Makovky či loupáky z kvasu i kvásku

Makovky či loupáky z kvasu i kvásku

Makovky z kvasu

Jednoduchý recept na loupáčky nebo chcete-li makovky z kvásku. Natočili jsme je pro vás pěkně po lopatě s podrobným postupem, ať to hezky zvládnete!

Pečeme s párou

Recept na makovky je součástí inzertního speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

220 g zralého pšeničného kvasu (předem připraveného z cca 100 g hladké mouky, 100 g vody, 30 g pravidelně živeného kvasu a 25 g cukru)
350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé)
40 g sádla
40 g másla
130-150 g mléka či vody
70 g cukru
7 g soli
1 vejce
mák k dozdobení

Postup

1 Kvas si připravte přibližně cca 8-12 hodin předem, v závislosti na teplotě to může trvat kratší nebo delší čas. Doporučujeme ho míchat v odměrce, abyste viděli, jak zvětšuje objem – oproti startovní pozici by se měl ztrojnásobit. 

2 Těsto uhněťte do krásně nelepivé koule, podle potřeby přidejte trochu mléka – ne mnoho, těsta na rohlíky a loupáky potřebují být tužší, aby se nerozplizla.

3 Nejdřív hněťte cca 10 minut bez tuku, pak přidejte máslo a sádlo a dalších cca 10 minut nechte hníst.

4 Nechte vykynout – ideálně v teple, pokud si vzpomenete, můžete těsto prohníst či přeložit, kynutí potrvá kolem 3-5 hodin.

5 Poté vytvarujte – těsto rozdělte na cca 70g kousky, předtvarujte bochánky a pak je p jednom vyválejte na ovál, který srolujte. Cíp umístěte pod loupák, aby se vám nerozrolovával.

6 Nechte kynout pomašlované nebo dost orosené v zavřené troubě přes noc cca 6-9 hodin. Opět záleží na teple, ale netřeba to s ním přehánět.

Pokud vám dokynutí časově vychází na večer, kdy loupáčky mít nechcete, vychlaďte po prvním kynutí samotné těsto a srolujte loupáky, až se to bude hodit — nezabere to tolik místa v lednici a nezískají tlustější kůrku, jako se někdy stane, když se nechá dlouho kynout těsto v lednici a následně ještě delší dobu v pokojové teplotě.

7 Poté znovu pomašlujte, posypejte mákem a upečte na 190-200 stupňů, do začátku s párou, potrvá to kolem 15 minut. 

Raději byste klasiku z droždí?

Recept je prakticky stejný (ubíráme jen trochu cukru, protože ho nesní divoké kvašení), jen zaděláte místo kvasu kvásek a časy se vám o dost zkrátí.

Kvásek

připravte předem z cca 100 g hladké mouky, 100 g vody, 20 g droždí a 10 g cukru

Nechte 15-30 minut v teple vzejít, pak přidejte zbylé surovinyˇ. Tuk až v polovině hnětení, stejně jako u horní verze.

350 g mouky (hladké nebo kombinace hladké a polohrubé)
40 g sádla
40 g másla
130-150 g mléka
70 g cukru
7 g soli
1 vejce
mák k dozdobení

Těsto pokyne na dvojnásobek přibližně hodinu, poté nechte nakynout i finální tvary další půl až hodinu v teple a vlhku (orosené v zavřené troubě).
Pokud je chcete mít k snídani, přes noc je lze zchladit v lednici nebo v zimě na balkoně (přikryté folií) a vytáhnout například až ráno a jen nechat přijít k sobě, než se nahřeje trouba — pokud jsou nakynuté z lednice akorát, klidně je dejte do trouby i přímo z ní.



25 thoughts on “Makovky či loupáky z kvasu i kvásku”

  • Upiekla som lúpačky z kvásku a podarili sa dokonale! Akurát som piekla o trochu dlhšie, 22 minút. Ďakujem, som nadšená!

  • Dobrý den. Právě jsem zadělala těsto na vaše loupáky. Je super, ale až když bylo hotové, tak jsem si všimla, že to vejce nepatří do těsta, ale na potření. Bude nějaký problém, že je vejce umichane v těstě ? Děkuji za odpověď M.

    • vůbec to nemusí být problém, pokud to těsto mi zřídlo, tak máte dobře sebou mouku a zřejmě to bylo k užitku, maximálně budu potřebovat trochu mouky na podsyp:)

      • Dobrý den, já ho ve videoreceptu ale vidím normálně v těstě, tam vejce nepatří? Co tam naopak nevidím je mléko, které je psané v textu, ale ve videu se nepridava, znamená to, že může mít i bez mléka takovou konzistenci, že již netřeba dávat žádné? Děkuji 🙂

        • Dobrý den, vejce je v textu i ve videu, já odpovídala na předchozí komentář z mobilu v domnění, že je pod jiným receptem, kde chybělo.

          v textu je uvedené mléko či (doplněno) voda, která ve videu je – bez tekutiny by to nešlo, jasně:)

  • Pekla jsem loupáčky z kvásku, ale nějak se to celé nepovedlo… :/ V troubě nechytaly barvu byly dosti bledé a po upečení měly tvrdý spodek a byly celkové tuhé a vůbec nechutnaly jako loupáky…prostě sladké rohlíky 🙁 Nevíte čím to bylo, že byl tak tvrdé? Těsto kynulo cca 5 hodin a teple a pak na plechu kynuly už jen hodinu a zdály se mi, že byly už připravené, ale byly takové rozteklé… kynutí jsem dělala v troubě na nízkou teplotu, protože doma máme chladněji.

    • Ono je to s tím krasovým pečivem někdy trochu složité, pokud nedo ky nedokonalé v obou fázích, jenom se rozteče, pak i ty loupáky nemají správnou texturu, jenom chutnají jako tvrdé rohlíky.
      Pokud není k vás optimální kondici, tak se tomu moc nechce kynout, potřebují na barvu déle péct, tím proschnou a jsou tvrdé:(

  • Dobrý den, právě snídám tyto čerstvé makovky z droždí, kynuté v lednici už vytvarované a musím říct, že jsou naprosto vynikající! 🙂

  • Dobrý den, dnes jsem upekla Vaše makovky ke snídani a jsou luxusní 🙂 Zatím z droždí, z kvasu mi pečivo nějak nejde, musím zkoušet. Děkuji za skvělé recepty

  • Cesto bolo hotové o 19:00 ale keďže som ich chela mať ráno, dala som ho na 2 hodiny do chladničky a tvarovala o 21:00. Potrela som mliekom (iba taký nápad) a dala do rúry so šálkou vriacej vody. O 6:00 boli hádam aj trojnásobné, na plechu sa spojili ako dukátové buchtičky. Vyšlo mi 14 kusov a chcela som ich piecť naraz, takže som urobila medzi nimi len 2 cm rozostup. Piekla som 5 minút s plechom s vodou na spodu, potom 10 minút bez vody stále na 200 a pridala som radšej 2 minúty na 190, bála som sa, že spojené sa neprepečú tak rýchlo. V rúre sa na niektorých pri pečení urobili veľké bubliny.. Takže asi to bolo už vykysnuté veľmi a chcelo by to skrátiť kysnutie aj o 2 hodiny.

  • Dobrý den, mohu ty ingredience normálně nasypat do domácí pekárny? Na program těsto, ten výsledek by mohl být stejný si myslím. Díky 🙂

  • Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda chápu správně verzi s kynutím v lednici? Těsto nechám vykynout do zdvojnásobení, vytvaruji a teď nevím, zda dát ještě vytvarované nakynout v teple a až pak šoupnout do lednice nebo rovnou vytvarovat a hned do lednice a nechat hotové tvary jen kynout v lednici? Nebo je to jedno? A lze takto postupovat u všech kynutých těst z droždí?

    Předem velmi děkuji za odpověď.

  • Dobrý den,
    s kváskem teprve začínám, zatím jsem s kváskem nic nepekla. Mám ho čerstvě darovaný, je v lednici a je z žitné mouky. Vadí to do tohoto receptu nebo musí být z pšeničné ?
    Děkuji za odpověď.
    Soňa

    • dobrý den, to asi uvidíte, určitě ho bude potřeba rozkrmit pšeničnou moukou a podle toho, jak se s ní bude chovat, pak použijete (když se nezvedne, nemá smysl loupáky zadělávat)

    • Jasně, určitě ku prospěchu věci – ostatně preferment ve formě kvásku tam je i zmíněný, pokud chcete použít například poliš, bude pak stačit do finálního těsta menší množství droždí.

  • Zrovna snídám „vatový toasťáček“ , postup, čas. Vše dodrženo.:), mouka pšeničná chlebová, Český mlynář, Týnec nad L. , Chuť vynikající. Díky!!!!!
    M.

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *