Vánočka z kvásku

Vánočka z kvásku

 

Je asi zbytečné se ptát, jestli máte rádi vánočku. Skoro každý ji má rád! Nicméně pro mě o Vánocích nikdy nebyla tím hlavním. Jakožto jednoduchá rozinková brioška se řadila až za kapustnicu, bramborový salát a cukroví. V posledních letech navíc dostala soupeře v podobě panettone a dokonce to chvíli vypadalo, že definitivně prohraje a snídat budeme v duchu Itálie.


Naštěstí to ale dobře dopadlo – letos na Velikonoce jsem byla líná převádět kvásek na sladký a zkusila jsem obyčejné kváskové mazance volně inspirované receptem Martina Hanuse. Překvapivě to byl úspěch, protože výsledné pečivo bylo jemné, kypré a vláčné po několik dní a přitom jsem nespotřebovala kilo másla a patnáct vajec. Jasná věc, že nezůstalo u osamoceného pokusu a z těsta jsem zkusila vánočky. Strukturu nemají houskovou, spíš trošku podobnou štole. A oproti panettone jsou dokonce i časově poněkud vstřícnější, jednoduše samá výhoda.

vianocka1mNa dvě velké vánočky (kolem 3/4 kg) budete potřebovat:

Pšeničný kvas:

  • 25 g kvásku (na začátek stačí žitný)
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g vody

Kvásek převeďte na pšeničný. Pokud si nejste jistí, jestli najednou takovou změnu zvládne, nejdřív ke lžíci kvásku přidejte 100 g mouky a 100 g vody, počkejte 6–8 hodin a až začne bublat, přidejte zbylou mouku s vodou.
Jste-li si svým kváskem jistí, stačí lžíci smíchat s uvedeným množstvím obojího a vyčkat 12–16 hodin. Kvásek musí být dokonale vyzrálý, aby těžké těsto utáhl.

Suroviny na těsto:

  • 400 g kvásku (lžíci kvásku odeberte na další vánočku do lednice. Klidně rovnou přikrmte stejným množstvím mouky)
  • 125 g mléka
  • 620 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g cukru (krupice nebo krystal)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního)
  • 180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
  • kůra z jednoho citronu
  • 7 g soli
  • 150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu)
  • 100 g mandlí
  • Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování

Příprava těsta:
Máslo nechte rozehřát a následně odstavte z plotny, aby vychladlo. Pokud jste to dosud nestihli, naložte alespoň na chvíli rozinky do dobrého rumu (pro vůni stačí 5 cl).
Smíchejte mléko, mouku, oba cukry a vajíčka, aby se vše spojilo v jakž takž kompaktní hmotu. Nechte půl až hodinu přikryté odpočívat, poté přidejte sůl, kvásek a hněťte asi 10 minut, než vytvoříte hezké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.

Až poté přidejte máslo a citronovou kůru a postupně je zapracovávejte do těsta, dokud se zcela nevstřebají, následně rozinky a celé mandle. To potrvá dalších přibližně 5-10 minut (robotu je lepší na začátku se zapracováním másla trochu pomoct a zapřekládat to do něj, jinak může mít tendenci honit těsto v tukovém bazénku a nechytí se).
V robotu budete mít těsto za 15–20 minut hotové (první pět minut vždy na první rychlost, následně zvolte vyšší stupeň), ručně je potřeba těsto zpracovávat asi půl hodiny (nebo často překládat). Je spíše volnější, ale překládáním nebo pomalým kynutím v chladu zpevní, už při první přeložení uvidíte krásné „okénko“.
Přikryjte fólií nebo těsto přesuňte do olejem vymazané gastronádoby s víkem. Poté těsto nechte přibližně 4 hodiny zrát s tím, že každou hodinu a půl těsto popřekládáte (případně může kynout 24 hodin přikryté v lednici).
Těsto pak rozdělte na 2 kusy o stejné váze. Podle toho, jak plánujete vánočku splétat, je následně naporcujte na ještě menší kousky. Návodné video na vánočku ze šesti pramenů najdete tu, jednodušší skládanou z devíti tady. A pak tu máme krásné video od tří do devíti pramenů v jednom.

Vánočky zajistěte špejlemi (tendenci rozpadat se má zejména ta skládaná po patrech) a nechte kynout v zavřené troubě se zapnutým světlem (cca 30 stupňů) asi 3–4 hodiny nebo opět zvolte delší kynutí v chladu.
V troubě by mělo být vlhko, pokud se vám to nezdá, stříkněte do ní 1–2x během kynutí rozprašovačem vodu.

Pečení
Vánočky kynou pomalu a objem nezvětší nijak dramaticky, maximálně o třetinu, pak už je pomalu čas rozehřívat troubu na 250 °C (nebojte, ještě vyrostou). Pomašlujte je vajíčkem, posypejte mandlemi a plech s nimi vložte do trouby. Na spodní plech vylijte přibližně 150 ml vody, rychle troubu zavřete a snižte na 210 stupňů. Po prvních 10 minutách snižte na 200–190 °C a pečte dalších 10 minut, poté dopékejte dalších přibližně 40–50 minut na 170 °C. Pro vláčnou vánočku jsou důležité dvě věci – tuk a hlavně správné propečení, ale nikoli usušení. To znamená, že vnitřní teplota by uprostřed měla dosáhnout 88–90 °C a pak rychle ven.

Et voilà!
Nechte pořádně vychladnout. To znamená alespoň 5 hodin se k vánočce nepřibližovat. Dřívějším nakrojením riskujete zdrclé pečivo.

vianocka3m
Tahle vánočka mě opravdu těší. Je chuťově výrazná, úžasně voňavá po másle, kvásku i vanilce, akorát sladká a plná dobrot, takže kromě další vrstvy másla už nic nepotřebuje.
Nemáte dost? Klasickou třenou vánočku od Sandtnerové přepočítanou na kvásek najdete také u Zuzky ze Zkvašeno.
Krásné svátky a nejen kváskům zdar…

vianocka4m
Nahoře vpravo je vánočka z devíti pramenů, uprostřed ze šesti, po pravé straně ze čtyř a dole obyčejný cop ze tři.


150 thoughts on “Vánočka z kvásku”

  • Od včerejška přemýšlím, jestli zariskuju a zkusím vánočku z kvásku nebo jestli pro jistotu zůstanu u kvasnic, takže tenhle recept pro mě přišel úplně v tu nejlepší dobu. Už asi rok peču z kvásku, experimentuju i se sladkým kváskovým pečením, ale některé experimenty občas nedopadnou dobře, a zrovna vánočkou se mi nechce krmit babiččiny slepice. Tenhle článek beru jako krásný vánoční dárek – děkuju za něj. Jen se pro jistotu zeptám: mouka je bílá nebo celozrnná? Z obrázků vypadá jako bílá, ale když už, tak ať mám jistotu.

    • Bílá, pšeničná hladká. Tak držím palce, nechte to pořádně vykynout (jak je to dost tučné na sladké, fakt to trvá) a určitě vyjde:)

  • Děkuji za vyslyšení žádosti o recept! Četla.jsem jich několik, ale s Váma je to jistota. Jen dotaz, lze mouku nahradit polohrubou (je ve většině receptů) a nebo za špaldovou hladkou ( tam je asi jiné množství lepku)? Dík moc a krásné a pohodové a provoňené Vánoce!

    • S polohrubou to bude trochu jiné, do stejné konzistence by se hnětla déle, sice je ve většině receptů, ale vyhovuje mi hladká. Špaldová je lepkavější, může mít jiný obvsah lepku a hlavně má trochu jiné vlastnosti, celošpaldovou vánočku jsem nezkoušela. Tak držím palce:)

      • Dobrý večer, tak jsem se do té vánočky podle tohoto receptu pustila právě teď. Asi se mi to protáhne až dovečeříme štědrovečerní večeři ale dříve jsem to fakt nestihla. Ale to mi opravdu nevadí. Hlavně ať se zadaří. Trošku experimentuju, bílou mouku totiž doma často nemívám. Ve mlýně jsem však koupila čerstvě umletou hladkou celozrnnou špaldovou. Krásně voní, je prostě úžasná tak si přeju abych toto slovo mohla použít až budu vánočku vyndavat z trouby na 1. vánoční svátek 🙂 Přeju krásné svátky a spoustu dobrých receptů, z kterých stále čerpám. Děkuji za inspiraci.

      • Dělala jsem celošpaldový kváskový mazanec, déle to kynulo, ale byl výborný, takže jdu i do špaldové vánočky 🙂

  • Díky za odkaz na skvělý návod na pletení z různého počtu prutů… dosud jsem dokázala jenom „skládanou“ devítku, ale podle skvělého návodu v angličtině dám letos i šestku. 😀 Krásné Vánoce přeju!

    • Není zač, dokonce jsou ty liché ještě jednodušší, aspoň mně se líp plete ze sedmi než 6, jak jsem teď zjistila:)

  • Zadělal jsem kvásek a zítra kváskovou vánočku vyzkouším. Teď mi kynou dvě vánočky – klasika z droždí. Kvásková bude třešnička na dortu a výsledku se nemusím bát, mám pojistku.
    Díky za recept. Krásné vánoce.

  • Zdravím a prosím o radu – vánočky upečeny, na chuť výborné, ale tvarově se vánočka „slila“ do tvaru spíše podobného štole, po upečení ty prameny nejsou moc patrné…kvásková z plh mi držela lépe tvar. Čím by to mohlo být? těsto nebylo řídké a kynulo přes noc v lednici…pletena ze 7. Díky a přeju krásné a vypečené Vánoce :-), Petra

    • Nevím úplně, mohla jste mít řidší těsto z méně savé mouky, to by spravilo cca 50 g navíc, nebo moc krátká první fáze kynutí, uberte času z druhé (umotané) ve prospěch první. A pořádně prameny ušoulat, nenatahovat:)

  • Díky, uvědomila jsem si zpětně, že přece jen prameny trochu lepily, takže příště přidám trochu víc mouky…:-)

  • Můj pokus se nevydařil úplně podle představ. Vánočka po vykynutí získala tvar nevzhledné nízké placky. Bylo jasné, že placka se po vložení do trouby rozjede ještě více do stran a méně do výšky. Nechtěla jsem riskovat a raději těsto dala do formy. Ve formě těsto pěkně vyběhlo. Chuťově je upečený výtvor (který míním vydávat i do budoucna za štolu) prostě VYNIKAJÍCÍ. A je tak neuvěřitelně nadýchaná, prostě božská.

  • Těsto jsem skoro nehnětla, kynulo úplně před očima, jen jsem překládala každou půlhodinu, možná i po 20 minutách. Voní krásně, už se těším zítra na snídani. Díky za recept.
    Jen se chci zeptat. Nedal by se u vašich receptů nějak obrazově ztvárnit časový harmonogram? Vždycky čtu recept několikrát a až při práci ale zjistím, že potřebuju další 2 hodiny navíc 🙂

    • Obrazově úplně nevím jak, ale díky za připomínku, dodám k tomu zatím v jedné větě nějak zvýrazněný přibližný časový rámec:)
      Ono to překládání je vlastně taková specifická náhrada hnětení, když překládáte často (právě těch co 20 minut). Úplný expert je na to Chad Robertson, dělá krásné chleby které vlastně zpracovává hlavně takto, doporučuju pořídit případně nějakou knížku nebo zkusit alespoň ten základní chleba🙂 Jelikož už kvásek máte, stačí začít krokem 3. Krásné svátky!

    • Mě teď čeká nad rámec ještě další den (asi proto, že čtu tak nějak né úplně do konce a pak až když jsem se do toho dala, zjistila jsem, že ty časové intervaly mi nějak vycházejí do hluboké noci nebo do naplánovaných výletů či návštěv… jsou přece jen ty svátky) 😀
      Ale rozhodně se těším na výsledek! Teď jsem dopletla ze 6ti a kynou… zřejmě do rána.. 😀 Musím podotknout, že to pletení jsem nejlíp pochopila z tohoto návodu, tak ho přikládám… 😉

      http://www.daniela-kocian.estranky.cz/clanky/vanocka/pleteni-vanocky-ze-sesti-pramenu—postup–video.html

      Jinak díky za recept! Příjemná práce s těstem a věřím, že se vydaří! 🙂
      Jo a přidala jsem do těsta trochu badyánu (ten dává do své luxusní vánočky moje teta) a krásně to voní!
      Pěkného Silvestra a celý nový rok! 😉
      Pavluša

  • Dobrý deň ,recept na vianočku je fantastický:),cesto sa mi kŕasne odlepovalo od misky ,chutilo neskutočne ,normálne by sme boli schopný zjesť ho:)…..len výsledný efekt mi nevyšiel….tzn.keď som išla pliecť vianočku tak sa mi cesto mierne lepilo o podložku a tým pádom sa mi naťahovalo a vznikali dlhé šnurky….,tak som si urobila nové cestové valčeky -hrubšie a urobila som vianočku iba z troch …..ale cesto sa mi v rúre rozlialo aa trochu som ju pripekla:(…….inak polku cesta som nahradila špaldovom hladkou múkou…,spravila som chybu tam alebo niekde inde???????inak zjedli ju domáce zvieratka..sliepky a pes a aj napriek tomu som z nej mala radosť:):):)..druhá sa snaď podarí lepšie.

    • Špaldová múka sa chová o dosť inak, cetso z nej je lepkavejšie a redšie, kvalita lepku je iná, aspon u mňa vyskúšaných, takže určite treba dať viac múky, valčeky by sa mali normálne vyvaľovať, nemali by byť lepivé a naťahovacie. Tak snáď nabudúce, alebo neexperimentovať so špaldou, tú schovať radšej do menej „vzorovaných“ typov pečiva.

  • Děkuji za recept, pekla jsem ji jako věnec ve velké Remosce z poloviční dávky. Při pletení se těsto chová poněkud jinak než klasické z kvasnic, ale podařilo se mi uplést ze 4 pramenů. Věnec jsem dala dokynout 5 hodin už přímo do Remoskové nádoby. Základní kynutí těsta probíhalo 20 hodin v ledničce a 4 hodiny při pokojové teplotě s občasným překládáním, zhruba každou půl hodinu. Pekla jsem půl hodiny, výsledek byl více než uspokojivý. Už kyne těsto na další. 🙂
    odkaz na fotky vánočky věnce: http://imgur.com/a/7VBWZ

    • Tak bezva, to jsem ráda, že vyšla. Když se nenechá upletená dokynout tolik, tolik se neslije, nebo zahustit těsto pár gramy mouky navíc:)

  • Chuťově senzační, ale při kynutí v troubě se úplně roztekla do stran, mám z ní placku 🙂 ale radost velikou…příště dám víc mouky…

  • To splétání je prima, pořád se nemůžu dostat k vánočce ze šesti, ač pomlázku jsme uměla 🙂

    NA Vánoce děláme tradičně skládanou z 9 pramenů, ale droždí. Tak zkusím někdy kvásek, mám zamražený.

  • Farfallo, díky za inspiraci. Doposud jsem pekl vánočku jen z droždí, ale dnes jsem vytáhl z trouby kváskovou. Exkluzivní záležitost. Pletená ze 6 pramenů, krásně držela tvar, nerozjela se, no prostě paráda. Díky.

  • Uzasna vianocka. Na pocudovanie sa vydarila perfektne a chut je uplne neskutocna. Nemam dovod hladat ine recepty. Robila som zo 6 vrkocov podla ponuknuteho videa – uf moja hlava – tvar drzala perfektne aj vez spajdli. Len teplota mi moc nesedela, znizovala som ju po 5 minutach lebo sa to rychlo prifarbovalo a vyberala som ju po 15 minutach uplne tmavu. Nemam teplomer na pecenie tak len odoka a veru prepecena bola dost. Akurat sladka, krasna zlta, chrumkava korka, och poezia. Ja som si ju v rure nechala kysnut len 3 hodiny, potvora rura kurila asi viac ako bolo treba lebo objem sa mi asi zdvojnasobil, mozno to u pomohlo to ze som ju dala na pekac vystlany papierom na pecenie a sup este do 2 igelitiek a tak sa to tam prihrievalo – nuz malo byt 20 stupnov ale plech bol teply, hicovalo to viac. Teda mame velku radost z vasho receptu, velka chvala vam patri, muz lepsie v zivote nejedol, panettone? Naco? Mame vasu vianocku!

  • A to jsem si do teď říkala, že na Vánočce nemám co měnit – děda peče naprosto skvělou, tradičně z droždí, je máslová, skládaná z devíti pramenů. Všichni se po ní můžou utlouct a každý, kdo ochutná, chce recept. Ale teď jsem nahlodaná… Jakmile se konečně dostanu do fáze pečení s kváskem, jdu do ní, už mám i ošatku, takže mé novoroční předsevzetí je jasné 🙂
    Abych nezapomněla, přeji vše nejlepší do nového roku, ať se mám pořád kde inspirovat 🙂

  • Dobrý den,

    vytvořili jsme 1. ročník české národní soutěže FOOD BLOG ROKU 2013 a věříme, že tato soutěž nás bude všechny motivovat ještě více k chutnějšímu vaření, psaní a focení.

    Zařadili jsme Váš blog do seznamu food blogů.Použili jsme zmenšeninu vaší fotografie, název blogu a odkaz na vaše stránky. Pokud si přejete vymazat z tohoto seznamu, dejte nám prosím vědět.

    Hodně štěstí vašemu blogu!

    Lukáš Beránek
    food BLOG roku
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    http://www.foodblogroku.cz
    http://www.facebook.com/foodblogroku

  • Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

  • Nejdříve vše nej v novém roce a spoustu dalších zajímavých nápadů,ráda se naučím nové věci a okoukám od někoho fígle.Tak jsem se pustila před vánocemi do této vánočky.Sice to je na delší dobu,ale stálo to zato.Byla jsem moc zvědavá jak bude chutnat a jestli nebude moc hutná,byla vynikající.Určitě jsem ji nepekla naposledy.

  • Juli, moc děkuji za recept. Pekla jsem ji dvakrát a vždy se nádherně povedla a byla výtečná. jinou vánočku už opravdu nechci. Podruhé jsem pekla ve formě a část nechala bez rozinek a ořechů (syn nerad). Velice mu chutnala. Podle tohoto receptu podle mě není šance ji pokazit. Prostě skvělý!

  • Milá Farfallo, s kvaskem peču 3 měsíce. Podle vašich jde všechno na první dobrou. Děkuji. Kvaskova vánočka byla výzva. . Pro rodinu peču vánočky z droždí, proto jsem neměla odvahu zaměnit ji za kvaskovou. Upekla jsem ji až v lednu a byla fantastická. Děti, které běžně vybírají z těsta rozinky, ji sluply bez zaváhání. Děkuji. Jen bych potřebovala poradit s obsahem lepku v různých druzích mouky v souvislosti s konzistenci těsta. Často mouky zamenuji. Poradite mi, prosím, zdroj, abych si to mohla ujasnit. Ještě jednou děkuji a přeji hodně nápadů. Irena

  • Dobrý den, ráda bych se zeptala na kynutí v ledničce. Mám nejdříve nechat těsto nakynout ty 4 hodiny s překládáním a pak ještě nechat 24 hodin v ledničce? A ze studeného těsta vánočku uplést a nechat dokynout? Nevím, jestli jsem to pochopila správně a jsem pekař začátečník. Moc děkuji za radu!

    • Radko, muze byt, ono presne casy si stejne musite vyzkouset sama, mozna tonpak bude chtit jen 18 nebo15 hodin… to zalezi na vasem kvasku.

  • Ahoj, Maskrtnica. musim uznat, ze namaha a starostlivost o cesto pri priprave vianocky sa oplatili. Ta chut je taka uzasna, ze taku moj jazycek nepozna. Zistila som, ze kvasnice vedia velmi prekryt chute. Pri ceste z psenicneho kvasku prave vsetky chute krasne vyniknu a splynu do uzasnej chute. Ozaj som velmi milo prekvapena. A to som dala aj spaldovu celozrnnu muku, cesto som neprekladala, miesto mlieka som dala sojove a vianocku som neplietla, ale spravila som z toho mazanec. Vsetci doma netrpezlivo cakali 5 hodin, kym vianocka-mazanec poriadne vychladnu.
    Maskrnica nerobila si napriklad buchty alebo ine kysnute kolace? To by mohlo byt tiez uzasne. Skusim nieco take spravit z psenicneho kvasku.
    Dakujem :-)))

    • Tak to mám radosť:) Robila, je to rovnaký princip – oddelím si kúsok, povedzme 25-30 % múky a tekutín, vopred urobím kvas (na základe žitnej lyžičky), druhý deň pridám ďalšie suroviny a fičím v spomalenom kváskovom tempe ako obvykle:)

  • Dobrý večer. dnes mi vyšlo výsledné vykynuté těsto hodně tekuté.. Už při porcování na kousky na válečky pro pletení jsem tušila, že to bude bezvýsledná patlačka.. Pletla jsem strašně rychle vánočku ze 6 pramenů, ale už od začátku se to celé slévalo a pletenice byla fuč.. Byla jsem z toho smutná, protože vždycky mi tahle vánočka vyšla skvěle.. Zavřela jsem obě oči a šoupla oba kusy do olejem vymazaných hranatých forem na chleba 26cm. Úplně mi chybělo to závěrečné aranžmá 🙁 Nicméně vizuelně to teď po upečení vypadá božsky.. Pekla jsem těch 60 minut jako obvykle, akorát posledních 30 minut jen na 160 st. (ze shora to začalo hodně hnědnout, tak jsem to vyřešila tak). Dnes jsem oproti běžným zvyklostem použila jinou pšeničnou hladkou mouku, „bio“ mořskou jemnou sůl a na začátku jsem nejprve v lavoru smíchala mouku s cukrem a mletou vanilkou a teprve potom přidala mokré ingredience – mohlo by to být třeba něčím z toho? A při pečení jsem nalila na spodní plech hrnek studené vody, která se téměř okamžitě vypařila a tak jsem plech cca po 20 minutách vytáhla – nevadí to? Běžně jsem totiž na dno trouby dávala pouze misku s vodou, která se postupně odpařovala po celou dobu pečení. Jinak ještě jednou moc děkuji za vaše skvělé, osvědčené a velmi chutné recepty!

    • Tak vánočka z formy alias slavnostní vánoční toustový chléb má zatím nejskvostnější nadýchanou konzistenci s jemnou kůrčičkou. To jen, kdyby se náhodou někdo ostýchal při tekutější konzistenci dát těsto do formy jako já. Je to taky bezva! 😉

  • Dobrý den,tak vianocka kysne a kysne…moze kysnut napriklad aj 5 hodin alebo viac? mam pocit,ze sa jej moc nechce,ze ani ta 1/3 kysnutia jaksi …. nie je. ale som rada,lebo skusam ju uz druhykrat-prvykrat ju zozrali sliepky 🙂 teraz aspon pletenie po 4,5h je pekne viditelne. dodrzala som do bodky vsetko ako si pisala,tak s malou dusickou ocakavam vysledok…uz sa mi nechce davat sliepkam :((( mozem sa este opytat moze byt problem napr.ked tu uplne prvu fazu dam napr. o 15-20 min.dlhsie? tu takzvanu autolyzu? kvasok mi krasne nabublal,pocula som jak „syčí“ aj v uzavretej flasi,tak snad to bude ok, dodrzala som casy miesenia,suroviny na gram…teraz nechavam dlhsie kysnut,ale obavam sa aby to zas nebolo prilis….mozem sa este opytat na muku?? moze byt 00extra napr. z Jednoty? alebo aka hladka? vdaka a vonavochrumkave dni prajem a dakujem za podelenie sa s receptikmi.

    • Ako to dopadl? 00 je v pohode, 20 minut navyse tiez, inak ak ste este neni s kvaskovym sladkym velka kamaratka, je fajn cesto hodit kysnbut do formy, tak si clovek najlepsie vychyta tie casy, kedy to ide pekne bez rizika rozliatia..

  • Ahoj, sladké pečivo jsem ještě z kvásku nezkoušla, tedy doteď. Ani chleba z kvásku nepeču nijak extra často, takže jsem takovej věčnej začátečník. Vánočku jsem ale vyzkoušela. Měla jsem línější kvásek, takže už ten se rozcvičoval skoro dva dny. Těsto bylo celkem pěkně tuhé, ale nechtělo mi kynout. V lednici teda vůbec nenabylo, až potom po vyndání kynulo ještě asi 6 hodin venku a to konečně začalo trochu nabírat na objemu.

    A pak už byl večer a dítě mi zabralo počítač s večerníčkama, takže jsem byla v pytli, protože uplést to zpaměti neumím a neměla jsem srdce toho špunta po pěti minutách u pohádky zase odstřihnout.

    Takže místo vánočky jsem upletla takové housky-„makovky“ (dělala jsem poloviční dávku, vyšlo 8 větších makovek). Prameny se sice trochu lepily, ale při pečení se nerozpliznuly a navíc odpadla ta nekonečná 4-5 hodinová fáze čekání na vystydnutí. Makovky jsou luxusní, jediná záměna, kterou jsem oproti uvedenému receptu udělala, je doba kynutí (o několik hodin déle) a místo rozinek jsem dala brusinky (rozinky muž nejí, brusinky jsou tam super). Výsledek je vynikající, abych pomalu začala honit kvásek na druhý kolo. 🙂

    • To si musíte vyzkoušet sama. Zaačala bych maximálně půl na půl (a určitě jemně mletou), ale nedělala jsem ji tak, mám ráda její bílou variantu a zdravější o moc s trochou otrub nebude.

  • Zdravím,
    zkoušela jsem tuto vánočku a musím říct, že chuťově je výborná, akorát se mi roztekly do stran a po vyndání z trouby a vychladnutí připomínaly kyje 🙂 Vzhledem k tvaru jsem je holt pekla příliš dlouho. Ale část jsme napařili a méně vysušenou část jsem nakrájela na tenké plátky a už je snědená. Podle předchozích komentářů chápu, že jsem měla příliš řídké těsto. To příště napravím. Ale ještě mi není jasné to kynutí – první kynutí bylo v lednici cca 24 hodin (v míse bez jakéhokoli zásahu a překládání – je to dobře?). Pak jsem ho nechala 2-3 hodiny ohřát a motala vánočky, které pak kynuly asi 3 hodiny. Nebo jsem měla radši motat ještě z toho studeného těsta? Jsem z toho trochu jelen, ale určitě ji zkusím zas.

    • Deniso, příště klidně motejte ze studeného – nebo jen hoďku odpočatého. A nebo klidně dejte do formy, ať už vánočkové, nebo bábovkové, v ní si snáz vychytáte ten správný moment vykynutí.

  • Dobrý den, pekla jsem velikonoční věnec a mazanec podle tohoto receptu a byly naprosto skvělé! Peču podle Vás i Vinohradský chleba a taky super. Manžel je nadšený a já taky. Nikdy dřív jsem z kvásku nepekla a podle Vašich receptů a postupů se mi vždy zadařilo. Moc děkuji za recepty a těším se na další. Mimochodem mazanec je ideální tvar 🙂

    • Gábino, a jak jste mazanec pekla? Mám zaděláno a děsím se, že je pečením zkazím (nedopeču, spálím atp.).

      • Úplně stejně jako vánočku. Nedopéct je tahle těsta snadné, blbě se to odhaduje částečně napoví špejlový test). A vdžycky se dá snížit a péct déle, tak zabráníte spálení povrchu.

  • Zdravím,
    už nějakou dobu peču všemožné pochutiny z Vaší stránky a musím říct že vše je naprosto perfektní, včetně této vánočky/mazance, dělal jsem ji skoro přesně podle vašeho receptu, jenom z poloviční dávky a asi 50-60% mouky jsem nahradil špaldovou celozrnnou. Všechno vyšlo úplně suprově, nechal jsem kynout v lednici asi 27 hodin a poté 3 hod v troubě, tam přišel jediný zádrhel, mazanec se trošku víc roztekl do stran,po zapnutí trouby nádherně vyběhl nahoru, ale trošku placatější tvar byl pořád znát, nevíte v čem by mohla být chyba? těsto kynulo moc dlouho, nebo zkusit přidat víc mouky?
    Předem děkuji za odpověd, máte super web 🙂 těším se na další recepty

    • Možná kynulo déle a špaldová taky trošku víc teče, nicméně pokud byste to zlehka pojistil dortovou obručí, nemusíte se toho bát:)

  • Dobrý deň, chcem sa spýtat, či môžem namiesto obyčajného cukru použiť fruktózu, stéviu alebo agavé sirup. Mame v rodine diabetika a bola by som rada, keby si na tejto fantastickej vianocke mohol pochutnat:-)
    Dakujem baj za ostatne skvele recepty!

    • Musíte oskúšať sama, u nás toho nie sme veľmi nadšenci (stévie ani umelejších sladidiel, tiež mám diabetika v rodine). Čo sa čistej fruktózy týka (podobne ako agáve), nie je to až tak úplne ideálna volba ani pre vás, ani pre diabetika, podobne ako tá vianočka z bielej múky ako taká, takže ťažko radiť;) Ak nevadí chuť stévie, skúsila by som s ňou, alebo urobiť s polovičným množstvom cukru/fruktózy a prosto si ochutnať len malý krajček pri hypo.

      • nezkoušela jste náhodou ječný slad? ten je přijatelnější i pro diabetiky.. A pokud ano, a nemáte zkušenost, jak působí v těstě?

  • Dobrý den,už se moc těším až vánočku vyzkouším.Chleba peču každý víkend a velmi chutná.Ale chci se zeptat -těsto mi zadělává pekárna,takže jestli mohu všechny ingredience vložit do pekárny součastně a nechat umíchat těsto.A opravdu v lednici musí kynout 24hod. jeto dost časově náročné. Děkuji

    • Dobrý den, postupné přidávání ingrediencí má svůj smysl, který vysvětluju třeba u panettone- nejdřív necháte odpočívat mouku s tekutinami, pak přidáte kypřidlo, pak máslo, když už je lepek trochu vyvinutý. Ale klidně zkuste podle sebe, jak vám to vyjde, třeba v menší dávce. Co se týče kynutí v teple – v textu jsou obě možnosti, cca 4 hodiny na teple s překládáním nebo 24 v lednici, následně zase pár hodin kynutí ve formě/upletené vánnočky. Mně připadá časově náročnější být doma 8 hodin, proto raději kombinuji s lednicí, pak to je v pohodě:)

  • Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jak mohu ideálně nahradit vejce v kváskové vánočce (potažmo jinde)? Máte zkušenosti s náhradou vajec? Jedno z mých dětí má závažnou alergii na bílek, takže i když jsem se snažila udělat pouze žloutek, vždy tam zůstane trochu bílku a to je problém. Na webu jsem našla náhradu ve smyslu kukuřičného nebo bramborového škrobu. Nebo želatinu. Nebo jablečnou přesnídávku. Nebo hrašku vanilka, ale právě to alergické dítko nemá jíst ani hrách ani jiné luštěniny. Máte nějaký jiný tip? Mám totiž obavy, že kvůli náhradě vajec nevystihnu správnou konzistenci vánočky, protože ji budu dělat poprvé.
    U jiných sladkých kváskových věcí (lívance, bábovka, prostě vejce nedávám a dělám hustší těsto. Ale to kyne v nějaké formě, vánočka ne.) Budu Vám vděčná za jakýkoli nápad 🙂

    • I na vánočku jsou formy a nerozlézá se, nebojte:) Použijte třeb atrochu dobrého vanilkového pudingu, lžičku za vajíčku, plus lžičku mléka za každé.

  • Dobry den, tak jsem se pustila do Vanocky podle Vaseho receptu a byt jsem delala vsechno podle navodu, tak mam testo samou hrudku a ne a ne se jich zbavit. Jsou takove tvrde a nejde z toho udelat hladke testo. Robot nemam, takze musim rucne. Kde jsem udelala chybu? Moc dekuji. Petra

    • Nemáte ani šlehač s hnětacími metlami? Nebo ruční hnětač, vzpadá to jako na výlov knedlíků? Ono to toho robota fakt je lepší mít, pokud člověk není zkušený.. nebo Rambo, chce to prostě trochu vyšší rychlost, než průměrný člověk dá (aspoň já to teda moc nedávám, tahle vysoce tučná a přitom dokonalé vypracování vyžadující těsta)

  • Dobrý deň, vianočku podľa Vášho receptu som piekol už viac krát, je úžasne chutná a voňavá, dokonca sa mi ani nerozteká, v rúre krásne vybehne. Problém je, že pri oven spring vždy veľmi popraská. Oveľa viac ako na Vašich obrázkoch. Vedeli by ste poradiť? Cesto aj kysnutie je presne podľa Vás, vlhko v rúre je. Ešte otázka – aký ohrev v rúre používate (vrchný, spodný oba?) a do ktorej časti rúry dávate plech s vianočkou (do stredu, dolu?)
    Ďakujem za Váš čas, recepty, aj odpovede v komentároch a želám krásne a pokojné Vianoce.

    • Dobrý deň Roman, ospravedlňujem sa za neskorú odpověď, ale pred Vianocami sa mi času nedostávalo. Ak veľmi praská, chce to nechať dhšie dokysnúť, každý máme tie časy inak. Inak mám horný a dolný ohrev, vianočku dávam tesne nad plech s vodou – tzn. najspodnejšia úroveň.

  • Dobrý den, rozhodla jsem se vyzkoušet vánočku podle Vašeho receptu. Těsto se zdá být dobré, nechala jsem ho kynout přes noc v lednici, a pak z něj druhý den udělala vánočku a dala jsem ji kynout do toruby. Co mě překvapilo byla skutečnost, že se mi to těsto hodně lepilo- jak při hnětení (chtěla jsem ho chvíli hníst na vále rukama, což jsem ale brzy vzdala, protože by valná část těsta zůstala na vále a na vánočku by moc nezbylo), tak i při pletení druhý den. Podsypala jsem tedy moukou a pak to šlo, ale tak by to asi být nemělo…nebo ano ? Soudím dle klasické vánočky z droždí, kdy je těsto tak vláčné a mastné, že se vůbec nelepí a výborně se s ním pracuje. Bylo moje těsto málo vypracované nebo kde může být chyba ?

  • Skvělý recept, děkuji, nebyla jsem si jistá výsledkem, tak jsem raději zadělala i na klasickou vánočku z droždí, která se nesnědla a z kvásku zmizela 🙂 ještě jednou díky a přeji hodně takových receptů nejen Vám ale i pro nás 🙂 Hanka

  • Tak já si aktivně chtěla předpřipravit suroviny na ráno a smíchala jsem všechny sypké suroviny dohromady, bohužel až pak jsem si všimla, že se sůl přidává až po půl hodině odpočinku :o(( Je nějaká možnost jak z toho ven aniž bych musela směs vyhodit? Prosím, prosím o radu.

  • tak táto vianočka je srdcová záležitost našej rodiny. robím ju i na slano s parmzskou šunkou. vyskúšala som ju robiť i z ražnej múky, ale sladká je sladká
    Zuzka

  • Milá maskrtnica,díki za recepty,sú super a krasne nastylovane.Mám otázku ,ako inak to posledné kynutí 4 hod v troubě alebo pomalejší v chladu.Jak dlouho v lednici asi?Potrebuju kvůli práci,najednou tolko volna nemám.S pozdravom Peter

  • Dobrý večer. Chystám se letos vánočku vyzkoušet. A chtěla bych si ověřit, že se vánočka peče až těsně před vánoci, tedy že nepotřebuje uležet třeba jako štola. Děkuji, Tereza

    • Ne, peče se před vánoci, vydrží dobrá déle než klasická, ale první dva dny je nejlepší:)

  • Mrkla jsem. Recept je ale na koláčky, jidášky, ale na vánočku né, každopádně asi nic nezkazím, když těstopouzii i na vánočku.
    Děkuji za soubor

  • Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Založila jsem kvásek z pšeničné celozrné mouky a protože v receptu čtu, že by měl být pořádně vyzrálý, aby to utáhl, tak teď pořád krmím a mám ho venku u topení už 6tý den. Bublá pěkně, ale že by vyslovene málem vyjel ze sklenice, to ne. Probublaný ale je, praská jak pěna při zamíchání. Co to ale znamená „pořádně vyzrálý“? Že by to měl být „starší kousek“? Moc děkuji za radu, nerada bych upekla tvrdou placku:(

  • Dobrý den. Nejprve vám chci poděkovat za všechny rady, které mi tolik pomohly odrazit se ode dna mého snažení. Výsledek je, že už 3 rok chleba nekupuji a peču kváskový chléb. Ta radost, když jej voňavý vytahuji z trouby a uždibávám opadaná semínka.
    Před nedávnem jsme si koupili s manželem mlýnek, našli farmáře, koupili pšenici a teď se učím pracovat s celozrnnou moukou.
    Vidím, že je to trochu jiné, těsto je těžší a tak raději nechávám bochníček kynout v hrnci, protože mi při překládání z ošatky vždycky spadl.
    Ale při tomto postupu je dobrý, není tolik kyprý jako z hladké bílé mouky, ale nám chutná. Možná, budete mít nějakou radu, ráda se nechám poučit.
    Tento recept na vánočku mne potěšil, už dlouho jsem to chtěla zkusit a převedla jsem již chlebový kvásek na pšeničný. Jen bych ráda věděla, jestli mohu dát i celozrnnou mouku. Mám formu na vánočku, jsem zvyklá péct ve formě, kdysi mi ji manžel koupil a tak mohu mít i volnější těsto. moc vás zdravím a ještě jednou díky za rady. hezké svátky. Eva

  • Dobrý den, s velkou chutí jsem se pustila do vánočky. Včera ráno jsem zadělala kvásek,večer se pustila do těsta. (Těsto se mi zdálo dost tuhé). Těsto jsem dala kynout do lednice, kde ale moc nenakynulo 🙁 , dnes večer jsem upletla vánočku. (Těsto bylo příjemné,ale pořád dost tuhé). Vánočka je zpět v lednici. Ráno chci upéct.je mám obavu,že mi to nekyne a těsto je tuhé. Udělala jsem někde chybu? Děkuji za odpověd.

  • Dnes jsem už podruhé dělala tenhle recept, těsto moc dobré, zapletené jsou vysoké a po dalším kynutí se jakoby začnou spíš snižovat a po hodině pečení, jsou nízké, tvrdá kůrka a uvnitř brousek. Jsem z toho neštastná, mazance se na velikonoce vedly suprově, vánočky ne. Kde nebo co dělám špatně?

  • Vánočku i mazance podle Vašeho receptu jsem pekla už několikrát a byly skvělé. Vždy jsem nechávala kynout v teple. Teď ale z časových důvodů musím nechat těsto kynout v lednici. Už je v ní asi 20 hodin a musím ho tam nechat ještě asi dalších 20 hodin. Zatím moc nevykynulo a je hodně tuhé. Tak se chci zeptat, jestli ho mám nechat po vytažení z ledničky nějakou tu hodinku v teple, než začnu plést vánočku. Děkuji Lenka.

  • Dobrý den, jen se chci podělit o zkušennost – pekla jsem včera: kvásek jsem měla blízko topení 16 hodin, pak jsem zadělala těsto. Používám téměř vždy Heru, rozpuštěnou a omylem jsem ji přidala již do té první várky před zapracováním kvásku. Nechala jsem hodinu odstát, pak jsem přidala, lépe napsat přilila kvásek a musela jsem dosypat dosti mouky. Odhaduji že tak 300g. Měla jsem nakonc těsta přes dvě kila. Pak ještě jednou asi 1 hodina kynutí v teple a další 2 hodiny po spletení. Vyšlo mi na dvě vánočky. Pekla jsem je najednou 10min na 190 a posléze 55 min na 160 zakryté skoro do konce alobalem. Jsou chuťově dokonalé! Takže díky za recept. Irena

  • Děkuji za perfektní recept!! Jen malilinko popraskaly, ale jinak vypadají skvostně – na chuť si ještě pár hodin počkáme – právě jsem je vytáhla z trouby. Krásné Vánoce, ať Vám vše daří. M.

  • Již 3. rokem peču tento skvost 🙂 a povedla se ! Přeji krásné a klidné pohodové svátky a hodně zdraví a pro nás s dovolením další skvělé recepty za které předem děkuji 🙂
    Hanka

  • Letošní Vánoce jsem zkoušela 4x (jindy máme problém sníst jednu vánočku) a vždycky se povedla. Včera jsem zkusila mazanec a skořicové šneky a šlo to z těsta krásně. Omylem jsem přidala při prvním pokusu máslo hned ze začátku a těsto bylo možná i lepší. Jinak jsem dělala půl na půl se špaldovou hladkou a vždycky bylo těsto super. Jiná už doma asi neprojde 🙂

  • Tak som sa teda po prvy raz popasovala s kvaskovou vianockou podla tvojho maskrtnickeho receptu a aj ked som musela trochu experimentovat, lebo som piekla cisto zo spaldovej muky a este k tomu z polovice celozrnnej, vo finale vysli vianocky famoznych chutovych, vizualnych aj vonnych vlastnosti! Velka vdaka za recept. Ak by niekto chcel piect cisto spaldovu, pisem sem svoje skusenosti: Cesto zo spaldy je redsie a lepkavejsie, musela som dat az o skoro 100 gramov muky viac ako je v recepte, aby sa cesto prestalo lepit a roztekat. Cesto vdaka tomu a vdaka polovicnemu podielu celozrnnemu muky bolo tuhsie, potrebovalo skoro dvojnasobny cas na nakysnutie (vyse 7 hodin v teple) ale potom sa z neho dali pekne pospletat vianocky (robila som jednu 4- a jednu 6-pramenovu). Tie som cez noc (cca 9-hodin) nechala kysnut v chladnicke a rano som ich uz iba priamo supla do truby. Piekla som ich presne podla instrukcii v recepte a vysli naozaj skvele! Velmi pekne dakujem este raz za recept!

  • Jsem zvyklá do vánočky používat pouze žloutky, myslíte, že by recept šel upravit přidáním jednoho nebo dvou žloutků a trochy mléka?
    Letos chci poprvé zkusit přidat do těsta trochu sádla, myslíte, že to kvásek utáhne, nebo bude těsto už moc těžké?
    děkuji za radu

    • Pouze se zloutky je jemnejsi, urcite muzete – normalne 125 g zloutku, to je cca 5-6 na tohle mnozstvi. Jinak sadlo nakonbinujte s maslem podle chuti, vyslednych 180-200 g tuku urcite utahne, taky to delavam. A doporucuju nechat ty tri-ctyri hodiny kynout testo, pak nechat vychladit (pokud chcete, tak klidne uz navazene porce na jednotlive prameny) prikryte hodinu az den a pak spletat – se studenym vyzralejsim testem se lepe pracuje. A pak dat cas tomu poslednimu kynuti.

  • Dobrý den, prosila bych o radu. 🙂
    Předevčírem jsem převáděla kvásek na pšeničný a nevím jestli jsem něco neudělala špatně, protože na začátku hodně bublal a pak po těch 16 hodinách tam byly na povrchu jen malinkaté bublinky, ale byly. Nezdálo se mi však, že by dvakrát tolik zvětšíl objem jako když dělám žitný na chleba. Nicméně jsem z toho těsto uhnětla, chutná dobře 🙂 ALE už ho mám 16 hodin vlednici a mám pocit, že se nezvětšilo ani o píď. Z takového těsta už vánočka zdřejmě nebude,že? Mám začít znova? Nebo to mám nechat těch 24 a uplést vánočku?
    Díky za rady
    Petra Benešová

    • Petro, tēžko říct, možná trochu přezrál. Těsto byl vzala (teď nebo zítra)a dala nejlépe do vánočkové formy a nechala v teple kynout 4-5 hodin, aby aspoň o tu třetinu poskočilo, pokud formu nemáte, tak upleťte cop a dejte do vymazané bábovkové obruče. (Třeba takový typ)A když nepovyleze ani trochu, nechte do rána v předsíni a upečte pak ráno. Zajistí to hezký nerozpláclý výsledek;)

      • Děkuji, já už jsem nevěděla co stím tak jsem tam zamíchala sušené kvasnice a pak to dám do nějaké formy upéct…

  • Dobrý den, Vaše vánočka je nejlepší :-)) jinou nepeču. Chtěla jsem se zeptat jestli mi neporadíte do kolika keramických forem na vánočku je uvedené množství těsta (zatím ji splétám ze 6-ti pramenů, ale dlouhým kynutím se mi dost slévá, tak chci zkusit koupit formu). A jestli je nějaký problém v tom, že se má dávat keramická forma s vánočkou do studené trouby? Děkuji předem za odpověď.

  • Dobrý deň, chcem sa Vam poďakovať za fantastický recept:) Je to moj tretí pokus o kvaskovu vianocku a veru zostanem verná tomuto receptu. Nema chybu, lepsiu vianocku som nejedla. Doslova nebíčko v papuľke. Netreba ju ani nicim natierať, dať si ju len tak, s mliekom ci s kávou:) Úžasnaaaa

  • Dobrý den.Recept je krásný,jednoduchý,ale můj výsledek není to co jsem si představovala.Zadělala jsem podle návodu.První smíchání ,po odpočinutí,mi přišlo jako přisražené,pak jsem tam přidávala zbytek,ručním mixérem(metlami)prohnětala a bylo to super.Těsto jsem nechala kynout na lince (v míse),po 1,5 hod.i déle jsem asi 5 krát opět metlami prohnětla.Těsto bylo ok.Pak kynula na plechu.Troubu jsem rozehřála podle návodu,ale vůbec nenaskočila.Pravda,sníst se dá,ale….Těsto mi přišlo takové hutné,těžké a na můj vkus dost sladké.Zkusím druhý pokus s menším množstvím cukru a s kynutím v lednici.Ještě dotaz,v lednici kyne těsto v míse bez přehňácání?Děkuji,prosím o rady a fígle….

    • Dobrý den, pravděpodobně optimálně nevykynula. klidně nechte příště kynout v teple déle, i 3 hodiny, metlami běhemkynutí neprohnětávejte, spíš už jen jemně jednou-dvakrát přeložte. Pokud by dobře nakynula, i ta sladkost by se upravila, kvásek by to částečně spotřeboval.

  • Veľmi dobrý recept. Bielu múku som nahradila hladkou špaldovou a podarila sa. Cesto som dokonca použila aj na marhuľovy kysnutý koláč. Vianočku som nenatrela vajíčkom a piekla som bez plechu s vodou. Tak ostala pekne mäkká. Navrch som dala posýpku s ovsených vločiek. Ďakujem za zdielanie receptu.

  • Dobry vecer. Pred tremi roky jsem propadla peceni kvaskoveho chleba. Tak jsem chtela postoupit vyse. Nasla jsem si vas recetp na vanocku. Snazila jsem se dodrzet recept. Prvni smichani mouky s mlekem a vajickem bylo dosti slozite. Byla to tuha smes. Nechala jsem odpocinout. Pak pridala kvasek a ostatni suroviny. Pak to vypadalo jiz lepe. Testo jsem nechala kynout v kuchyni cca 4 hod. Pak upletla a v lednici cca 14 hod nechala kynout. Po upeceni vypada moc hezky. Jen je hutnejsi. Tak prosim o radu. Ceho ubrat, aby byla nadychana. Protoze takovou manzel mikuje. Chutove vyborna. Pri jidle se trochu lepi v
    puse. Snad jsem to popsala dobre. Snad mi budete moci poradit. Protoze to nechci vzdat. Moc dekuji a preji hezky adventni cas.

    • Dobrý večer katko,
      napadají mě některé zlepšováky – mísíte ručně? U brioškových těst a a zvlášť kvasových, kde se to neošulí mega kypřicí schopností kvásku je velmi důležité pořádné promísení, tzn. nejlépe robotem, pekárnou.
      neubírejte, ale zkuste lépe vyhníst a před vložením do lednice na finální nakynutí opět klidně dvě-tři hodiny nakynout v pokojové teplotě. případně zkuste třeba jen 1/3 dávku dát do formy a ozkoušet na tom maximální čas kynutí, podle toho poznáte, kdy už je to na vás moc a neskoníčte zároveň s diskem:)
      Případně zkuste tenhle recept na kvasové kobližky, které jsou hodně nadýchané, akorát samozřejmě přidejte rozinky a mandle – to by mohlo být ono a s těstem se krásně pracuje/plete, zvlášť s trochu vychlazeným.

  • Dobrý den,
    moc děkuji za odpověď. Jste velice laskavá. V tomto předvánočním shonu je váš čas na odpověd obzvláště cenný.
    Těsto jsem míchala v roboru, sice prastarém ale míchá. Ale je pravda, že jsem pak při pr vním venkovním kynutí cca 4 hod. těsto nepřekládala 🙁
    Také když jsem do těsta přidávala kvásek viděla jsem, že už trochu v odměrce padl dolu. A také když jsem vánočku upletla, tak jsem jí hned vrazila do lednice.
    Takže příště zkusím dle receptu překládat. a před kynutím v lednici nechám opravdu ještě kynout venku. A za další recept na kvasové koblížky určitě vyzkouším.
    Musím se přiznat, že v poslední době jsem ujetá na kváskové pečení všeho druhu. Už jsem v práci strhla několik kolegyň a všechny „kváskujeme“.
    Moc díky za inspiraci a za Vaši osvětu . V neděli (sice přes televizor v pořadu Kouzelné bylinky) jsem měla možnost Vás poznat a jsem tomu moc ráda.
    Jste moc milá,sympatická mladá dáma.

    Hezké dny přeje Kateřina

  • Děkuji za recept. Chystám se vyzkoušet kváskovku, bude to mé poprvé, tak uvidíme… Z kvásku peču teprve měsíc, chleby jsou vynikající, langoše taky, buchty se nepovedly a vánočka bude velká výzva 🙂 Ale chtěla bych se zeptat – Mohu všechny suroviny vydělit dvěma a zadělat pouze na jednu vánočku? Obávám se, že by toho bylo moc a neměla bych šanci to skoro sama sníst. Díky za rady 🙂

    • Dekuju moc! Jinak urcite muzete 1/2-1/3, pripadne napoprve muzete zaplest a dat kynout do chlebockovw formy, at odhadnete cas kynuti naostro a nemate napoprve placku/nedokynutou babovku… ve forme to muze clovek nechat i lehce pres;)

  • Dobrý večer,
    Tak tohle je super recept! Pekla jsem vánočku poprvé v životě, trochu problémy s pletením, takže vzhledově není excelentní, ale jinak musím jen poděkovat. Kvásek nádherný, těsto krásně kynulo a nakonec ještě znásobilo velikost při pečení.
    Přeji hezké svátky a už se těším na další recepty, které od vás vyzkouším

  • Krásné Vánoce, dekuji moc za recepty, vanocku jsem vyzkoušela před měsícem a dnes “naostro” a zase super , úžasné voňava, několik dni vlacna, lépe stravitelna a to i s experimentem celozrnne mouky a třtinového cukru

    • Díky Mirko, loni jsem experimentovala s podobnou verzí – dokonce část žitná, ale dala jsem to pak do formy. Té chutnosti po vîc dní si taky hodně cením – drožďová když výjimečně neseschne, je často cítit kvasnicemi postupně… přeju krásné svátky.

  • Vánočka jako peříčko! A povzbuzení všem, kterým se to v chladu nehýbe – nevzdávat! Naše vánočka se rodila 3 dny. Po 24h v chladu se těsto nehlo ani o píď, kynulo pak celý den na lince. Umotané vánočky v chladu se opět nehly ani o píď ani po 12 hodinách, , kynuly pak zase na lince několik hodin a v závěru ještě asi 3 v troubě se světýlkem:-) chuť a struktura to ovšem bohatě vynahradí. Nejspíš se opravdu vyplatí při převádění kvásku na pšeničný překrmovat na víckrát:-)

    • Díky za komentář Evo! Někdy to chce fakt násibně víc času, ale je-li kvas jinak funkční, nakonec to musí vykynout;)
      Přeju krásné svátky.

  • Nemám robota, takže veškeré mísení se odehrálo rukama s vařečkou, no nic jednoduchého (měla jsem 2 puchýře, ale rozhodně to stálo za to). Vánočka byla skvělá, během štědrého dne se po ní jen zaprášilo. Dneska bylo druhé kolo už s dvojnásobným množstvím (tedy 2 vánočky)a při mísení pomáhaly ruce manžela (takže puchýř měl pro změnu on:) Vánočka se vydařila, na druhém plechu byly různé motánky a ty nakynuly méně, ale choťově jsou opět moc dobré. Syn prohlásil, že vánočku z kvasnic už péct nemám, jen tuhle z kvásku.

    • Mila Marcelo, dekuji za komentar, jsem rada ze se povedlo. I za cenu velkeho utrpeni. Poproste opozdeneho jeziska o robot, at netrpite:-)

  • Na svátky jsem se pustila do vánočky z kvásku. Loni jsem ji dělala jen tak z hlavy a byla chuťově úplně někde jinde než z droždí, těžko se to vysvětluje to si musí každý zkusit sám. No a letos jsem našla tu vaší ,a tak jsem se do ní pustila…je pravda, že jsem si ji trochu upravila v mouce, dala jsem více polohrubé a méně hladké a více Hery než másla…. gramáž jsem dodržela a ve výsledku jsem byla spokojená… škoda,že nemůže doložit foto…dnes z tohoto těsta budu dělat buchty tak snad budu zrovna tak spokojená…přeji všem krásné prožitky z pečení…děkuji za podporu ..

  • Tak nevím, co dělám špatně, vánočku jsem zkusila dvakrát, a pokaždé se těsto spíš rozteklo, než nakynulo. Zdá se mi, že je hrozně těžké, tučné. Kvásek v obou případech vypadal v pořádku, dělal krásné bublinky, ale těsto pak prakticky vůbec nenakynulo a upletené vánočky se během zrání spíše roztekly do stran. Dopékám teď druhý pokus, jedna vánočka je placatá hodně, druhá se zdá, že aspoň maličko nakynula, tak pevně doufám, že dopadne lépe než vánočky z prvního pokusu. Ty byly jak brousek. Je možné, že je potřeba ve fázi kynutí a překládání těsta přidat mouku, jako bych pracovala s chlebem – poválet po desce a nechat nabrat tolik mouky, aby se těsto nelepilo a bylo postě hezké? Vždy mi připadalo hodně mokré, ale bála jsem se přidávat více mouky, než je v receptu… Děkuji za rady!

    • Dobrý den jarko,
      to mě mrzí. Upřímně, já se snažím mouku vůbec při tvarování nezapracovávát, u vánočky tročšku, aby se nepřilepila k desce – ale spíš si pomáhám chladem, u chleba vážně jen něžný poprašek, o zapracovávání nemůže být řeč. Zkusila bych navíckrát převychovat kvas a první těsto nechat déle kynout, třeba 5-6 hodin, pak zchladit klidně rozdělené na 5-6 porcí (podle toho, kolik chcete pramenů), ty stydené rozválet a plést….

  • Dobrý deň prajem, potrebovla by som poradiť. Váš recept na vianočku je úžasný, piekla som ju pred rokom a všetko vyšlo ako malo, bola chuťovo neskutočná :-). Teraz som sa do pečenia dala zasa, len mi nastal taký problém, že keď som do odležanej hutnej zmesy mlieka, cukru, vajec a múky dala kvások a soľ, začala som miesiť, cesto sa mi nie úplne rozmiesilo, zostali mi v ňom malé žlté hrudky 🙁 Neviete čím by to mohlo byť a či sa tomu dá ešte pomôcť? Miesili sme dlho, aby sme získali hladučké cesto…. (manžel má otlaky od varechy :-D) ale zbytočne, zostalo v ňom veľa tých hrudiek… Teraz po hodinke prekladám a modlím sa že sa ešte niečo zmení, ale po prvej hodine žiadna zmena :-/ Ďakujem za radu, Janka.

    • Dobry den Janka, niekedy sa stane, ze ked clovek nerozpracuje muku na zaciatku s tekutinou, trochu za zdrcne a uz sa neda rozmasirovat… raz sa mi to sytalo, ale v upecenom nebolo poznat. ako dopadla?

  • Ja nemam ziadnu otazku, len som Vam chcela napisat, ze tento rok som zacala kvaskovat a nahodou som sa dostala k Vasmu receptu a musim povedat, ze lepsiu vianocku sme v zivote nejedli 🙂 vcera som dve darovala a vsetci su z nich uplne nadseni <3 uz som chcela kvaskovanie zavesit na klinec, lebo chleby sa mi moc nedaria, no tie Vase veru vyskusam 🙂

    • Och, to som rada! Niekedy sa nedari a potom pride zlom. Dufam, ze sa vas uz teraz nebude drzat smola*

  • Dobrý deň, ďakujem krásne za recept, vydarila sa mi hneď na prvý pokus, aj na druhý, tretí… Aj rodina je z nej nadšená. A vôbec nevadí, že sa na ňu dlho čaká, oplatí sa. Krásne, pohodové dni.

  • Dobrý den, vánočku peču pravidelně, je skvělá, ale chtěla jsem se zeptat, zda by těstu nevadilo, kdybych ho udělala večer a dala přes noc v míse do lednice a až druhý den ráno upletla vánočku a nechala vykynout a pak upekla. Nemám v lednici dost místa, abych tam dala kynout 2 vánočky. Myslíte, že by to šlo? Děkuji za odpověď.

  • Dobrý den,mohu prosím vánočku péct z italské hladké mouky mouky ( farina 00).? Je to dle mého názoru stejně jako naše 00.
    Díky! Kamila

    • Ano, bude se s tim pracovat pekne, mozna bude chtit drobet vic tekutin, ale zas se nebude tolik lepit, takze se toho nebojte vubec a klidne pouzijte beze zmeny – podle pocitu.

  • Dobrý den, můj první kvásek jsem dostala teprve před 14 dny a zatím jsem pekla jen žitný chléb a tuhle vánočku. Vlastně jsem do toho šla s tím, že nejspíš těsto vyhodím, protože s kváskem nemám skoro žádné zkušenosti 🙂 Výsledek je ale naprosto famózní, krásná a chuťově vynikající vánočka. Jedinou drobnou kosmetickou vadou je, že malinko víc ztmavla a má trošku tvrdší kůrku, ale to je asi teplotou trouby. Příště budu péct na lehce nižší teplotu nebo přikryju alobalem. Přeji krásné svátky a díky za výborný recept.

    • To jsme ráda:) Jasně, klidně to pak snižte víc nebo přikryjte, to hodně záleží na troubě. Držím palce do bucoucna.

  • Dobrý den, dřív jsem občas pekla chleba z kvásku, teď už jen vánočky a mazance. Zatím se vždy povedlo převést kvásek na pšeničný a výsledek byl parádní. Jen ta první část přípravy- po smíchání surovin mít „jakž takž kompaktní hmotu“, tak to mám silně nekompaktní drobenku. Takže začátečníkům radím se toho neleknout. Vždycky taky bojuju s tím si to nějak rozplánovat, abych kvůli pečení třeba nemusela rušit divadlo, či výlet. Tak tady přikládám takový amatérský časový plán (snad tam nejsou chyby, ale zatím mi to tak vždycky vyšlo):
    Kvásek
    Založit- 12-16 hod
    Příprava kvásku: 16h
    Smíchat suroviny- ½-1 hod odpočinout
    Přidat zbytek- 10 minut hnětení
    Přidat poslední- 10 minut
    Příprava těsta: 2 hodiny
    4 hodiny zrát (24 hod chlad)
    Příprava kynutí: 4 h/ 24 hod (chlad)
    Zamotat vánočky- 3-4 hod kynutí v troubě/ 8 hod (chlad)
    Příprava vánoček: 4h/ déle hodiny
    Pečení: 70 minut
    Hezké svátky! Tereza

    • S tim case zrani testa se da docela oracovat-opakovane mam vyzkouseno, ze testo udelam vecer, necham cca 1.5 hod.venku, 1x prelozim a dam do rana na cca 12h.do lednice. Rano vyndam a upletu vanocku a spis 5 h.kynuti v troubě. Taky mi prijfe, ze kdyz vanocku nepletu z 6 současně ale skladam na sebe ze 4, 3 a 2, tak lepe a vice nakyne.

      • Vidíte, já to mám s tím pletením naopak, čím víc se to zdusá – víc tenkých pramenů, tím déle to trvá. Ale vykyne! A už jsme nechala kynout i 4 hodiny, potom do lednice na den, potom zaplést a dokynout a byla taky super. Děkuju za vylepšováky, je hezké vidět, že to máme každý po svém:)

  • Děkuji za úžasný recept! První předvánoční test z poloviční dávky proběhl minulý týden. Po autolýze se mi udělaly v těstě malé hrudečky, tak jsem byla nervózní, jak to dopadne. Ale dopadlo to výborně, v upečené vánočce nebyly cítit. A podle manžela to byla zatím moje top vánočka.
    Teď jsou v troubě rovnou dvě na zítřejší vánoční gospelový snídoběd. Jen jsem tedy kvásek měla v míse, ve které jsem zadělávala a nechtěl se mi vydávat, takže jsem dala autolýzu i s kváskem. A nemám hrudky, s těstem se stále krásně pracovalo, vánočky se (zatím) nerozjely… Máme zaděláno na úspěch. 🙂 Těším se, až v neděli zase provoním dům sladkou dobrotou!
    Ještě jednou díky a krásné Vánoce!

    • Hurá! tak už víte, jak propříště. Taky jsem teď sourdoghlyzovala:) A těsto je přenádherné, tak snad zítra budou i vánočky. Gospelová snídaně zní nádherně! Mějte se krásně!

  • Léta peču kváskový chléb, ale vánočku jsem letos zkoušela poprve. Našla jsem si víc receptů a po dlouhém zkoumání si vybrala ten Váš. A musím ji ohodnotit na 1*, uz ted přemýšlím, kdy ji upeču znovu 🙂 Byla opravdu ýborná !! Děkuji za tento recept 🙂

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda bude kvaskova vanocka fungovat i když nahradim cukr brezovym cukrem? Deda je diabetik a cukr nemůže.

    • Dobrý den, bude fungovat asi jako chleba, nebude tak karamelizovat, tedy tmavnout – ale kvasinky si trochu volného cukru teoreticky sezobnou i z mouky, proto funguje i chléb „bez cukru“. Dejte případně vědět:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *