Kvas na prázdninách

Kvas na prázdninách

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Dumáte, jak ho převézt bez lednice do teplých krajin? Nezoufejte a nevyhazujte sklenici s kváskem, je několik možností, jak matku udržet v dobré kondici při životě.

Pauza týden až deset dní

Kousek zralého kvásku (cca 1-2 lžíce) zahustěte mouku podle vašeho zvyku do konzistence tuhé pasty (tak dvě-tři lžíce mouky). Zdravý kvásek obvykle zvládne týden-dva bez nakrmení, ale někdy ne… Lepší je dát mu najíst. Uchovávejte v uzavřené sklenici v lednici.

14 dní až měsíc

Opět vezměte kousek zralého kvásku a zapracovávejte do něj postupně tolik mouky, abyste vytvořili hutnou kuličku cca o hustotě nudlového těsta. Pokud tušíte pauzu spíš měsíc a trochu víc, klidně pokračujte až do drobenky. Opět platí – schovat do sklenice, zavřít a uložit v chladu.

IMG_8151

Usušení kvásku – týden, měsíce a více

Sušení má tu výhodu, že nepotřebujete lednici. Sušení je jednou z nejstarších metod uchovávání potravin a v minulých dobách takto fungoval kvas i z týdne na týden. Existovala dřevěná díže, ve které se zadělával pouze chléb. To, co se nalepilo na stěny se nechalo oschnout, po čase se oškrábalo, zadělalo mouku a vodou – podle potřeby a zvyku vícekrát – a z tohoto nátěstku neboli matky vzniknul čerstvý kvas na nový chléb. A tak pořád dokola.

V dnešní době nerezové to děláme trochu jinak, ale výše uvedená metoda funguje i dnes. Ještě rychlejší a na převoz snazší je usušit kvásek na pečicím papíře. Jak na to? Zralý kvas rozetřete v co nejtenčí vrstvě na pečicí papír. Máte-li síťovaný poklop na ovoce, může se v létě hodit proti vinným muškám, které na kvas útočí a mohly by se přilepit jako boty do rozpáleném asfaltu.

Podle toto, jaká byla vrstva, vlhko a teplota, můžete kvas za půl až dva dny z papíru sloupat, odložit do sklenice, uzavřít a uchovat ve spíži.

IMG_8139

O pár hodin později, v létě to schne jedna báseň. Na půlku papíru jsem stěrkou rozetřela asi 3-4 lžíce kvasu ve vrcholné formě.

IMG_8150

akto usušený kvásek se dá krásně převážet, posílat, je lehoučký a snadno použitelný.

______

Převážení kvasu

Na dlouhé cesty autem se jednoznačně nejvíc osvědčuje forma drobenky nebo kvásku sušeného (nic nepotěší více, než oblečení potřísněné vybouchlou živou bombou). Drobenka vydrží vysoké teploty i pár dní bez krmení v pokojové/letní teplotě, mám ověřeno z cest po amerických národních parcích docela dobře. O sušeném kvasu ani nemluvě, je to držák.

Na letecké cesty opět doporučuju spíše hutnější formu těsta či drobenky, nezapomeňte schovat do malé plastové krabičky do 100 ml (já převážela v malých cestovních krabičkách na krémy o objemu 10 ml a bohatě stačilo) a schovat do pytlíku s kosmetikou. V případě podezření vysvětlete, oč jde (ačkoli mimo Evropu se živé potraviny převážet nemají, takže to vám asi neprojde, leda kus zasušeného). Malá krabička krému asi nikoho zajímat nebude, ale větší zabahněná sklenice možná jo, tak buďte připraveni k vysvětlení a ochutnávání:)

______

PROBUZENÍ

Už jste zpátky? Hurá na budíček! Ať už máte kvásek sušený nebo těstový, nyní je čas ho probudit. V troše vlažné vody (cca 50 g) kvásek co nejlépe rozmíchejte a doplňte moukou do obvyké hustoty. Přes noc se dá určit dohromady, nicméně doporučuji pak ještě alespoň jeden krmicí cyklus (takže vyhodit vše až na lžíc-dvě a doplnit podle potřeby).

image1(5)
Kvas po prvním oživení – 9 hodin od nakrmení.

A je to. Přeju krásné prázdniny s pečením i bez něj!

 

Uložit

Uložit


Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



14 thoughts on “Kvas na prázdninách”

  • Dobrý den, nechala jsem přes víkend zapomenutý kvas mimo lednici a přivítal mě plesnivý. Vyhodila jsem ho a přikrmila sušený, oloupaný ze stěn z posledního hnětení – nechávám zbytky uschnout a seškrabuji, lépe se mi tak mísa čistí. Jenže jsem si neuvědomila, že už to nebyl jen čistý rozkvas, ale solené těsto. Spravím to několikadenním přikrmováním (s ponecháním vždy jen lžičky a zbytek vyhodit) nebo je kvas ztracen a raději zadělat rovnou nový? Děkuji za radu, Eluška

    • Dobry den, sul brzdí, ale měl by se dát dokupy:) za časů našich předků se to dělalo velmi podobně, na několik stupňů vyvedlo z minulé drobenky či odškrabků.

  • Dobré vánoční ráno! Prosím o radu. Měla jsem uspaný kvásek(žitný) v podobě drobenky měsíc a půl. Teď před Vánocemi jsem ho chtěla probudit, dodala vodu a mouku (bohužel pšeničnou) a po 10 hodinách nic – úplná voda. Vyhodila jsem to. V ledničce mám ještě trochu. Mám to ještě vyzkoušet a jak na to? Hana

    • Hani, jestli jste ještě nevyhodila, zkuste to – ještě s oblíbenou celozrnkou. Ať je to trošku hustější a klidně to nechte i 24 hodin, ono to prostě trvá…. a pak až přikrmit znovu. Krmila jsem takto 48 hodin a byl pak úplně fit.

  • Ahoj Maškrtnica, mám otázku – konečne sa mi po dlhšej prestávke podarilo dopestovať funkčný kvások. Raz som ho ale po prikrmení zabudla schovať celý deň do chladničky a odvtedy je nejaký lenivý. Ono to nakoniec nakysne, ale strašne dlho to trvá (napr. predtým som dosypala polovicu výsledného množstva múky a za dve – tri hodiny som piekla. Teraz to trvá aj šesť hodín.) Skúšala som opakovane dokrmovať a vyhadzovať časť kvásku, ale nezdá sa mi, že by to pomohlo. Nevedela by si mi, prosím, poradiť, kde by mohla byť chyba? Vopred ďakujem za odpoveď!

    • Ahoj Tinka, mozno je nieco v muke, ak nepomohlo pravidelne prikrmovanie a vyhadzovanie… alebo cosi chytol. Skus este inu muku, pripadne lyzicku vodneho/mliecneho kefiru, pripadne takto nastartovat novy kvas z novej muky.

  • Cha, moc díky za tenhle příspěvek. O tom všem jsem nějak letem světem slyšela, ale vděčnost za ucelené informace pohromadě je veliká 🙂
    Jinak můj kvásek vlastnoručně vychovaný z žitné mouky a vody je taky držák, přežil toho už hodně a jak se znám, ještě toho hodně přežije 🙂

  • Ahoj Maškrtnica, výborný článok ( že prečo som ho sám takto nespísal… 😉 )
    Kratšie dovolenky ten náš kvas prežije v chladničke, ražný aj pšeničný. Len ho namnožím do viacerých pohárov a nahustejšie, keby sa náhodou niektorý zmršil. Keď ideme na dlhšie, tak ho väčšinou beriem so sebou. Horúčavu v aute prežije pohodlne v cestovnej chladničke, kde máme aj jedlo na cestu, takže žiadne vybuchovanie nehrozí. Lietadlo by som už riešil guľkou, presne ako máš v článku, prípadne oškrabaním zvyškov z dreveného korýtka.
    Prajem Ti všetko dobré

  • Dobrý den, mně se žitný po týdnu protáhl takovým řekněme suchým škraloupem. Je to OK nebo to může byt plíseň, prosím? Zkusila jsem ho použít a funguje dobře…Díky za odpověď i super pekařské recepty a články. Anna

  • Asi fakt záleží na kvásku, náš žitný Ferda vydrží v klidu v lednici i dva měsíce bez zvláštní péče. A kvasí jako divý. Jen pšeničný Lojza se po odebral do věčných lovišť poté, co jsem na něj měsíc zapomněla. Chudák. Přesto díky za tipy!

    • Ty pšeničné někdy bývají náchylnější. A můj je teda dost odolný taky, ale lepší být připraven, než hořce plakat:)

Napsat komentář: Viktor Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *