Trdelník většina lidí buď miluje, nebo nenávidí. Co mu ale nikdo neodpáře, je jeho sladká vůně, která vždy zaplní celé okolí. Ačkoli se prodává jako staročeský, v Česku si našel oblibu teprve nedávno, ovšem ve výsledku je to našim chutím jedno. Protože se tradičně připravuje na ohni a rožní se venku, je to ideální sladký streetfood – ale překvapivě to jde i doma! Recept jsem připravila ve spolupráci s Tchibo blogem a dekorem z jejich e-shopu.
Na domácí přípravu trdelníku vám stačí obyčejný váleček, ještě lépe dva. Na ten proužky těsta namotáte podobně jako na dřevěná trdla z hruškového dřeva (odtud název trdelník) a dál už se postará trouba. Kouzlo trdelníku spočívá hlavně v čerstvosti – svým způsobem je mu podobné i táborové pečení hadů na klacku.
Pokud vás zajímá historie, trdelník má tradici v bývalém Sedmihradsku, kde žila maďarská menšina Sikulů a od nich pronikl do Maďarska. Na slovenské pomezí řeky Moravy se podle legendy dostal na základě receptu kuchaře, kterého zaměstnával hrabě Gvadányi. Díky této šťastné náhodě se postup rozšířil v okolí slovenského města Skalica už na konci 18. století. V oblasti se ho lidé naučili vyrábět, a dokonce se díky dochované tradici zapsal i jako místní chuťová památka. Postupně se jím prokousávali na festivalech i na opačné straně Moravy… A na konci 90. let se stal zázrak a na trzích se objevilo trdlo jakožto nejstarší staročeský dezert vůbec. 🙂
Ať už se jedná o maďarský, nebo posléze skalický trdelník, přísady jsou jasné – v těstě má být mouka, mléko, vejce, máslo či sádlo, droždí a případně špetka koření, jako je muškátový oříšek nebo vanilka. Posypku pak tvoří vejce a buď ořechy, nebo sekaná meruňková jádra (samozřejmě vypeckovaná), v Česku je hodně oblíbený i skořicový cukr. Granko, kokos, jablečná marmeláda nebo zmrzlina uvnitř jsou novinky, které patří spíše k novodobým pražským záležitostem.
Recept na domácí trdelník
Pokud si chcete provonět podzimní dny sladkým trdlem i doma, můžete vyzkoušet můj recept. Tady je těsto, které se mi osvědčilo.
Ingredience:
- 550 g hladké mouky
- 280–300 g vlahého mléka
- 90 g másla nebo sádla
- 2–3 žloutky (bílky nechávám na potření)
- 20 g vanilkového cukru
- špetka muškátového květu
- 80 g cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 4 g soli
- asi 50 g másla na potření
- 100 g mletých ořechů, mandlí nebo meruňkových jader a 100 g cukru na obalení (ideálně s trochou vanilky)
Postup:
- Z malé části mouky a mléka, lžičky cukru a droždí zadělejte kvásek, který nechte vzejít. V robotu nebo kynárně vypracujte nepříliš lepivé, polotuhé těsto, mělo by to trvat kolem 15 minut.
- Těsto nechte asi 45 minut nakynout, pak polovinu těsta rozválejte na tloušťku 0,5 cm a délku 45 cm, následně těsto nakrájejte na asi 3 cm široké pruhy – druhou polovinu těsta zatím schovejte do lednice.
- Těsto namotejte na válečky omotané alobalem (snažte se, aby se těsto mírně překrývalo) a potřené máslem. Na malé trdelníky stačí jeden pruh, na velké si musíte těsto rozválet delší nebo spojit 2–3 kratší hady. Použít můžete i lahve nebo zavařovací sklenice, které taktéž doporučuju obalit alobalem a pomazat máslem.
- Namotaný trdelník ještě potřete rozšlehanými bílky a obalte ve směsi ořechů a cukru.
- Položte váleček do pekáčku či formy na chlebíček tak, aby se těsto neopíralo o dno ani boky pekáče. Nechte ještě asi 15 minut nakynout – zatím rozpalte troubu na 180–200 stupňů s horkovzduchem.
- Trdla vložte do trouby, pečte asi 15–17 minut a v polovině pečení pootočte (těsto má sklon dole mírně povolit nebo se rozlepovat, klidně odchlíplý cíp přilepte zpátky).
- Po dopečení ještě jednou těsto pomašlujte máslem, obalte v cukru s oříšky a mírně trdelník sklepněte z trdla (na jednom válečku můžete mít namotaná dvě menší trdla nebo jedno velké).
- Zopakujte se zbylým těstem nebo si další těsto nechte na druhý den – i když vydrží na druhý den, čerstvě upečený je nejlepší!
Co když se to nedopeče?
Trdelník je zevnitř měkký, po žloutcích nazlátlý a vláčný, zvenčí křupavý a karamelový, nikdy ale nesmí být syrový! Pokud se vám těsto zdá ještě táhlé, dejte trdelník i bez válečku na 3–4 minutky zpátky dopéct na pekáč.
Když se trdelník peče nad uhlíky, potírá se i v průběhu mlékem nebo máslem, aby hezky zčervenal, ale v domácí troubě průběžné potírání způsobí spíš to, že si vyvětráte teplo. V dávných dobách dokonce z trdelníků kapal med! Tahle lahůdka byla vždy opravdu sladká.
Mimochodem, zbylé těsto jde stejně dobře použít i na ořechové nebo skořicové šneky v pekáči, což je asi důvod, proč lidem tahle rakouskouherská specialita tolik chutná. Přesně proto, že jsou to jednoduché, oblíbené chutě, jak je známe už z dětství v nesčetných variacích…