Ve vlastní šťávě: Palírník Ondřej Kopička o ginu odrážejícím sezonu, cirkulární ekonomice a znovuobjevení hořké chuti

Ve vlastní šťávě: Palírník Ondřej Kopička o ginu odrážejícím sezonu, cirkulární ekonomice a znovuobjevení hořké chuti

Když přijde řeč na pálenky, v Česku a na Moravě pomyslíme hlavně na ovocné destiláty – jablkovice, slivovice a višňovice, případně na skandály týkající se jejich výroby. Ondřej Kopička a Petr Alexander však šli na výrobu destilátů trochu jinak – bavilo je včelařství, víno, sadařství a bylinkářství, a tak se rozhodli, že spolu založí malou destilerii, kde svoje záliby propojí.

V posledních letech se Ondřej Kopička zabýval hlavně naturálními víny a včelami, ještě dříve i hudbou v kapele Eggnoise. Díky zálibě ve filmech a jejich překladech se potkal s Petrem Alexandrem, svým nynějším společníkem, se kterým založili lihovar jménem Landcraft. Vyrábí netradiční likéry, whisky, brandy i zero waste destiláty.

„Petr je původně organický a potravinářský chemik. Ačkoli velkou většinu profesního života strávil v laboratoři s profesorem Holým na výrobě retroviru a léku proti AIDS a rakovině, vždycky se bokem věnoval i potravinářské chemii. Ví toho spoustu o extrakcích bylin a plodů a o tom, jak se chovají. To, co já vidím spíš ezotericky a nadšenecky, Petr už dopředu vidí jako molekuly a skládá se mu v hlavě, jak to asi bude chutnat.“

Jak se vyrábí vermut? Z čeho všeho se dají získat lahodné hořčiny, kterými se ochucují likéry, víno nebo míchané drinky, a co všechno dokáže malá palírna zužitkovat pro výrobu speciálních destilátů? Poslechněte si celý rozhovor na radiu Wave.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *