Žitný chléb s celým zrnem pro Herbář

Žitný chléb s celým zrnem pro Herbář

Dostalo se mi té cti po letech zase spolupracovat na tvorbě Herbáře. Že se první díl věnuje dožínkám, musely jsme se i s Markétou pustit do chleba! Protože do pořadu se vejde všechno možné, ale přesný recept je příjemnější mít na papíře, oprášila jsem svůj severský chleba a upekla ho štábu v trochu upravené, ještě šťavnatější variantě.

Kvas

  •     20 g kvasu
  •     170 g žitné celozrnné mouky
  •     170 g vody

Přibližně 12 hodin před plánovaným pečením vše smíchejte dohromady a nechte prokvasit.

Kvásek musí být dost zralý, nejlépe zarovnaný – podle vašich zvyklostí dvoj až trojnásobně zvětšený.

Zároveň s kvasem můžete předem připravit i záparu, tedy vařené zrno nebo jejich směs.

  •     250 g špaldy, krup a/nebo žita (celých zrn)
  •     přibližně půl litru vody

Celá zrna uvařte (vhoďte do asi půl litru vařicí vody a nechte dusit podobně jako rýži na co nejmírnějším plamenu, podle potřeby přilijte vodu). Nechte vychladnout v pokojové teplotě.

Finální těsto:

  •     340 g kvasu (zbytek schovejte napříště do malé skleničky)
  •     asi 300 g vody (pokud nemáte slad, použijte tmavé pivo – množství tekutiny záleží na tom, kolik vody nasála zrna. Když těsto pořád nebude držet pohromadě, můžete lžíci-dvě tekutiny přidat. Ale postupně, po troškách)
  •     lžíce tekutého tmavého sladu (nebo sladěnky či melasy, aby to mělo i tu barvu)
  •     15 g soli
  •     375 g celozrnné žitné mouky
  •     volitelně 30 g semínek – plus něco k posypání
  • forma na chléb o délce 28 cm, máslo k vymazání formy

Ke kvásku přilijte vodu nebo pivo, slad, zrna, sůl a promíchejte. K nevábně vyhlížející směsi rychle přidejte mouku a prohněťte, dokud se vše nespojí v přibližně homogenní směs.

Vymažte formu máslem, vysypejte semínky a těsto do ní přesuňte. Nechte kynout cca 4-5 hodin. 

Rozehřejte troubu na 230 ºC, vložte do ní bochníky a po deseti minutách snižte na 200 ºC. Pečte 45 minut ve formě, pak chleby vyndejte a nechte péct ještě 20 minut volně na plechu. Chléb by měl dokonale vychladnout…. Celý díl najdete v archivu ČT.

Pamatujete na ty placky, jak jsme poctivě všechno hnětli na place a pak nám kvůli vedru a spoustě jiné práce vychladla pec? No jo:) I to je natáčení. Jednou vám to přeruší přelet stíhaček, podruhé motorkář, potřetí se mění baterka v některé z kamer.
Letos to byla opět skvělá zábava, ale chleby jsme vychytali náhodou dost vzhledné! Žitňák jsem teda pekla na poslední chvíli, protože se natáčelo den po návratu z naší dovolené (na kterou jsem brala kvas, abych ho stihla pořádně osvěžit), tak se krájel trochu teplejší, ale až na to zažívání a mírně upatlaný nůž byl velmi chutný. Vy ovšem, pokud můžete, počkejte déle než 2 hodiny.
Jinak nám letos s pečením bylo opravdu přáno – všechno se snědlo a to těsto, které jsme zadělaly před kamerou, vytvořilo chleba ještě krásnější.


Rozpis je na velkou cihlu do formy cca 27 cm, pokud máte menší, raději rozdělte do dvou.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *