Veselé dýňové hody…

Veselé dýňové hody…

Flákám to tu. Jsem nějaká zmrzlá, zavalená podzimními povinnostmi a nově dýněmi. Zkouším je nacpat do všeho a to jsem se zařekla, že je začnu jíst až někdy v lednu, kdy na trzích kromě mrkve, celeru a brambor nic není. Ale našly si mě, přišly ke mně už nakrájené, ty… dýně.

Libo-li dýňové housky? Chleba? Quiche nebo cheesecake? Všechno je možné. Všechno je hřejivě oranžové a křičí to „Slunce v duši!“. Tykve se dají využít vskutku variabilně, vezměte si třeba veganské dezerty – žloutky jsou pro vegany mimo, kurkuma jako „vaječné“ barvivo u jejich dezertů je zase mimo pro mě a kromě barvy a divné chuti nic moc koláči nepřinese… Zato dýně! Je hezky baculatá, zvláčňující, bohatá na karoteny, no úplný zázrak, radost s ní pracovat.

Jednoduše, zvu vás na dýňové slavnosti na Jiřák, abyste toho zázraku nebyli ušetřeni a dostatečně se zásobili. Dýně při dobré péči počká na zkonzumování klidně až do pochmurného předjaří (loni jsem jednu zapomenutou objevila až v květnu!)… a na trzích budou k dostání i méně obvyklé druhy, než už u nás poměrně zabydlené druhy jako Hokkaido, máslová nebo Gigant. Navíc jsem slyšela, že tam někdo bude prodávat pomalu kynuté dýňové pečivo, kváskový dýňový chleba a k tomu nejen dýňové sladkosti ve spojení s čajem z Čajového baru (třeba z dýňových květů). Dýně má obrovský potenciál, tak nezůstávejte jen u polívky a stavte se 31. 10. u nás;)



3 thoughts on “Veselé dýňové hody…”

  • Sakryš a já se těšila na recepty! Jsem zavalena Hokkaiďaty až po uši, snažím se je taky cpát, kam to jen jde, ale dýňovej chleba by mě teda ani ve snu nenapdal. A do Prahy to mám fakt z ruky, tak prosím, prosím, kopýtkem hrabu, já chci recept! na housky, na chleba, na quiche, prosím, prosím!

    • Je mi jasný, že se těšíš na recepty, to já taky. Určitě to sem chci dát, ale teď jsem ráda, že to stíhám dělat, natož abych o tom ještě psala. Třeba můj nejčastější celožitnej chleba pořád nemám nějak slušně fotograficky zdokumentovanej, záhada:)
      Dýňovej chleba udělej buď jako bramborovej, tzn. do oblíbeného těsta přidej zbylou pečenou dýni popučenou vidličkou, nebo zadělej chleba s dýňovým pyré tak, že cca půlku až třetinu vody nahradíš dýňovou kaší, dle citu, a dosypat dýňová semínka (vyloupaná, opražená, pokud je budeš dostávat z dýně):) Housky už skoro budou a určitě i přesný poměr dýňového chleba bude!

  • Muhehe, ďábelsky se chechtám zpoza své dýňové barikády:-) Do jara nevydrží ani jedna, to už je mi teď jasné, a po dýňovo – červenočočkové, dýňovo – bramborové a dýňovo – pórkové polévce (krému) se chystám na pečivo, takže díky za inspiraci:-) Ale dneska bude zapečená dýně s plísňovým sýrem a vlašskými ořechy, pekně do karamelova upečená…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *