Sváteční skořicovo-ořechová hvězda

Sváteční skořicovo-ořechová hvězda

Další počin s dílny Maškrtnica a Herbář. Vy, kdo jste tu déle, si podobnou variaci pamatujete už z minulých let, my ji tentokrát měly špaldovou a z kvasu i z tužšího omládku (jednu jsem přinesla hotovou, druhou jsme zadělaly spolu). Pokud nejste na vánočku a máte chuť na něco, co prozáří stůl, kynutá hvězda je jasná volba! Celý záznam z Herbáře najdete zde, pro přehlednější recept textem přejděte níže.

Potřebovat budete omládek nebo kvas z:

  • 100 g pšeničné mouky
  • 100 g mléka nebo vody
  • 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného, případně 10-20 g vašeho pšeničného kvásku
    Vše spolu zamíchejte a nechte probublat – potrvá to v závislosti na teplotě asi 15-30 minut.
    V případě kvasu záleží na aktivitě a teplotě také, ale pohybovat se to bude v řádu hodin – 8-12. Směs by se měla v objemu 2x-3x zvětšit.

Dále pak přidáte:

  • 500 g hladké mouky (nebo napůl s hladkou či polohrubou špaldou)
  • 100 g cukru (libovolná barva:)
  • 1/4 lžičky kardamomu (volitelné)
  • 5 g soli
  • 50-100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 125 g másla (175 g zaznělo v Herbáři, na delší uležení jako u štoly nebo panettone je to skvělé – můžete udělat třeba 2-3 menší hvězdy a darovat je zabalené v celofánu jako jedlý dárek, ale, pokud ji chcete sníst hned, stačí menší dávka). Máslo přidejte až po chvíli!

Uhnětete těsto – asi 10 minut v robotu na 1. rychlost, poté přidáte mírně změklé máslo na kostičky a necháte ho na 2 rychlost zahníst, dalších 10-15 minut.

Nechte vykynout – pokud máte hodně teplo, může to být hodina, při zimě i 2.5.

Mezitím si připravte náplň, tu utřete z:

  • 150 g másla (velmi změklé)
  • 150 g hnědého cukru
  • 2 lžičky skořice
  • špetka kardamomu
  • a nezapomeňte namlít ořechy, cca 100 g

Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, každý rozválejte na placku a skládejte na sebe – náplň rozdělte na 3 části, vždy mezi plackami potřete, ůposypejte ořechy a poslední placku nechte čistou.

Nařežte podle videa, nechte opět dokynout (opět půl až hodina a půl), pomašlujte vajíčkem a podle chuti posypejte krystalovým nebo perlovým cukrem – a upečte na na 180 stupňů. Pečení potrvá půl hodinu až 40 minut. Dobrou chuť!

Pokud pracujete s klasickým kvasem, bude potřeba počítat s přibližně 4-6x časy. To znamená, že těsto nechám poprvé kynout asi 6 hodin, poté buď vychladím (a tím posunu čas vyválení na jiný, pro mě vhodnější), nebo rovnou rozválím a následně nechám dokynout asi 6-8 hodin v pokojové teplotě.
Pokud mám tedy čas a kvas na zadělání těsta například v sobotu večer, ale pak nechci v neděli ráno péct, tak těsto po prvním 6hodinovém vykynutí schovám do lednice. Rozválím a naplním třeba až v neděli před půlnocí, abych měla k pondělnímu zmaru hezčí snídani.



21 thoughts on “Sváteční skořicovo-ořechová hvězda”

  • Dobry vecer, dnes som spravila tuto hviezdu, koli dcerkinej intolerancii na laktozu som dala ryzove mlieko, a namiesto masla som dala heru, ale vysledok je uzasny! Dakujem za skvely recept, naozaj parada 🙂

  • Ráda bych se zeptala, jak vše načasovat, abych měla napečeno na snídani (čili asi ráno vstala, umotala a upekla?)
    Pracuji s droždím.
    děkuji

    • Dobrý den, buď tak, jak píšete, tedy kdykoli v prběhu dne před si nachystat těsto, pak dát chladit po uhnětení a náplň nechat klidně přes noc v pokojové teplotě. Anebo to připravit celé včetně náplně a tvarování, dát na plech a po 15 minutách závěrečného kynutí dát zafrešované do lednice. A ráno pak už můžete jen péct:)

  • Dobrý večer, čím by jste v receptu nahradila vejce? V případě, že budu tvořit s kvasem. Děkuji za odpověď. EŠ

  • Zdravím Julko, dotaz, pokud dělám z kvasu, ten je možné použít místo vody, mléko, nebo mléko jen v případě s droždím? Moc díky, ps

    • Klidně mléko v obou případech, dodá jen nepatrně více chuti a trošku zpomalí kynutí – další cukry a tuky navíc:)

  • Zkusila jsem letos poprvé, dopadla výborně. Časy kynutí z droždí jsem držela spíš ty maximální, máme doma cca 22 ˚C. Děkuji za recept. Máte zkušenost, co s výsledným výrobkem, aby chutnala skvěle co nejdéle?

  • Dobrý den,
    zajímalo by mě, zda je možné nahradit máslo jiným druhem tuku např. sádlem či kokosovym olejem.
    Předem děkuji za užitečné rady a tipy.
    Vaše recepty jsou úžasné!

    • Dobrý den, zkoušela, ale je velmi různé, jestli se nadzvedne – je fajn tušit, jestli kvas zpracuje pšeničnou mouku obtěžkanou tukem a cukrem na menší porci, abyste pak neměla tuhou a kyselou celou dávku..

  • Dobrý den, Maškrtnice,
    koukám na tento recept a ráda bych zkusila během vánočních svátku hvězdu upéct. V případě, že budu volit variantu z kvasu mi stačí 200 gr kvasu (100 vody + 100 pšeničné mouky)? Díky za info. Pohodové dny, Martina

    • Teoreticky ano, ale pokyne to dlouho, tak tech 6 hodin v prvni fazi aspon… zalezi i na teplote, muze i vic.

Napsat komentář: maskrtnica Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *