Džem a já

Džem a já

Představuji vám další fikanou verzi džemu (nebo až marmelády, těžko říct) bez přidaného pektinu. Speciální finta, kvůli kterému to sem vůbec píšu, je naložení ovoce do cukru předem, což přináší až překvapivé množství výhod.


Očištěné ovoce jednoduše zasypete potřebným množstvím cukru, přikryjete poklicí a jdete na pár hodin odpočívat. Cukr z něj vytáhne vodu, smísí se s ním a vytvoří kolem něj moře sirupu (princip osmózy, asi). Pozdější tepelnou úpravu tak zkrátíte o několik minut potřebných k rozpuštění části cukru, nebo ho můžete třeba část slít a získat tak – ano, sirup:).
Přestože někdo přidává cukr až na závěr, aby nezkaramelizoval a džem nehnědl, generace babiček empiricky dokázaly, že meruňková marmeláda z meruněk proslazených předem je hotová dříve a v atraktivnější barvě (což velmi pravděpodobně souvisí s tím „dříve“).
A ještě jedna výhoda grátis (Ano, Gábi, ještě jedna výhoda zdarma. Opravdu, je to možné!). Získáte navíc jeden den bez lednice a bez konzervantů, což se může obzvlášť hodit, pokud půl dne vypeckováváte černé třešně, o půlnoci konečně očistíte poslední a najednou zjistíte, že veškerý váš zavařovací potenciál se vytratil  a lednice se mezitím zaplnila, tudíž je není kam dát. Jednoduše použijeme náš zázračný ďábelský cukr a ovoce se nezkazí.

Názorně si to nyní demonstrujeme na případu jahodového džemu (pěkný recept i s vysvětlením, co je marmeláda, co džem atd. je i u pana C.), ale stejný poměr dodržuji i u ostatního ovoce, pokud není přehnaně kyselé nebo sladké. Zrovna jahody, maliny a moruše jsou ale potvory vrtkavé a rychle plesnivějící, takže je lepší je dát i proslazené do lednice (ale předpokládám, že narozdíl od meruněk jich nemáte bedny).
Nutno sehnat:

  • 1 kg jahod nebo jiného ovoce
  • 500 g cukru
  • citron, případně kyselinu citronovou či čistou askorbovou – k dostání v lékárnách nebo drogerii, ve které jsem člověkem. U mě to bylo asi ½ lžičky čistého prášku (kyseliny pomáhají želírování a navíc zrovna jahody jsou co do barvy velmi nespolehlivé a mají tendenci hnědnout i jen tak ve skleničce, čemuž tímto zabráníme, u ostatního většinou není potřeba), rozmíchat chvíli před naléváním do sklenic


Jahody očistěte a nakrájejte, stačí na půlky. Noc je ještě mladá a nechcete ji strávit s nimi. Ovoce s malými otravnými pecičkami jako maliny, moruše, rybíz a ostružiny v této chvíli prolisyjte, abyste získali čistý protlak (klasický lis, vypadající jako masomlýnek funguje bezvadně).


Zasypejte cukrem a lehce promíchejte. Přikryjte poklicí a nechte stát na lince nebo ve spíži. Pokud víte, že zrovna to vaše ovoce už jsou starší a má tendenci rychle plesnivět, dejte to do lednice, ovšem u meruněk, třešní, švestek, rynglí a spol. to většinou vážně není třeba.

Ráno (vydrží až den) je z ní vyndejte. Pod pokličkou moře šťávy a ta omamná vůně! Můžete na ně klidně zase na pár hodin zapomenout, nebo je trochu rozmixujte a začněte připravovat náčiní.


Tři sklenice, dva hrnce (nebo jen jednu širokou pánev s vyššími okraji, pokud jste jahody schovali do hrnce jako já). Ve třetím hrnci vařím vodu na vypláchnutí sklenic.


Tři-čtyřinaběračky jahodové směsi nalijte do pánve (tzn. něco kolem 300-400 ml) a vařte na středním hořáku. Nejdřív bude pěnit, zmírněte plamen, později bude už hezky probublávat velkými skleněnými bublinami. To je okamžik, kdy už nám svítá naděje, můžete zkusit kápnut na talířek vychlazený v lednici, nechat tamtéž ztuhnout a zkoumejte, jak daleko od cíle jste.

A ano, za vařečkou už se marmeláda pěkně rozestupuje, talířková zkouška ok, neteče, takže snižte plamen na co nejnižší, případně přesuňte na nejmenší hořák a plňte do sklenic, které jste někdy v průběhu vaření vypláchli vařící vodou (i víčka). Zašroubujte, obraťte a nechte vychladnout.

Za občasného promíchání celý proces v pánvi (průměr 27 cm)  potrvá asi 20 minut, než se dostanete do požadované konzistence (hezky roztíratelná, trochu se ve skleničce lije, ale z chleba nesteče). Čím širší hrnec, tím rychleji to půjde, jde nám o rychlé odpaření. Babička takhle vaří džem na všech čtyřech hořácích najednou – do každé nádoby dvě tři naběračky a po chvilce už kontroluje, jak to vypadá. Z každého hrnce je to většinou pak akorát do jedné skleničky.
Na prvním obrázku je džem z toho, co se nevešlo sklenice neboli to, co bylo nejdéle v hrnci… Já sama ho takhle hustý nemám ráda (nespadne ze lžičky, kompaktní tuhá hmota), ale vidíte, jde to krásně do husta i bez přidaného pektinu. Na druhou stranu, je velmi vhodný na pečení a z taštiček a jiného plněného pečiva nevytéká zdaleka tolik, jako dodatečně zahuštěné džemy, ať už pektinem nebo agarem.
U meruněk na to kašlu a do hrnce dávám větší vrstvu, kdy  se za vařečkou rýha nemá šanci vytvořit, ale meruňky mají pektinu dost (pokud nejsou přezrálé) a ani z nich tolik vody odpařovat není třeba, pěkně drží pohromadě. Navíc jich máme 50 kg a to by mě po půllitrech prostě nebavilo.

Příchutím neholduji, jsem v tomto ohledu poněkud konzervativní. Pokud mám chuť na třešeň s rozmarýnem, raději si později jednu sklenici se snítkou bylinek  provařím bokem, ale protože mimo jahod a malin zavařujeme celkem ve velkém, bylo by dost namáhavé zavařovat po menších dávkách a zvládat udržet v tom systém. Ale daný recept je ověřen na meruňkách, jahodách, třešních, borůvkách, ostružinách a moruších a sluší jim to i jen tak.

Pokud jste dosud měli ze zavařováním obavy kvůli nedostatku času a chladných prostor, zkuste rozfázovanou přípravu. Děláte to někdo taky tak? 😉

 



66 thoughts on “Džem a já”

  • Dobrý večer, právě jsem prosladila 3 kg jahod a uložila je do lednice. V jaké fázi mám přidat kyselinu askorbovou? A na ta 3 kg cca. 1 a 1/2 lžičky? Děkuji moc za odpověď.

  • Dobrý den, prosím mohla by jste mě napsat recept na ostružinovou marmeládu? Jestli nejdříve syrové prolisovat a pak šťávu s cukem nechat do druhého dne odstát nebo naopak procukrované odstáté ostružiny prolisovat. Kolik cukru na 1kg ovoce ? A pak citon nebo kyselinu citronovou nebo askorbovou před dokončením a kolik? Co je lepší, aby se marmeláda nekazila? A postup stejný jak je uvedený v příspěvku? Děkuji za odpověď.

    • Kyselina je asi jistější v dávkování, ale ono se to zahustí odparem na dostatek cukru. Jinak ano, funguje i z prolisované dužiny, my tak u babi dělali hlavně morušovou – cukr už pak na výslednou dužinu.

  • Vidím, že tohle je už hodně starý příspěvek, ale pro mě je přesto aktuální – právě mám v lednici předslazené jahody (2 kg jahod + 1 kg cukru) a dnes budu vařit svůj první džem vůbec! Prosím o info – místo kyseliny citronové v prášku bych použila citron. Kolik ho mám použít na závěr vaření do takového množství jahod? Jedná se o pár kapek, nebo snad vymačkat půlku citronu? Celý? Moc děkuji za radu.

  • Dobrý den, recept jsem zkoušela a bylo to opravdu úžasné. Vnoučata si na palačinkách moc pochutnala. Příští rok určitě zkusím znovu z jiného ovoce, Už teď se všichni moc těšíme,

  • ahoj, ze srdce děkuji za tento recept přírodního zpracování ovoce, letos jsem si lámala hlavu právě tím jak to přesně vařily moje babička a maminka marmeládu z malin a nebyla jsem si jistá protože to je už skoro 60 let. A dneska jsem uvařila meruňkový džem a je výborný. Maliny čekají na zpracování v mrazáku. Teď už vím jak, díky

    • cca 4 130ml sklenicky, zalezi, jak to svarite, kolik bude mit vase ovoce pektinu a jak husty dzem mate rada.

  • Díky za nejlepší recept 🙂 Takovou meruňkovou jsem nikdy neměla a takhle rychle! To odležení přes noc je úžasný a pektin už nikdy více, fakt to není potřeba 🙂

  • Dobrý den, myslíte, že váš postup bude fungovat i u marmelády/džemu z mražených malin? A ještě jeden dotaz: myslíte, že by šlo kyselinu rozpustit v malém množství té procukrované směsi, aby se líp rozdělovala do jednotlivých dávek na pánvičce? Jestli se třeba nějak neztratí ty vlastnosti kyseliny. Děkuji.

      • Já jsem nakonec přidávala kyseliny na špičku malé lžičky. Bála jsem se toho, že když dám tu kyselinu v těch jahodách minutu dvě před dovařením, přihodím do už uvařené směsi vlastně syrové jahody a všechno by se mohlo zkazit, pokud by se vařily jen ty dvě minutky. Chuť tak akorát, jen bych ještě míň sladila, ale je to začarovabný kruh – zase by se to mohlo kazit. Tož nevím. Děkuji za odpovědi.

  • Dobrý den, myslíte, že váš postup bude fungovat i u marmelády/džemu z mražených malin?

    • Lenko, mně funguje:) Teď jsem na kurz vařila ze zmražených lesních plodů – předevčírem.

      • Dobrý den, vyzkoušela jsem, šlo to bezva. Musím si Váš postup někam uložit, protože je to sice malinko piplačka, ale zůstala zachovaná barva, vůně, chuť. Když jsem kdysi použila želírovací cukry, dávka deseti kil jahod postupně letěla do koše. Fuj, už nikdy s želírovacím cukrem.

  • Dnes jsem zkoušela tímto způsobem boruvkovou marmeládu a šlo to báječně. Děkuji za recept a osvobození od gelafixu a jim podobné

  • Dobrý den, dnes jsem podle Vás vařila jahodovou marmeládu a můj dotaz zní, zda poměr cukr : ovoce je například z důvodu konzervace takový, jaký uvádíte nebo mohu dát do příští dávky méně, řekněme polovinu. Děkuji, hezké dny, D.

    • Kvůli konzervaci je lepší aspoň takto, můžete dát i méně, ale asi to bude chtít více svařit, abyste se dostala na podobnou hustotu, tzn. díky odparu to stejně bude dost sladké… A pokud chcete snižovat a hustotu místo svaření a vyšší koncentrace cukru nahradit přidaným pektinem nebo nechat džem tekutější, chce to dávat opravdu pozor na hygienu a nejlíp ještě sterilovat.

  • Dobrý večer,
    dostala jsem meruňky a rozhodla se prvně v životě vrhnouti se na džem 😀 takže jsem u vás 😉 Mám jednu otázku, možná blbou, ale pročítám dokola a není mi jasné následující – kdy přidat ten citron potažmo kyselinu. V návodu je „rozmíchat chvíli před naléváním do sklenic“ ale to přece neodhadnu kolik tam toho dát, když se to vaří po těch jednotlivých částech….rozumíte mi?

    Děkuji a zdravím 😉

    • Těžko říct, třeba 2 mninuty před koncem varu – jak už se to blíží do finále. Rozdělte si podle toho, jak vekou máte pánev – u mě tohle množství vzjde tak na dvě-tři dávky, kdzž jdu jen v té jedné, nejširší. Snad jsem pomohla:)

  • Dobrý večer, právě jsem prosladila vypeckované meruňky na marmeládu, vařit budu ráno, někde na jiném webu jsem si práívě přečetla, že se meruňky měly oloupat, je to velká chyba? Předem děkuji

    • Neloupat, uplne zbytecna drbacka – cele se velmi rychle rozvari a jen diky slupce vznikne zadany efekt semtam chutneho velkeho kousku ovoce, ktery zavareninu dela jedinecnou domackou:) potvrzeno babickou.

  • Dobry den,
    vas recept som pouzila na jahody, marhule, broskyne…. Uzasne. Dakujem. Prajem prijemny zvysok leta.

  • Ahoj Maškrtnica. Poraď čo s čučoriedkami, ktoré som v pomere 1:1 naložila do obrovského skleneného pohára dúfajúc, že z toho bude marmoška ako keby tam boli černe ríbezle s cukrom. Variť, nevariť? Naložené to mám asi týždeň, každý deň minimálne raz premiešané a stále to nie a nie stuhnúť do požadovanej konzistencie. 🙁 Veronika, mama Any. 🙂

    • Ja normálne aj borůvkový-čučoriedkový takto robím, ale nie ako ríbezle, ale ako píšem v recepte – a pomer cukru tiež tak – 2 diely ovocia, 1 cukru. Čučoriedky netreba toľko sladiť, džem býva potom dosť mdlý a nemajú potrebné množstvi pektínu, aby na nich fungoval čiernoríbezlový trik, aj keď klamú výzorom:) Ale ak bola zmes celú dobu v chladničke, rozvarte to, nechajte odpariť časť tekutiny a bude to normálny dobrý džem.

  • Díky za super článek! Marmelády dělám dost podobně, taky jenom ovoce, cukr a citron (nebo kyselina citronová). I postup mám dost podobný :-). Loni jsem dělala rebarborovou s vanilkou, na vafle luxusní marmeláda :-). Chtěla jsem se jenom zeptat, jestli po vyvaření sklenic sklenice osušíte? Já je dávám (čisté) pouze nahřát do trouby, kam pak přidám i víčka, která chvíli předtím sterilizuji vařící vodou. Někdy ale obsah skleniček dělám v troubě, tak tam na sklenice není moc místa, potřebovala bych nějaký jiný systém pro tyhle případy ;-).

  • Maškrtnico, už něco pamatuji, takže tento postup znám a ještě si pamatuji, že moje babi dělala nej malinovou marmeládu na světě, vím že ji nechala procukrovanou do druhého dne záměrně prokvasit. Nikdy jsem to nezkoušela ale byla to nej marmeláda-pamatuji jen tu malinovou-na světě. Dříve a to už je hodně dlouho, želírovací přpravky nebyly, tak jak jinak se dělaly marmelády, než jak uvádíš, což je ale zapomenuto jak ostatně více věcí.

  • Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, ve které fázi bych, při tomto postupu, měla (rybíz) přepasírovat?
    Předem děkuji

  • Dobrý den,
    chystám se na výrobu svojí první marmelády a váš návod pez pektinu se mi zdá super. Mezi mé nejoblíbenější patří rybízová a meruňková a na tu rybízovou se právě chystám, a není mi trochu jasné v které fázi to mám přepasírovat (fakt bych to ráda bez peciček).
    Předem děkuji za odpověď

    • Udělala jsem bohužel přiliš hustý rybizovy dzem jak ho rozredit – přidáním dalsi stavy z rybizu – použila jsem kromě cukru i Gelfix a to byla asi chyba Dekuhi za odpověď

      • Dobry den, muzete to zkusit dalsi ovocnou šťávou, ale svarit to nahusto a jeste gelfix je proste moc:/

  • Dobrý večer, bezva vychytávka. Pochopila jsem dobře, že šťávu nemám slévat? Zítra to zkusím z borůvkami , budu vděčná za odpověď , perfektní stránky, díky za ně…..M.

  • Já jsem kdysi vařila meruňkovou marmeládu bez meruněk, ale za Boha si nemohu vzpomenout z čeho. Vím jen, že tam bylo kilo švestek, kilo rajčat, kilo cukru a ještě kilo něčeho a na to právě nemohu přijít. Marmeláda opravdu chutná jako meruňková, fakt mňamka, chtělo by to asi nějakého pamětníka.

  • Děláte také marmelády slazené pšeničným sirupem nebo bez sladidel se špetkou soli? Má s tím někdo zkušenost?

    • Používat ve větším množství slad mi nepřipadá o moc lepší než cukr, takže pokud ho používám, tak spíš kvůli chuťovým a enzymatickým schopnostem (zlepšuje kynutí..).
      Jinak obilný slad bych do marmelád určitě nepoužívala, má tendenci sám o sobě kvasit. Bez sladidel, cukru a sladů jdou zavařeniny v pohodě – jednoduše uděláte povidla, svaříte ovoce bez cukru do patřičné hustoty, trvá to dlouho, ale lze to, určitě najdete spoustu návodů (u nás je dělávala babička). Před použitím můžete naředit (aby byla roztíratelná):) Znám švestková, meruňková, hrušková i třešňová, je to moc fajn, ale přijdete o barvu, vitamíny (nicméně v džemu jich stejně moc nezbude ani po kratším varu) a chuť je také znatelně jiná, řekněme… karamelovější.

  • Dobre sa pozerá, ako niekto iný zavára ;-). Neznášam miešať do bezvedomia so spotenou ofinou prilepenou k čelu. Každý rok zaradím aj nejaký experiment, či sa osvedčí. Tvojím spôsobom som robila jahody s rebarborou, džem má nádhernú svetlo-červenú farbu, vonia a chutí po jahodách, ale takých sviežejších, môj obľúbený. Jahodový som zas varila 3 dni po 20 minút s veľmi malým množstvom cukru. Vraj starobabičkovský recept. Čistá jahodová esencia, tiež dobré. Skúšam a skúšam, teraz džemy s výrazne zníženým cukrom a ten pridávam až na koniec. Miešať stačí minimálne a po dosladení povarím ešte 10 minút. Najlepšie zvládam zavariť za deň tak 10 pohárov, kľudne aj celý týždeň, ale za jeden deň 70 pohárov, to by mi ani nechutilo :-D.

    • Ahoj, prosím tě, mohla by jsi mi poslat recept na ten džem, který se dělá 3 dny. Taky jsem ho dělala a chutnal celý rodině. Bohužel jsem recept na něj někde ztratila a ani na internetu ho nemůžu najít :(( Díky

  • ahoj, mohu se zeptat, vydrží marmelády, když nejsou sterilované, ale jenom plněné horké? Mám s tím neblahou zkušenost a bojim, bojim, že se mi to všechno zkazí… Nebo existuje nějaký fígl? Sklenice vyvařuju ve vodě, víčka taktéž, nechávám uschnout v troubě, pak plním.

    • Nám se nekazí, nebo rozhodně většina ne. Výjimečně se stane, že jedna, dvě sklenice z ovoce které fakt má opravdu sklon k plesnivění, nebo ty, u kterých se ukázalo, že mají poškozené víčko/závit (ale třeba z loňska myslím žádná.. ani z předloni). Plním to fakt vařící a víčka kontroluju, jestli už nezačínají rezivět, nemají změněnou barvu nebo nejsou naťuklá, babička pro jistotu mezi každé víčko a sklenici dává čtverec potrfólie, to já jen u těch podezřelých. Sklenice i víčka těsně před plněním vypláchnu vařící vodou a nechám uschnout.
      Za a) se tím předejde infekci z nějaké mirkoprasklinky ve víčku, ve které se schovávají zárodky ničitelů džemů za b) kyseliny z ovoce můžou ty víčka (takovou tu gumovou vrstvu v nich) naleptávat, takže pak vydrží míň „kol“.
      Případně je můžete ještě krátce sterilovat (klidně v troubě), ale to mi připadá zbytečné, ztráty u nás nejsou tak citelné, abychom si přidělávali starosti:)

      • Já ty víčka ještě vypláchnu kapkou slivovice nebo jiného tvrdého..nekazí se. Fígl s prosypávání cukrem jsem neznala. Já bych marmelády dělala hned, ale to chce právě ty košíky ovoce ze zahrady..Co koupím na trhu, jde do zmrzliny..

  • Ahoj. Veľmi sa teším, že si k sebe šupla návod na marmeládu pripravovanú nie úplne tradične. Našla som recepty s týmto postupom aj na rôznych anglicko hovoriacich blogoch a už testujem. Na našom pozemčeku, resp. u suseda (kde pôda leží ladom) sa urodilo hodne mirabeliek, takže sa chystám na rôzne koláče (1 je už za nami), akurát spracuvávam džem a ešte mám zálusk na čatní. Pekné leto prajem.

    • Jej, tak to som rada, ze sa paci. Moja babka zavara kvanta dzemov len tak, vzdy naberie po dvouch hrncekoch do kazdeho hrnca na sporaku, necham odparit a zase naberie, romantika….
      Z mirabeliek som skusala robit len raz, asi pet rokov dozadu, dokonca som podvadzala s nejakym gelfixom a nist, nezzelirovalo (mozno som ale varila prilis prudko a pektin som tak „spalila“). doteraz v policiach strasi hutny „sirup“ z nich, pouzivame na premazavanie pernikov a podobnych veci, z chleba stecie:) ale keby som na nich teraz natrafila, mozno by sa podarilo aj bez pomocnikov.
      inak mi z nich asi najviac chutia zemiakove alebo tvarohove gulky, kolace a hlavne len tak rovno do pusy:)

      • Farfallo, prudko odporúčam, ak budúci rok natrafíš na mirabellky, u mňa tento rok víťaz marmelád (aj keď ešte nie sme final po sezóne ovocia). Skvelá chuť, vynikajúci pomer sladkosti a kyslosti, nádherná farba i konzistencia. Pektínu majú dosť, stačí sa trochu hrať s pomermi ovocia a cukru a skúšať. Navyše, mnohí ju nepripravujú, jej chuť nepoznajú, takže ak sa s niekým podelíš, budeš hviezdiť 😉

  • dodatek k postupu – ovoce davam po vrstvach – ovoce,cukr … horni vrstva cukru,promichavam az pred tepelnym zpracovanim.
    Pokud je ovoce kyselejsi,pridam cukr postupne pri vareni,stejne je to,pokud kombinuji prichute,ci pouzivam koreni,tak lze z jedne davky vyrobit vice variant.

  • zacnu odpovedina konci clanku,jestli delam marmelady,ci dzemy take tak …
    JENOM TAK ! Ocitla jsem se na farme a kdyz vam vitr poshazuje za den 50 kg merunek,tak by mne slak trefil … takz rychle na net vyhledat nejaky ten recept a honem na ne,aby nepohnily …. a prave tento zpusob vas nezabije …. namyju,predchystam,hodim do lednice,protoze 50 kg je 50 kg a jdu v klidu spat,rano si nachystam sklenicky a v klidu postupne zpracovavam ovoce,trvanlivejsi druhy vydrzi i dny 2 …
    Morusi mame asi 4 stromy,na marmeladu se vrhnu letos – ziju na opacnem kontinentu,takze prave mame zimu … mne zavarovani ceka kolem vanoc .
    a takhle vyrobene marmelady navic nevytekaji z buchet – vyzkouseno

  • Hned bych se pustila do tak bezbolestně vyhlížející marmelády (nebo džemu?), ale vždy v takovéhle slabé chvilce je mi připomenuto: „a kdo by to jedl?“ A je pravda, že já si na chleba taky raději (a naprosto nezdravě) mažu nutelu nebo máslo. Takže při rozhodování, zda z meruněk udělat knedlíky nebo marmeládu, asi vyhrají knedlíky. Ale tenhle recept vypadá vážně jednoduše… Že bych to přece jenom zkusila…

  • Při přečtení nadpisu mě popadla dobře známá skepse, jestli totiž něco nesnáším, je to právě zavařování (neplést s konzumací zavařenin, tam jsem na druhé straně náladové křivky 🙂 takže kdykoli jsem mohla, srabsky jsem to nechávala na jiných – viď babi („vždyť ona to dělá tak ráda“…ach ten alibismus…) Naštěstí jsem si řekla, že se článkem „teda nějak prokoušu.“ .) A jsem víc než nadšená! Pokud mám vypíchnout jednu věc, která mi na tom vadí asi nejvíc je, že když se do toho ve své světlé chvilce pustíte, veškeré odhodlání ve vás po několika hodinách peckování, drhání, mytí, vyplachování, vyvařování, rozvařování, pasírování, dovařování a nevímjakého-vání naprosto vyprchá a kuchyň co vypadá jak po náletu hladových školkáčů bez dohledů rodičů tomu moc nepomůže.
    Každoročně bojujeme s nadbytkem červeného rybízu, který „jen tak“ moc nemusím, ale marmeláda je z něj delikátní. A chápu meruňky, chápu jahody, chápu třešně…ale marmeláda z ostružin a moruší? mít k tomuto ovoci masivnější přístup tak možná, ale v „normálním“ množství (neřekla bych,, že jsem kdy držela v ruce víc než půl kila toho kterého ovoce) si nedokážu představit, že bych udělala něco jiného, než že bych to prostě – omluvte to slovo, ale tak by to bylo – sežrala. Hmm, to budu muset ještě pořešit 🙂 Ale pokud je nějaká TOP marmeláda (či džem, na článek u pana C. se vrhnu až po dopsání tohohle:) tak je to černý rybíz. Vždy máme jen pár skleniček a ty si bezostyšně a otevřeně syslím pro sebe a ve zkoušovém je sjíždím místo nutely.(taková zdravější varianta, většinou ale v půlce dojdou 🙂 a taky nejsem žádný experimentátor. jsem odkojená na „¨babičkovských“ zavařeninách a tak to asi zůstane na věky.
    A snad ještě jeden dotaz – nejsem si, ani po řádném pročtení, asi úplně jistá, ve které fázi se má přidat ta citronová šťáva?:) prosím popis pro blbce:) zamíchat ji do každé dávky, která je v hrnci – už připravená na nalévání do sklenic – tedy pár vteřin před nalitím do nich?? 🙂 a ještě jednou díky za inspiraci, já se snad do toho i pustím.

    • Já to chápu, taky v jeden den naprosto nemám chuť zároveň očistit kila ovoce a pak je ještě zavařovat. Tohle je fajné:)
      Ad moruše – u dědy na vinicích máme asi dva stromy, asi si zaslouží samostatný článek, až se k nim dostanu, nebo zkusím najít fotky. Je to naprosto skvělej strom a když rodí, tak hojně, loni jsme nasbírali pár litrů plus nepočítaně rovnou do břicha, protože nebylo víc času, ale rozhodně když už moruše, tak víc než kilo:) Ostružiny nápodobně, příbuzenstvo je má místo živého plotu, thuje se můžou vycpat a mnoho kil to není, ale na postupné ujídání a pár koláčů a sklenic marmelád stačí. Kdybych si měla něco z toho na tyhle účely kupovat, nedoplatím se, to je jasný.
      Ale třeba ty obyč jahody zase marnotratné připadají mně:) … naštěstí existuje samosběr a natrefila jsem na velmi sympatickou cenu i mimo něj, tak výjimečně došlo i k zavaření.
      Červený rybíz jo, k černorybízové jsme zatím nedorostla -moc výrazná, babička děl většinou spíš směsi, už jsme ji strašně dlouho neměla samotnou, tak třeba se něco změnilo…
      Kyselina – jednou jsem ji k jahodám přidala hned po rozmixování, pří druhé až jak začal houstnout a měl tu gulášovou konzistenci a hrozilo brzké nalití do sklenic, tzn. rozdělila jsem do obou hrnců na plotně. Množství lze korigovat podle chuti a oboje je tak jako tak hezky červen. Měla by se rozložit až asi při 170 stupních, takže myslím, že to až tak super důležité není . Možná kdyby se použil ten citron nebo práškový čistý vitamín C (kyselina askorbová, mají v DM v modré krabičce-kelímku nebo dráž v lékárně), bylo by vhodnější ho dát až úplně na konci, aby se tolik vitamínů nezničilo, ale stejně to má dost vysokou teplotu ještě dlouho, takže úbytku vitamínů úplně neujdeme. Ale třeba jsem mimo, v chemii mám rezervy:)
      Není zač a hlavně žádný stres, já si teď dala dva dny s meruňkami (50 kg, z toho asi 40 jsme zavařili – kompoty a džemy, z toho kompoty mi přijdou jako větší… ondění) a mám docela dost.

  • velká paráda 😉 co takhle příště to ovoce rovnou nasolit a nechat být? odpůrci cukru by byli nadšení!

    ad moruše — měl jsem zatím smůlu nebo je to vždy téměř komplet sladké a naprosto žádná acidita?

    • Měl jsi asi smůlu, a já zas neměla to neštěstí natrefit na ty sladké. Děda mi o těch sladkých říkal, že to je úplně nanic věc, roste jim to v tom Taliansku, já bych to nepěstoval, nechme jim to, takže zjevně existují a nejsi sám, komu se ta sladkost moc nezamlouvá.
      My máme moruše trnavské a ty jsou právě hodně kyselé, dokud nedozrají, pak je to pěkně vyvážené. Akorát je blbé, že se vůbec nedají skladovat, plesniví a kvasí snad rychleji, než ty svinské jahody, takže nasbírat a hned prolisovat, procukřit a jamovat nebo kompotovat, případně zmrazit. Šokovalo mě, že někdo psal, že se to dá koupit na trzích, ty naše teda při letních teplotách hned tají. My jim říkáme spíš než moruše stromové nebo kyslé (!) jahody, i viničné se prý používá:)

      • no vida 😉 ty supersladké rostou např zde kousek pod mostem:
        http://www.mapy.cz/s/4nos ale i jinde a např i z ostravy ze sousedství znám jenom moruše sladké, nanicovaté 😉 tož tak – závidím. btw moruše jsem viděl normálka prodávat i na zelňáku v brně!

      • JA MAM TY SLADKÉ NA ZAHRADĚ TAK SI PŘIJEĎ PRO VĚTÉVKU MŮŽEŠ SI TO NAROUBOVAT JSEM Z PRAHY ZAPAD

        NEBO ZAVOLEJ-606177580

  • Teda já tě obdivuju, že v těchle vedrech děláš marmelády! Já jsem džemovala marmeládoval aloni, ale letos už mě koše a koše plonkovního ovoce nějak míjejí, takže to, co koupím od místních zahrákářů a trhovců, ihned jako kobylky zbaštíme jen tak. A ze zbytku dělám zmrzliny.
    Ale příští rok se třeba poštěstí a bude víc ovoce (prostě jsem držgrešle, nechci kupovat ovoce jen prot, abych ho pak vařila na mrmošku), tak zkusím tvoje fígle a budou báječné marmošky bez pektinu.

    • Kdybych měla na marmelády nakupovat, asi zůstanu u meruněk a toho, co se dá nasbírat v lese a u cesty:) loni to právě byly meruňky, ostružiny a moruše, letos mám zatím meruňky, třešně a jahody, uvidíme, co dál, poštěstilo se:)
      Jo a zas tak hrozný to teď nebylo, jak trochu poprchávalo, stání u hrnce a trouby nebylo až takové utrpení…

Napsat komentář: Lůca Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *