Croissanty krok za krokem

Croissanty krok za krokem
Croissanty z kvasu tu už mám léta, ty obyčejné drožďové tu ale chybí. Pokud si chcete zkusit francouzskou klasiku, zkuste verzi, kterou jsem připravila pro Tchibo magazín. A pokud si netroufnete sami, můžete zkusit ulovit místo na kurzu🙂

Víte, v čem se liší croissantové, přesněji plundrové, těsto od listového? V základu jde o to samé – překládá se (neboli laminuje) máslová vrstva s vrstvou „vodovou“, kterou už znáte z minula. Drobný, ale podstatný detail představuje přidání kvasinek do těsta, ať už z droždí, nebo kvasu.

Díky tomu je těsto nejen kypré, ale i měkké a naší výhodou je, že pokud se listování nepovede tak, jak bychom chtěli, kvasinky ho nakypří aspoň svými plyny. V případě, že se také podaří udržet máslo v kompaktních vrstvách až do finálního proválení, přidá se i jeho síla – rozpustí se a nadzvedne vrstvy chudého těsta až u pečení. Tak spojením obou sil vznikne ten nejnadýchanější croissant. To je kouzlo plundrového těsta!Klasik velí použít těsto bez vajec. Já si ale stojím za jejich použitím – drží těsto pospolu a dodají mu sílu, skvělou chuť a hezky žlutou barvu. Pokud ale vejce z nějakého důvodu použít nemůžete, přidejte místo toho trochu víc vody.

Co na těsto potřebujete (vodánek)

  • 500 g hladké mouky světlé (00)
  • 50 g vajec
  • 190 g vody
  • 60 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • 20 gramů droždí
  • 10 g soli

A co je třeba k zaválení (tukánek):

  • 250 g másla

První den

  1. Ze surovin na vodánek vypracujte hladké těsto (zhruba 10 minut v robotu, prvních 5 minut na první rychlost, dalších 5 minut na druhou rychlost) a nechte jej zhruba hodinu kynout.
  2. Poté rozválejte na obdélník a složte na třetiny – výsledný obdélník by měl mít cca 20 × 40 cm. Uložte těsto do lednice, která by měla být nastavena na maximální výkon, a nechte odpočívat do druhého dne.
Zaválení těsta do másla – nakonec proříznu boky, aby se lépe válelo

Druhý den

  1. Těsto schovejte na půlhodinu až hodinu do mrazáku, aby ještě ztuhlo. Trik přípravy, aby se s ním dobře pracovalo, tkví v tom, že musí mít stejnou strukturu jako máslo – to neznamená stejnou teplotu.
  2. Máslo k zaválení mezitím roztlučte válečkem mezi přeloženým pečicím papírem.
  3. Z pečicího papíru připravte obálku – zahněte okraje tak, aby vytvořily kolem másla obálku s hranou cca 20 cm. V ní máslo vyválejte – obálka vám pomůže udržet přesný čtverec.
  4. Vyndejte těsto a mírně jej rozválejte, abyste doprostřed mohli uložit připravené plastické, ale studené máslo.
  5. Okraje nařízněte a rozválejte podélně po směru spoje na cca 4 mm.
  6. Nyní přeložte těsto – na třetiny na obálku, na obálku, nebo dvakrát přeložte na knížku. Všechny varianty najdete níže v boxu. (Pro mě jsou ideální druhá a třetí možnost.)
  7.  Nechte těsto odpočívat zhruba půl hodiny až hodinu, popřípadě pokud máte v lednici nulovou zónu, tak i do druhého dne.
  8. Finálně těsto rozválejte – doporučuji nejdřív mírně vyválet výšku croissantů, tedy cca 26 cm, a následně do délky, dokud těsto nebude mít opět cca 3,5–4 mm.
  9. Skrojte horní a spodní podélný centimetr, schovejte do krabice s odkrojky a hned poté si naznačte zářezy po 8 cm. Na opačné straně začněte v polovině prvního croissantu, aby vrcholy vycházely do pravidelných trojúhelníků… A samozřejmě je možné si vykrájet i velké nebo menší pain au chocolat.
  10. Srolujte trojúhelníky podle obrázků a uložte na plech cípem dolů. Tady se mi u focení vložily do práce i děti a v průběhu práce croissanty malinko přeskládaly. :))
  11. Dospod trouby položte plech a nalijte na něj zhruba 3 dcl vroucí vody. Následně vložte plechy s hotovými croissanty a nechte tak 2 hodiny kynout, dokud se dvakrát nezvětší a nezačnou se třepat, když s plechem mírně zatřesete.
  12. Pak už stačí jen vyndat pečivo z trouby, pomašlovat krustu a dozdobit. Během toho nahříváme troubu na 200 stupňů horní/dolní nebo na 175 stupňů  horkovzduch a péct cca 25 minut. A voilà! Po dvou dnech práce croissanty jako lusk!

Jak překládat těsto

  • Třikrát na na obálku (letter fold, tedy na třetiny) – první možnost. Pokud už těsto trochu teplá, nechte jej po každém přeložení na třetiny odpočívat zhruba 30 minut v lednici nebo mrazáku a následně ještě to samé opakujte dvakrát. Po každém překladu odkrojte kraj tak, abyste viděli, že máslo sahá až do boků. Odkrojky schovejte do krabice!
Toto je jedna série proválení na obálku, tedy leter fold
  • Na knížku a pak na obálku – druhá možnost. Přeložíte na knížku (4 vrstvy) a následně nechte odpočívat cca 30 minut v lednici nebo mrazáku (tam doporučuju po 10 minutách těsto zkontrolovat a přeložit, aby jedna strana nenamrzla). Pak rozválejte opět na 3,5–4 mm a přeložte podle obrázku na 3, tedy na knihu.
  • Dvakrát přeložit na knížku – třetí možnost. Croissanty nebudou tak bombasticky díraté, ale o to pravidelnější, stabilní a křehké.
Jedno proválení na 4 vrstvy, čili bookfold/kniha

Jak vytvarovat croissant?

Těstu, které vyválíte na šířku cca 27-28 cm, skrojíte horní a spodní podélný okraj, pak můžete naznačovat trojúhelníky či obdélníky.

Vytvarované croissanty můžete maličko protáhnout do délky, pokud vás těsto pustí. Následně srolujte a položte na plech cípem dolu – rukou můžete trochu zploštit.

Nakonec zbývá croissany nechat dostatečně nakynout – dokud se netřepou jako želé. Pak už stačí pomašlovat a upéct.

Ješte teplý croissant překládaný jednou na obálku, jednou na knihu

A nakonec bonus – další várka croissantů, z jiného másla (což také hraje roli) a skládaná dvakrát na obálku – tedy 4×4 vrstvy.

kynutí


Related Posts

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]

Vánočka z kvásku

Vánočka z kvásku

Je asi zbytečné se ptát, jestli máte rádi vánočku. Skoro každý ji má rád! Nicméně pro mě o Vánocích nikdy nebyla tím hlavním. Jakožto jednoduchá rozinková brioška se řadila až za kapustnicu, bramborový salát a cukroví. V posledních letech navíc dostala soupeře v podobě panettone […]



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *