Hot cross buns

Hot cross buns

Hot cross buns jsou vláčné anglické buchtičky, připravované v půstu i o Velikonocích. Oproti našemu mazanci se kromě velikosti liší hlavně výrazným kořením, ale také bohatší dávkou sušeného ovoce. Určitě si je musíte zkusit upéct!

Naopak podobně jako mazanec nebo vánočka jsou oblíbené po celý rok k snídaním – začerstva i opečené. Tradice velí zdobení křížkem z moučné pasty, ale pokud chcete ještě o něco chutnější variantu, klidně zdobte až po upečení pastou cukrovou. 


Jarní soutěž a cashback od Electroluxu

Dělá vám teď radost domácí pečení a těšíte se na jaro? Nejste vůbec sami –  máme to podobně. I proto spolu s našim partnerem Electrolux vyhlašujeme jarní soutěž pro zlepšení nálady. Pochlubte se se svými pekařskými výtvory a vyhrajte parádní troubu Electrolux SteamBake. Více informací zde!

Suroviny (na cca 16-18 bochánků)

Na omládek:
15 g droždí
100 g mouky
100 g vody/mléka

Na těsto:
vejce (50 g)
3 g soli 
60 g cukru 
omládek 
250 g hladké mouky 
90 g mléka 
55 g mírně změklého másla
80 g sušeného ovoce (brusinky a rozinky)
3 g skořice
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky sušeného zázvoru 
špetka mletého nového koření 
špetka mletého hřebíčku 
volitelně lžička pomerančové kůry

Na sirup:
60 g vody
60 g cukru
několik proužků pomerančové kůry

Na moučnou pastu:
75 g mouky
60 g vody

Vodu je třeba přilévat postupně, pasta se nemá rozpíjet, ale ani tlačit ze sáčku násilím – záleží na mouce. Otvor by měl být ideálně o trošku menší, než na videu, pokud chcete elegantnější linku — cca 0.5cm průměr.

Postup

1 Ze všeho nejdřív zadělejte omládek – smíchejte suroviny asi hodinu předem. Pokud máte sířené ovoce, důkladně je propláchněte vařící vodou. Nechte okapat a vystydnout. Přichystat si můžete i sirup, stačí svařit vodu s cukrem a trochou pomerančové kůry.

2 V míse robota smíchejte všechny suroviny kromě másla a sušeného ovoce.

3 Hněťte asi 10-15 minut, těsto musí být krásně hladké. Poté přidejte máslo – někdy je třeba robotu trochu pomoci, aby se zapracovalo, a opět nechte hníst do úplně sametového těsta, které tvoří okénko. Potrvá to dalších 5-10 minut.
Máslo obaluje lepková vlákna a tak, zvlášť pokud je ho mnoho, znemožňuje efektivní vypracování těsta – u těst s vyšším podílem tuku je fajn počkat, umožňuje-li to konzistence těsta.

4 Přidejte sušené ovoce.

5 Těsto nechte vykynout do zdvojnásobení, potrvá to kolem hodiny.

6 Vytvarujte bochánky o hmotnosti asi 45-50 g, které naskládejte do máslem vymazaného pekáčku podobně jako buchty. Nechte v teple ještě asi 45-60 min kynout. Během kynutí připravte moučnou pastu na zdobení. Po vykynutí naneste pastu z mouky a vody cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou.

7 Pomašlujte a nechte předehřát troubu i s vodou v prohlubni na program SteamBake, 180 stupňů. Pečte cca 20 minut (v závislosti na materiálu formy to může trvat až o 10 minut déle). 

8 Ještě horké pomašlujte připraveným sirupem nebo anglickým zlatým sirupem, pokud jej máte. Uzavřené vydrží i několik dnů měkké a tradičně se k snídani o rozpékají a podávají pak překrojené s máslem. 

Tip: Cukrová pasta – výborná je i ze smetanového termizovaného sýra typu žervé. Utřete 2 lžíce žervé pokojové teploty s cca 100 g moučkového cukru – množství záleží na použitém sýru. Nanášíte (pozor, změna) na upečené, sirupem potřené bochánky. 

Pečeme s párou

Recept na hot cross buns je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.



6 thoughts on “Hot cross buns”

  • uaaa tak tohle je recept, to je fakt výzva. Je to moje oblíbené pečivo z UK, ale sama bych si to nikdy neupekla, už jen kvůli výčtu ingrediencí. Vyzkouším v karanténě, hehe :). Díky

  • Zdravím, děkuji za recept, buchétky samotné se moc povedly, ale zklamal mě ten ozdobný kříž – dal by se udělat i z něčeho jiného? Ač jsem se držela receptu, jako prvni ztvrdnul a moji strávníci si ho demonstrativně vyndavali.. 😀 Tak třeba rovnou z cukrové pasty, že by to aspoň bylo chutnější? Předem díky za radu!

    • Lze! Klidně udělejte příště jen z citronové polevy po upečení, nebo z lučiny a cukru, ono je to takové specificky anglické:))

  • Dobry den, myslite, ze by bylo mozne misto omladku pouzit lievito madre? A pokud ano, melo by se pouzit mnozstvi ospovidajici omladku, tedy 215g? Dekuji za odpoved:-)

    • Bude to pak chtít drobátko víc vody. A samozřejmě prodloužit časy kynutí cca 3x:)

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *