no…

  • Díky za recept, vyzkoušeno a chuťově výborný 🙂 Jen se chci zeptat, čím to může být, že jsem měla příliš tvrdou kůrku? “Jen tak” je sice moc dobrá a křupavá, ale když dám chleba rozpéct do toustovače, abych z něj měla křupavé tousty, tak už je ta kůrka opravdu příliš propečená a musím ji odkrajovat. Moje trouba peče hodně seshora, takže jsem chleba v půlce pečení přikryla alobalem, ale i tak byla kůrka moc silná a tmavá… Dalo by se nějak dosáhnout měkčí kůrky jako u kupovaného chleba? Děkuji 🙂

    • Úplně kupované spíš ne, křupavost je devízou tohoto chleba, ale zkuste ho péct mírněji, třeba na 200-180 (ale ohlídat, aby byl propečený uvnitř) a poté pořádně postříkat hlavně vršek rozprašovačem.

  • Ahoj, kváskování se věnuju od ledna… a už to chtělo nějakou změnu. Při hledání úplně jiného receptu ve starých časopisech Gurmet jsem natrefil na loňské číslo s Vámi a vašimi tipy na pečení… A včera večer jsem se do toho pustil…. Jaký bude na mít vliv na chuť větší množství droždí uvidím, až chleba vystydne. Chyba se vloudila díky váze, o kterou se opíral pytlík s moukou a tak jsem droždí do mouky drobil a drobil až ho bylo při zjištění 9 gramů 😀
    Konzistence byla tekutější…ale od čeho je forma, že… 😀
    Jen to kynutí nebylo tak třeskuté – rozhodně 1 cm nad okraj vyrostlo až v troubě 😀
    Jdu se rozhlédnout po Vašem webu po jiných inspiracích – ať nejíme z kvásku jen chleba…. 😀

  • Ráda bych se zeptala kde jste koupila formu na toastový chléb prosím? A jak širokou a vysokou máte? Všude jsem našla pouze formy se skosenými stranami bohužel. Děkuji za tip. Už abych se mohla dát do pečení!:)

    • Však tohle je taky z té obyč se zkosenými hranami, jen není pocínovaná – ale těžká plechová s nepřilnavou vrstvou, Tesco Professional to tuším bylo.

  • Dobrý den,
    chlebík vypadá nádherně! Dneska ho chci zkusit. 🙂 Jen jsem se chtěla zeptat, jestli není v chuti cítit droždí? Podle receptu vidím, že je ho tam opravdu maličko, tak si myslím, že v chuti cítit nebude, ale ještě jsem se chtěla zeptat. Protože co jsem do teď dělala toastové chleby, vždy tam bylo droždí cítit, a to mi moc nechutnalo. Ale je pravda, že buď tam bylo 1/2 kostky, nebo dokonce celá, podle množství mouky. A ještě jsem chtěla se zeptat, když ho udělám z poloviční dávky, jestli mám použít radši menší formu cca 26cm nebo mohu použít větší 31cm? Děkuji za odpovědi! Hezký den. 🙂 Jana

  • Při smíchání ingrediencí je těsto poněkud řídké – to je v pořádku? Po 10 hod. kynutí ho musím dost silně smíchat s moukou a nechat znovu kynout, jinak se s tím vážně nedá vůbec pracovat – proč v popisu postupu není zmíněno, jak by mělo být husté …. jak to tedy má být, prosím – přijde mi blbost do těsta přidávat další tunu mouky, ale nemůžu si pomoct a ingredience jsem dodržela max.

    • Já ho pekla mnohokrát a bez smíchání, ale je možné, že jste měla míň tučnou smetanu, popřípadě dala více droždí/máte doma tepleji? pak to víc kyne a víc se rozlévá. těsto je ze zae¨čátku husté asi jako na muffiny nebo hustější lívance, nelije se úplně, ale dá se rozetřít, poté poměrně zřídne, ale i bez zapracování to dostatečně podsypan jde srolovat.

    • No tak tiez sa mi to podarilo Evi presne ako pisete
      Mala som 14% kyslu smotanu :/
      Joj nikdy som tolko pri ceste nezufala ako pri tomto
      Uz budem mudrejsia 🙂
      Zuzka

      • Ach Zuzi, to ma mrzí. Čím tučnějšia, tým lepšia, u nás to vždy funguje na jednotku… Pomocť može nabudúce o pol šálky viac už pr prvotnom zamiesení a hlavne asi skrátiŤ dobu kysnutia, čím viac prekysne, tým horšia lepkaváá stvora:/
        //

  • Dobrý deň, včera som piekla a musím povedať že lepší toustový chlieb som nejedla… Ja som zamiesila okolo siestej večer a o polnoci som ho už piekla. Kysol famózne, vo formách nakysol ani nie za tristvrte hodinu. Ďakujem za skvelý recpet už sa teším aké z neho budú obložené chlebíčky…

  • Dobrý den,

    Pokud bych chtěla toustový chléb dělat z kvásku kolik hi musím dát??

    Děkuji za odpověď

    Veronika

  • Dobrý den, mohla byste mi prosím poradit? Touťák jsme dělala přesně podle receptu a jako smetanu jsem použila creme fraiche, kynul trochu rychleji, připadalo mi, že už po 10 hodinách je lehce překynutý, ale zformovat do bochníku šel v pohodě. Po upečení připomíná hodně pěnovou buchtu s měkkou kůrkou , jako chuťově dobrý, ale konzistenci tousťáku to nemá. Může to být tou smetanou? Či překynutím?

    • jani, on je to to nstrukturou takový pseudotousťák, i z fotky jde vidět, že to není ta tahací vatička. chuťově ano, struiktura je o dost vlhčí, víc buchtovitá – tu konzistenci dělá právě hnětení. Jinak smetana čím víc, tím líp:)
      na klasiku doporučuju těsto na hamburgereové housky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *