Toastový chléb bez hnětení

Toastový chléb bez hnětení

Když máte chuť na voňavý toast k lenivým snídaním nebo na rozkošné chlebíčky, ale rozhodně už večer nedáte dohromady čas, fyzickou námahu, ba ani robota, o kvásku nebo jiném prefermentu ani nemluvě. Myslím tím tedy aktivní čas, neboli lenost těsto hníst, prostě máte náladu tak možná letmo párkrát zahrabat v míse a jít spát. Co uděláte? Připravíte si verzi líné ženy.Vypadá jednoduše – a taky je, ale párkrát jsem se rozhodla experimentovat, vylepšovat a nahrazovat s jogurtem, mlékem nebo máslem navíc, takže jsem pak měla ve střídce krásně viditelné máslovo-moučné hrudky. Rovnou vám říkám, nedělejte to, „don’t fix what isn’t broken.“

nehnetoust1_mPak stačí už jen maličko. Ba dokonce, výsledek se podobně jako původní král nehnětených chlebů dá odměřit přinejhorším i hrnečkovou, lépe řečeno kelímkovou metodou, kterou jinak vskutku nemusím… Ale taky jsem to zkoušela, na chalupě váhu nemám a víceméně v takových podmínkách poprvé vznikl, takže zcela výjimečně uvádím i to. Je to nepřesné, ale to je u nehnětených chlebů celkem obvyklé, stejně jako se pak promíjí nějaké ty praskliny.

Zakysaná smetana zaručí rovnoměrné rozvrstvení lahodného mléčného tuku, trochu žádané nakyslosti, jež prospívá nejen chuti, ale i struktuře chleba a také probiotika… Která ovšem záhy upečete, to nic.
Taky je super jí trochu ujíst předem, jenom pro jistotu, abyste nedali do chleba něco zkaženého. Struktura je oproti klasický tousťákům a brioškám trochu jiná, více bublinatá, ale zároveň hrubší. V každém případě je chleba neuvěřitelně vláčný, přitom i celkem do obsahu tuku a vajec úsporný – zázrak!

Suroviny na 2 baculaté toastové chleby do 25cm forem
(na malé roztomilé chlebíčky to chce menší formičky ve větším množství)

  • 380 g zakysané smetany (čím víc tuku, tím líp, já začínám na 18 %)
  • 380 g vody/mléka
  • 45 g cukru nebo medu
  • 750 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
  • 1 velké vajíčko nebo dvě mikrovejce
  • 15 g soli
  • ½ lžičky sušeného droždí nebo 2 g čerstvého

Výjimečně chalupáčský přepočet

  • 1 kelímek velké zakysané smetany – tedy té 400 g
  • 1 kelímek (ten od smetany) vody/mléka
  • 3 kelímky hladké mouky napůl s polohrubou – lépe vrchovaté, po kraj naplněné
  • 1 velké vajíčko nebo dvě mikrovejce
  • 16 g soli – cca 3/4 lžíce soli
  • 2 lžíce medu (med je lepší, pochopitelně)
  • ½ lžičky sušeného droždí/drobeček čerstvého

Rozmíchejte tekutiny s čerstvým droždím a cukrem či medem (suché stačí trochu promíchat s moukou). Přisypejte nebo ještě lépe prosejte do mísy mouku, sůl a promíchejte – tak, aby nic v míse nezůstalo suché (hrozí budoucí hrudky!).
A to stačí. Následuje čekání 10-12 hodin, kdy těsto nechte přikryté vykynout v pokojové teplotě.
Vyklopte na dobře pomoučený vál, rozdělte na 2 části (nebo z půlky udělejte 12 milých houstiček, akorát do klasického menšího pekáče na buchty) a vytvarujte bochník, který vložíte do máslem důkladně vymazané formy. Rozdělit těsto bochníku na několik kusů  jako na obrázku se mi zas tak neosvědčilo, mají tendenci se slít (a nedovykynuté potrhat), a to platí i pro houstičky – pokud je chcete, stačí nechat vykynout jen z cca 2/3 co chleba, jinak jsou sice krásně nadýchané, ale moc se jim nechce od sebe a povrch je jednolitější.
nehneteny toustak1mVložte do formy a nechte kynout, dokud těsto nezačne nakukovat přes okraj – tak 1-2 cm nad (asi 2-3 hodiny). To už je čas rozpalovat troubu na 250 °C a cca za těch 15 minut chleba do ní strčit, zapařit a po deseti minutách klasicky snížit.
Po dalších 10 minutách můžete až na 200 a zároveň, zvláště máte-li tenký pocínovaný plech v kombinaci se zespoda méně zdatnou troubou jako já, přesunout chleba na nejspodnější příčku, nebo dokonce skoro na dno (s tím, že plech, na který jste lili vodu, obrátíte vzhůru nohama a tak získáte „poličku“ asi 1 cm ode dna).
Dohromady pečte cca 45 minut, poté vyklopte a nechte vychladnout. Zakrojte, kochejte se sladkou vůní a lesklou střídkou a na mou počest uvařte vejce krásně naměkko, protože nic se nehodí k toustu lépe.
Skladujte v čisté suché utěrce, kterou – pokud chleba přežije – nejpozději po dvou dnech vyměňte za novou.
nehnetoust3_mA že je za rohem Silvestr, mám tu pár našich chlebíčků. Nejoblíbenější jsou ty s česnekovou pomazánkou, super zralé avokádo utřené s citrónovou šťávou, pepřem a solíl, klasický šunkový nebo jakékoli rybí, se zdobením si nějaké zvláštní starosti nedělám, majonézové růžičky už jsou trochu out, ne?:)
Přeju pěkný vstup do nového roku!
nehnetoust4_m


Related Posts

Kvásková babka s mákem a švestkami

Kvásková babka s mákem a švestkami

    Na rovinu – zabere to spoustu času, ale tahle dobrota mi za to stojí. Vůbec nejlíp jí to podle mě sluší s makovou náplní s nějakým pikantním ovocem, aktuálně jasně vítězí švestky. Celé tahle kombinace je krásně harmonická, vyvážená, ve zkratce něco jako miss podzim […]

Cinnamon Buns

Cinnamon Buns

  Máloco dokáže v zimě potěšit tak, jako vůně skořice a karamelu. Ideálně ve formě malé vláčné roládky, ze které si pomaličku uloupáváte kousek po kousku, až jste najednou na konci a máte v ruce druhou nebo třetí. Jsou záludné.



108 thoughts on “Toastový chléb bez hnětení”

  • Včera som ho skúsila s kváskom. Nevedela som, koľko ho dať, tak som dala dve prekypujúce čajové lyžičky. Kysol dlho, najprv 5 hodín v chladničke a potom 5 hodín v teple. Nenadvihol sa až 2 cm nad formu, skor bol 1,5 cm pod formu, ale upiekol sa rovnako vysoký, ako som ho piekla s droždím. Koľko kvásku by ste dala do tohto receptu?

  • Chleba je výborný, ale je to spíš taková buchta. Je vláčná, ale děti mi řekly, že na toastový chleba je moc sladká (pekla jsem přesně podle receptu).
    Takže asi příště zkusím ubrat cukr a trošinku přidat soli. Jinak je to velmi jedlé. Těsto bylo hodně řídké, takže jsem zadělala v míse a po nočním kynutí pak rovnou vyklopila do pečících forem, na vál jsem vůbec nepřendavala, už bych asi neodlepila 🙂 Nicméně i díky té konzistenci těsta je chleba krásně nadýchaný. Dalšímu pečení zdar!

    • Díky za komentář! hodně záleží na savosti mouky, když se lije, je to trochu překynuté, ale hlavně, že jste si poradila a chutím to uzpůsobíte:)

  • Milá Maškrtnica, děkuji za recept. Prostě prima dobrý toustový chléb na úrovni na rozdíl od těch obvyklých prodávaných. Dělala jsem napůl z polohrubé bílé a jemně mleté celozrnné špaldové. Místo mléka/vody padl zbytek smetany ke šlehání a místo zakysané padl zase zbytek normálního jogurtu. Takže tuk se snad vyrovnal a s výsledkem naprostá spokojenost. Jsem mile překvapená, jak těsto i přes malý kousek droždí pracuje.

  • Chcem sa spýtať ako ste tvarovala takéto Tekuté cesto pretože vidím že ho máte krásne s krásnym povrchom akoby tam bolo aj napätie. Ja som rada že sa mi to podarilo vôbec nejako sformovať. Pozerala som na YouTube video o formovaní vlhkého chleba vlhkého cesta robila ste to podľa tohto návodu? https://youtu.be/vEG1BjWroT0

    • Anicka, nejako pocitovo – asi ako iné svoje chleby, mrknite na instagram, prípadne naše videá na pečempecen… človek sa časom naučí sa tých lepkavých častí skoro nedotýkať, aj keď vlastně nemení štýl.

  • Práve dopečený. Boží. Použila som taliansku múku na dlhé pomalé nočné kysnutie. Už len vydojesťdržať kým vychladne a potom sa nestihneme dojesť. Vďakyvzdanie za úžasné recepty a vôbec túto chlebíkovo-kváskovú stránku.

    • Velmi dakujem za komentar a dufam, ze sa bude darit aj nadalej. tie taianske muky maju ine grady:)

    • Tak som to proste skusila, kyslo to dost pomaly takze bolo treba este dokysnutie v teple ale chut bola uplne fantasticka. Dnes som upiekla s kysnutim v teple a je to velky rozdiel v chuti. Kysnutie v chlade ma zda sa svoje tajnosti ktore vysledok dovedu do dokonalosti.

      • Cele to kysnutie je tajomne:) nieco uzije chlad, nieco teplo, ale obecne tie vyssie hydratovane mam radsej v chlade.

  • Zdravím,
    mám dotaz pracující ženy. Když si těsto zadělám večer, jak přijdu z práce a budu péct následující den, až se vrátím z práce. Mám to těsto nechat kynout na kuchyňské lince nebo ho mám dát do ledničky?
    Děkuji moc za odpověď.
    Zuzka

    • Myslíte zadělat večer těsto, ráno zformovat a nechat kynout celou dobu, co jste v práci? Určitě v lednici, případně po příchodu nechat dokynout.

  • Ja som robila minulý výkend, s tým že polohrubú bielu múku som nahradila za múku na tmavé pečivo a vyšlo to dokonale. Syn 5 ročný maškrtník sa ho nemôže dosjesť a manželovi pripomína vianočku tak sa pridal k malému. cez víkend sa bude piecť ďalšia dávka.

  • Po delší době jsem se vrátila k tomtuto supr receptu, kde od začátku bez problémů nahrazuji kvasinice žitným kváskem, ale tentokrát jsem měla těsta trochu více než na svou formu, tak jsem přemýšlela, co s tím.. A protože těsto mělo úžasnou strukturu, rozhodla jsem se upéct z přebytku těsta 4 pity – postup dle Cuketky. Fungovalo to naprosto dokonale – do 4 minut se placka v troubě nafoukla, jak měla, a pita po vychlazení chutnala, jak má… Tenhle pekařský punk si fakt užívám 🙂 Ještěže máme na webu tak skvělé průvodce 😉

    • No tak to rada slysim! mnam, pita. to zkusim priste, nedelala jsem je od leta:)
      dekuju za tip!

  • Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet, vypadá moc dobre. Kdy se prosím, pridava zakysana smetana a vajicko? Bude to můj první chleba a v postupu nevidim. Dekuji

  • Dobrý den,
    rád bych se zeptal, jestli mám chleba péct na horkovzduch nebo vršek/spodek? A jestli mám ponechat plech s vodou po celou dobu pečení? Chci si také pořídit formu na tousťák, která má víko. Dá se nějak využít? Jinak díky za Váš web, dělal jsem Vaše hamurgrové housky a byly perfektní, přestože jsem v půlce kynutí dosypával třetinu mouky, kvůli špatnému propočtu.

    • Hlavně, že jste si poradil, v půlce prvního kynutí to ještě jde:) Jinak peču většinou na horní dolní, pokud neznám troubu, případně na horkovzduch plus steam, ale paušálně horkovzduch nedoporučuju, každá trouba to má jinak řešené.

  • dobrý deň
    ja som skúsila nahradiť droždie trochou kvásku. postup som dodržala ako je v recepte, z mlieka som použila na zarobenie kvásku a super to funguje

    • Tiez som uz skusala! dakujem za spravu pre ostatnych, to je vzdy cenne. Aspon to nevyzera, ze si vymyslam:) nech sa dari aj nadalej a krasne jesenne dni zelam.

      • A ktoru variantu ste zvolili. Lyzicka kvasku ako sumava alebo dopredu si spravit 500g kvasku a zvysok zmiesat na druhy den?

        • ja volím lyžicu:) nemiesené cesto funguje na princípe, že sa nechá miesiť časom, čo v prípadě vačšieho množstva kvasu nefunguje optimálne.

  • Dobrý den, mohla byste mi prosím poradit? Touťák jsme dělala přesně podle receptu a jako smetanu jsem použila creme fraiche, kynul trochu rychleji, připadalo mi, že už po 10 hodinách je lehce překynutý, ale zformovat do bochníku šel v pohodě. Po upečení připomíná hodně pěnovou buchtu s měkkou kůrkou , jako chuťově dobrý, ale konzistenci tousťáku to nemá. Může to být tou smetanou? Či překynutím?

    • jani, on je to to nstrukturou takový pseudotousťák, i z fotky jde vidět, že to není ta tahací vatička. chuťově ano, struiktura je o dost vlhčí, víc buchtovitá – tu konzistenci dělá právě hnětení. Jinak smetana čím víc, tím líp:)
      na klasiku doporučuju těsto na hamburgereové housky.

  • Dobrý den,

    Pokud bych chtěla toustový chléb dělat z kvásku kolik hi musím dát??

    Děkuji za odpověď

    Veronika

  • Dobrý deň, včera som piekla a musím povedať že lepší toustový chlieb som nejedla… Ja som zamiesila okolo siestej večer a o polnoci som ho už piekla. Kysol famózne, vo formách nakysol ani nie za tristvrte hodinu. Ďakujem za skvelý recpet už sa teším aké z neho budú obložené chlebíčky…

Napsat komentář: Jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *