Ve vlastní šťávě: Jak udělat kavárnu, která přežije léta? Spravujte svůj podnik tak, aby dělal radost své čtvrti

Ve vlastní šťávě:  Jak udělat kavárnu, která přežije léta? Spravujte svůj podnik tak, aby dělal radost své čtvrti

Jestli existují pražské legendy mezi brunchovými kavárnami, určitě mezi ně patří Café Jen, vršovický podnik, který letos slaví sedm let fungování. I když mu od roku 2013 vyrostla v okolí slušná konkurence, pořád se drží a inovuje. S jeho zakladatelkou Dominikou Fajtovou jsme mluvili o tom, jak malou kavárnu nejen nastartovat, ale také ji dlouhodobě udržet.

Kavárnu Jen spolu vymyslely kamarádky Hana Bojdová a Dominika Fajtová, které sice dnes vedou jedno z oblíbených vršovických míst, ale samy přitom pochází z Brna a Opavy. Před sedmi lety hledaly místo mimo centrum, kde by fungovala sousedská komunita – a to našly v pražských Vršovicích. „Výběr lokace jsme neomezovaly Brnem ani ničím, Hanka (Hana Bojdová, spolumajitelka) mi prostě jednou poslala místo na Kodaňské, to se nám zalíbilo a byla z toho Praha. (…) To, že jsme otevřely Jena, myslím, čtvrť trochu nastartovalo, tohle sousedství. I když někdo mi ze srandy říkal i to, že můžeme za drahé nájmy ve Vršovicích. Ale před těmi sedmi lety tu nebylo nic, bylo to území nikoho,“ říká Dominika.

Jak se povedlo přemluvit známou cukrářku, aby do Jenu přišla péct „obyčejné“ buchty a koláče? Co je kouzlo Jenova carrot caku? A proč pracuje v Jenu čistě ženský kolektiv? Pusťte si celý rozhovor na stránkách radia Wave.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *