Slepice na paprice

Slepice na paprice

Jedna kamarádka mi už tradičně s prvními rajčaty a paprikami píše, jak dělám letní pečenou verzi paprikáše – odkaz na recept se vždycky ztratí. Recept pořád funguje, ale pokud aktuálně chcete i vývar, i slepici, jak to bývalo zvykem, tak je to třeba trochu rozfázovat.

Na začátek dám vařit slepici – celou, do velkého hrnce, s různou zeleninou na vývar, jak je zvykem (u nás je to hlavně cibule a dost mrkve, trochu petržele a malý kus celeru, ten někdy máma vynechávala), plus několik kuliček nového koření a pepře. Nechám vařit 3-4 hodiny, až je měkká. Mívali jsme kdysi od dědečka dost tuhé kousky, vy budete mít dost možná hotovo rychleji.
Poté sleju, v případě, že je už noc a zima, dám vychladit na balkon, maso oberu a zaliju trochou vývaru.
Druhý den na troše sebraného tuku z vývaru orestuju jednu nakrájenou cibuli – pomalu, asi 5-10 minut, mám-li kus čerstvé papriky nebo lžíci protlaku, tak i tu, pak na minutku opeču ještě 2-3 lžičky maďarské lahůdkové papriky. Zaprášíte lžící-dvěma mouky, promícháte. Přidáte 700 ml slepičího vývaru, 3 kuličky nového koření a 1 bobkový list, špetku kmínu, cca lžičku soli a provaříte aspoň 10 minut.
Pokud nemilujete rozvařenou vývarovou zeleninu a nechcete ji vyhazovat, můžete její část využít na zahuštění omáčky (a vynechat pak mouku) – z výkonného mixéru je pak úplně sametová, jinak bych to vynechala. Na závěr přidejte-přimixujte i 1 zakysanou smetanu (letní verzi dělám bez zahuštění a často i bez smetany).

Dochuťte (pokud je dost slaná a pořád dost mdlá, zkuste pár kapek citronu) a dosolte.
Omáčkou zalijete obrané maso, prohřejete a podáváte s přílohou, jak jste zvyklí – já mám moc ráda přílohové halušky nebo špecle, ale nepohrnu ani rýží.


A máslové halušky neboli nokerle?

Recept na nokerle, nokedli či halušky (záleží, odkuď pocházíte) je rychlejší než uvařit suché těstoviny. Stačí jedno vajíčko, asi 300 g polohrubé mouky, špetka soli a vody tolik, aby vzniklo haluškové těsto (výchozí poměr je cca 250 ml). Fungují i s celozrnnou moukou, ale je třeba někdy víc tekutiny nebo vejce – celozrnka saje.
Přes haluškovník házejte do vroucí, notně osolené vody, po vyplavání vařte ještě asi minutu-dvě a vyndavejte sítem. Omastěte dvěmi lžícemi másla. Podávejte čerstvé, ohřát se dají podobně jako jiné těstoviny v omáčce nebo na páře, ale není to ono.
Naše dítě je má rádo i jen tak s hráškem a sýrem, nebo naopak nasladko, s mákem nebo ořechy.

Variace do polévky, jak mě učila babička, je s nasekanou petrželkou nebo jinými bylinkami (do polévkových obvykle tedy šla jen troška vody, zato byly ze 2-3 vajec).
Popřípadě je v sezóně listové zeleniny ve verzi „přílohová haluška“ velmi chutné nahradit část tekutiny zeleným protlakem/mixem, podobně jako u palačinek.



5 thoughts on “Slepice na paprice”

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *