Instarecept: Apple pie (křehký jablečný koláč)

Instarecept: Apple pie (křehký jablečný koláč)

Sezóna jablečných koláčů. Na velký, vysoký páj neboli křehký jablkový koláč potřebujete asi 400 g křehkého těsta a 800 g oloupaných, na plátky nakrájených jablek, promíchaných s ořechy, rozinkami, lžící škrobu a lžičkou skořice. Podle potřeby i trochu cukru… Je to až příliš dobré.


Na těsto:
Těsto jsem zase zadělala zbytkem kvasu, takže 50 g tekutého kvasu (kdo nemá, dá malé vajíčko, já měla tentokrát asi 100 g tužšího), 135 g másla, lžíce medu, špetka soli a asi 170 g hladké nebo hladké a celozrnné mouky napůl (to je tady). Nechat odležet v chladu.
Mouku promíchat se studeným nastrouhaným máslem na drobenku, pak přidat mokrou surovinu/ny vše spojit v těsto. Zabalit (třeba do papíru od másla) a nechat vychladit v lednici aspoň půlhodinu. Vydrží i pár dní, jen pak chce trochu povolit.
V mezičase oloupejte a nakrájejte asi kilo jablek. Dejte nahřát troubu. Z těsta pak oddělte asi 1/3, zbylé dvě třetiny vyválejte a rozložte/vmačkejte do pánve nebo formy 24 cm v průměru. Udusejte jablka, pomašlujte okraje spodní části, aby se spojila s horní, přikryjte druhou rozválenou porcí těsta a pomašlujte. Pak nařízněte a dozdobte odkrojenými kousky a ozdobami z nich. Pocukrujte a dejte péct na 45 minut na 170-190 stupňů, podle stupně lásky ke karamelizaci těsta. Dobrou chuť!
Krájejte vychladlé, jinak jablka vytečou a všechno promáčí…

 



7 thoughts on “Instarecept: Apple pie (křehký jablečný koláč)”

  • Dobrý den, prosím, můžete mi napsat, co je to za pánev a v jaké velikosti? Ráda bych si koupila nějakou univerzální na vaše recepty/objemy 😉 Děkuji

  • Dobrý den místo kvásku jde tedy dát jen vejce? A pokud něco děláte z kvásku ,vždy jsem používala droždí z lednice a teď m jen sušené…jde také použít? Na pečení rohlíku,chleba atd jak aktivovat…postup přidání droždí je stejný jako u toho čerstvého??

    • Pavli, vejce použít jde. Sušeného se dává obvykle 1/3 co čerstvého a aktivovat se nemusí, vmíchává se do mouky rovnou, ale není od věci zadělat kvásek, hlavně u těžkých těst.
      Jinak pokud píšu jen „kvásek“, resp. kvas, myslím tím spontánně vedený kvas, který si vyvedete z malého množství kvasu podle návodu, který tu obvykle také bývá na stránkách. Mrkněte na tento článek nebo na článek o prospěšnosti kvasu

  • Hezky vecer, zkousim kvaskove testo zatin sladke a jsem nadsena Martinske rihlicky jsem pekla 3x . Chtela bych se zeptat zda je mozne toto testo pouzit na „stedrak“ vanocni kolac se 4 naplnemi Dekuji

    • Jasně:) Tohle na jablečný koláč teda ne, ale rohlíčkovo-závinové ano. jen to opravdu pokyne pomaleji, jak je to v několika vrstvách ještě… Těší mě, že se daří a chutná!

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *