Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky

Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky

Buchty bez mléka a bez vajec.

Ano, i vegani a lidé alergičtí na mléko a vejce občas mají chuť na klasické buchty.  Ne nutně extra zdravé, protože pak už se vzdalujeme původnímu vzoru na míle daleko. Kynuté buchty překvapivě rozhodně problém nejsou a pokud přimhouříte oči a přidáte na oříškách, zvládnete i chutné šneky.

Samozřejmě, na tvaroh ani nemyslete, slyšela jsem sice o sojové variantě, ale podobné experimenty jsou pro mě zatím za hranou mé představivosti. Nebudu vám nalhávat, že jsem propadla veganství, ale myšlenka na uskromnění se má určitě něco do sebe. Mléčný průmysl opravdu není samý šťastný jednorožec… a samozřejmě, také při zdravotnách omezeních se také hodí vědět, jak se obejít bez některých surovin. Buchty sklidily na IG úspěch, tak vás doufám recept potěší, nejde rozhodně o nic sofistikovaného.

Na základní kynuté těsto na přibližně 30 vláčných minibuchet nebo šneků si připravte:

  • 250 g rostlinného mléka (preferuju ořechová)
  • lžíce rumu (toho opravdového)
  • 70 g změklého tuku/65 g oleje (viz poznámka o tucích níže, z olejů je ideální kombinovat slunečnicový a ořechový olej 2:1)
  • 90 g krupicového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 15 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí
  • 5 g soli
  • 500 g hladké mouky

___

povidla, maková náplň, nahrubo nasekaná čokoláda – podle velikosti buchet, cca lžička až dvě na každou

(džem vytéká, jak je znát na dvou vyteklých buchtách)

další olej a rum na potření

Postup

Do mísy robotu dejte tekutiny, droždí, mouku a zbylé suroviny. Nechte uhníst hladké těsto, nebude zcela kompaktní a modelínovité, ale nemělo by rozhodně téct a mělo by držet tvar, když ho sesunete na jedno místo.

Nechte vykynout přes noc v lednici (bude se s ním lépe pracovat), nebo cca hodinu- hodinu a půl v pokojové teplotě , (zejména na šneky je užitečné ho i po kynutí v teple zchladit v mrazáku – nebo alespoň tu roládu, aby z ní všechno nevyteklo a dobře se roztíralo).

Rozválejte, rozkrájejte na čtverečky, poklaďte povidly nebo vychlazenou makovou náplní (ne, nepotřebujete mléko, tato funguje dost dobře s jakoukoli tekutinou) a každý raneček švem dolů položte na vymazaný pekáč. Nechte buchtám trošku prostoru k růstu. Nedoporučuju džemy, jsou sice chutné, ale vodnaté a při pečení mají tendenci vytékat. Pomažte tukem a nechte nakynout asi 30 minut v teple, nebo v lednici přes noc. Pečte přibližně 30 min na 180 stupňů, po upečení pomažte rumem se troškou ořechového mléka.

Pro skořicovou variantu budete potřebovat na půlku těsta asi 50 g tuku a k tomu ořechové „máslo“, tedy rozmělněné ořechy také cca o váze 60 g. Ořechy jsou sice tučné, ale různé druhy různě, tak k tomu přihlédněte při výběru. Miluju vlašské, arašídové, mandlové….. A dále cca 100 g cukru a 1-2 lžičky skořice. Vše spolu utřete a rozetřete na rozválené těsto (náplň může bvýt poněkud tužší, záleží na použitém tuku, proto je fajn těsto mít trochu vychlazené).
Množství náplně je na vás, přiznávám, že jsem spíše příznivec většího. Pečte podobně jako buchty, po upečení nepotírejte rumem (jestli chcete, můžete:)), raději si připravte rumovou nebo „jogurtovou“ cukrovou glazuru.
To vezmete lžíci citronové šťávy nebo rostlinného nejogurtu a za stálého míchání po lžičkách přisypáváte moučkový cukr, dokud nevznikne pastovitá konzistence, kterou rolky pocákáte.

 

V kapitole pečení, veganství a bezmléčná dieta patří speciální zmínka tukům. U kynutého těsta nemusíte nějak zvlášť řešit náhradu vajec, těsto vám podrží lepek, ale tuk, to je chuť a vláčnost.
Totiž, jednodruhové oleje jsou většinou tekuté a tudíž těsto z nich také řidší, o chuti ani nemluvě. Pokud mluvíme o křehkých a sušenkových těstech, s oleji si nevystačíte a budete potřebovat nějaké tužší tuky, u kynutých těst zvládnete i jednodruhový olej, ale práce bude o poznání příjemnější s nějakou směsí vyladěnou konzistenčně cca jako máslo, totiž margarínem. Ty se bez palmového oleje bohužel shánějí těžko (právě podíl tohoto tuku je dělá máslu podobné).
Když to vezmu pohromadě, palmáč nepalmáč. Z bio alternativ se nabízí Alsan, z běžného supermarketu například některé z čistě  rostlinných Ram (ty se 70% obsahem tuku, například ořechová je celkem jedlá a bez mléka), z levných velice palmových kalibrů ovoněných máslovým aromatem je to třeba Promienna nebo Sarina (3/4 tučná, nikoli ta k mazání).  U tohoto receptu, ale také třeba třených těst ovšem dobře vystačíte i se slunečnicovým olejem, v lepším případě se směsí s lískovým nebo ořechovým, to je i velice chutné.
Vybírejte podle chuti a svědomí, palmový olej není nic skvělého co do zdraví a zejména etiky pěstování původní suroviny, tedy palmy olejné.
Sama jsem měla za rok spotřebu margarínů za rok zcela minimální, dá se obejít dobře i zcela bez nich.

_________

Poznámka pod veganskou čarou (pro „pouhé“ mléčné alergiky):
Moje praktické poznatky o margarínech vychází už z dob, kdy alergiemi (zvlášť na mléko a zvlášť na vejce, v jednu chvíli se vyskytla mi kombinace obého plus lepek a další potraviny) trpěla půlka příbuzenstva a i babičky hledaly způsob, jak upéct „jako s máslem“. Přitom nikoli nutně vegansky, bez palmového oleje atd. Tudíž se nabízelo sádlo, které funguje skvěle, ale s tím měli někteří problém, a přepuštěné máslo – ale to u silné alergie na mléčnou bílkovinu doporučuju zkoušet velmi opatrně. U nás už po čase nevadilo a chutná samozřejmě s přehledem nejlíp, má i výborné vlastnosti pro pečení a další užití v kuchyni. Vegetariánské je, veganské nikoli, to je zřejmé.

klíč k dobré babce – náplně tolik, kolik je těsta. Sem šlo na 460 g těsta 350 g náplně, a klidně by to sneslo těch 10 dkg navíc:)

 

 

 



1 thought on “Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky”

  • Vyzkoušeno, buchty mně mile překvapily. Doma žádný problém s alergií na mléko nebo vejce nemáme ,nicméně naše starší dcera si pohrává s myšlenkou být vegankou.
    Do těsta jsme daly po domácku vyrobené makové mléko a místo másla jsme použily slunečnicový olej . Těsto nám kynulo hodinu a půl , udělaly jsme povidlové a čokoládové buchty. Těsto mi přišlo lepivější než „normální“ těsto, po upečení potřeno makovým mlékem s rumem. Snědla jsem dvě buchty, které mi chutnaly, pokud bych nevěděla, že jsou veganské tak bych si myslela, že někdo šetřil vejci, to, že v těstě není kravské mléko by mně nenapadlo. Takže za mně dost dobrý!!
    Děkujeme za recept, který určitě zopakujem a třeba i s jiným rostlinným mlékem.
    Chvalová Zdeňka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *