Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí o zlém éčku glutamátu a syndromu čínského bistra

Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí o zlém éčku glutamátu a syndromu čínského bistra

Glutamát sodný na jazyku vyvolává pocit příjemné, plné a masové chuti. Obsahuje ho skoro každé jídlo, mateřským mlékem počínaje, pytlíkem brambůrek konče a jeho přítomnost ve složení potravin lidi rozděluje na dva tábory. O tom, kdy se začal používat a jestli je s ním spojený strach odůvodněný, jsme se bavili s biochemičkou a výživovou poradkyní Michaelou Bebovou.

Z čeho se extrahuje glutamát sodný dnes? Jaký je rozdíl mezi krystalickým glutamátem a kvasnicovým výtažkem? Co nám chutě signalizují? Čím si dochutit jídlo, když chceme posílit umami a na glutamátový prášek nemáme odvahu? Poslechněte si šťávu plnou páté chuti (klik).



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *