Vánočka z kvásku

Vánočka z kvásku

 

Je asi zbytečné se ptát, jestli máte rádi vánočku. Skoro každý ji má rád! Nicméně pro mě o Vánocích nikdy nebyla tím hlavním. Jakožto jednoduchá rozinková brioška se řadila až za kapustnicu, bramborový salát a cukroví. V posledních letech navíc dostala soupeře v podobě panettone a dokonce to chvíli vypadalo, že definitivně prohraje a snídat budeme v duchu Itálie.


Naštěstí to ale dobře dopadlo – letos na Velikonoce jsem byla líná převádět kvásek na sladký a zkusila jsem obyčejné kváskové mazance volně inspirované receptem Martina Hanuse. Překvapivě to byl úspěch, protože výsledné pečivo bylo jemné, kypré a vláčné po několik dní a přitom jsem nespotřebovala kilo másla a patnáct vajec. Jasná věc, že nezůstalo u osamoceného pokusu a z těsta jsem zkusila vánočky. Strukturu nemají houskovou, spíš trošku podobnou štole. A oproti panettone jsou dokonce i časově poněkud vstřícnější, jednoduše samá výhoda.

vianocka1mNa dvě velké vánočky (kolem 3/4 kg) budete potřebovat:

Pšeničný kvas:

  • 25 g kvásku (na začátek stačí žitný)
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g vody

Kvásek převeďte na pšeničný. Pokud si nejste jistí, jestli najednou takovou změnu zvládne, nejdřív ke lžíci kvásku přidejte 100 g mouky a 100 g vody, počkejte 6–8 hodin a až začne bublat, přidejte zbylou mouku s vodou.
Jste-li si svým kváskem jistí, stačí lžíci smíchat s uvedeným množstvím obojího a vyčkat 12–16 hodin. Kvásek musí být dokonale vyzrálý, aby těžké těsto utáhl.

Suroviny na těsto:

  • 400 g kvásku (lžíci kvásku odeberte na další vánočku do lednice. Klidně rovnou přikrmte stejným množstvím mouky)
  • 125 g mléka
  • 620 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g cukru (krupice nebo krystal)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního)
  • 180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
  • kůra z jednoho citronu
  • 7 g soli
  • 150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu)
  • 100 g mandlí
  • Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování

Příprava těsta:
Máslo nechte rozehřát a následně odstavte z plotny, aby vychladlo. Pokud jste to dosud nestihli, naložte alespoň na chvíli rozinky do dobrého rumu (pro vůni stačí 5 cl).
Smíchejte mléko, mouku, oba cukry a vajíčka, aby se vše spojilo v jakž takž kompaktní hmotu. Nechte půl až hodinu přikryté odpočívat, poté přidejte sůl, kvásek a hněťte asi 10 minut, než vytvoříte hezké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.

Až poté přidejte máslo a citronovou kůru a postupně je zapracovávejte do těsta, dokud se zcela nevstřebají, následně rozinky a celé mandle. To potrvá dalších přibližně 5-10 minut (robotu je lepší na začátku se zapracováním másla trochu pomoct a zapřekládat to do něj, jinak může mít tendenci honit těsto v tukovém bazénku a nechytí se).
V robotu budete mít těsto za 15–20 minut hotové (první pět minut vždy na první rychlost, následně zvolte vyšší stupeň), ručně je potřeba těsto zpracovávat asi půl hodiny (nebo často překládat). Je spíše volnější, ale překládáním nebo pomalým kynutím v chladu zpevní, už při první přeložení uvidíte krásné „okénko“.
Přikryjte fólií nebo těsto přesuňte do olejem vymazané gastronádoby s víkem. Poté těsto nechte přibližně 4 hodiny zrát s tím, že každou hodinu a půl těsto popřekládáte (případně může kynout 24 hodin přikryté v lednici).
Těsto pak rozdělte na 2 kusy o stejné váze. Podle toho, jak plánujete vánočku splétat, je následně naporcujte na ještě menší kousky. Návodné video na vánočku ze šesti pramenů najdete tu, jednodušší skládanou z devíti tady. A pak tu máme krásné video od tří do devíti pramenů v jednom.

Vánočky zajistěte špejlemi (tendenci rozpadat se má zejména ta skládaná po patrech) a nechte kynout v zavřené troubě se zapnutým světlem (cca 30 stupňů) asi 3–4 hodiny nebo opět zvolte delší kynutí v chladu.
V troubě by mělo být vlhko, pokud se vám to nezdá, stříkněte do ní 1–2x během kynutí rozprašovačem vodu.

Pečení
Vánočky kynou pomalu a objem nezvětší nijak dramaticky, maximálně o třetinu, pak už je pomalu čas rozehřívat troubu na 250 °C (nebojte, ještě vyrostou). Pomašlujte je vajíčkem, posypejte mandlemi a plech s nimi vložte do trouby. Na spodní plech vylijte přibližně 150 ml vody, rychle troubu zavřete a snižte na 210 stupňů. Po prvních 10 minutách snižte na 200–190 °C a pečte dalších 10 minut, poté dopékejte dalších přibližně 40–50 minut na 170 °C. Pro vláčnou vánočku jsou důležité dvě věci – tuk a hlavně správné propečení, ale nikoli usušení. To znamená, že vnitřní teplota by uprostřed měla dosáhnout 88–90 °C a pak rychle ven.

Et voilà!
Nechte pořádně vychladnout. To znamená alespoň 5 hodin se k vánočce nepřibližovat. Dřívějším nakrojením riskujete zdrclé pečivo.

vianocka3m
Tahle vánočka mě opravdu těší. Je chuťově výrazná, úžasně voňavá po másle, kvásku i vanilce, akorát sladká a plná dobrot, takže kromě další vrstvy másla už nic nepotřebuje.
Nemáte dost? Klasickou třenou vánočku od Sandtnerové přepočítanou na kvásek najdete také u Zuzky ze Zkvašeno.
Krásné svátky a nejen kváskům zdar…

vianocka4m
Nahoře vpravo je vánočka z devíti pramenů, uprostřed ze šesti, po pravé straně ze čtyř a dole obyčejný cop ze tři.

Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



219 thoughts on “Vánočka z kvásku”

  • Tak tohle se mi fakt nepovedlo! Vánočku peču na Vánoce už asi 7 let, vždycky byla z kvasnic a byla nadýchaná a výborná. Teď na Velikonoce jsem podle Vašeho receptu pekla mazanec a byl naprosto fantastický, tak jsem se hecla, že letos povýším svou vánočku a udělám ji taky z kvásku. Vypadalo to nadějne, těsto hezky kynulo, ale po upletení při kynutí se vánočka tak roztekla, že jsem přemýšlela, že ji ani nebudu péct, jak byla tragická. Nakonec jsem ji upekla, ale teda hrůza, kousek jsme snědli a zbytek letěl do koše.. Asi se zase vrátím k původnímu receptu..

    • Jejda, to mě moc mrzí a chápu to mrzení, kvas asi nebyl v kondici nebo těsto překynulo, vánočka by měla chutnat cca stejně jako mazanec, který vám vyše předtím fajn – holt se někdy nezadaří.

  • Zkoušela jsem v tento vánoční čas upéct vánocku z kvásku. Měla jsem z toho trošku obavu:-), protože hodně zkouším nové věci a někdy to prostě nevyjde. Na rozkvas jsem měla kvásek žitny, Nechala jsem kynout v lednici asi 20hodin, zdálo se mi, že to moc nenakynulo, tak jsem nechala kynout jeste dvě hodiny na lince. Pak z časových důvodu jsem po 22 hodinách upletla dvě vánočky tradičním způsobem ( 4,3,2) a nechala kynout v troubě na horkovzduch 30 stupňů. Vánočky vypadaly dost splaskle a nahoru moc nekynuly :-). Po 3 hodinách jsem kvůli pokročilé hodině zapla troubu na horká pára interval 230 stupňů ( víc moje trouba neumí) a pekla dle návodu. Posledních 30 minut jsem ale musela snížit teplotu na 130 stupňů, protože vánočky už byly hodně vypečene. Po vytažení z trouby jsem byla mile překvapena, že opravdu zvětšily objem a byly krásně propečené, tvar se trošku slil, ale celkově to jako vánočka vypadalo. Chuťově výborné :-), Návod je dobře popsán, takže díky moc, určitě znovu vyzkouším. Krásný vánoční čas všem pekařův a pokeřkám.

  • Dobrý den, mám za sebou 10 vašich mazanců, které jsou luxusní. Nyní mám nachystaný rozkvas na vanocku. Složením je stejná, ale doby kynutí a teploty pečení jsou jiné. Chci se zeptat, kynutí samotné vánočky stačí jen 4 hodiny, když je dvakrát větší jak mazanec, který kyne přes noc 10 hodin? Děkuji mockrát. Potůčková

    • Dobrý den, doby kynutí jsou v receptech přibližné podle toho, jak to v daném období a teplotách vycházelo nejčastěji. Obecně – neřídím se časy svých ani jiných rcp., vždy vzhledem těsta – vánočka dokonce obvzkle kzne spíše déle, protože je více utužená zapletením, gramáž výsledného kusu mazance až tak nehraje roli. Držím palce!

  • Hm, tak ne no…jak se mi povedly mazance, tak tohle teda nešlo. Těsto bylo zpočátku celkem pěkné, ale vůnec nenakynulo a přitom byl dobrý kvásek ( +28 hodin v lednici), pak jsem ho plácla do hrnce a do teplé vody, tak to ho trochu zvedlo ..ale zase z toho hezkého těsta byl lepivý kyt na okna. A že by nylo nadýchané, to ani náhodou. Splácala jsem jakýsi tvar z něčeho co připomínalo odrbané části sešlého provazového mostu, použila x párátek, lepilo se to a natahovalo jako žvejkačka. No zoufalství. Ani jsem to nedávala do trouby, je v remosce., chjo. Tak nevím,jsem jak ti.soudruzi v NDR…

    • Jejda, to mě mrzí. Ono pokud to těsto nenakyne a záorveň už je dlouho v lednici, kde odolává kvasové kyselosti, tak může jít do té břečky – jistější je, pokud ho necháte aspoň o polovinu zvednout před a pak zchladíte, aby šlo válet. Pokud se nezvedá vůbec ani po 5-6 hodinách, nasvědčuje to nevyváženému kvasu (klidně i když působí aktivně), v tom sladkém je to znát… a pak je lepší přidat trochu drožĎového kvásku, pokud to nechcete vyhodit.

      • Aj, netrapte se….. a je to tak s tím darebným kváskem, vánočku jsem zopakovala a stejný výsledek, byl 6 hodin v teple a zlatíčko nic, ani 1 cm ! Můj kvásek prostě nepracuje, jak má…ten je nejen nevyvážený, ještě je i nezralý a nevyrovnaný. Zjevně neurotik.

      • Dobrý den, mně se vánočka po těch prvních 10 minutách spalila zvrchu. Má se trouba zapnout jen na spodní ohřev, nebo mám vánočka zvrchu prikryt alobalem?
        Děkuji.

        • To mě moc mrzí, teplotu je potřeba hlídat, každý trouba peče jinak – klidně o 30 stupňů snížit, nebo přikrýt/dát na nižší úroveň.

  • Dobrý den, zkoušela jsem už jeden recept na špaldovo-žitnou vánočku a byla kyselá. Ta Vaše není nakyslá? Děkuji za odpověď

    • Dobrý den, kyselost záleží na poměru cukru v těstě vůči kvasu a hlavně kondici kvasu. S žitem to má rozhodně větší tendenci jít do kysela..

  • Pěkný večer,
    měla bych ještě dva dotazy týkající se pečení.
    1. v případě, ze nechávám kynout v chladu, po vyndání vánočky z lednice nechávám jak dlouho “na vzduchu” než dám péci?
    2. při pečení vlévám na spodek trouby vodu – má být horká nebo na tom nezáleží?
    Budu moc ráda za odezvu,
    Katka 🙂

    • Dobrý den,
      1. pokud je dokynutá, může jít klidně rovnou:)
      2. pro troubu je lepší horká, ale odpaří se rychle i studená.

  • Prosím, dá se na vánočku použít rovnou pšeničný kvásek (pravidelně krmený v kondici)? Tedy rozkvas udělat rovnou z pšeničného? Nebo je nějaký důvod, proč překrmovat žitný kvas? Děkuji 🙂

    • Dobrý den, ne, jen že ho mají lidi běžněji:) pokud máte zrovna rozkrmený kvas pšeničný, použijte ten, půl práce hotovo:)

  • Zdravím.
    Vanočku jsem zatím pekl jen z droždí, ale lákalo mně si ji vyzkoušet i z kvásku. A musím říct, že toho nelituji. Struktura hotové vánočky je úplně jiná a skvělá. Kynutí se mi moc nepovedlo; po kynutí si vánočka sedla a jednotlivé prameny ani nebyly moc vidět. Ale v troubě pak krásně naběhla.
    Měl bych dotaz ke kvásku.
    Odebral jsem trochu žitného a převedl jej na pšeničný. Tudíž mám stále ten žitný.
    Ale, je možné, kdybych převedl kvásek na pšeničný (neměl už žitný), převést jej opět přidáním žitné mouky na žitný – chlebový?
    Děkuji za skvělý recept

    • Děkuju moc za zprávu! Převádět kvasy je teoreticky možné tam i zpět, ale záleží jak každému vyhovuje, někdo to nezvládá – a je bezpečnější si apsoň 1 větev držet s obvyklou moukou…

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde jsem mohla udělat chybu. Poměry i postup jsem dodržela, kynout jsem nechávala asi 26 hodin v ledničce. Upletla jsem, ale během 30 minut se vánočky sesunuly a do konce kynutí z nich byly placky. Je to kváskem? Jen abych věděla, na co se zaměřit u reparátu… Moc děkuji! (chuťově je boží)

  • Taky letos poprvé . Nádherně voní. Jen se mi také bohužel roztekla. Vztávala jsem kvůli ní ve 2 ráno ať je nachystaná na snídani a chtělo se mi brečet. Pletla jsem na patro a vypadá jako bych to na plech jen plácla. Tolik času a taková škoda. Doufám, že alespoň chuťově uspokojí. Tak nevím čím to, zda kvásek nebyl jak měl být a nebo zda v tom má prsty mouka . V kvásku byla spousta bublinek jen byl řidčí, než je u chleba ale ten papá žitnou mouku ne pšeničnou. ‍♀️ Nicméně i tak krásné a voňavé Vánoce ☃️

    • Dobrý den, to mě mrzi:/ s kvaskem je to nevyzpytatelne, chce to trochu zkusenosti a i tak nekdy vypece. Mne letos pro zmenu jedna davka nechtela kynout, u vas to bude asi kombinace kvasku a vyhneteni…

  • Dobry den,
    Rada by som sa opytala na kysnutie Vianocky v ladnicke cez noc.
    Musi byt vo forme ? Alebo staci prikryt foliou ?

    Dakujem

    • Nechala jsem kynout těsto uzavřené v míse ve studené komoře. Protože jsem pekla vánočky postupně, nejpovedenější byla ta, která byla v komoře 3 dny. Krásně prokvašená, s těstem se pracovalo výborně a upekla se nádherně.V troubě nakynula nejvíc ze všech, oproti prvním dvěma. Takže můj závěr je, nechat těsto několik dní v chladu zrát a potom péct. Vyzkouším opět na velikonoce, jako mazance. 🙂

      • Super, zjevně se všechno u vás sešlo tak akrát, zároveň komora není tak chladná, jako lednice…

  • Ahoj, ja nevim co dělám špatně, loni se mi to stalo taky a letos opět. Těsto je hrozně rozplajzlé, teče, dala jsem vše podle receptu a postupovala minutu po minutě jak je psáno. Tak nevím. Abych upletla aspoň nějaký patvar musela jsem dodat mouku, tak bude asi betonová jako loni. Druhou půlku těsta jsem dala do ošatky, aby z toho byl mazanec aspoň. Můžete mi poradit?

    • dobry den, pokud tece, muze byt slabsi mouka. ale dobre vyhnetene prestane. zvětší se? nez upletete?

  • Dobrý den,letos poprvé se chci pustit do vánočky.Čím nahradit rozinky?Nikdo je u nás nemá rád.Jde mi o to,aby to v ní gramážově nechybělo.
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, rozinky jsou spíš dochucující než funkční prvek, takže je můžete klidně jenom vynechat. Popřípadě mě moc chutná i víc mandlí uvnitř, ale pro některé členy rodiny děláme taky vánočku bez ničeho

  • Dobrý den, dnes zkouším prvně vánočku, těsto krásné, problém u mě byl s pletenim:) Nyní mám v troubě na odpočinku a jsou takové nizounke, nevím jak se má těsto chovat v téhle fázi, nebo je něco špatně a už nevykynou? Mrzelo by mě, ptz to je časově náročné. Jinak děkuji za skvělé recepty i ziného soudku. Příjemný advent a vše dobré v novém roce přeji Vám i Vašim příznivcům. S pozdravem Katka

    • Dobrý den, bohužel těžko řîct zdálky, ale pokud těsto vyrostlo v první fázi, pohne se i v druhè, ale chce to čas. Pokud ne, mohl být kvas v horší kondici – u kvasových receptů je ten “recept”
      jen vodítko, ale nedá se říct, jak to komu půjde… držím palce a krásný advent!

      • Děkuji za podporu 🙂 , vánočky nevyskocily, asi to chtělo víc času. Nicméně mizí stejně, což jsem ráda. Placate, uvnitř těsto bylo jakoby zdrclé Asi zkusím další, ikdyz se toho bojím
        Zdravím K.

  • Ahoj! Loni jsem pekla kvaskove vanocky prvne a byly TOP. Letos se na ne chystam zas, jen jsem se chtela zeptat, zda testo vydrzi v lednici i dele nez 24 hod? Robot mam doma, pect chci az na chalupe. Popr., mate zkusenost, jak dlouho jste testo v lednici nechala? Dekuji , nejen za tento recept. Jeste zboznujeme kvaskovou pizzu! A preji krasny Adventni cas, pohodove Vanoce a stastny NR 2022. Veru

    • ahoj, děkuju moc za zprávu, to jsem měla v lednici tuším i přes dva dny, tak by to mělo být v pohodě:)

  • Díky moc za úžasný recept. Kváskový chlebík dělám už rok. Kvásek opravdu miluji. Používám na polévku : Podkrkonošské kyselo a na veškeré pečivo. Ze sladkého zatím jen dukátové buchtičky. Na vánočku jsem neměla odvahu. Dnes jsem ji ráno upekla a jednu ještě horkou jsme posnídali. Opravdu skvělý recept, dobře se s těstem pracuje, voní úžasně po másle a rumu. Moc děkuji že se s náma dělíte o tak skvělé recepty. Zkoušela jsem i váš Tchajwanský chléb a taky velká spokojenost. Díky moc a jen tak dále ☺.

  • Zarobila som na Silvestra a na Nový rok piekla a podarila sa úplne dokonale. Dala som asi 2/3 spaldovej celozrnnej múky a narástla v trube takmer na dvojnásobok. Recept rozhodne ukladám a použijem aj nabudúce.

  • Letos jsem pekla poprvé a musím říct, že je luxusní!!!! Provedla jsem upgrade – mouka pouze špaldová, místo másla použité přepuštěné máslo a mléko nahrazené ovesným. Kynutá v lednici (12h těsto, 12h už upletená). Děkuju za skvělý recept.

  • Tak konečně. Mě to vyšlo až když jsem tam dal polohrubou mouku a první kynuti dal jen 2 a 1/2 hodiny. Z hladké mouky to bylo moc zdrcle. Když jsem nechal těsto kynout 4 hodiny, tak to bylo tak vláčné, že se nedalo ani plést jak se to trhalo. Díky za recept, vše ostatní jsem nechal stejné a chuť top.

    • A vidíte, já ji dneska nechalla kynout dokonce 6 hodin přes noc… Je teď hodně vláčné, ale když se hady smotají jako roláda/rohlík, případně vychladí, plést to jde pěkně. Ale hlavně, že jste si poradil, ona ta rychlost záleží i na kvasu a jeho kyselosti a celkové vyzrálosti. Mějte se krásně a hezké svátky, díky za postřehy!

  • Ahoj všichni, s kváskovým pečivem jsem začala teprve nedávno, tak jsem myslela, že tahle vánočka bude dost velký oříšek. Ale těsto pracovalo úžasně a to jsem použila špaldovou mouku. Píšu to proto, že se to tu řešilo. No a protože mám doma párměsíční mimino, tal jsem se nepustila do pletení, ale těsto dala do formy a přerostlo ji, takže má ze spodu dost velké bříško, takže vím, že příště buď na 2x nebo prostě zaplést je nutnost. Jsem přesvdčená, že chuťově i texturou bude skvělá, zatím chladne a tak dle rady se k ní raději nepřibližuji. Ať se všem moc daří 🙂

    • to zní hodně nadějně! Jinak ano, do formy stačí polovina, druhou dát třeba do kulaté jako mazanec, pokud ze špaldy…

  • Dobry vecer, dekuji za Vase uzasne stranky. 🙂
    Chtela bych se Vas zeptat, jak upravit recept pro LM kvas, ktery mam ze surovin med, psenicna hladká mouka, voda a kvas v poměru : zakladni kvas-mouka-voda 1:1:0,5 + troska medu.
    Predem dekuju za odpoved. 🙂

  • Tak jsem ji po roce zkusila znovu. Loni to dopadlo katastroficky, frajerila jsem a nesla podle receptu, protoze prece umim pect ty chleby… Mno, letos vse na gram presne a bod po bodu a vysla mi Nirvana! Mechova, uzasna stridka. Zustaly po nich jen mastne fleky na pecicim papire :))

  • Ahoj Maskrtnica, dlhsiu dobu som zvazovala sladke pecenie z kvasku a konecne som sa odhodlala na tuto vianocku. Musim povedat, ze je to najlepsia vianocka co som jedla, je to uzasny recept a velmi zan dakujem! Ten kvasok doda aj sladkemu cestu uplne inu chut, som nadsena a nakoplo ma to k dalsim pokusom! 🙂

  • Dobrý den, mám kváskový průšvih. Počítala jsem, až jsem se nedopočítala a místo 400g mám v těstě celkem 300g kvasu. Bohužel jsem si to uvědomila až po uložení do lednice. Ani nevím jak. S těstem se mi pracovalo v celku dobře. Otázka je, co se stane? Utáhne chudák kvas tohle těsto? Mám nechat valnočku obecně déle kynout, aby prokvasila? Kváskuju relativně krátkou dobu (3 měsíce) a bohužel jsem odpověď nevygooglila a nedokážu si odpovědět. Děkuji za radu a krásné Vánoce!

    • Jak to dopadlo? Shodou okolností jsme měla jendu dávku letos podobnou a pohoda, jen to kyne déle, ale to je i u dodrženého množství sázka do loterie, ten čas….

      • Ahoj, na Vánoce sem jí upek a každej kdo ji ochutnal tak říkal, že je to ta nejlepší vánočka co kdy jed, včetně mě samotnýho.
        Teď se mi rozehřívá trouba na druhou, bude to narozeninovej dárek. Dal sem 1/5 mouky špaldy tak uvidíme jak to dopadne.
        Každopádně moc dík za recept, ještě se tu mockrát stavim.

          • Ta s tou špaldou byla taková hutnější pečivová ale taky dobrá. Měl sem teď před sebou jinou výzvu, udělat verzi bez laktózy. Místo mlíka jsem dal kokosový (byla ho potřeba tak o 20ml víc), místo másla Heru, místo rozinek sušený ananas, místo mandlí kokos a posypat kokosovýma hoblinama. A pár kapek ananasovýho aroma.
            Výsledek byl úžasnej, všichni si pochvalovali a mohli si pošmáknout i lidi co netráví laktózu!

  • Dobrý den, recept vypadá super, bylo by možné redukovat cukr? Nebo použít med? Na vánočku si vždy dáváme sladké marmelády, tak by nevadilo, kdyby sama vánočka nebyla tak sladká
    Děkuji za odpověď

    • Klidně cukru uberte podle chuti, my ji zas nejradši samotnou s máslem – a taky záleží, kolik toho sní kvas:)

    • Pro nás je průvodní recept take dost sladký, takže jsem ubrala 40g cukru a to nam vyhovuje i jen s máslem nebo suchá pro me a klukům s marmeládou.

  • Dobrý den.Dnes jsem pekla vánočku a chuťově je výborná,ale bohužel se mě po vytažení z trouby splácla a i zdrcla.Co jsem udělala špatně?Těsto bylo myslím po uhnětení ok, dobře se s ním pracovalo a jen trochu lepilo.Testo jsem asi po hodině kynutí na lince a 1 překládání dala na 24 hodin do lednice trochu nakynulo.Poté jsem upletla vánočku nechala 3 hodiny na lince kynout a potom šla přes noc do lednice. Moc tedy nenakynula.Ráno jsem nechala asi hodinu v pokojové teplotě a upekla.Asi jsem udělala chybu že jsem jako u klasické vánočky jednotlivá patra promamazala vajíčkem? Je možné že by byla překynutá? Předem děkuji za odpověď

    • Dobrý den, pokud narostla a klesla, skoro jistě byla nedopečená. Jinak klidně mohla asi kynout před lednicí déle, pokud se nepohla, ona ta hodina v pokojové teplotě tolik toho nezmění… Vajíčko v mezipatrech mi přijde zbytné, ale určitě nic nepokazilo.

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda bude kvaskova vanocka fungovat i když nahradim cukr brezovym cukrem? Deda je diabetik a cukr nemůže.

    • Dobrý den, bude fungovat asi jako chleba, nebude tak karamelizovat, tedy tmavnout – ale kvasinky si trochu volného cukru teoreticky sezobnou i z mouky, proto funguje i chléb „bez cukru“. Dejte případně vědět:)

  • Léta peču kváskový chléb, ale vánočku jsem letos zkoušela poprve. Našla jsem si víc receptů a po dlouhém zkoumání si vybrala ten Váš. A musím ji ohodnotit na 1*, uz ted přemýšlím, kdy ji upeču znovu 🙂 Byla opravdu ýborná !! Děkuji za tento recept 🙂

  • Děkuji za úžasný recept! První předvánoční test z poloviční dávky proběhl minulý týden. Po autolýze se mi udělaly v těstě malé hrudečky, tak jsem byla nervózní, jak to dopadne. Ale dopadlo to výborně, v upečené vánočce nebyly cítit. A podle manžela to byla zatím moje top vánočka.
    Teď jsou v troubě rovnou dvě na zítřejší vánoční gospelový snídoběd. Jen jsem tedy kvásek měla v míse, ve které jsem zadělávala a nechtěl se mi vydávat, takže jsem dala autolýzu i s kváskem. A nemám hrudky, s těstem se stále krásně pracovalo, vánočky se (zatím) nerozjely… Máme zaděláno na úspěch. 🙂 Těším se, až v neděli zase provoním dům sladkou dobrotou!
    Ještě jednou díky a krásné Vánoce!

    • Hurá! tak už víte, jak propříště. Taky jsem teď sourdoghlyzovala:) A těsto je přenádherné, tak snad zítra budou i vánočky. Gospelová snídaně zní nádherně! Mějte se krásně!

  • Dobrý den, dřív jsem občas pekla chleba z kvásku, teď už jen vánočky a mazance. Zatím se vždy povedlo převést kvásek na pšeničný a výsledek byl parádní. Jen ta první část přípravy- po smíchání surovin mít „jakž takž kompaktní hmotu“, tak to mám silně nekompaktní drobenku. Takže začátečníkům radím se toho neleknout. Vždycky taky bojuju s tím si to nějak rozplánovat, abych kvůli pečení třeba nemusela rušit divadlo, či výlet. Tak tady přikládám takový amatérský časový plán (snad tam nejsou chyby, ale zatím mi to tak vždycky vyšlo):
    Kvásek
    Založit- 12-16 hod
    Příprava kvásku: 16h
    Smíchat suroviny- ½-1 hod odpočinout
    Přidat zbytek- 10 minut hnětení
    Přidat poslední- 10 minut
    Příprava těsta: 2 hodiny
    4 hodiny zrát (24 hod chlad)
    Příprava kynutí: 4 h/ 24 hod (chlad)
    Zamotat vánočky- 3-4 hod kynutí v troubě/ 8 hod (chlad)
    Příprava vánoček: 4h/ déle hodiny
    Pečení: 70 minut
    Hezké svátky! Tereza

    • S tim case zrani testa se da docela oracovat-opakovane mam vyzkouseno, ze testo udelam vecer, necham cca 1.5 hod.venku, 1x prelozim a dam do rana na cca 12h.do lednice. Rano vyndam a upletu vanocku a spis 5 h.kynuti v troubě. Taky mi prijfe, ze kdyz vanocku nepletu z 6 současně ale skladam na sebe ze 4, 3 a 2, tak lepe a vice nakyne.

      • Vidíte, já to mám s tím pletením naopak, čím víc se to zdusá – víc tenkých pramenů, tím déle to trvá. Ale vykyne! A už jsme nechala kynout i 4 hodiny, potom do lednice na den, potom zaplést a dokynout a byla taky super. Děkuju za vylepšováky, je hezké vidět, že to máme každý po svém:)

        • Dobrý den, chystám se úplně poprvé na Vaši vánočku, ale z těch časů mi jde hlava kolem. Z toho co píše paní Tereza mi vychází snad 3 dny. Prosím poraďte, nemám moc zkušeností, když chci vanocku na konkrétní den ( Štědrý den ráno), kdy dopředu začít? Chci udělat testovací.
          Dekuji za odpověď,
          Hanka

          • Dobrý den, takhle, pokud kvas používáte jen sporadicky, je opravdu lepší začít cca 3 dny předem. Tedy – 22. ráno nakrmit kvas, pak 22. večer zas, 23. zadělat těsto, nechat nakynout, pak v předpřipravených bocháncích vychladit, v noci ho vyndat (třeba v 10-11), srolovat do vánoček a brzy ráno 24.12. péct.

      • Zdravím :), vánočku se chystám péci už tak po 4. Jen bych teď chtěla vyzkoušet zrání i kynutí vždy v chladu. Chápu to tedy dobre, ze vanocky upecu až za dva dny od začátku zpracování těsta?

        • Ano, ale doporučuju nechat aspoň o třetinu zvednout, než dáte chladit, abyste měla jstotu, že těsto/kvas je v kondici.

Napsat komentář: Zuzana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *