Croissanty z kvasu tu už mám léta, ty obyčejné drožďové tu ale chybí. Pokud si chcete zkusit francouzskou klasiku, zkuste verzi, kterou jsem připravila pro Tchibo magazín. A pokud si netroufnete sami, můžete zkusit ulovit místo na kurzu🙂
Víte, v čem se liší croissantové, přesněji plundrové, těsto od listového? V základu jde o to samé – překládá se (neboli laminuje) máslová vrstva s vrstvou „vodovou“, kterou už znáte z minula. Drobný, ale podstatný detail představuje přidání kvasinek do těsta, ať už z droždí, nebo kvasu.
Díky tomu je těsto nejen kypré, ale i měkké a naší výhodou je, že pokud se listování nepovede tak, jak bychom chtěli, kvasinky ho nakypří aspoň svými plyny. V případě, že se také podaří udržet máslo v kompaktních vrstvách až do finálního proválení, přidá se i jeho síla – rozpustí se a nadzvedne vrstvy chudého těsta až u pečení. Tak spojením obou sil vznikne ten nejnadýchanější croissant. To je kouzlo plundrového těsta!Klasik velí použít těsto bez vajec. Já si ale stojím za jejich použitím – drží těsto pospolu a dodají mu sílu, skvělou chuť a hezky žlutou barvu. Pokud ale vejce z nějakého důvodu použít nemůžete, přidejte místo toho trochu víc vody.
Co na těsto potřebujete (vodánek)
- 500 g hladké mouky světlé (00)
- 50 g vajec
- 190 g vody
- 60 g cukru
- 50 g změklého másla
- 20 gramů droždí
- 10 g soli
A co je třeba k zaválení (tukánek):
- 250 g másla
První den
- Ze surovin na vodánek vypracujte hladké těsto (zhruba 10 minut v robotu, prvních 5 minut na první rychlost, dalších 5 minut na druhou rychlost) a nechte jej zhruba hodinu kynout.
- Poté rozválejte na obdélník a složte na třetiny – výsledný obdélník by měl mít cca 20 × 40 cm. Uložte těsto do lednice, která by měla být nastavena na maximální výkon, a nechte odpočívat do druhého dne.
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/zabaleni-masla.jpg?resize=1024%2C678&ssl=1)
Druhý den
- Těsto schovejte na půlhodinu až hodinu do mrazáku, aby ještě ztuhlo. Trik přípravy, aby se s ním dobře pracovalo, tkví v tom, že musí mít stejnou strukturu jako máslo – to neznamená stejnou teplotu.
- Máslo k zaválení mezitím roztlučte válečkem mezi přeloženým pečicím papírem.
- Z pečicího papíru připravte obálku – zahněte okraje tak, aby vytvořily kolem másla obálku s hranou cca 20 cm. V ní máslo vyválejte – obálka vám pomůže udržet přesný čtverec.
- Vyndejte těsto a mírně jej rozválejte, abyste doprostřed mohli uložit připravené plastické, ale studené máslo.
- Okraje nařízněte a rozválejte podélně po směru spoje na cca 4 mm.
- Nyní přeložte těsto – na třetiny na obálku, na obálku, nebo dvakrát přeložte na knížku. Všechny varianty najdete níže v boxu. (Pro mě jsou ideální druhá a třetí možnost.)
- Nechte těsto odpočívat zhruba půl hodiny až hodinu, popřípadě pokud máte v lednici nulovou zónu, tak i do druhého dne.
- Finálně těsto rozválejte – doporučuji nejdřív mírně vyválet výšku croissantů, tedy cca 26 cm, a následně do délky, dokud těsto nebude mít opět cca 3,5–4 mm.
- Skrojte horní a spodní podélný centimetr, schovejte do krabice s odkrojky a hned poté si naznačte zářezy po 8 cm. Na opačné straně začněte v polovině prvního croissantu, aby vrcholy vycházely do pravidelných trojúhelníků… A samozřejmě je možné si vykrájet i velké nebo menší pain au chocolat.
- Srolujte trojúhelníky podle obrázků a uložte na plech cípem dolů. Tady se mi u focení vložily do práce i děti a v průběhu práce croissanty malinko přeskládaly. :))
- Dospod trouby položte plech a nalijte na něj zhruba 3 dcl vroucí vody. Následně vložte plechy s hotovými croissanty a nechte tak 2 hodiny kynout, dokud se dvakrát nezvětší a nezačnou se třepat, když s plechem mírně zatřesete.
- Pak už stačí jen vyndat pečivo z trouby, pomašlovat krustu a dozdobit. Během toho nahříváme troubu na 200 stupňů horní/dolní nebo na 175 stupňů horkovzduch a péct cca 25 minut. A voilà! Po dvou dnech práce croissanty jako lusk!
Jak překládat těsto
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/meziuprava-tests.jpg?resize=1024%2C339&ssl=1)
- Třikrát na na obálku (letter fold, tedy na třetiny) – první možnost. Pokud už těsto trochu teplá, nechte jej po každém přeložení na třetiny odpočívat zhruba 30 minut v lednici nebo mrazáku a následně ještě to samé opakujte dvakrát. Po každém překladu odkrojte kraj tak, abyste viděli, že máslo sahá až do boků. Odkrojky schovejte do krabice!
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/letterfold.jpg?resize=519%2C1024&ssl=1)
- Na knížku a pak na obálku – druhá možnost. Přeložíte na knížku (4 vrstvy) a následně nechte odpočívat cca 30 minut v lednici nebo mrazáku (tam doporučuju po 10 minutách těsto zkontrolovat a přeložit, aby jedna strana nenamrzla). Pak rozválejte opět na 3,5–4 mm a přeložte podle obrázku na 3, tedy na knihu.
- Dvakrát přeložit na knížku – třetí možnost. Croissanty nebudou tak bombasticky díraté, ale o to pravidelnější, stabilní a křehké.
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/bookfold.jpg?resize=519%2C1024&ssl=1)
Jak vytvarovat croissant?
Těstu, které vyválíte na šířku cca 27-28 cm, skrojíte horní a spodní podélný okraj, pak můžete naznačovat trojúhelníky či obdélníky.
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/vymereni-testa.jpg?resize=1024%2C678&ssl=1)
Vytvarované croissanty můžete maličko protáhnout do délky, pokud vás těsto pustí. Následně srolujte a položte na plech cípem dolu – rukou můžete trochu zploštit.
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/tvarovani-croix.jpg?resize=1024%2C569&ssl=1)
Nakonec zbývá croissany nechat dostatečně nakynout – dokud se netřepou jako želé. Pak už stačí pomašlovat a upéct.
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/kynuti.jpg?resize=519%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/DSC_0591.jpg?resize=678%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/DSC_0599.jpg?resize=1024%2C678&ssl=1)
A nakonec bonus – další várka croissantů, z jiného másla (což také hraje roli) a skládaná dvakrát na obálku – tedy 4×4 vrstvy.
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/kynuti-4X4-croissant-scaled.jpg?resize=645%2C2560&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.maskrtnica.cz/wp-content/uploads/vysledek-4X4-croissant-scaled.jpg?resize=645%2C2560&ssl=1)