Cinnamon Buns

Cinnamon Buns

 

Máloco dokáže v zimě potěšit tak, jako vůně skořice a karamelu. Ideálně ve formě malé vláčné roládky, ze které si pomaličku uloupáváte kousek po kousku, až jste najednou na konci a máte v ruce druhou nebo třetí. Jsou záludné.

Dělám je hezky s kopou másla a z droždí, i když bych mohla z kvásku. Jenže chápejte, když přijdu zmrzlá domů, chci jíst co nejdřív. Mají totiž zázračné účinky: uklidňují, zahřívají, zasytí a provoní celý byt. Svoje by mohli vyprávět zkušení Norové, Švédi a Finové, buď motají skillingsbollar, kanelbullar nebo korvapuusti. Pak tu máme ještě Estonce, jejichž kringel se teď prohnal českým internetem jako mor;) A Amíky, kteří si většinou na cinnamon buns nalejí ještě hektolitr cukrové polevy. Univerzální a globální comfort food.

Na hluboký pekáč (nebo dvě koláčové formy Ø 25 cm, přibližně 26 kousků) plný ulepené dobroty potřebujete:

  • 650 g mouky (hladké pšeničné nebo hladké se špaldovou celozrnnou 1:1)
  • 330 g mléka
  • 125 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 15 g droždí
  • půl lžičky soli (3 g)

Na náplň:

  • 160 g másla
  • 1–2 lžičky skořice
  • ¼–½ lžičky kardamomu (pro severský nádech, lze vynechat… nebo ještě přidat do těsta;)
  • 150 g cukru
  • pro rozmařilce i pár lžic posekaných ořechů nebo mandlí
  • perlový cukr na ozdobu

Rozehřejte máslo, přilijte k němu mléko, tím se máslo tak akorát ochladí a chladné mléko z lednice ohřeje. Rozdrobte do směsi droždí, přidejte cukr, vejce, přisypejte mouku a vyhněťte hladké nelepivé těsto. Nechte hodinu zrát.

Na náplň budete potřebovat povolené máslo, takže ho nedávejte do lednice, zkuste na to nezapomenout. Lze ho i rozehřát, ale těsto pak rychleji kyne a hůř se s ním manipuluje.

Jednoduše máslo nechte povolit a utřete s cukrem, skořicí a kardamomem.

DSC_0359

Těsto po vykynutí rozdělte na dvě poloviny, každou rozválejte na necelý půl centimetr a potřete máslovým krémem, případně posypejte ořechy. Zaviňte a nakrájejte na špalíčky vysoké cca 3-4 cm. Špalíčky taky můžete nakrájet takhle a střed ještě trochu zmáčknout, vzniknou vám pak korvapuusti.

kysnu2

Naskládejte na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem. To samé proveďte s druhou polovinou těsta.

Troubu rozehřejte na 200 stupňů a nechte mezitím šneky dokynout. Posypejte cukrovými granulemi (perlovým cukrem) nebo nechte jen tak a dejte péct na cca 20 minut (na začátku vlijte dospod trouby sklenici vody).

cinnamon_buns

Korvapuusti.

hotove

A klasické kanelbulle. Motají se přibližně takto.

kanelbullen2_m


Related Posts

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nadýchaný pětizrnný chléb z kvasu

Nesu Vám noviny. Z kváskového chleba krajiny, který je stejně tak nezdravě bílý a pšeničný, jako plný semínek a celých zrn. Vlhký, nadýchaný, ale na zároveň vně i uvnitř hezky křupavý, po žitném kvásku lehce kyselý. Do té krajiny se zvládne přenést každý, kdo má […]



76 thoughts on “Cinnamon Buns”

  • Korvapuusti je jen finský překlad kanellbullar. Maji je ve Finsku obvykle klasicky (ikeácky) naplacato 😉 zrovna si dělám rešerši na šneky kynuté přes noc, že bych ráno upekla klukúm na turnaj…

  • Je to bomba! Kalorická ale i chuťová 😀 nejlepší ještě teplé s dobrou kávou <3 skořice a máslo voní po celém bytě

    • Děkuju za zprávu! Já preventivně vždy víc než půlku za tepla rozhodím po známých, tím eliminuju výčitky:)

    • ano, úplně v pohodě i tuk, ale do náplně radši ty ořechová másla, přeci jen chutnají líp)

  • Nebylo by sem prosim mozne napsat recept na napln z lesnich plodu? Pekla jste je tak tri roky zpet pro Super Tramp coffee a ja jsem je milovala. Moc dekuju H

    • Dobrý den, jedná se o klasický vaječný domácí puding (tedy mléko, vejce, škrob, případně čistě žloutky) a k v tom asi 100 g lesní směsi – pak přepasírovat a další mražené nebo čerstvé ovoce pak zarolovat.

  • Také už jsem několikrát dělala a jsou opravdu výborné. Děkuji za tip. Jen mám vždy výtku, že moc lepí (Při pečení z toho samozřejmě vyteče trochu másla s cukrem a spodek je ulepený). Máte nějaký tip jak to omezit?

    Děkuji.

    • Těsto lepí při zpracování? To by moc nemělo, zkuste déle nebo jinou mouku… co se vytékání/přilepení při pečení týče, mně ta karamelová vrstva pod moc chutná, ale pokud se jí chcete vyhnout, zkuste na ten rozválený obdélník na poslední 2-3 cm náplň nerozetřít a pak srolovávat směrem k tomuto čistému pruhu. Po nakrájení ten čistý kousek smotněte a roztáhněte po dně šneka… Jestli mi rozumíte:) Popřípadě jiný postup – každého šneka smáčkněte do ranečku.

      • Jen se chci ujistit – droždí je myšleno sušené? Děkuji za super recept, chystám se v pátek šneky péct.

        • Tady je mysleno cerstve, suseneho staci na kilo mouky 10-14 g, to by bylo moc:) jinak polud chcete pouzit susene, tak 5-6, obvykle se deli cerstve:susene 3.

  • Nepotíráte špalíky před pečením vajíčkem? Mně se totiž takhle krásné nepovedly, chuťově výborné, ale zůstaly takové jakési bledé…

    • Ono hodně záleží na typu pečení – ty špalky na fotce jsou v remosce, která funguje skoro jen jako horní spirála, tudíž se vypečou takhle krásně do hnědokřupava. V troubě jako ploché šneky je mám kontrastní světlé těsto/hnedá náplň, nebo můžete potřít vajíčkem (to dělám i u těch švýcarek, tedy rozpláclých rolek).

  • Šneky jsem už dělala několikrát a vždycky mají úspěch !!!!
    Většinou je jedí ještě vlahé :o))) Pokud nějaké zbydou do druhého dne, dám je na chviličku do mikrovlnky a jsou jak vyndané z trouby.
    Děkuji za úúúúúúúúžasný recept !!!!!!!

  • Skúsila som z kvásku – len polovičné dávky zo všetkého – a je to úplne super. Pár som vyskúšala aj s marmeládou a tiež chutili výborne. Ďalšiu dávku dám už aj s orechami – len mi ich nemá kto nalúpať 😀
    Tak pečeniu zdar!

  • No to je VRAZDA,upeceno a taky skoro SEZRANO.Opravdu moc velka dobrota a to nejsem ani nahodou svatacni pekarka a vsichni se mohly doma utlouct,jak uz tu myslim nekdo psal,i ten,ktery neji sladke neodolal.Dekuji moc za paradnicky recepis.

  • Ahoj, vypadaji uzasne, chci se zeptat na peceni v remosce (vsimla jsem si na první fotce), jak dlouho peces v ni? Diky diky diky 🙂

  • My jsme se do suků zamilovali v Ikei, ale kupovat tam mražené na domácí rozpečení by se nám prodražilo… A taky určitě v tom mají nějaké ty stabilizátory, aby jim to dlouho vydrželo… Tak jsem googlila a nakonec jsme vyzkoušeli tento recept. Výborné. Akorát té náplně jsem ještě musela narychlo dodělávat, páč nám jí vycházelo strašně málo – jen na 1/4 těsta 🙂 .
    Jinak náplň jsem si připravila tak, že máslo jsem trochu rozehřála, vmíchala cukr, skořici a půl lžičky perníkového koření (neměli jsme doma kardamon, ale jen perníkové koření s kardamonem). Následně jsem hrnek s celou „směsí“ dala na necelých 15 minut do ledničky a paráda, krásně se roztíralo, šneci s tím jedna báseň 🙂 .

    Jediné, s čím si trochu nevím rady, tak je mražení. Hotové šneky jsou po rozmražení dobré, ovšem čerstvé jsou lepší. A tak by mě zajímalo, jak zmrazit kynuté těsto, aby pak bylo dobré 🙂 .

    • Lili, ta náplň by měla vyjít na celé těsto, vážně je jí dost – dělám je teď každý den, chce to nechat fakt pořádně povolit a dobře utřít(aby se cukr trochu rozpustil). Ale tak samozřejmě, víc náplně víc tuku, víc chuti:)
      S tím mražením to beru jako nouzovku, případně pak těsně před podáváním rozpeču, jinak je lepší dělat čerstvé. Ale pokud máte nějakou minitroubu/remosku, je to fajn, ohřáté chutnají víc jako čerstvé, než jen rozmražené. Tohle těsto s náplní jsem nikdy nemrazila, ale teoreticky by šlo, že byste zavinula šneky, naskládala do malého (hliníkového jednorázového) pekáčku, obalila fólií a dala rychle do mrazáku… Pak půl dne předem nechat rozmrazit v lednici a upéct. Ale čas to moc neušetří, jen se nemusí člověk znovu dělat s výrobou a motáním a pokud by to fungovalo, šlo by připravit najednou i více malých pekáčků.

  • Skvělé! Použila jsem dle rady i špaldovou celozrnnou 1:1 s pšeničnou a těsto bylo skvělé, dobře se s ním pracovalo, bez problémů kynulo a šneci jsou vláční. Moje malá rada, kdo chce zdravější verzi: místo cukru do náplně datlový sirup dle chuti, samozřejmě ořechy. Jsou úžasní a člověk nemá takové výčitky, když je jí!

  • Výborný, výborný, výborný!!! Spravilo mi to náladu za celý den mizernou 🙂 Děkuji mnohokrát za výborný recept! Jen mi ta náplň trochu vytekla spodem na papír no ale cvičení dělá mistra 😀

  • tak mi kyne prvni pokus (v peceni teprve zacinam) chtela jsem delat jen polovicni davku, ale zapomela jsem dat jen jedno vejce, omylem jsem dala dve, pak sem musela dosypavat mouku..no jsem zvedava, snad se povedou!

  • Tak jsem o vikendu pekla podruhe a tentokrat jsem je pekne poskladala na stojaka na pekac, aby se opekly ze vsech stran dokrupava. A oni mi potvory v troube tim horkem polehaly :)!!! a jeste tak poruznu tak pres sebe, se tak nejak poslepily 🙂 ale stejne byly famozni, absolutne!!!! chutily mi vic nez naskladany u sebe ve forme.

  • Hezký večer,
    děkuji za úžasný recept, dlouhou jsem nic lepšího nejedla 🙂
    Chci se zeptat – v jaké fázi je nejlepší zmrazit, když chci půlku dávky nechat na později? Díky Lenka

  • dobrý večer,zítra se na tuhle dobrotu chystám,mám jen sušené droždí od Dr.Oetkera a tak se chci zeptat,kolik na vaše uvedené množství mouky ho tam mám dát?Díky za odpověď.

  • Dnes jsem pekla poprvé a musím za sebe říct, že něco tak lahodného jsem ještě nejedla. Myslím, že zítra budu zadělávat na přídavek. jednoduchý recept, který se na poprvé krásně povedl a teď se tu s manželem přeme o poslední kousek na talířku 😀 Díky

  • Wau! Už dlho som nejedla nič lepšie:) To sa ani nedá prestať jesť, stále mám nutkanie vziať si ešte jeden kúsok.

  • Pěkný recept – jelikož je pořád pošmourno, asi se do něj brzy pustím, měla jsme to též už někdy v plánu, už dlouho – nevím už, v jakém filmu jsem viděla, jak labužnicky odtrhávají rolky od sebe, a prootže jsme nedávno něoc kupovali v \ikea, určitě byly i tam na nějaké reklamě.

  • Ty jsou tak nádherný! Já mám za sebou americkou verzi podle Dity P. Pěkně s polevou s javorovým sirupem… a všichni se z nich mohli zbláznit. Ale stačila ta vůně másla a skořice a každý měl hned lepší náladu… achjo, comfort food jak vyšité.

  • Naprosto fantastický recept. Trochu mi sice překynuly v pekáči, takže se od sebe musely odrthávata, ale chuťově to byl fakt zážitek. Tobolky kardamomu, které jsem před časem v záchvatu koupila u Arabů, konečně našly smysluplné uplatnění.

  • už vím, co udělám o víkendu za moučník 🙂 je to něco přes rok, co jsem poprvé objevila kringel a od té doby je velmi populární v celé naší početné rodině a šíří se dál, takže přihodím další recept do placu a jak tak koukám, určitě sklidí úspěch taky.
    K tomu povolenému máslu mám dobrou radu z pečení kringelu: máslo dám na pár vteřin do mikrovlnky, něco se rozpustí, něco ne, vmíchám cukr se skořicí a nechám to na lince. Ono to zas při pokojový tepotě pěkně ztuhne do kašovitý hustoty zatím co kyne těsto a není to tak pracný na promíchávání, jako „pouze“ změklý máslo
    Mimochodem korvapuusti mi připomíná skořicové švícarky, co prodávají u nás v pekárně, ale chuťově to bude určitě lepší.
    Jo a od chvíle, co pečeme kringel, už dcera v centru nežebrá předražený trdelník, ale škemrá : „Mami, že večer upečeme takový to motaný se skořicí?“ 🙂 takže teď mi bude muset ještě říct, jestli to motaný do šneků, nebo do věnce 🙂

  • Chtěla jsem se zeptat, kvasenice co uvádíte jsou čerstvé? kolik gramů bych měla dát instatních kvasnic?
    Předem díky za odpověď 🙂 Pečení zdar!

    • Ano, čerstvé. pro přepočet na sušené vydělte 3-2, záleží na tom, jak dlouho chcete čekat.. a jak dlouho už jsou usušené a na značce:)

      • Díky moc! mám instantní kvasnice značky „Saf-instant“, přepočetla jsem to podle Reinharta a vyšlo mi to 4,95g na množství mouky, které uvádíte..dnes se do toho pustím..už se moc těším! díky za super recepty a rady 🙂

  • Tak jsme si dneska udělali k snídani z poloviční dávky a chuť samozřejmě výborná (jak jinak, zkaramelizovaná skořicová dobrota prostě musí chutnat), ale vzhled teda nebyl úplně ono – nějak jsme to těsto měli řidší, tak šlo blbě motat a už skoro vůbec krájet nešlo, příště musím přizpůsobit množství vody naší mouce (dala jsem půl napůl špaldovou a normální). A taky nechám příště dýl kynout (tj. asi přes noc v lednici), teď jsme už už chtěli snídat, tak to bylo lehce uspěchaný 🙂 Úplně mě ta chuť vrátila do Osla 🙂 Díky za recept :-))

    • Dávám taky špaldovou a normál, ale jasné, příště raději trochu ubrat tekutin.. A teda studené těsto je „tužší“ a snaději zpracovatelné:)

  • Jsou parádní, před chvílí jsem dopekla a už jsem stihla do sebe dvě nacpat :). Jen jsem teda dělala celou dávku naráz (přeskakovala jsem řádky při čtení a tak jich je víc) a náplň jsem zvolila ricotta-skořice-cukr-máslo-mleté mandle, tak nějak podle oka :D. Díky za recept!

    • To muselo být dobré…. Jinak jsou poměrně dost ucházející i druhý den nebo se to dá zamrazit a později rozpéct (pak je ale lepší nedopékat úplně do červena).

      • To je pravda, druhý den byly taky parádní, i bez rozpékání. Je pěkné, že jsou takové tvořivé i co se náplně týče.
        No velké nadšení, budu je brzy dělat znovu :).

  • Právě upečeno, skoro jsem si spálila jazyk. Fakt paráda. Dala jsem kardamom i ořechy, řekla bych, že ten kardamom dělá v chuti opravdu hodně.

    • To jsem ráda, že chutnalo.. O horký vyteklý máslový karamel už jsem se popálila (dělala jsem je ve tvaru koorvapusti), je lepší to nechat vystydnout a pak sloupnout z papíru, kdyby náhodou příště…

  • Pekný článok a zaujímavý recept. Mám rád aj tie okolnosti okolo, tú históriu jedla. O Cinnamon Bunns som hodne počul od niektorých ľudí so skúsenosťou hlavne z Ameriky (asi s tou cukrovou polevou). Ale tento článok ma inšpiroval, takže v krátkej dobe to vyskúšam. Pekne to navyše vyzerá a plne verím, že sú skvelé.

    • Nuž pečú sa v Amerike – nechutne sladké,ale tak dá sa urobiťaj menej sladká poleva (len to potom viac steká), u nás – nazývané „osie hniezda“ a na severe – viac korenisté) Takže vlastne všade, také jedlo z ničoho niečo, škorica, múka, cukor a trocha tuku je doma skoro vždy. Těším sa, že sa vám páčia, skúste a dajte vediet, ako ste dopadli:)

  • To je ale náhodička!! Zrovna teď o víkendu jsem je poprvé pekla, i když naplánované jsem to měla už…no – dlouho (pár let? :)) Prošla jsem asi…pár set receptů, nakonec jsem stejně skončila u svého klasického máslového sladkého kynutého těsta. Jen teda dávám víc droždí a nechávám déle kynout – jsou pak nadýchané jak peřina. Oboje mě v receptu překvapilo, ale možná jen špatně počítám čas 🙂 U mě je to většinou i dvě hodinky kynutí (dvakrát propracuju) – pak naporcování a ještě cca 30 min dokynutí. Ale je pravda, že mi teda kynulo velmi poctivě 🙂 A snad ještě jedna věc – vždycky, když dělám kynuté těsto, tak nejdřív zadělám kvásek, nechám vzejít, přimíchám k mouce s cukrem a pak teprv přidávám vejce, máslo, sůl – už je to tak nějak automatika, prostě proto, že jsem se to tak kdysi naučila – a navíc z milionů návodů na kynuté těsto se neustále zmiňuje, že kvásek se musí nejdřív smísit s moukou, až pak přidat tuk a sůl, jinak by těsto nevykynulo a bla bla bla (myslím, že nikomu tady to nemusím vysvětlovat 🙂 – takže teď se docela bavím, když čtu, že to jde v poho i stylem „vraž tam všechno a zamíchej“ 🙂
    Moc se mi líbí dělat náplň z POVOLENÉHO másla – praklticky 99% anglických receptů psalo o rozpuštěném – to jsem v žádném případně nehodlala zkoušet, myslím, že výsledný efekt by byl úplně jiný a horší. Po naplácání náplně jsem to ještě posypala sekanými mandlemi a brusinkami, teprv pak zavinula. Vřele doporučuju 🙂 Ty ořechy tam sedí.
    Ještě jsem do budoucna v rámci inovací chtěla zkusit třeba citronovou polevu nebo cream cheese frosting…jenže teď jsem přehodnotila názor – musím si koupit ten krásný perlový cukr 🙂
    A ještě perlička na závěr – u nás jsem na sladké hlavně já a mnoho tahounů k sobě nemám. Tyhle rolky ale udělaly divy – poprvé v životě jsem viděla jíst sladké i ty osoby, co za desítky let něco takového prakticky nevzali do úst (žádná dieta, ale prostě „sladký nejim“). A viděla jsem je opakovaně :-))) prostě větší úspěch NEEXISTUJE 🙂

    • No tak to je super zkušenost i komentář! Já tím, že je většinou dělám jako „rychlou záchranu“, rozehřívám máslo na plotýnce a to dost ohřeje mléko, takže i malé množství droždí kyne rychle a dobře. Kvásek je super cesta, jak ověřit, zda třeba droždí není staré nebo nějak jeté – a neznehodnotit tak suroviny a dvě hodiny svého času, kdy by člověk čekal,jestli se těsto hne …ale jde to i takhle, nadýchané jsou i přes slušné množství másla a část celozrnné mouky krásně.
      A ty ořechy.. taky dávám a zapomněla jsem je zmínit, to musím napravit! Opečený ořech je nejlepší věc – přesně jak píšete, potřít náplní a posekat ořechy, naposledy jsem měla kombo mandle a vlašáky… mňam.

  • Jak postupovat, kdybych si je chtěla upéct přece jen z kvásku? Nemůžu se jich dočkat, vypadají fantasticky 🙂

    • Zuzi a Madlo (i když ty máš vlastně aspoň sušené, to je jednoduché), tak zkuste třetinu mouky nahradit moukou v pšeničném kvásku. Akorát ho fakt nesmíte mít přezrálý, nebo vám těsto bude téct a bude nakyslejší-podrobnosti v článku jak na první chleba:)

  • Ach, vypadají děsně dobře! Přemýšlela jsem právě, co upeču sladkého (včerejší perníková buchta s povidly a tvarohem padla za vlast) a tyhle motánky vypadají neuvěřitelně skvěle. Navíc mi připomínají mé oblíbené Františky, které jsou také nadupané skořicí a navíc, v těchle je kardamon, který já miluju, takže jde se do nich!
    Jen nemám čerstvé droždí, takže budou buď z kvásku nebo ze sušeného.

    • Tak nakonec jsem je pekla ze sušeného droždí, a protože jsem je chtěla mít čerstvé k snídani, praktikovala jsem studené kynutí. A vyšly nádherně! Já je ještě teda sypala domácím strouhaným perníkem (co mi zbyl z dekonstruované vánoční chaloupky, byly ho snad dvě kila :-)) a navíc jsem přidala ještě trochu kardamonu 🙂
      Další dávku těsta chci pak plnit créme patisére a nasekanou čokoládou.
      Jo a teď k večeru zbývají už jen poslední dvě chudinky 🙂

      • Zdravim, zadam o radu..budu delat take ze suseneho, ale netusim, kolik toho suseneho drozdi mam dat! A uz vubec netusim, jak na studene kynuti! 😀 diky za odpoved, musim vypadat jak totalni amater! 🙂

        • Suseneho se dava priblizbe 3 x mene a studene kynuti – jednoduse date pres noc prikryte do lednice:)

  • Moc hezky to vypadá, ale nechybí tam někde cukr ? Do toho másla se skořicí třeba….Zkoušela jsem recept, náramně se povedl, náramně to vonělo…ale pokud je to recept z Norska nebo někde ze severu, tak z vlastních zkušeností vím, že tam dělají všechno děsně sladký:)

    • omlouvám se, cukr jsem napsala jen do těsta a z náplně někam vypadl, přitom v postupu o něm píšu – máslo utřete s cukrem. Doplněno, snad to šlo jíst;)

      • DObry den, kde v cechach sezenu ten perlovy cukr? asi by to slo i bez toho ale nejak se mi bez toho to nechce zkouset diky moc

        • Někdy prý měli v Ikea, jinak bývá v Německu, já ho měla z velkoobchodu monacoint.com. Nicméně i bez toho je to úplně super, ty granulky jsou spíš na ozdobu.

      • Dobrý den, chtěla bych je udělat z kvásku (překrmila jsem si žitný na pšeničný), kolik byste zhruba dala? Mám dát třeba lžíci a 150g mouky a 150g vody a z toho rozkvas?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *