Ořechový dort s dušenými jablky

Ořechový dort s dušenými jablky

 

Jemináčku, jsem OT na vlastních stránkách! Jde to vůbec? Už to tu párkrát bylo a ještě asi párkrát bude, tak vytvořím novou rubriku, aby vás to nerozhodilo. O co jde: peču teď na podzim obyčejný dort, který se těší překvapivě velké oblibě. Když totiž přijde řeč na ne-čokoládové, nepříliš máslové dorty, nějak v téhle sezóně není kde brát. A tenhle ořechový s jablky je náhodou dost dobrý!

Přípravu si to chce trochu rozvrhnout, podobně jako u všech dortů. Doporučuju jeden večer upéct korpus a udusit, ještě lépe zkaramelizovat jablka na másle, případně uvařit marmaládu  a druhý večer ušlehat náplň, vše zkompletovat a odpálit karamel.Nejlíp chutná aspoň půlden rozleželý, takže na sobotní oslavu začněte ve čtvrtek, popřípadě pátek ráno.

Na dort o průměru 24 cm (je ho pořádný kus, takže zvažte 2/3 dávku, pokud slavíte já nevím ve čtyřech:)) budete potřebovat:

Korpus:

  • 7 vajec
  • 300 g cukru (třtinového)
  • 200 g mouky (celozrnné napůl s hladkou, funguje i s bezlepkovou)
  • 100 g mletých vlšských ořechů
  • 2 g soli

Nechte troubu nahřát na 170 stupňů (bez horkovzduchu). Vymažte formu máslem a spodek opatřete pečícím papírem.

Vejce ušlehejte v robotu s cukrem. Šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci asi jako hutná holicí pěna (cca 10 minut), poté do ní opatrně zamíchejte směs sypkých surovin, vlijte do formy a nechte péct asi 45-50 minut.

Pokud nemáte robota, zkuste klasický způsob: ušlehat sníh z bílků s půlkou cukru – poté v jiné míse ušlehat žloutky s cukrem a pak do žloutků opatrně zapřekládat mouku a bílkový sníh.

Nechte vystydnout ve formě.

Karamelizovaná jablka

asi 4 krásná červená jablka se slupkou, berte spíše kyselejší druhy s tenčí slupkou – jestli takové nenajdete, oloupejte je

Nakrájejte asi na 2×3 cm kusy, dejte do široké pánve, posypejte 3-4 lžícemi cukru a lžící másla a nechte opékat. Mírné připečení je na krásu, delší dušení vede k přesnídávce, tak raději jen do lehkého změknutí, ano?:) Jestli t chcete ještě o něco rafinovanější, přidejte hrst brusinek.

Džem – někde ve spíži vyhrabejte šípkový, dřínkový (díky Qwerty!) nebo kdoulový džem. Chce to něco aromatického, kyselého, voňavého. Já nejradši šípkový, pokud nemáte vlastní, mívá DM (to není reklama, ale blbě se shání a vím to). Potřebovat budete kolem 100-150 g.

Druhý den:

Rozkrojte korpus alespoň na tři části. Opatrně rozložte, nejspodnější část si nechte navrch (protože je rovná), případné vybouleniny okrojte. Kromě vrchní části pomažte džemem.

Krém:

  • 600 g mascarpone (ozkoušeno mám i ze smetanového sýra, ale k tomuhle mi sedí spíš klasická smetana)
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 20 g vanilkového cukru (toho opravdového)
  • 100 g moučkového cukru

Opatrně šlehejte na nejnižší rychlost, aby se smetana spojila s mascarpone a nepřešlehala se (v máslo!). Poté zrychleje otáčky a ušlehejte pevný krém.

Teď přijde kompletáž:

Dospod formy (i s ráfkem) dejte jeden plát upečeného korpusu. Na něj cca 200 g krému, pak půlku jablek, dalších 200 g krému, korpus, zase krém, pak jablka, krém. Další korpus, trochu krému. Mělo by vám zbýt  trochu krému, který použijete později.

Nechte vychladit aspoň 2 hodiny, lépe přes noc. Obkrojte nožem, uhlaďte boky rovnou stěrkou nebo kartou a zbylým krémem dotvořte „polonahý“ vzhled dortu. Nechte chladit a připravte si karamel. Pokud si na něj netroufáte, vyražte koupit zkaramelizované kondenzované mléko.

Karamel:

  • 140 g cukru
  • 56 g másla
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 2 špetky soli

Rozpusťte ve vyšším rendlíku máslo s cukrem. Začne to hrudkovatět, ozději se slepovat a oddělovat máslo vdržte. dalších 10 minut občasného míchání a mírného přidávání plamene a začne se z toho stávat jednolitý karamel. Teď hlídejte barvu, až budeo stupeň světlejší, než byste chtěli, je čas přidat smetanu. Přilévejte za stálého míchání po malých dávkách, dost to prská a nebezpečně bublá. Nechte ještě 2-5 minut povařit, pak přidejte šupinky soli a odstavte. Karamel je třeba nechat vychladit cca půl až hodinu při okojové teplotě, pak ním můžete opatrně polít dort.

Pro řízený jakože děsně nedbalý způsob doporučuju lahev nebo cukrářský sáček, kterým si nejdřív naznačíte kružnici, tu vyplníte karamelem (za pomocí stěrky) a sáčkem pak naznačíte stékání. Druhý způsob je lžící – funguje taky celkem dobře, jak dokazuje tenhle konkrétní vyfocený kus nebo tenhle dort s návodem.

Zbylý karamel v lednici vydrží určitě minimálně dva týdny, déle nikdy nepřežil z důvodů sežrání, ale je to samý cukr a málem propečená smetana, není, co by se na tom mohlo rychlekazit.

Dozdobte kousky karamelu, oříšky, jablky (ta potřete citronem, ať nehnědnou), brusinkami a čím uznáte za vhodné. Omlouvám se, ale ztratila jsem rozkrojené fotky a z designbloku zbyla jen jedna z mizerného světla, ale asi i zvenčí tušíte tu spoustu náplně… To nemůže být špatné. Dobrou chuť!

 


Related Posts

Vánočka z kvásku

Vánočka z kvásku

  Je asi zbytečné se ptát, jestli máte rádi vánočku. Skoro každý ji má rád! Nicméně pro mě o Vánocích nikdy nebyla tím hlavním. Jakožto jednoduchá rozinková brioška se řadila až za kapustnicu, bramborový salát a cukroví. V posledních letech navíc dostala soupeře v podobě […]

Kváskový mazanec

Kváskový mazanec

Je jednoduchý (oproti holubicím), chuťově výborný a vláčný několik dní. Recept na něj jste tu mohli najít už u příležitosti Vánoc, ale nezaškodí si to připomenout i nyní, případně si ho trošku přikořenit muškátovým oříškem. Nic se neplete, málokdy se roztéká a žádné vzory se […]



10 thoughts on “Ořechový dort s dušenými jablky”

  • Dobrý den, dort je opravdu chuťově velmi výborný. Děkuji za recept. Dělala jsem ho minulý rok, neměla jsem robota a vajíčka jsem proto slehala zvlášť bilky/žloutky. Letos jsem v sobotu šlehala dohromady celá vejce a cukrem. Docela dlouho, 10-15 minut. Byla krásně hustá pěna. Proč to píšu 🙂 dort mi po upečení sednul. Takže ze třech platů jsem dokázala rozkrojit jen jeden. V čem mohl být problém? Možná jsem jej zchladila příliš rychle? Velmi dekuji za radu. Rada bych jej pekla znovu, ale mam už zrochu strach.
    Šárka

    • Určitě nechat raději dojít déle v troubě příště! Jetsli sedl po upečení výrazně, chtělo to počkat.

  • Dobrý den.
    dělala jsem tento dort už několikrát. Vždy se povedl a chutnal výborně.

  • Dobrý den Julko,

    chtěla bych moc pochválit skvělý recept na ještě skvělejší dort. Maminka mi ho podle Vás upekla ke svatbě a myslím, že to byl ten nejlepší svatební dort, jaký jsme mohli mít. Aby ho nebylo málo, upekla pro jistotu dva a zmizely do posledního drobečku 🙂 :-). Ať se Vám daří!

    Martina

    • Marti, to strašně ráda slyším! Děkuju za výběr, komentář, maminka je úžasná a gratuluju ke svatbě, jsem poctěna:)

  • Dobry den Julka,
    Chystam sa upiect tuto tortu. Bolo by mozne vynechat orechy (z alergickych dovodov)? A nahradit to kakaaom? Je treba v tom pripade navysit mnozstvo muky?
    Dakujem za odpoved a prajem vela uspechov v pracovnom aj osobnom zivote 🙂

    • Dobry den Kalra, je mozne urobit klasicku piskotu z muky a kakaa, drzim sa pomeru podla vahy vajec muku plus kakao:) Zelam krasne dni a uspech aj vam:)

  • Dobry den, Julko.
    Vas recept na dort me laka a chystam se pect na narozeninovou oslavu, tedy mi opravdu zalezi, aby se povedl. Mam par dotazu-do korpusu nemusim davat zadne kypridlo? Korpus bude ve forme 24cm tak dostatečně vysoky ze pujde rozkrojit na 3? Na to si moc neverim:((
    Pak se mi zda, jestli te náplně neni mezi platy moc, zas nemusim takove ty prekremovane-ikdyz s maskarpone to bude dobrota.
    Pokud bych zvolila karamelizovane kondez mleko, pak bude stacit treba 1 a jen ho trochu zahreju a poleju s nim dort? Nic dalsiho s nim nemusím delat?
    Dekuji za odpovedi, obdivuji vasi tvorbu. At se vam dari!
    Adela

    • Dobry den Adelo,
      tohle bylo takyna oslavu k sedesatinam… tak tedy za prve, dort je dost velky v tehle verzi, ukroji se z nej i 20 tencich porci, je fajn s tim pocitat.
      K prokrojeni – pokud zvladate klasicky piskot, tak toto je on, tedy bez pridaneho kypridla. Stezejni je ten nasleh – pokud nemate robota nebo se bojite, pro jistotu volte verzi zvlast bilky, zvlast zloutky. Kdyz se povede a mate ostry nuz, povede se i prokrojit, alternativa na jistotu je vydelit to tremi a pect postupne.
      Fotku prokrojenejo jednu jeste vyhrabu, je to hodne kremove, ale nam to tak vyhovuje, nemame radi suchary;)
      A jedna plechovka urcite bude stacit, ohrat bue stacit jen malicko a tak pulka by vam mela zbyt…

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *