Vícezrnný bochník

Vícezrnný bochník

S tím názvem mám problém, nedokážu se rozhodnout, co to vlastně je, ale je to dobré a musím se s tím podělit, jen to pojmenovat! V úvahu přichází pětizrnný chleba bez chleba nebo giga müsli tyčinka. V originále se jmenuje „The Life-Changing Loaf of Bread“, ale k tomu mám výhrady. Bochník, který mi změnil život? Možná, ale rozhodně ne „bochník chleba“. Není v něm mouka, droždí, kvásek, nefermentuje to. Může to mít chlebový tvar, když mu ho dáte, ale chleba to není.

DSC_0254Uznávám, zaujal mě na první pohled. Taková šílenost. Nabobtnalá upečená semínka natlačená do chlebové formy, nepřehání to už lidi trochu? Nezavání to nějakou bosonohou sektou odmítající spodní prádlo? Nic proti semínkům a ořechům, obojí mám děsně ráda! Navíc pražení nebo pečení jim může jen prospět (i když se vsadím, že upražená semínka okyselují a mezi vedlejší účinky patří minimálně paranoia), ale myslet si, že je to chleba?

DSC_0237Ne. Udělali bychom z toho jakousi tuhou, za zuby zalézající zdravou náhražku, přitom skvěle obstojí i sám, mimo naše předpečené předsudky. Jestli je vícezrnný chléb pro vás symbolem vyváženého stylu, tak tohle je přímo fontána zdraví. Obsahuje jen semínka, oříšky a trošku celozrnných (pseudo)obilnin, jednoduše věci, které skvěle chutnají i jen tak, samy o sobě (což o mouce říct nejde). O každé ze surovin najdete sáhodlouhé traktáty svědčící o jejich zázračných účincích (ale nevěřte všemu;).

Udělejte ho těm, kteří nemohou mouku, cukr a zároveň chtějí doplnit příjem blahodárných olejů. Ve variantě se sladem nebo sirupem to určitě ocení i přátelé vegani. Nebo ho upečte sobě, je to ta nejlepší müsli tyčinka, jakou jsem za poslední dobu jedla.

DSC_0301 Postup je směšně jednoduchý. Nepotřebujete nic než jednu mísu a jednu formu vystlanou pečícím papírem, případně jen jednu silikonovou formu (uvedená množství surovin je na 700g bochník, na fotkách je bochníček z poloviční dávky). Lžíci, ruce, troubu, váhu a maximálně 10 minut času.

Do mísy nebo silikonové formy nejdřív nasypejte:

  • 140 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněných semínek
  • 145 g ovesných vloček (nevadí-li vám avenin a jste celiak, můžete použít je, jinak jednoduše kupte jiné, třeba jáhlové)
  • 50 g dýňových semínek
  • 70 g mandlí nebo ořechů dle libosti
  • 34 lžíce psyllia
  • 812 g soli (cca lžička zarovnaná/vrchovatá. Já  raději víc slaný, jím ho samotný a s nižší dávkou mi připadá trochu mdlý)

Promíchejte.

DSC_0308

Následně přidejte:

  • 350 ml vody
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle vašich sladkých preferencí přidejte nebo uberte lžíci)
  • 3 lžíce olivového oleje nebo kokosového tuku

Promíchejte se suchou směsí. Přesypejte do formy vyložené pečicím papírem (pokud máte silikonovou, prostě nechte v ní), mokrou rukou uhlaďte a rovnoměrně udusejte povrch, něčím přikryjte a nechte jen tak stát na lince. Čeká vás vzrušujících 12 hodin, během kterých můžete jít třeba spát. Veškeré zrní a ořešstvo nasaje vodu a především lněná semínka s psylliem vytvoří sliz (nebo prý gel), kterým se vše spojí. Není to roztomilé? Spojeni slizem.

Díky dlouhému máčení se taky všechno stane stravitelnějším a šťavnatějším, potažmo ukousnutelnějším. Ráno vás čeká úplně to samé, co tady – roztomilý kompaktní želé koláček, vždyť to znáte! V principu je to úplně to samé, jen teď prostě nepřidáte tu chlebovou část, tedy kvásek a mouku.

Troubu vyhřejte na 200 stupňů a formu do ní jednoduše vložte. Nezapařujte, vyložte si nohy na stůl.

DSC_0275Nechte 20 minut péct, poté vyklopte na plech a nechte dalších 30-40 minut opéct dohněda z druhé strany. Vypečená kůrka krásně voní.

Bochník potřebuje důkladně vychladit na mřížce, aby se zpevnil a šel dobře krájet. Podobně jako pečivo ho můžete později opéct… Chuť semínek se krásně zvýrazní, ale bude zase trochu sušší. Nejvíc mi chutná jen tak, skvělý bude i k zeleninovým pomazánkám, s klíčky nebo jako úžasně křupavá příloha k polévce nebo salátu. Semínka jsou dost mastná, takže už je zbytečné to mazat další těžkou surovinou – máslem – a už nic moc neabsorbují, takže žádné vytírání výpeku z masa. Není to chleba🙂DSC_0281

Je to skoro bez práce a přitom naprosto luxusní záležitost, díky za ni. Mám v plánu vyzkoušet a doplnit další varianty, ale už to muselo ven! Tak co, nezkusíte to taky?

DSC_0287
Užitečná krabička na svačiny, pečení a skladování.


Related Posts

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nesu Vám noviny. Z kváskového chleba krajiny, který je stejně tak nezdravě bílý a pšeničný, jako plný semínek a celých zrn. Vlhký, nadýchaný, ale na zároveň vně i uvnitř hezky křupavý, po žitném kvásku lehce kyselý. Do té krajiny se zvládne přenést každý, kdo má […]



72 thoughts on “Vícezrnný bochník”

  • Dobrý den, prosím pěkně chtěla bych vyzkoušet tento recept pro kamarádku , ale má zakázaná slunečnicová semínka.
    Poradíte jestli by šlo dát něco jiného? Děkuji moc.

  • Dobrý večer, mám dotaz .Chleba po upečeni a po rozkrojeni byl lepkavý a to celkem dost. Myslíte, že byl málo dopečený? Díly za odpověď

    • Krájela jste ho studený? Jestli ne, vypadá to na nedopečení, moc lepit by neměl, mrkněte i na původní verzi u my new roots… jako ano, v puse je hodně vláčný až lepkavý, ale krájet by měl jít čistě a tence.

  • Upekla jsem presne podle receptu ale neda se krajet, droli se mi, neva chutove moc dobre, zkusim to znova a budu doufat, ze pujde chleba krajet!

    • Hodně pomlít len a použít jemné vločky, připadně se lnem a vodou tyčákem rozmixovat i chia, máte-li. bude drobivější, ale lze to.

  • Děkuji moc za recept, použila jsem z důvodu nedostatku normálních jemné Ovesné vločky, moc mi plátky nedrží pohromadě, ale chuťově i vzhledově nádhera. Snadné a neskutečně syté.. Jen mě poněkud zmáhá to kousání:)

  • Úžasný recept, přesně podle mého gusta 🙂 Mám však jeden dotaz – jak moc je tam důležitý med či jiné sladidlo? Má nějakou funkci nebo ho můžu vynechat? Díky 😉

  • Naprosto skvělá záležitost! Moc za ni děkuji. Dnes dělám podruhé, tentokrát s jáhlovými vločkami. Mělo to velikánský úspěch, i naše dvě malé děti si dávaly. 🙂

  • Dobrý den, chleba je moc dobrý, ale po 3 dnech v krabičce se mi na něm začne tvořit plíseň, jak ho skladujete prosím? Děkuji

    • Schovejte ho do lednice nebo nechte such=é utěrce – aby mohl vysychat. Hodně záleží na kombinaci vlhko/teplo.

  • Omlouvám se za předešlý trošku zbrklý dotaz. 😉
    V receptu není cukr, ale med, což pro nás je jednoduchý cukr a vyhýbám se mu. Totéž sirupy. Když dám do směsi slad, tak mám obavu, aby mi za 12 hodin nekvasila. Proto jsem se ptala, jako úlohu v tomto receptu hraje sladidlo.
    Moc se na tu dobrůtku těším, tak proto jsem taková zrychlená, už už abych ji dělala. 🙂

    • V pohodě. Klidně dejte slad, má prostě funkci sladidla, tzn. dochucovací. pokud dáte enzymaticky aktivní slad a pro jistotu necháte bobtnat v lednici, nic se vám nerozjede:) a lze i vynechat zcela.

        • Bobtnalo v lednici se sladem a je to super!
          Už když jsem chystala hmotu, náš dvouleťák byl u vytržení, miluje semínka. Hodinu ráno visel na dvířkách trouby, jak se bochníček pekl (já měla hrůzu, že budeme mít pečené i dítě) a bez nádechu to pořád dokola komentoval slovy „ňam, ňam“. To jsem ještě zvládla, ovšem vřískot, že musíme chvíli počkat, než bochníček vychladne, mě už trošku brali čterti, to jsem ovšem netušila, že nejhorší bude, až ochutná. Než jsem stačila ukrojit další plátek, měl první v sobě a opět hodinový maraton „ňam, ňam“, kdy jsem průbežně odolávala a vysvětlovala, že půlka je pryč, že už to stačí, že má zůstat na odpoledne a když jsem povolila a další plátky ukrojila, protože manžel spal po noční a pronikavý hlásek našeho synka by vzbudil i mrtvolu.
          Takže zrňáček je snězený. Je skutečně vynikající. Další várku zkouším na sladko, ale jedině když dítko u toho nebude. 🙂 Myslím, že tříhodinová akce „ňam, ňam“ je největším důkazem, jaká je to dobrota, že stojí za to ji dělat.
          Děkuji za skvělý recept!!!!

        • Pekla jsem svůj první semínkový chléb podle receptu Albert. Teď díky Maškrtnici upeču bez vajíček, ale Albert nesladil a bylo to fajn. Za mě taky sladidlo zbytečné.

          • Dobrý den Eve, těší mě! Určitě lze sladidlo vynechat, nám tam chutná, ale nemá na funkci vliv – na rozdíl od vajíčka, pokud v albertu vynechali ten princip gel vytvářejících nalámaných semínek:))

  • Ten je krasnej! Hned bych se do nej pustila, jen mam alergii na orechy, da se to nahradit necim jinym? Nebo jen mnozstvi rozdelit mezi jina seminka?Moc dekuji!

  • Výborný nápad, pekla jsem už podruhé. Do jedné várky jsem přidala namletý mák a taky dobrý!

  • Dobrý den psylliem se myslí vláknina-ta prášková,která se dá koupit v lékárně??? Děkuji za odpověď Míša

    • Jj, to bude ono. Takové malé poloprůsvitné slupičky, ale to máte jedno, jestli mají rozemleté na prášek, bude to mít stejný efekt.

  • Dobrý den, tento chleba nechleba mě oravdu nadchnul, mám v plánu jej upéct na výlet, z toho plyne má otázka, jak dlouho může vydržet (abych upekla adekvátní počet bochnííčků) v autě? Popřípadě jej mám taky dát do vzduchotěsné dózy? Aby se chudáček nezapařil 🙂 Díky moc za odpvěď.

    • Nejdéle jsem ho měla 4-5 dnů, z toho asi půlku času v té skleněné dóze s uzávěrem a půlku v pootevřené… Pokud bude v autě teplo, bude určitě lepší nechat trochu vzduchu proudit kolem;)

  • Po objevení receptu jsem to musela hned zkusit, i když jsem nedisponovala ani psylliem a zrovna ani medem a ani olejem, ale jde to i bez toho a „chleba“ drží pohromadě:) Ještě jsem vynechala sůl a místo medu tam nalila jitrocelový sirup:)) Tak vznikla chuťově neutrální megamüsli tyčinka…příště víc přisladím. Na slepení jsem trochu podrtila lněná semínka a malinko toho všeho pomixovala. Úžasná dobrota!

    • Vidíte, já to sem nedopsala – ale taky jsem už asi párkrát zkusila verzi bez psyllia, jen jsem tyčovým mixérem v teplé vodě rozmixovala lněná semínka. Lepí pěkně, tak tenké plátky jako s psylliem sice nenakrájít, ale asi mě to netrápí..:)

  • zdravim. chcem sa opytat, ako by sa dalo nahradit psyllium? vcera som urobila, dnes som upiekla, okrem toho,z e to chuti vytecne, sa to rozpadava. lebo minula sa muka a toto mi prisla ako super alternativa a psylliom nedisponujem. vdaka. inak perfektny blog, uz sa pecu tie cokociabatty.

    • Psyllium buď kúpte v lekárni, alebo poodbne fungujú aj chia semienka (ktoré ale skoro nikdy nemávam:)
      Ale aj samotný ľan má super pojivové schopnosti – overila som ich, keď som to robila minule, mala som psyllia len jednu lyřičku, tak som vodu uvarila, do nej nasypala ľan a rozmixovala tyčovým miérom. Po chvíli mixovania by sa mal vytvoriť hustý gel, ktorý všetko krásne spojí.

    • Hezky se povedl:) Jinak tu hranici sladkosti máme každý jinde, mně stačí ubrat půlku soli a přidat o lžíci medu víc a už mi to připadá celkem dost sladké (ale pořád to není jako klasická müsli tyčinka. a med mám dost hustý, takže má ta „sladká“ lžíce cíleně cca 30-40 g).
      S tím, že rozinky, brusinky apod. to ještě dost slušně osladí, záleží, kolik jich dáte..

  • Díky za inspiraci. Jsem jeden z těch bosonohých odpíračů spodního prádla a tak si jen říkám, jestli není škoda ničit většinu těch pozitivních vlastností semínek pečením. Zkoušel někdo zpracovat tento „chleba“ vysoušením bez toho, aby šla teplota k 50 stupňům a semínka a ořechy se tím nezabily?

    • To je bezva, že jsem vás úplně neodradila:) Já se k tomu zatím nedostala (ty opražené části mi děsně chutnají), ani autorka odkazovaného blogu, ale myslím, že kdybyste nedělal jeden velký bochník, ale třeba víc tyčinek (třeba v rakvičkových nebo muffinových formách), v nějakém rozumném čase by se to zvládnout dalo. Možná to teda zkusím.

  • Safra – to je vůně. Když už zkouším všechno možné – Šumavu bez hnětení, Pětizrnný a všechno to tak pěkně vychází, tak proč ne i toto a rovnou z o chlup větší dávky. Vážil jsem všeho o polovinu víc. Díky tomu jsem spotřeboval právě 1 balení mandlí, právě jedno balení slunečnicového a dýňových vlastně taky (jen se jich pár sezoblo bokem). Smícháno včera večer a využity 2 plechové formy na biskupský chléb – vyšlo to akorát do 2 v asi 3-3.5 cm vrstvě. Teď to chladne na mříži vyndané z trouby a položené přes dřez. Hned jak jedna forma vychladla, už dostala máslovou vrstvu, uplácaný bochan Severského samožitného. Bude se péct večer. Jo – u nás to teď odsejpá ;o)

  • To je krása.. to nemá chybu :o)! Koukám na ty zásoby semínek – přesně takhle to vypadá u mě doma:) Recept brzy zrealizuji a když se povede, tak i nafotím a pošlu link. Děkuji moc! Hezké velikonoce!

  • Ještě by mě zajímalo proč jste nahradila chia semínka dýňovými. Nebyla po ruce a nebo je z nějakého důvodu nejíte?

    • To neberte jako náhradu, chia semínka v původním receptu mají i úlohu „lepidla“, dýňové takhle fungovat nemohou, zato mi chutnají. Chia moc nepoužívám, chtěla jsem si to udělat z mně co nejbližších surovin a připadalo mi, že psylliem už to musí být natužené dost. Ne že by mi nechutnaly,ale nijak zvlášť mě neoslovují. Recept jsem si přizpůsobila, nelze to brát jako doslovný překlad, kdo chce originál, může si prokliknout:)

      • Ptala jsem se ryze technicky, protože s chia mám málo zkušeností a chtěla jsem se ujistit, že mí neunikla nějaká funkční nebo chuťová souvislost. Včera jsem dělala novou, ovocnou, verzi a opět jsme všichni velmi nadšení.

        • No jasně, funkce je ta lepivost, podobně jako u lnu a psyllia… ale jelikož to funguje i bez nich, nemám důvod je tam dávat – žádnou speciální chuť nemají a drží to. Ke sladkým verzím jsem se zatím pořád nedostala, jste napřed – peču pořád jen slaný s různými ořechy… a zkusila jsem ještě bezlepkovou verzi z umixované pohanky místo ovesných vloček (víceméně lámanka), taky fajn, jen se to možná trochu víc drobilo, ale mám dojem, že jsem taky zvolila mělčí lžíci na psyllium.

  • Moc díky za zajímavý recept. Směs jsem umíchala včera a dnes ráno kvůli chlebíku dokonce vstávala před 6 (což je na mě fakt brzy), abych to stihla upéct před prací. Ale výsledek fakt stojí za to 🙂 Určitě to nepeču naposledy!

  • Díky za odpověď. Naše zásoby už došly a jako použitelné jsem v obchodě také našla jen ty slazené jabl. šťávou.

  • Zadělala jsem dnes ráno a nemůžu se dočkat až přijdu večer z práce a budu péct. Pročetla jsem i původní recept a nedalo mi to, místo oleje jsem přeci jen použila přepuštěné máslo.

    • Tak super, drzim palce. Prepustene maslo urcite ano, pro vegany ale vhodne neni. Navic ja ho nemivam skoro nikdy po ruce, takze zustavam u oleju.

      • Bomba, bomba, bomba! Konečně mám vlastní oříškovo semínkovou „tyčinku“ bez podezřelých sladidel. Už se mi v hlavě rodí několik variací s brusinkami, meruňkami a spol. Mimochodem, kupujete prosím někde sušené neslazené brusinky?

        • Prosím prosím, jaký význam má v tomto receptu cukr? Nepoužívám ho. U nás doma vedu jen slady a když tak sirupy.

    • Ve svem pekarskem zivote jsem cetl jiz hodne blbosti a toto je jedna z dalsich „uprav“ ceskych pecicich zen, delejte radeji neco jineho a nepiste tady blaboly o prepustenem masle!!!

      • Josefe, omlouvám se, ale k čemu ten agresivní tón vůči českým pečícím (ženám – jako by češi-muží nedělali podobné věci:)? Pokud komentující použila máslo a vyhovuje jí to, může se o to podělit. Neřeknu kdyby napsala směs ztužených tuků nebo výsledek označila za veganský, to by byla hloupost, ale nikomu nic nevnucuje, tak buďme v klidu.

  • To vypadá skvěle, už to vidím jako dárek pro syna se snachou. Budou koukat, co jim to zase mamka upekla 🙂

  • Tý vado! To je vážně mega müsli tyčinka 🙂 A pro mě jakožto nejspíš budoucí celiatičku velice užitečný recept, který teď ještě (dokud můžu) vyzkouším s normálníma vločkama.
    Jen mám blbý dotaz, myslíš, že by se mohly vločky, ořechy a semínka dát rozmixované? Uvažuju, že bych vyzkoušela pro našeho ročka místo takových těch křupavých „chlebů“.

    • No vidíš, víš jak já mám ráda chleba…. A tohle mi připadá úplně báječný, jen blbě pojmenovaný. Zkusím ještě sladší variantu se sušeným ovocem a navýšením sladidel (pochopitelně těch přírodních:) a myslím, že to bude jedna z nej (zdravějších a možná i lepších) müsli tyčinek.
      K rozmixování – semínka jsou sice báječná, ale pro děti i tak ne úplně ideálně stravitelná, raději bych s tím ještě minimálně rok počkala, může mu být z toho těžko (moje neteř taky z rohlíků semínka olupuje, ale to jich zdaleka nesní tolik, jako kdybych jí dala krajíc). Druhá věc je, že když rozmixuješ semínka (hlavně to lněné), sají mnohem víc, takže bude potřeba uzpůsobit obsah vody a možná to bude jaksi… hutnější. Tak leda jen dost nahrubo, abys z toho neměla divnou pastu, to pak dobré a křupavé nebude.
      Plánuju vyzkoušet variantu bez psyllia, jen s nadrceným/pomiovaným lněným semínkem, to „želíruje“úplně krásně a i v bezlepkovém a vegan pečení se často používá jako pojidlo.

    • Milá Maškrtnico, teprve nedávno jsem viděla video kde ukazujete jak na kváskový chléb. Byla jsem hodně překvapena, že jste taková mladá hezká šíkovná …..prostě úžasná dívka. Hodně čerpám z Vašich stránek a to jsem proti Vám o hodně starší.Klobouk dolů. Taky jsem pořád nevěděla co znamená váš nick a tak jsem vzala na pomoc GOOGLE a ejhle! Pamlsek! Moc pěkné a povedené! Děkuji Vám za recepty a dobré rady.Přeji další dobré nápady. Dana

    • Milá Maškrtnica, chcem poďakovať za úžasný recept! Zožala som s ním veľký úspech, je fantastický. U mňa dva plátky na raňajky s rôznymi druhmi syra a bohatou zeleninovou oblohou. Prajem krásny deň a ešte veľa inšpirácie 🙂

Napsat komentář: IrenaW Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *