Vánočka z kvásku

Vánočka z kvásku

 

Je asi zbytečné se ptát, jestli máte rádi vánočku. Skoro každý ji má rád! Nicméně pro mě o Vánocích nikdy nebyla tím hlavním. Jakožto jednoduchá rozinková brioška se řadila až za kapustnicu, bramborový salát a cukroví. V posledních letech navíc dostala soupeře v podobě panettone a dokonce to chvíli vypadalo, že definitivně prohraje a snídat budeme v duchu Itálie.


Naštěstí to ale dobře dopadlo – letos na Velikonoce jsem byla líná převádět kvásek na sladký a zkusila jsem obyčejné kváskové mazance volně inspirované receptem Martina Hanuse. Překvapivě to byl úspěch, protože výsledné pečivo bylo jemné, kypré a vláčné po několik dní a přitom jsem nespotřebovala kilo másla a patnáct vajec. Jasná věc, že nezůstalo u osamoceného pokusu a z těsta jsem zkusila vánočky. Strukturu nemají houskovou, spíš trošku podobnou štole. A oproti panettone jsou dokonce i časově poněkud vstřícnější, jednoduše samá výhoda.

vianocka1mNa dvě velké vánočky (kolem 3/4 kg) budete potřebovat:

Pšeničný kvas:

  • 25 g kvásku (na začátek stačí žitný)
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g vody

Kvásek převeďte na pšeničný. Pokud si nejste jistí, jestli najednou takovou změnu zvládne, nejdřív ke lžíci kvásku přidejte 100 g mouky a 100 g vody, počkejte 6–8 hodin a až začne bublat, přidejte zbylou mouku s vodou.
Jste-li si svým kváskem jistí, stačí lžíci smíchat s uvedeným množstvím obojího a vyčkat 12–16 hodin. Kvásek musí být dokonale vyzrálý, aby těžké těsto utáhl.

Suroviny na těsto:

  • 400 g kvásku (lžíci kvásku odeberte na další vánočku do lednice. Klidně rovnou přikrmte stejným množstvím mouky)
  • 125 g mléka
  • 620 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g cukru (krupice nebo krystal)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního)
  • 180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
  • kůra z jednoho citronu
  • 7 g soli
  • 150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu)
  • 100 g mandlí
  • Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování

Příprava těsta:
Máslo nechte rozehřát a následně odstavte z plotny, aby vychladlo. Pokud jste to dosud nestihli, naložte alespoň na chvíli rozinky do dobrého rumu (pro vůni stačí 5 cl).
Smíchejte mléko, mouku, oba cukry a vajíčka, aby se vše spojilo v jakž takž kompaktní hmotu. Nechte půl až hodinu přikryté odpočívat, poté přidejte sůl, kvásek a hněťte asi 10 minut, než vytvoříte hezké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.

Až poté přidejte máslo a citronovou kůru a postupně je zapracovávejte do těsta, dokud se zcela nevstřebají, následně rozinky a celé mandle. To potrvá dalších přibližně 5-10 minut (robotu je lepší na začátku se zapracováním másla trochu pomoct a zapřekládat to do něj, jinak může mít tendenci honit těsto v tukovém bazénku a nechytí se).
V robotu budete mít těsto za 15–20 minut hotové (první pět minut vždy na první rychlost, následně zvolte vyšší stupeň), ručně je potřeba těsto zpracovávat asi půl hodiny (nebo často překládat). Je spíše volnější, ale překládáním nebo pomalým kynutím v chladu zpevní, už při první přeložení uvidíte krásné „okénko“.
Přikryjte fólií nebo těsto přesuňte do olejem vymazané gastronádoby s víkem. Poté těsto nechte přibližně 4 hodiny zrát s tím, že každou hodinu a půl těsto popřekládáte (případně může kynout 24 hodin přikryté v lednici).
Těsto pak rozdělte na 2 kusy o stejné váze. Podle toho, jak plánujete vánočku splétat, je následně naporcujte na ještě menší kousky. Návodné video na vánočku ze šesti pramenů najdete tu, jednodušší skládanou z devíti tady. A pak tu máme krásné video od tří do devíti pramenů v jednom.

Vánočky zajistěte špejlemi (tendenci rozpadat se má zejména ta skládaná po patrech) a nechte kynout v zavřené troubě se zapnutým světlem (cca 30 stupňů) asi 3–4 hodiny nebo opět zvolte delší kynutí v chladu.
V troubě by mělo být vlhko, pokud se vám to nezdá, stříkněte do ní 1–2x během kynutí rozprašovačem vodu.

Pečení
Vánočky kynou pomalu a objem nezvětší nijak dramaticky, maximálně o třetinu, pak už je pomalu čas rozehřívat troubu na 250 °C (nebojte, ještě vyrostou). Pomašlujte je vajíčkem, posypejte mandlemi a plech s nimi vložte do trouby. Na spodní plech vylijte přibližně 150 ml vody, rychle troubu zavřete a snižte na 210 stupňů. Po prvních 10 minutách snižte na 200–190 °C a pečte dalších 10 minut, poté dopékejte dalších přibližně 40–50 minut na 170 °C. Pro vláčnou vánočku jsou důležité dvě věci – tuk a hlavně správné propečení, ale nikoli usušení. To znamená, že vnitřní teplota by uprostřed měla dosáhnout 88–90 °C a pak rychle ven.

Et voilà!
Nechte pořádně vychladnout. To znamená alespoň 5 hodin se k vánočce nepřibližovat. Dřívějším nakrojením riskujete zdrclé pečivo.

vianocka3m
Tahle vánočka mě opravdu těší. Je chuťově výrazná, úžasně voňavá po másle, kvásku i vanilce, akorát sladká a plná dobrot, takže kromě další vrstvy másla už nic nepotřebuje.
Nemáte dost? Klasickou třenou vánočku od Sandtnerové přepočítanou na kvásek najdete také u Zuzky ze Zkvašeno.
Krásné svátky a nejen kváskům zdar…

vianocka4m
Nahoře vpravo je vánočka z devíti pramenů, uprostřed ze šesti, po pravé straně ze čtyř a dole obyčejný cop ze tři.

Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



219 thoughts on “Vánočka z kvásku”

  • Dobrý den, můj první kvásek jsem dostala teprve před 14 dny a zatím jsem pekla jen žitný chléb a tuhle vánočku. Vlastně jsem do toho šla s tím, že nejspíš těsto vyhodím, protože s kváskem nemám skoro žádné zkušenosti 🙂 Výsledek je ale naprosto famózní, krásná a chuťově vynikající vánočka. Jedinou drobnou kosmetickou vadou je, že malinko víc ztmavla a má trošku tvrdší kůrku, ale to je asi teplotou trouby. Příště budu péct na lehce nižší teplotu nebo přikryju alobalem. Přeji krásné svátky a díky za výborný recept.

    • To jsme ráda:) Jasně, klidně to pak snižte víc nebo přikryjte, to hodně záleží na troubě. Držím palce do bucoucna.

  • Dobrý den,mohu prosím vánočku péct z italské hladké mouky mouky ( farina 00).? Je to dle mého názoru stejně jako naše 00.
    Díky! Kamila

    • Ano, bude se s tim pracovat pekne, mozna bude chtit drobet vic tekutin, ale zas se nebude tolik lepit, takze se toho nebojte vubec a klidne pouzijte beze zmeny – podle pocitu.

  • Dobrý den, vánočku peču pravidelně, je skvělá, ale chtěla jsem se zeptat, zda by těstu nevadilo, kdybych ho udělala večer a dala přes noc v míse do lednice a až druhý den ráno upletla vánočku a nechala vykynout a pak upekla. Nemám v lednici dost místa, abych tam dala kynout 2 vánočky. Myslíte, že by to šlo? Děkuji za odpověď.

  • Dobrý deň, ďakujem krásne za recept, vydarila sa mi hneď na prvý pokus, aj na druhý, tretí… Aj rodina je z nej nadšená. A vôbec nevadí, že sa na ňu dlho čaká, oplatí sa. Krásne, pohodové dni.

  • Ja nemam ziadnu otazku, len som Vam chcela napisat, ze tento rok som zacala kvaskovat a nahodou som sa dostala k Vasmu receptu a musim povedat, ze lepsiu vianocku sme v zivote nejedli 🙂 vcera som dve darovala a vsetci su z nich uplne nadseni <3 uz som chcela kvaskovanie zavesit na klinec, lebo chleby sa mi moc nedaria, no tie Vase veru vyskusam 🙂

    • Och, to som rada! Niekedy sa nedari a potom pride zlom. Dufam, ze sa vas uz teraz nebude drzat smola*

  • Dobrý deň prajem, potrebovla by som poradiť. Váš recept na vianočku je úžasný, piekla som ju pred rokom a všetko vyšlo ako malo, bola chuťovo neskutočná :-). Teraz som sa do pečenia dala zasa, len mi nastal taký problém, že keď som do odležanej hutnej zmesy mlieka, cukru, vajec a múky dala kvások a soľ, začala som miesiť, cesto sa mi nie úplne rozmiesilo, zostali mi v ňom malé žlté hrudky 🙁 Neviete čím by to mohlo byť a či sa tomu dá ešte pomôcť? Miesili sme dlho, aby sme získali hladučké cesto…. (manžel má otlaky od varechy :-D) ale zbytočne, zostalo v ňom veľa tých hrudiek… Teraz po hodinke prekladám a modlím sa že sa ešte niečo zmení, ale po prvej hodine žiadna zmena :-/ Ďakujem za radu, Janka.

    • Dobry den Janka, niekedy sa stane, ze ked clovek nerozpracuje muku na zaciatku s tekutinou, trochu za zdrcne a uz sa neda rozmasirovat… raz sa mi to sytalo, ale v upecenom nebolo poznat. ako dopadla?

  • Tak nevím, co dělám špatně, vánočku jsem zkusila dvakrát, a pokaždé se těsto spíš rozteklo, než nakynulo. Zdá se mi, že je hrozně těžké, tučné. Kvásek v obou případech vypadal v pořádku, dělal krásné bublinky, ale těsto pak prakticky vůbec nenakynulo a upletené vánočky se během zrání spíše roztekly do stran. Dopékám teď druhý pokus, jedna vánočka je placatá hodně, druhá se zdá, že aspoň maličko nakynula, tak pevně doufám, že dopadne lépe než vánočky z prvního pokusu. Ty byly jak brousek. Je možné, že je potřeba ve fázi kynutí a překládání těsta přidat mouku, jako bych pracovala s chlebem – poválet po desce a nechat nabrat tolik mouky, aby se těsto nelepilo a bylo postě hezké? Vždy mi připadalo hodně mokré, ale bála jsem se přidávat více mouky, než je v receptu… Děkuji za rady!

    • Dobrý den jarko,
      to mě mrzí. Upřímně, já se snažím mouku vůbec při tvarování nezapracovávát, u vánočky tročšku, aby se nepřilepila k desce – ale spíš si pomáhám chladem, u chleba vážně jen něžný poprašek, o zapracovávání nemůže být řeč. Zkusila bych navíckrát převychovat kvas a první těsto nechat déle kynout, třeba 5-6 hodin, pak zchladit klidně rozdělené na 5-6 porcí (podle toho, kolik chcete pramenů), ty stydené rozválet a plést….

  • Na svátky jsem se pustila do vánočky z kvásku. Loni jsem ji dělala jen tak z hlavy a byla chuťově úplně někde jinde než z droždí, těžko se to vysvětluje to si musí každý zkusit sám. No a letos jsem našla tu vaší ,a tak jsem se do ní pustila…je pravda, že jsem si ji trochu upravila v mouce, dala jsem více polohrubé a méně hladké a více Hery než másla…. gramáž jsem dodržela a ve výsledku jsem byla spokojená… škoda,že nemůže doložit foto…dnes z tohoto těsta budu dělat buchty tak snad budu zrovna tak spokojená…přeji všem krásné prožitky z pečení…děkuji za podporu ..

  • Nemám robota, takže veškeré mísení se odehrálo rukama s vařečkou, no nic jednoduchého (měla jsem 2 puchýře, ale rozhodně to stálo za to). Vánočka byla skvělá, během štědrého dne se po ní jen zaprášilo. Dneska bylo druhé kolo už s dvojnásobným množstvím (tedy 2 vánočky)a při mísení pomáhaly ruce manžela (takže puchýř měl pro změnu on:) Vánočka se vydařila, na druhém plechu byly různé motánky a ty nakynuly méně, ale choťově jsou opět moc dobré. Syn prohlásil, že vánočku z kvasnic už péct nemám, jen tuhle z kvásku.

    • Mila Marcelo, dekuji za komentar, jsem rada ze se povedlo. I za cenu velkeho utrpeni. Poproste opozdeneho jeziska o robot, at netrpite:-)

  • Vánočka jako peříčko! A povzbuzení všem, kterým se to v chladu nehýbe – nevzdávat! Naše vánočka se rodila 3 dny. Po 24h v chladu se těsto nehlo ani o píď, kynulo pak celý den na lince. Umotané vánočky v chladu se opět nehly ani o píď ani po 12 hodinách, , kynuly pak zase na lince několik hodin a v závěru ještě asi 3 v troubě se světýlkem:-) chuť a struktura to ovšem bohatě vynahradí. Nejspíš se opravdu vyplatí při převádění kvásku na pšeničný překrmovat na víckrát:-)

    • Díky za komentář Evo! Někdy to chce fakt násibně víc času, ale je-li kvas jinak funkční, nakonec to musí vykynout;)
      Přeju krásné svátky.

  • Krásné Vánoce, dekuji moc za recepty, vanocku jsem vyzkoušela před měsícem a dnes “naostro” a zase super , úžasné voňava, několik dni vlacna, lépe stravitelna a to i s experimentem celozrnne mouky a třtinového cukru

    • Díky Mirko, loni jsem experimentovala s podobnou verzí – dokonce část žitná, ale dala jsem to pak do formy. Té chutnosti po vîc dní si taky hodně cením – drožďová když výjimečně neseschne, je často cítit kvasnicemi postupně… přeju krásné svátky.

  • Dobrý večer,
    Tak tohle je super recept! Pekla jsem vánočku poprvé v životě, trochu problémy s pletením, takže vzhledově není excelentní, ale jinak musím jen poděkovat. Kvásek nádherný, těsto krásně kynulo a nakonec ještě znásobilo velikost při pečení.
    Přeji hezké svátky a už se těším na další recepty, které od vás vyzkouším

  • Děkuji za recept. Chystám se vyzkoušet kváskovku, bude to mé poprvé, tak uvidíme… Z kvásku peču teprve měsíc, chleby jsou vynikající, langoše taky, buchty se nepovedly a vánočka bude velká výzva 🙂 Ale chtěla bych se zeptat – Mohu všechny suroviny vydělit dvěma a zadělat pouze na jednu vánočku? Obávám se, že by toho bylo moc a neměla bych šanci to skoro sama sníst. Díky za rady 🙂

    • Dekuju moc! Jinak urcite muzete 1/2-1/3, pripadne napoprve muzete zaplest a dat kynout do chlebockovw formy, at odhadnete cas kynuti naostro a nemate napoprve placku/nedokynutou babovku… ve forme to muze clovek nechat i lehce pres;)

  • Dobrý den,
    moc děkuji za odpověď. Jste velice laskavá. V tomto předvánočním shonu je váš čas na odpověd obzvláště cenný.
    Těsto jsem míchala v roboru, sice prastarém ale míchá. Ale je pravda, že jsem pak při pr vním venkovním kynutí cca 4 hod. těsto nepřekládala 🙁
    Také když jsem do těsta přidávala kvásek viděla jsem, že už trochu v odměrce padl dolu. A také když jsem vánočku upletla, tak jsem jí hned vrazila do lednice.
    Takže příště zkusím dle receptu překládat. a před kynutím v lednici nechám opravdu ještě kynout venku. A za další recept na kvasové koblížky určitě vyzkouším.
    Musím se přiznat, že v poslední době jsem ujetá na kváskové pečení všeho druhu. Už jsem v práci strhla několik kolegyň a všechny „kváskujeme“.
    Moc díky za inspiraci a za Vaši osvětu . V neděli (sice přes televizor v pořadu Kouzelné bylinky) jsem měla možnost Vás poznat a jsem tomu moc ráda.
    Jste moc milá,sympatická mladá dáma.

    Hezké dny přeje Kateřina

  • Dobry vecer. Pred tremi roky jsem propadla peceni kvaskoveho chleba. Tak jsem chtela postoupit vyse. Nasla jsem si vas recetp na vanocku. Snazila jsem se dodrzet recept. Prvni smichani mouky s mlekem a vajickem bylo dosti slozite. Byla to tuha smes. Nechala jsem odpocinout. Pak pridala kvasek a ostatni suroviny. Pak to vypadalo jiz lepe. Testo jsem nechala kynout v kuchyni cca 4 hod. Pak upletla a v lednici cca 14 hod nechala kynout. Po upeceni vypada moc hezky. Jen je hutnejsi. Tak prosim o radu. Ceho ubrat, aby byla nadychana. Protoze takovou manzel mikuje. Chutove vyborna. Pri jidle se trochu lepi v
    puse. Snad jsem to popsala dobre. Snad mi budete moci poradit. Protoze to nechci vzdat. Moc dekuji a preji hezky adventni cas.

    • Dobrý večer katko,
      napadají mě některé zlepšováky – mísíte ručně? U brioškových těst a a zvlášť kvasových, kde se to neošulí mega kypřicí schopností kvásku je velmi důležité pořádné promísení, tzn. nejlépe robotem, pekárnou.
      neubírejte, ale zkuste lépe vyhníst a před vložením do lednice na finální nakynutí opět klidně dvě-tři hodiny nakynout v pokojové teplotě. případně zkuste třeba jen 1/3 dávku dát do formy a ozkoušet na tom maximální čas kynutí, podle toho poznáte, kdy už je to na vás moc a neskoníčte zároveň s diskem:)
      Případně zkuste tenhle recept na kvasové kobližky, které jsou hodně nadýchané, akorát samozřejmě přidejte rozinky a mandle – to by mohlo být ono a s těstem se krásně pracuje/plete, zvlášť s trochu vychlazeným.

  • Veľmi dobrý recept. Bielu múku som nahradila hladkou špaldovou a podarila sa. Cesto som dokonca použila aj na marhuľovy kysnutý koláč. Vianočku som nenatrela vajíčkom a piekla som bez plechu s vodou. Tak ostala pekne mäkká. Navrch som dala posýpku s ovsených vločiek. Ďakujem za zdielanie receptu.

  • Dobrý den.Recept je krásný,jednoduchý,ale můj výsledek není to co jsem si představovala.Zadělala jsem podle návodu.První smíchání ,po odpočinutí,mi přišlo jako přisražené,pak jsem tam přidávala zbytek,ručním mixérem(metlami)prohnětala a bylo to super.Těsto jsem nechala kynout na lince (v míse),po 1,5 hod.i déle jsem asi 5 krát opět metlami prohnětla.Těsto bylo ok.Pak kynula na plechu.Troubu jsem rozehřála podle návodu,ale vůbec nenaskočila.Pravda,sníst se dá,ale….Těsto mi přišlo takové hutné,těžké a na můj vkus dost sladké.Zkusím druhý pokus s menším množstvím cukru a s kynutím v lednici.Ještě dotaz,v lednici kyne těsto v míse bez přehňácání?Děkuji,prosím o rady a fígle….

    • Dobrý den, pravděpodobně optimálně nevykynula. klidně nechte příště kynout v teple déle, i 3 hodiny, metlami běhemkynutí neprohnětávejte, spíš už jen jemně jednou-dvakrát přeložte. Pokud by dobře nakynula, i ta sladkost by se upravila, kvásek by to částečně spotřeboval.

  • Dobrý deň, chcem sa Vam poďakovať za fantastický recept:) Je to moj tretí pokus o kvaskovu vianocku a veru zostanem verná tomuto receptu. Nema chybu, lepsiu vianocku som nejedla. Doslova nebíčko v papuľke. Netreba ju ani nicim natierať, dať si ju len tak, s mliekom ci s kávou:) Úžasnaaaa

  • Dobrý den, Vaše vánočka je nejlepší :-)) jinou nepeču. Chtěla jsem se zeptat jestli mi neporadíte do kolika keramických forem na vánočku je uvedené množství těsta (zatím ji splétám ze 6-ti pramenů, ale dlouhým kynutím se mi dost slévá, tak chci zkusit koupit formu). A jestli je nějaký problém v tom, že se má dávat keramická forma s vánočkou do studené trouby? Děkuji předem za odpověď.

  • Dobrý den, prosila bych o radu. 🙂
    Předevčírem jsem převáděla kvásek na pšeničný a nevím jestli jsem něco neudělala špatně, protože na začátku hodně bublal a pak po těch 16 hodinách tam byly na povrchu jen malinkaté bublinky, ale byly. Nezdálo se mi však, že by dvakrát tolik zvětšíl objem jako když dělám žitný na chleba. Nicméně jsem z toho těsto uhnětla, chutná dobře 🙂 ALE už ho mám 16 hodin vlednici a mám pocit, že se nezvětšilo ani o píď. Z takového těsta už vánočka zdřejmě nebude,že? Mám začít znova? Nebo to mám nechat těch 24 a uplést vánočku?
    Díky za rady
    Petra Benešová

    • Petro, tēžko říct, možná trochu přezrál. Těsto byl vzala (teď nebo zítra)a dala nejlépe do vánočkové formy a nechala v teple kynout 4-5 hodin, aby aspoň o tu třetinu poskočilo, pokud formu nemáte, tak upleťte cop a dejte do vymazané bábovkové obruče. (Třeba takový typ)A když nepovyleze ani trochu, nechte do rána v předsíni a upečte pak ráno. Zajistí to hezký nerozpláclý výsledek;)

      • Děkuji, já už jsem nevěděla co stím tak jsem tam zamíchala sušené kvasnice a pak to dám do nějaké formy upéct…

  • Jsem zvyklá do vánočky používat pouze žloutky, myslíte, že by recept šel upravit přidáním jednoho nebo dvou žloutků a trochy mléka?
    Letos chci poprvé zkusit přidat do těsta trochu sádla, myslíte, že to kvásek utáhne, nebo bude těsto už moc těžké?
    děkuji za radu

    • Pouze se zloutky je jemnejsi, urcite muzete – normalne 125 g zloutku, to je cca 5-6 na tohle mnozstvi. Jinak sadlo nakonbinujte s maslem podle chuti, vyslednych 180-200 g tuku urcite utahne, taky to delavam. A doporucuju nechat ty tri-ctyri hodiny kynout testo, pak nechat vychladit (pokud chcete, tak klidne uz navazene porce na jednotlive prameny) prikryte hodinu az den a pak spletat – se studenym vyzralejsim testem se lepe pracuje. A pak dat cas tomu poslednimu kynuti.

  • Tak som sa teda po prvy raz popasovala s kvaskovou vianockou podla tvojho maskrtnickeho receptu a aj ked som musela trochu experimentovat, lebo som piekla cisto zo spaldovej muky a este k tomu z polovice celozrnnej, vo finale vysli vianocky famoznych chutovych, vizualnych aj vonnych vlastnosti! Velka vdaka za recept. Ak by niekto chcel piect cisto spaldovu, pisem sem svoje skusenosti: Cesto zo spaldy je redsie a lepkavejsie, musela som dat az o skoro 100 gramov muky viac ako je v recepte, aby sa cesto prestalo lepit a roztekat. Cesto vdaka tomu a vdaka polovicnemu podielu celozrnnemu muky bolo tuhsie, potrebovalo skoro dvojnasobny cas na nakysnutie (vyse 7 hodin v teple) ale potom sa z neho dali pekne pospletat vianocky (robila som jednu 4- a jednu 6-pramenovu). Tie som cez noc (cca 9-hodin) nechala kysnut v chladnicke a rano som ich uz iba priamo supla do truby. Piekla som ich presne podla instrukcii v recepte a vysli naozaj skvele! Velmi pekne dakujem este raz za recept!

  • Letošní Vánoce jsem zkoušela 4x (jindy máme problém sníst jednu vánočku) a vždycky se povedla. Včera jsem zkusila mazanec a skořicové šneky a šlo to z těsta krásně. Omylem jsem přidala při prvním pokusu máslo hned ze začátku a těsto bylo možná i lepší. Jinak jsem dělala půl na půl se špaldovou hladkou a vždycky bylo těsto super. Jiná už doma asi neprojde 🙂

  • Již 3. rokem peču tento skvost 🙂 a povedla se ! Přeji krásné a klidné pohodové svátky a hodně zdraví a pro nás s dovolením další skvělé recepty za které předem děkuji 🙂
    Hanka

  • Děkuji za perfektní recept!! Jen malilinko popraskaly, ale jinak vypadají skvostně – na chuť si ještě pár hodin počkáme – právě jsem je vytáhla z trouby. Krásné Vánoce, ať Vám vše daří. M.

  • Dobrý den, jen se chci podělit o zkušennost – pekla jsem včera: kvásek jsem měla blízko topení 16 hodin, pak jsem zadělala těsto. Používám téměř vždy Heru, rozpuštěnou a omylem jsem ji přidala již do té první várky před zapracováním kvásku. Nechala jsem hodinu odstát, pak jsem přidala, lépe napsat přilila kvásek a musela jsem dosypat dosti mouky. Odhaduji že tak 300g. Měla jsem nakonc těsta přes dvě kila. Pak ještě jednou asi 1 hodina kynutí v teple a další 2 hodiny po spletení. Vyšlo mi na dvě vánočky. Pekla jsem je najednou 10min na 190 a posléze 55 min na 160 zakryté skoro do konce alobalem. Jsou chuťově dokonalé! Takže díky za recept. Irena

  • Vánočku i mazance podle Vašeho receptu jsem pekla už několikrát a byly skvělé. Vždy jsem nechávala kynout v teple. Teď ale z časových důvodů musím nechat těsto kynout v lednici. Už je v ní asi 20 hodin a musím ho tam nechat ještě asi dalších 20 hodin. Zatím moc nevykynulo a je hodně tuhé. Tak se chci zeptat, jestli ho mám nechat po vytažení z ledničky nějakou tu hodinku v teple, než začnu plést vánočku. Děkuji Lenka.

  • Dnes jsem už podruhé dělala tenhle recept, těsto moc dobré, zapletené jsou vysoké a po dalším kynutí se jakoby začnou spíš snižovat a po hodině pečení, jsou nízké, tvrdá kůrka a uvnitř brousek. Jsem z toho neštastná, mazance se na velikonoce vedly suprově, vánočky ne. Kde nebo co dělám špatně?

  • Dobrý den, s velkou chutí jsem se pustila do vánočky. Včera ráno jsem zadělala kvásek,večer se pustila do těsta. (Těsto se mi zdálo dost tuhé). Těsto jsem dala kynout do lednice, kde ale moc nenakynulo 🙁 , dnes večer jsem upletla vánočku. (Těsto bylo příjemné,ale pořád dost tuhé). Vánočka je zpět v lednici. Ráno chci upéct.je mám obavu,že mi to nekyne a těsto je tuhé. Udělala jsem někde chybu? Děkuji za odpověd.

  • Dobrý den. Nejprve vám chci poděkovat za všechny rady, které mi tolik pomohly odrazit se ode dna mého snažení. Výsledek je, že už 3 rok chleba nekupuji a peču kváskový chléb. Ta radost, když jej voňavý vytahuji z trouby a uždibávám opadaná semínka.
    Před nedávnem jsme si koupili s manželem mlýnek, našli farmáře, koupili pšenici a teď se učím pracovat s celozrnnou moukou.
    Vidím, že je to trochu jiné, těsto je těžší a tak raději nechávám bochníček kynout v hrnci, protože mi při překládání z ošatky vždycky spadl.
    Ale při tomto postupu je dobrý, není tolik kyprý jako z hladké bílé mouky, ale nám chutná. Možná, budete mít nějakou radu, ráda se nechám poučit.
    Tento recept na vánočku mne potěšil, už dlouho jsem to chtěla zkusit a převedla jsem již chlebový kvásek na pšeničný. Jen bych ráda věděla, jestli mohu dát i celozrnnou mouku. Mám formu na vánočku, jsem zvyklá péct ve formě, kdysi mi ji manžel koupil a tak mohu mít i volnější těsto. moc vás zdravím a ještě jednou díky za rady. hezké svátky. Eva

  • Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Založila jsem kvásek z pšeničné celozrné mouky a protože v receptu čtu, že by měl být pořádně vyzrálý, aby to utáhl, tak teď pořád krmím a mám ho venku u topení už 6tý den. Bublá pěkně, ale že by vyslovene málem vyjel ze sklenice, to ne. Probublaný ale je, praská jak pěna při zamíchání. Co to ale znamená „pořádně vyzrálý“? Že by to měl být „starší kousek“? Moc děkuji za radu, nerada bych upekla tvrdou placku:(

  • Mrkla jsem. Recept je ale na koláčky, jidášky, ale na vánočku né, každopádně asi nic nezkazím, když těstopouzii i na vánočku.
    Děkuji za soubor

  • Hmmm. Přemýšlím, jaký postup a kolik tekutin je potřeba použít u bezlepkove varianty….

  • Dobrý večer. Chystám se letos vánočku vyzkoušet. A chtěla bych si ověřit, že se vánočka peče až těsně před vánoci, tedy že nepotřebuje uležet třeba jako štola. Děkuji, Tereza

    • Ne, peče se před vánoci, vydrží dobrá déle než klasická, ale první dva dny je nejlepší:)

  • Milá maskrtnica,díki za recepty,sú super a krasne nastylovane.Mám otázku ,ako inak to posledné kynutí 4 hod v troubě alebo pomalejší v chladu.Jak dlouho v lednici asi?Potrebuju kvůli práci,najednou tolko volna nemám.S pozdravom Peter

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *